Hoofdstad Syrische revolutie ligt volledig in puin

Ooit waren dit levendige straten met winkels en huizen, vandaag rest de ruïne van een oorlogsgebied.
AFP Ooit waren dit levendige straten met winkels en huizen, vandaag rest de ruïne van een oorlogsgebied.
Homs was één van de eerste steden die in 2011 in opstand kwamen tegen de Syrische president Assad. De stad werd bekend als de "hoofdstad van de revolutie". De regeringstroepen hebben inmiddels de controle heroverd over een belangrijke buurt in Homs. De beelden maken duidelijk hoe erg de stad getroffen is door de burgeroorlog.

Gebouwen zijn verwoest en de buurten waar ooit bars, winkels en huizen stonden, zijn verdwenen. Op straat is geen kat meer te bespeuren. Twee jaar geleden steunde Homs als één van de eerste steden het verzet tegen Assad. Posters werden van de muren getrokken en foto's van de Syrische leider werden verbrand. Homs was ook strategisch van vitaal belang voor de rebellen, aangezien de stad op de route naar de kust ligt vanaf Damascus.

De regeringstroepen hebben een deel van de stad weer onder controle gekregen. Met de steun van Libanese troepen heeft het leger zijn grip kunnen verstevigen op Khalidiya, één van de laatste districten die nog onder controle staan van de rebellen. Voor de Syrische regering zou de volledige herovering van Homs een grote overwinning betekenen.

Officieel zijn zeker 1.770 mensen om het leven gekomen sinds het begin van de opstand in Homs. Hulporganisaties krijgen geen toegang om medicijnen te leveren. Enkel de Oude Stad van Homs is nog in handen van de rebellen. De hoofdstad van de revolutie wordt door deze beelden het symbool van de vernieling van een land.

AFP
 
De hoofdstad van de revolutie wordt door deze beelden het symbool van de vernieling van een land
AFP
AFP
BELGA
EPA
AP
EPA
EPA