Hoeveel verdienden Obama en Poetin vorig jaar?

De twee wereldleiders hier op een archieffoto uit 2012.
AFP De twee wereldleiders hier op een archieffoto uit 2012.
Uit de belastingaangifte van de Amerikaanse president Barack Obama die gisteren door het Witte Huis openbaar gemaakt werd, blijkt dat hij samen met zijn vrouw Michelle het afgelopen jaar 481.098 dollar (ongeveer 345.000 euro) heeft verdiend. Ook de inkomensverklaring van de Russische president Vladimir Poetin werd gisteren vrijgegeven. Zo blijkt Poetin met een inkomen van 3,5 miljoen roebel (ongeveer 70.000 euro) minder te verdienen dan premier Dimitri Medvedev.

Beide wereldleiders gingen er flink op achteruit. De Russische president verdiende in 2012 nog bijna 6 miljoen roebel. De familie Obama verdiende in 2013 dan weer een slordige 120.000 dollar minder dan het jaar voordien en zelfs 310.000 dollar minder dan in 2011.

Het is een publiek geheim dat de Russische president en de politieke elite echter buiten het boekje om miljoenen verdienen aan corruptie. Ook zou de president nabij de badplaats Sochii aan de Zwarte Zee een villa met haven hebben laten bouwen. De bouwkosten worden geschat op 1 miljard dollar.

Dalende inkomsten
De Amerikaanse president en First Lady betaalden 20,4 procent van hun inkomen (ongeveer 87.500 euro). Ongeveer twaalf procent werd weggeschonken aan goede doelen. Dat de Obama's dit jaar minder hebben verdiend dan het jaar ervoor is vooral te wijten aan de dalende inkomsten uit de verkoop van hun boeken.

Volgens de woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov is het dalende inkomen van de Russische president te verklaren doordat hij in 2012 nog ongebruikte verlofdagen kon afschrijven. Dat mag sinds vorig jaar niet meer. Ook waren in 2012 de inkomsten van zijn toenmalige vrouw Ljoedmila meegerekend. Poetin deed verder aangifte van een lap grond, een appartement en een garage. Daarnaast had hij vorig jaar drie auto's van Russische makelij, waarvan één SUV.