Hoezo, Sergio ging mild beginnen?: "Die puree, dat is beton. Dat is stucwerk"

vtm
Na de duo's in Kortrijk was het vanavond aan de drie duo's in Antwerpen om de jury van Mijn pop-uprestaurant van hun kunnen te overtuigen, en die felbegeerde eerste ster binnen te halen. Twee vaststellingen na de aflevering van vanavond: in Antwerpen is er nog heel wat werk aan de winkel. En van 'le nouveau Sergio' die in het begin een mildere toon zou aanslaan, hebben we niet veel gezien.
Card

Vorige keer hebben de drie koppels in Kortrijk voor het eerst gekookt voor de jury in hun eigen pop-up. Het was erg belangrijk om een goede indruk te maken, want er stond heel wat op het spel. En hoewel Sergio Herman het vorige week zelf aangaf dat hij een nieuwe versie van zichzelf wilde laten zien, "mild beginnen en streng eindigen", bleek daar vanavond maar weinig van te merken. "Die puree? Dat is beton, dat is stucwerk." De toon was meteen gezet.

Beginnen deden we vanavond waar we vorige keer geëindigd waren. In Kortrijk. Wie ging met de felbegeerde eerste ster lopen? Volgens de jury was het koppel dat op dit moment in alle opzichten het best presteert Yannick en Leena. Ze kregen tot afgunst van de andere koppels een ster op hun pop-up geplakt én een geldprijs van 1.000 euro.

Card

Over naar Antwerpen dan. Waar er duidelijk veel stress in de lucht hangt. En de duo's kosten noch moeite sparen om de jury te overtuigen en die eerste ster op hun pop-up willen hangen. Karel en Birger van TJOP'S starten hun dag al heel vroeg, want hun vlees moet zo'n 12 uur garen op de BBQ. De dag start om 5 uur in de ochtend en er worden al veldbedjes aangesleept. Bo en Emily arriveren ook al vroeg in Het Vijfde Element mét zelfgemaakte en gepersonaliseerde servetten voor de jury. Laure en Charlotte van MADAM P zijn ook goed voorbereid. Zij komen met een portie zelfvertrouwen, een volledige mise en place en een menukaart in hun look en feel toe aan hun pop-up.

Bo en Emily hebben ook nog aan hun concept gesleuteld en zullen vanaf nu werken rond vijf groenten en hopen zo de jury te kunnen overtuigen. Maar dat is buiten Gert gerekend. Iets wat ook Sergio niet is ontgaan. "Wat heb jij eigenlijk tegen groenten? Als mensen over groenten beginnen, zak jij in elkaar als een pudding."

Waren er vooraf heel wat twijfels bij de jury over Bo en Emily, dan lijken die na vanavond nog niet weggewerkt. Het begon al bij de cocktail die Emily in elkaar had gestoken. Sepideh verslikte zich net niet. "Daar kun je vuur mee spuwen, of de verf van uw garagepoort mee halen", vatte Gert het samen.

Card

Ook het voorgerecht kon niet echt bekoren. "Die foie gras was niet lekker. Vies zelfs, mottig", was het vernietigende oordeel van Sergio. Het hoofdgerecht kon op meer genade rekenen, al paste het niet in het concept volgens de jury. "Die vergeten groenten waren inderdaad vergeten. Je moest ze gaan zoeken met een microscoop."

Daarna was het de beurt aan Laure en Charlotte. Die wisten tijdens de kookproef in Mercado te scoren met hun hapje. De jury had dan ook hoge verwachtingen van de dames, maar helaas losten ze die met het voor- en hoofdgerecht niet in. Laure wilde per se laten zien dat ze wel degelijk kan koken, al vond de jury dat ze maar beter gewoon bij de basics kon blijven.

Het begon al bij het voorgerechtje, een hoorntje met paté en poeder van olijf. "Ik viel bijna van mijn stoel, ik kreeg tranen in mijn ogen", aldus Sergio. "Dat slaat als een tang op een varken, ze moet daar van afblijven van die bullshit. Gewoon een lekkere paté serveren met een toastje erbij, meer niet."

Card

Het hoofdgerecht bracht niet veel beterschap. "Niet te eten. Zonde van dat varken. Ik denk dat dat varkentje liever nog wat in de wei had rondgehuppeld", was het vernietigende oordeel. Al moeten Laure en Charlotte nog niet wanhopen. "Laat ons hopen dat ze nu zijn wakkergeschud en dat dit slechts een eenmalig dingetje was."

Als laatste bezocht de jury de pop-up van Birger en Karel, die zich hoe langer hoe meer realiseren dat ze de komende weken en maanden niet veel gaan slapen. Hun BBQ-concept koestert alvast hoge verwachtingen bij de jury, al zit de schrik er toch een beetje in bij Sergio, die niet veel spanning voelt bij the smokey boys. "Ik hoop dat het geen eentonig verhaal wordt." De drie verschillende cocktails die ze serveren, zijn dat alvast niet. "Goeiemorgen dokter", laat Sergio zich ontvallen. Waarop Gert: "Als we vandaag alle cocktails hadden opgedronken die we voorgeschoteld kregen, hadden ze in het ziekenhuis onze maag mogen leegpompen.

Card

Wat nadien volgt, kan de jury ook niet meteen overtuigen. Zoals de pulled pork, geserveerd op een pistolet. "Die pistolet is een joke, de meest marginale pistolet die er bestaat." En bij het dessert komt de stoom net niet uit Sergio's oren. "Aardbeien in de winter? Dat is gelijk aan vloeken in de kerk. Absoluut not done.

Ondanks de nodige kritiek, halen Birger en Karel wel met gemak de eerste ster in Antwerpen. Het moge duidelijk zijn dat er in de koekenstad nog heel wat werk aan de winkel is.