Hoofd anti-terreurdienst Oekraïne: "Het is oorlog"

"Dit is niet slechts een kortstondig verzet, het is een oorlog." Dat heeft Vasyl Krutov, het hoofd van de anti-terreurdienst in Oekraïne, laten optekenen tijdens een persconferentie. Sinds vanmorgen zijn er hevige gevechten gaande bij Kramatorsk, waar het leger een offensief is gestart. Daarbij zijn doden gevallen, maar het exacte aantal is momenteel nog onduidelijk.

Het hoofd van het antiterrorismecentrum Vasyl Krutov heeft op een persconferentie toelichting gegeven over de situatie in Kramatorsk.
Volgens Krutov wordt er geschoten tussen het leger en de separatisten. Op foto's op Twitter is te zien hoe een bus in brand is gevlogen.

Er zijn vandaag in Kramatorsk minstens twee doden en twaalf gewonden gevallen, aldus de door Kiev benoemde regionale interim-regering in Donetsk. Een plaatselijke site maakte echter melding van minstens vijf doden en 17 gewonden. Over de identiteit van de slachtoffers maakte geen van beide bronnen melding. Kramatorsk ligt 15 kilometer ten zuiden van Slavjansk. Die laatste stad is het centrum van het "contraterrorismeoffensief tegen pro-Russische (Oekraïense) separatisten" van het pro-westerse regime in Kiev.

Het Oekraïense leger heeft intussen het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst in Kramatorsk weer ingenomen, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev. Vanmorgen is ook een televisietoren ontzet.

Het gemeentegebouw in de Oost-Oekraïense stad is wel nog in handen van de betogers, zei Sergej Pasjinski van het presidentieel bestuur. Onder meer het gebouw van de veiligheidsdienst SBU, het lokale departement van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de televisietoren in de stad zijn heroverd, meldde persbureau Interfax. Zeker 20 mensen zijn daarbij opgepakt. Pasjinski stelt dat alles volgens plan gaat. Hij gelooft dat een "overwinning op de terroristen'' een haalbaar einddoel is. In het gemeentehuis zouden betogers inwoners van de stad als menselijk schild gebruiken. Het is ook goed mogelijk dat de mensen zelf kiezen voor de verdediging. Zo was bij een vorig offensief in april te zien hoe bewoners van Kramatorsk Oekraïense tanks probeerden tegen te houden.

Slavjansk
Gisteren was Slavjansk het doelwit van de militaire operatie. Hier werden negen checkpoints van Pro-Russische separatisten ingenomen. Vandaag zouden er weer verscheidene doden zijn gevallen. Een woordvoerder van de naar autonomie strevende activisten zei aan het Russische agentschap Itar-Tass dat elf burgers en vier 'gewapenden' zijn omgekomen. Volgens de zelfverdedigingsgroepen van de stad hebben militante ultranationalisten, die bijna allen lid zijn geworden van de recentelijk opgerichte Nationale Garde, gesteund door troepen van de interim-regering het vuur geopend op ongewapende burgers. In het nabijgelegen dorp Andrejevka zouden vrijdagavond tien doden en 40 gewonden zijn gevallen. Kiev meldde de dood van twee soldaten.

Bij een brand en gevechten in de havenstad Odessa kwamen gisteren 42 mensen om het leven; 125 anderen raakten gewond. Dat meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken.

GETTY