Finse militairen en professor Hendrik Vos.
Volledig scherm
PREMIUM
Finse militairen en professor Hendrik Vos. © afp/Belga

Hoe zal Rusland reageren nu Finland wil toetreden tot de NAVO? Politicoloog Hendrik Vos beantwoordt 10 vragen: “Poetin krijgt het tegenovergestelde van wat hij beoogde”

Finland wil onmiddellijk lid worden van de NAVO, zo bevestigden de Finse president en premier vanmorgen. Daarmee lijkt het buurland van Rusland zichzelf te willen beschermen, maar gooien ze er ook geen olie mee op het vuur? Wat betekent dit nu juist? En hoe zal Poetin reageren? “Hij wordt ongetwijfeld heel erg nerveus”, zegt politicoloog Hendrik Vos (UGent). “Maar de vraag is vooral: ‘Wat kán Rusland doen?’”

130 reacties

 • Azaire Vanhoutte

  4 dagen geleden
  ERDOGAN is een lakei van de russen en het is hem enkel te doen om centen die hij van Europa krijgt en is zelf een man van oorlog en schendingen van mensenrechten.
 • Marco Di Scarpa

  1 week geleden
  Dat Rusland niet opgetogen is omdat ze net het tegenovergestelde hebben bereikt. Maar er isceen oplossing: Turkije uit de NAVO en Finland en Zweden er in. Rusland blij en het Westen blij.
 • Gino Denil

  1 week geleden
  De Turken zijn de mol in de NAVO. Gooi ze er uit en vervang ze door Zweden en Finland. En tegen Poetin kunnen we dan stellen dat er niets veranderd is. De noordflank is wat sterker en de zuidflank wat zwakker geworden.
 • RIET HEIRMAN

  1 week geleden
  Rusland moet zelfs niet reageren, Vazal Turkije zegt al dat ze hiertegen zijn, en er is unanimiteit nodig, dat komt ervan als je maar uitbreidt en uitbreidt zonder te kijken welke landen bij de groep passen en welke niet , hetzelfde lot is de EU beschoren als ze blijven uitbreiden.
 • Danny Schoofs

  1 week geleden
  Blijkbaar vindt Turkije´t nodig, om nu ´njet´ te zeggen... Binnenkort vallen de Russen dus Finland & Zweden binnen... Zucht...
 1. "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
  HLN Shop

  "Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspeci­a­list voor een betere nachtrust

  Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips.
 2. 14-tal personen plots onwel tijdens KV Mechelen-RC Genk: “We waren bang om rond te lopen, omdat we vreesden ook geprikt te worden”
  Play
  Mechelen

  14-tal personen plots onwel tijdens KV Mechelen-RC Genk: “We waren bang om rond te lopen, omdat we vreesden ook geprikt te worden”

  De politie van Mechelen-Willebroek is een onderzoek opgestart na een incident tijdens de wedstrijd van KV Mechelen tegen KRC Genk. “Tijdens de wedstrijd kregen we plots meldingen dat verschillende personen onwel werden”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. Het zou gaan om een veertiental personen. Acht mensen werden naar het ziekenhuis gebracht. Zij mochten het ziekenhuis inmiddels wel al opnieuw verlaten. Onderzoek moet uitwijzen of het om een geval van ‘needle spiking' gaat. Een aanwezig fan getuigt bij VTM Nieuws over wat ze gisteren zag gebeuren. Anoniem, uit angst herkend te worden door de dader(s).