Hollande: "Als er geen akkoord komt rond Oekraïne kennen we het scenario ... het heet oorlog"

AP
De Franse president François Hollande voert de druk op Vladimir Poetin op. Hij zei dat als er geen duurzaam akkoord rond Oekraïne kan gevonden worden, "we het scenario kennen. Het heet oorlog". Dat meldt Reuters.

Hollande sprak met de pers in Tulle, een stad in het centrum van Frankijk. "Ik denk dat dit een van de laatste kansen is, daarom namen we dit initiatief", zei hij. Gisteren spraken Merkel en Hollande in het Kremlin met president Vladimir Poetin over de situatie in Oekraïne. Een dag eerder hadden ze dat gedaan met president Petro Porosjenko van Oekraïne. "Als we er niet in slagen om niet alleen een compromis, maar ook een duurzaam vredesakkoord te sluiten; dan weten we perfect wat het scenario zal zijn. Het heeft een naam, het heet oorlog."

"We moeten de standpunten nog dichter bij mekaar brengen", verklaarde hij over het telefonisch contact dat zondag gepland is. "Zolang het doel niet is bereikt, zolang het akkoord niet ondertekend is, bestaat er een risico", waarschuwde Hollande. "Frankrijk speelt een grote rol met Duitsland, maar kan alleen niet slagen. Met mevrouw Merkel zullen we alleen niet slagen. Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen. Nu is het aan alle andere partijen om op de hoogte te zijn van wat van hen verwacht wordt", richtte hij zich tot de Russische en Oekraïense presidenten.

Als we er niet in slagen om niet alleen een compromis, maar ook een duurzaam vredesakkoord te sluiten; dan weten we perfect wat het scenario zal zijn. Het heeft een naam, het heet oorlog

François Hollande

Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen, nu is het aan alle andere partijen

François Hollande

Merkel terughoudend

Merkel zei vandaag dat ze het debat over het bewapenen van Oekraïne begrijpt, maar dat dit volgens haar het conflict niet oplost. Merkel laat voorlopig open of het vredesinitiatief dat ze samen met de Franse president François Hollande nam, het gewenste resultaat oplevert. De politica toonde zich vandaag op de veiligheidsconferentie in het Zuid-Duitse München terughoudend over de kansen op succes.

"Ook na de gesprekken is het onzeker of ze succes hebben gehad", aldus Merkel over haar missie naar Kiev en Moskou. Het moet volgens haar in ieder geval wel geprobeerd worden. "Dat zijn we alleen al verschuldigd aan de mensen in Oekraïne."

"Militair is dit conflict niet op te lossen", zei Merkel. Het gaat erom het vredesplan uit Minsk leven in te blazen. De bondskanselier maakte duidelijk dat ze niet uit is op een confrontatie met Rusland. "Niemand van ons is geïnteresseerd in een nieuwe verdeling van Europa", luidde het. "Wij willen veiligheid in Europa samen Rusland vorm geven, niet tegen Rusland".

Doel van de gesprekken met Poetin is dat er een gezamenlijk document met afspraken komt, waarmee een staakt-het-vuren verwezenlijkt kan worden, zoals is afgesproken in het (nooit uitgevoerde) Minsk-akkoord. Volgens een zegsman van de Duitse regering is dat document gebaseerd op de plannen van Merkel en Hollande, aangevuld met ideeën van Poetin en Porosjenko. Hij zei gisteren dat Poetins visie nog aanzienlijk verschilt van die van Merkel en Hollande. Zondag staat telefonisch overleg gepland tussen Merkel, Hollande, Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko.

AP

Vredesinitiatief

De pro-Russische separatisten in Donbas hebben het vredesinitiatief verwelkomd. "Wij zijn steeds voor onderhandelingen", zei hun aanvoerder Denis Pusjilin aan het agentschap Interfax. De opstandelingen hopen dat een mogelijk nieuw staakt-het-vuren stand kan houden. Daarvoor is een echt controlemechanisme nodig, aldus Pusjilin. Voor een wapenstilstandslinie moet volgens de separatisten ook rekening worden gehouden met hun recente terreinwinst in het oorlogsgebied.

Intussen zijn de bombardementen op de noordelijke wijken van Debaltseve, een van de brandhaarden in het conflict, hernomen. Dat heeft de chef van de regionale politie, die loyaal is aan Kiev, op zijn Facebook-pagina gemeld. De stad is al weken het toneel van zware gevechten tussen separatisten en het Oekraïense leger. Dat controleert de stad nog steeds, maar is quasi volledig omsingeld. Tijdens een kort bestand werden vrijdag 753 burgers geëvacueerd uit Debaltseve en nabijgelegen dorpen.