Hoe twee Australiërs zich Noord-Koreaans golftoernooi binnen bluften

De twee werden tijdens hun vijfdaags verblijf rondgeleid en legden bloemen neer aan een monument voor de Noord-Koreaanse leiders.
Facebook / Lupinetravel De twee werden tijdens hun vijfdaags verblijf rondgeleid en legden bloemen neer aan een monument voor de Noord-Koreaanse leiders.
Noord-Korea is niet het land waar je grapjes wil uithalen. Maar twee Australische mannen hebben hun lef ten top gedreven toen ze zich een internationaal golftoernooi binnenlulden. Morgan Ruig en Evan Shay, allebei 28, deden alsof ze het Australische golfteam waren.

De twee waren op vakantie in Peking toen ze lucht kregen van het golftoernooi in de dictatoriale staat. De twee mannen uit Brisbane stuurden voor de grap een e-mail om zich in te schrijven als het Australische team. De twee zijn geen professionele golfspelers, laat staan dat ze op internationaal niveau zouden kunnen meedraaien.

De twee waren geschokt toen ze uitgenodigd werden. Ze bleken twee van de 85 deelnemers aan het vijfdaagse toernooi in de hoofdstad Pyongyang, op het enige golfterrein dat het land rijk is.

Hun hele reis werden de mannen begeleid, ze werden ook met bloemen in de hand gefotografeerd bij een monument voor de Noord-Koreaanse leiders. De twee maakten zelf valse Australische golftruitjes om er toch ietwat officieel uit te zien.

De twee werden echter ontmaskerd toen bleek hoe slecht ze presteerden op de green. "Ik sloeg 120 en mijn caddy zei dat ik mijn familie te schande maakte. We speelden echt slecht, maar we hebben we interessante mensen ontmoet", zegt Ruig aan Courier Mail.

De twee bekennen dat hun uitstap, die ze een vorm van "karakterproef" noemen, naar het einde toe benard werd. "We waren heel nerveus toen we aan de grens onze paspoorten moesten afgeven. Je hoort verhalen van mensen die nooit terugkeren uit Noord-Korea".

"Ik zou zo'n stunt niet aanbevelen aan de doordeweekse toerist. Het was redelijk benard, maar het was ook een onvergetelijke ervaring".

De twee eindigden voorlaatsten in het internationale toernooi.