Hoeveel kost een echtscheiding?

ING
Het ereloon van de advocaat, de gerechtskosten, de alimentatie, de verkoop van het huis,... De kosten van een echtscheiding lopen al snel op. En dan hebben we het nog niet over de emotionele kant van de zaak en de nieuwe organisatie als er kinderen in het spel zijn.

In goede en kwade dagen... en het wordt een kwade dag, want u gaat scheiden. Maar u bent niet alleen: meer dan één op de twee huwelijken loopt op de klippen in België*. Vóór u berekent hoeveel uw scheiding u zal kosten, moet u eerst weten voor welke procedure u kiest. De meest gangbare vorm blijft 'echtscheiding met onderlinge toestemming'. Beide toekomstige ex-echtgenoten zijn het eens over de modaliteiten, gezamenlijk ouderlijk gezag en een eventuele alimentatie. Is dat niet mogelijk, dan komt het tot een 'onherstelbare ontwrichting'. Hier moet worden aangetoond waarom de echtscheiding moet worden uitgesproken en moeten de modaliteiten worden bepaald.

Altijd kosten
Ongeacht het soort scheiding, er komt altijd een gerechtelijke procedure bij kijken. De ontbinding van een huwelijk wordt namelijk altijd uitgesproken door een rechter. Bij een echtscheiding met onderlinge toestemming kunnen beide echtgenoten een eis indienen, waardoor ze geen advocaat nodig hebben. In de praktijk is het echter raadzaam een advocaat onder de arm te nemen, meer bepaald om uw documenten op te stellen. Het ereloon van een advocaat loopt al snel op tot 1.000 euro en meer. En daar komen nog diverse gerechtskosten bij zoals de echtscheidingsaanvraag, de uittreksels uit het burgerlijk wetboek, fiscale zegels, deurwaarderskosten, en zelfs vertaalkosten als uw huwelijk in een andere taal of land is voltrokken. 

En daarna?
De echtscheiding wordt uitgesproken en iedereen gaat naar huis. Welk huis eigenlijk? Even denken... Bij de uitspraak van de echtscheiding zijn beide partijen het eens geraakt of heeft de rechter een besluit genomen over alle modaliteiten. De woning, de verdeling van de roerende en onroerende goederen, het geld op de bank, een eventuele alimentatie... Misschien moet u wel uw huis of appartement verkopen, en soms onder de marktprijs omdat u er snel van af wilt. Na de scheiding hebt u nog meer kosten voor de nieuwe woning en om de kamer van uw kinderen in te richten en nieuwe meubels te kopen. 

Hoe drukt u de factuur?
Een scheiding met onderlinge toestemming is in alle gevallen het goedkoopst. Hoe moeilijker een scheiding, hoe langer en duurder de echtscheidingsprocedure kan zijn. Is het echt onmogelijk om tot een vergelijk te komen? Neem dan voldoende tijd en verwerk eerst de scheiding voor u met de procedure start. Waarom niet kiezen voor een bemiddelaar om alles te laten vlotten? Of een raadsman in collaboratief recht om meteen tot een vergelijk te komen tussen de respectieve echtgenoten en advocaten. Hebt u recht op juridische bijstand? Hebt u een rechtsbijstandsverzekering afgesloten die deze kosten dekt? Met al deze kleine tips kunt u de kosten van uw echtscheiding drukken en er misschien makkelijker vrede mee nemen.

De beslissing is blijkbaar definitief. Het woord "echtscheiding" is uitgesproken. 

Wat nu? Om u door deze moeilijke periode heen te loodsen, beantwoorden wij hieronder de 7 meest gestelde vragen in echtscheidingszaken.

*http://statbel.fgov.be/fr/statistiques/chiffres/population/mariage_divorce_cohabitation/mariages/
http://statbel.fgov.be/fr/statistiques/chiffres/population/mariage_divorce_cohabitation/divorces/