Hollande weigert een nationaal boerkiniverbod

AP
De Franse president François Hollande heeft een nieuwe wetgeving rond het dragen van de boerkini door moslima's van de hand gewezen. De conservatieven in de oppositie hadden een dergelijke wet geëist. Hollande zei vandaag in Parijs in een duidelijke toespeling naar de conservatieven dat gedurende zijn ambtstermijn geen "gelegenheidswetgeving" zal ingevoerd worden. Die zou niet-toepasselijk zijn en ook in strijd met de grondwet.

Ex-president Nicolas Sarkozy, die in 2017 het Élysée-paleis wil heroveren, had in het boerkini-debat een nationale wetgeving gevorderd. Bovendien zouden uiterlijke tekenen van een godsdienstkeuze moeten verboden worden, aldus de conservatieve politicus, waarmee hij scholen, universiteiten, besturen en bedrijven beoogde.

Frankrijk voert deze zomer verhitte debatten over het dragen van een boerkini aan het strand. Het geschil heeft ook de regering van premier Manuel Valls verdeeld. Eind vorige maand schrapte het hoogste administratieve rechtscollege in het land een gemeentelijk boerkiniverbod. Sindsdien zijn de meeste lokale decreten wettelijk niet meer houdbaar.