Hommeles in Hasselt: is dit het einde voor burgemeester Hilde Claes?



Is dit het einde voor burgemeester Claes of niet? Met die vraag ging Hasselt gisteren de nacht in. Nadat ze eerder deze week al onder vuur kwam te liggen door de bordenrel voor haar feest 'Zondag met Hilde', barstte gisteren een nieuwe bom. Claes werd beticht van belangenvermenging, nadat ze een opdracht had toegewezen aan een communicatiebureau waar de echtgenoot van haar kabinetschef aan verbonden is.

De Hasseltse burgemeester ontkende elke aantijging, maar sprak in een adem over een beschadigingsoperatie door haar eigen partij. Volgens haar lag lokaal voorzitter en Vlaams parlementslid Rob Beenders samen met schepen Valerie Del Re aan de basis ervan. Prompt ontspon zich een openlijke ruzie binnen de partij.

Om uit de impasse te raken - en te beslissen over hoe het met alle betrokkenen verder moet - werd er om 18.30 uur een spoedoverleg georganiseerd met sp.a-partijvoorzitter John Crombez en Peter Vanvelthoven.

Het crisisberaad duurde tot in de vroege uurtjes. Rond 1 uur vannacht reden voorzitter Crombez, Vlaams parlementslid Rob Beenders en schepen Valerie Del Re samen in een auto weg. Over de toekomst van Claes raakte niets bekend: het gezelschap gaf geen commentaar. 

Momenteel leggen coalitiepartners sp.a en CD&V de laatste hand aan een oplossing om uit de politieke impasse te geraken, zo vernam Het Belang van Limburg uit verschillende bronnen.

Valerie del Re laat zich in Hasselt samen met Rob Beenders wegrijden na het nachtelijk overleg met de sp.a-top.
Dimitri Meus Valerie del Re laat zich in Hasselt samen met Rob Beenders wegrijden na het nachtelijk overleg met de sp.a-top.

"Vertrouwen en cohesie"

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) hoopt dat er "zo snel mogelijk duidelijkheid" komt in de situatie. Die duidelijkheid moet er volgens Limburger Vandeurzen komen "in het belang van het goed bestuur in Hasselt en de Hasselaren".

Over de vraag of Claes moet opstappen en of de CD&V eventueel bereid is de nieuwe burgemeester te leveren, spreekt de CD&V-minister zich niet uit. Maar Vandeurzen vindt wel dat er "snel moet getimmerd worden aan vertrouwen en cohesie".

"Wat we verwacht hadden"

Volgens minister van Defensie en N-VA-fractieleider in Hasselt Steven Vandeput stond de crisis binnen de Hasseltse coalitie in de sterren geschreven. "We stellen vast dat gebeurt wat we verwacht hadden. Deze bijeengedwongen coalitie komt zichzelf tegen", aldus Vandeput in De Ochtend op Radio 1. Vandeput hoopt dat er snel duidelijkheid komt en zegt dat zijn partij, die in Hasselt in de oppositie zit, bereid is "bij te dragen aan goed bestuur" in Hasselt.

Dat er al gefluisterd wordt dat N-VA overlegt met CD&V om het roer over te nemen, is volgens Vandeput "normaal". "Maar wij bereiden ons nu voor op de volgende gemeenteraad".