Honderdvijftig illegalen moeten gebouw in Molenbeek verlaten

Ongeveer 150 illegalen die verenigd zijn in het collectief 'La voix des sans-papiers' worden uit hun gebouw in de Leopold II-laan in Sint-Jans-Molenbeek gezet, dat ze sinds juni 2014 bewonen. Ze moeten het gebouw van de gemeente voor 15 september verlaten omdat het volgens een studie onbewoonbaar is. Dat zegt de antiracismebeweging Mrax (Mouvement contre le racisme, l'antisémitisme et la xénophobie).

"Al twee jaar lang woont het collectief er zonder problemen, of het nu met de buren of de gemeentelijke autoriteiten is", zegt Mrax. "Nadat twee keer uitstel werd gegeven voor de uitzetting, om de mogelijkheid te geven om een alternatieve huisvesting te zoeken, heeft het schepencollege 15 september als definitieve datum vastgelegd."

Maar volgens Mrax is een uitzetting helemaal niet nodig. "Een bouwkundige ingenieur heeft een tegenexpertise uitgevoerd die stelt dat het gebouw niet gevaarlijk is en dat er wel degelijk reparaties kunnen worden uitgevoerd. Maar omdat de bewoners geen papieren hebben, kunnen ze op basis daarvan geen beroep aantekenen", klaagt de organisatie.