Hoe voorkom je dat deeltijds werken net meer stress oplevert?

thinkstock
Straffe conclusie van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen: vrouwen die deeltijds gaan werken ervaren net meer tijdsdruk. Dat komt vooral doordat nog steeds het merendeel van de huishoudelijke taken bij de vrouw terecht komt.

Het onderzoek naar tijdsbesteding wordt om de vijf jaar herhaald. Uit de recente cijfers blijkt dat vrouwen nog steeds 1 uur en 20 minuten meer aan het huishouden besteden dan de man per dag. Bij deeltijds werkende vrouwen stijgt dat verschil tot meer dan twee uur per dag. Zijn we nog steeds niet van het klassieke rollenpatroon af? Of ligt het ook aan de aard van het beestje, vraagt Sara Van Wesenbeeck, auteur van 'Het handboek voor de spitsuurvrouw', zich af. Zij adviseert als life & businesscoach gezinnen wel vaker over dit thema.
"De bedoeling is dat deeltijds werk voor een betere balans tussen werk en privé zorgt. Helaas is dat nog heel vaak niet het geval. Nochtans is het absoluut haalbaar, als je een paar vastzittende gewoontes aanpakt.
Vrouwen vullen van nature hun vrije tijd (met vrije tijd bedoelen we in dit artikel, de tijd die je niet aan betaald werk besteedt) nog vaker op met zorgtaken. Die taken zijn heel versnipperd van aard: de kinderen ophalen, zorgen dat er verse lakens zijn, iedereen gezond en vers eten voorschotelen, propere outfits in de kleerkasten hangen. Net die versnipperdheid geeft stress. Het lijkt alsof je nooit iets afkrijgt, alsof je de hele week met huishoudelijk werk bezig bent. De écht vrije tijd en werk lopen teveel door elkaar."

Nochtans is het wél haalbaar om dankzij deeltijds werk, meer quality time voor je gezin vrij te maken.

Stressvrij door je tijdskrediet:
1.     Schrijf alle huishoudelijke taken op
2.     Bespreek ze met het gezin en verdeel de taken eerlijk
3.     Delegeer zonder te controleren. Ja, hij zal de afwas ook goed doen. 4.     Schrijf ook je me-time in je agenda
5.     Gebruik een gezinskalender

Hoe je dat juist aanpakt? Sara Van Wesenbeek, auteur van 'Het handboek voor de spitsuurvrouw', legt uit hoe je die 5 dingen heel makkelijk in de praktijk brengt. Lees het in onze Pluszone, exlcusief voor abonnees. Sms HLN naar 6630 (kost €1) en proef 3 weken.