Houtskeletbouw even brandveilig als traditioneel bouwen

Shutterstock
Niet alle hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. Als er volgens de regels wordt gebouwd, dan is er geen probleem met de brandveiligheid.

Houtskeletbouw is een typische Noord-Amerikaanse bouwwijze en in Europa wordt traditioneel met hout gebouwd in Duitsland, de Scandinavische landen en bij de Britten. De laatste jaren kent houtskeletbouw een opgang in ons land. Het is een ecologische en bijzonder snelle manier van bouwen. Doordat met prefabelementen wordt gewerkt, kan een ruwbouw in een week in plaats van 2 maanden worden opgetrokken. Hout heeft bovendien ook een goede isolatiewaarde. Maar is al dat hout wel brandveilig? Als er volgens de regels wordt gebouwd, is er geen probleem. En wat meer is, hout krijg je minder snel in brand dan je zou verwachten.

Hout mag dan wel een brandbaar materiaal zijn, toch bezit het een heel goede brandweerstand. Wanneer hout ontbrandt, ontstaat er een beschermende laag die door de houtskool wordt gevormd. Hierdoor blijven de mechanische krachten van draagbalken lang behouden tijdens een woningbrand. Staal verliest onder invloed van hitte veel sneller zijn draagkracht. Bovendien legt de Belgische wet specifieke vereisten op qua brandweerstand. Dat kan bijvoorbeeld resulteren in het plaatsen van brandwerende platen. En ook de op voorhand vervaardigde wandelementen worden opgevuld met brandwerend isolatiemateriaal van minerale oorsprong.

Bij houtskeletbouw moet men vermijden om openingen te maken in brandwerende elementen. Als er toch onvermijdelijke openingen worden gemaakt, om bijvoorbeeld stopcontacten te plaatsen of lichtarmaturen te bevestigen, dan is het belangrijk om alle gaten deskundig af te dichten. Anders ontstaan er niet alleen onderbrekingen in de luchtisolatie van uw huis, maar ook in de brandwering van de gebruikte materialen.

We kunnen besluiten dat houtskeletbouw even brandveilig is als andere bouwwijzen, zolang het deskundig ontworpen en uitgevoerd is.