Honderden mensen brengen hulde aan slachtoffers aan Brussels Justitiepaleis

Honderden mensen hielden vandaag één minuut stilte voor de slachtoffers van de dodelijke schietpartij van gisteren.
PHOTO_NEWS Honderden mensen hielden vandaag één minuut stilte voor de slachtoffers van de dodelijke schietpartij van gisteren.
Aan het Justitiepaleis van Brussel zijn deze namiddag enkele honderden mensen samengekomen om hun solidariteit uit te drukken aan de families van de slachtoffers van de schietpartij van zaterdag aan het Joods Museum. De actie was een initiatief van de Centre d'Action laïque (CAL), de Franstalige vleugel van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen.

Volgens de politie ging het om 500 à 1.000 mensen. Zij hielden één minuut stilte ter nagedachtenis van de dodelijke slachtoffers. Er werden ook kaarsen aangestoken. "Met deze bijeenkomst willen we in de eerte plaats onze solidariteit uitdrukken tegenover de families van de slachtoffers en de joodse gemeenschap", zei Henri Gutman, ondervoorzitter van het Coordinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB).

Het Joods Museum, de werkgever van het zwaargewonde slachtoffer, meldt vandaag in een mededeling dat het slachtoffer zondag omstreeks 14 uur in het ziekenhuis overleden is. De man begon in oktober 2013 als receptionist te werken in het museum. Onlangs werd hij assistent bij de dienst communicatie.

De minister van Binnenlandse Zaken benadrukte vandaag rond 17 uur dat de dood van het vierde slachtoffer niet kon bevestigd worden.

Parijs eerbetoon
Ook in Parijs hebben enkele honderden mensen, onder wie politici en vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap in Frankrijk, zich vanavond verzameld voor een eerbetoon aan de slachtoffers van de schietpartij.

"De joden zijn op straat gekomen, de joden zijn kwaad, de joden zijn ongerust, maar ze zijn rechtgestaan", aldus de voorzitter van de Israëlische consistorie in Frankrijk.

Verschillende sprekers, die zich verzamelden voor de Belgische ambassade in Parijs, veroordeelden de toename van het antisemitisme in Europa. "De joden verlaten Europa om bijvoorbeeld naar Israël of de VS te trekken", aldus de voorzitter van de vereniging van zonen en dochters van de gedeporteerde joden in Frankrijk. "De ervaring van de Tweede Wereldoorlog leert ons dat we enkel maar kunnen vertrekken, anders gaan we dood."

Schrijver Marek Halter verklaarde dat "het lijkt alsof extreem-rechts en de jihadisten elkaar de hand reiken en samen de republikeinse instellingen verwerpen". "Zij die de democratie willen aanvallen beginnen met de meest kwetsbare mensen", zei hij nog.

De joodse schrijver Marek Halter.
AFP De joodse schrijver Marek Halter.