Houthi-rebellen laten ontvoerde Amerikaan vrij

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.
AP De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.
De Jemenitische Houthi-rebellen hebben gisteren een Amerikaanse burger vrijgelaten die meer dan anderhalf jaar geleden werd ontvoerd in het land. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

"Mijn team en ik hebben ons sinds het begin op de ontvoering van Wallead Yusuf Pitts Luqman geconcentreerd, door nauw samen te werken met onze partners in de regio", aldus minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. De minister drukte ook zijn "diepste dankbaarheid en appreciatie" uit aan de sultan van Oman en de overheid van het land voor de assistentie. De Amerikaan werd na zijn vrijlating naar Oman overgebracht. Daarnaast loofde hij het "positieve gebaar" van de Houthi-rebellen.

Luqman, een 37-jarige voormalige marinier die twee jaar lang Engelse les gaf in Jemen, werd in april 2015 ontvoerd toen hij het land probeerde te verlaten, aldus de krant New York Times.

Saoedi-Arabie en acht andere Arabische landen voeren sinds 26 maart 2015 in Jemen luchtaanvallen uit op sjiitische Houthi-milities, die de soennitische president Abed Rabbo Mansur Hadi hadden verjaagd en grote delen van het land in handen hadden gekregen. De oorlog in het land heeft sinds maart 2015 al aan bijna 7.000 mensen het leven gekost, blijkt uit cijfers van de VN.