Hoe Trump de eerste tv-verslaafde president werd

Trump in het Oval Office, zijn officiële kantoor in het Witte Huis
REUTERS Trump in het Oval Office, zijn officiële kantoor in het Witte Huis
De Amerikaanse president Donald Trump tweet regelmatig over zijn favoriete nieuwsprogramma's en televisieseries. Trump kijkt dan ook regelmatig televisie en dat is zelden uitgesteld. Maar hoeveel tijd spendeert de president werkelijk aan de televisie?

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post kijkt Trump (70) gemiddeld vijf uur per dag naar de televisie. De gemiddelde Amerikaanse burger van 65+ kijkt zeven uur per dag naar zijn favoriete programma's maar zij zijn meestal wel op pensioen.

De Amerikaanse president heeft een voorliefde voor het Amerikaanse televisienetwerk Fox News. In januari feliciteerde hij hen nog omdat hun ratings beter waren dan die van hun concurrent CNN.

Dat betekent echter niet dat hij andere nieuwsmedia laat links liggen. Regelmatig tweet hij over de Amerikaanse nieuwszenders, CNN, NBC News of over de comedyshow Saturday Night Live. Of dit al dan niet positief is laten we achterwege, wel valt op dat Trump ook in het Witte Huis de media op de voet blijft volgen.

Kijkt Trump dan meer televisie dan zijn voorgangers?

De meeste van zijn voorgangers keken naar de televisie om te ontspannen en om even niet meer aan politiek te moeten denken. Zo voelden ze zich een normaal Amerikaans gezin. Niemand van hen keek echter zo vaak televisie als de huidige Amerikaanse president.

Er werd ook zelden zo snel gereageerd op een televisieprogramma. De tijden zijn vandaag de dag wel veranderd. Er wordt razendsnel gereageerd op sociale media en ook Trump gaat mee hier met zijn tijd.

Tijdens de verkiezingen van 2016 werd Trump vaak vergeleken met voormalig president Ronald Reagan. Ze werkten beiden in de media en ze werden in het begin vaak gezien als 'outsiders in de politiek', bekende Amerikanen die geen kans zouden maken op het presidentschap.

Toch was het anders ten tijde van het presidentschap van Reagan (1981-1989). Er waren maar enkele televisienetwerken en nieuwsprogramma's duurden maar een half uur. Reagan keek gemiddeld een uur per dag naar de televisie maar de oud-president hield eigenlijk vooral van lezen.

Oud-president Ronald Reagan en zijn vrouw Nancy
Photo News Oud-president Ronald Reagan en zijn vrouw Nancy

Voorliefde voor sport

Voormalig president Bill Clinton keek als ontspanning graag naar sport. Zijn favorieten waren basketbal en American football. Ook George W. Bush en Barack Obama keken graag naar sportuitzendingen tijdens hun vrije tijd.

Bush is grote fan van American football. In 2002 stikte hij nog bijna in een pretzel terwijl hij naar een spannend toernooi van de Baltimore Ravens aan het kijken was. Obama keek het liefst naar het sportkanaal tijdens het fitnessen.

Reuters

Vergelijking met oud-president Johnson

Toch doet de televisiekijkende Donald Trump ons het meeste denken aan gewezen president Lyndon B. Johnson. Hij installeerde drie televisieschermen in het Oval Office, zijn kantoor in het Witte Huis. Zo kon hij naar drie televisienetwerken tegelijkertijd kijken en wist hij direct wat er over hem verteld werd.

Het enige verschil met vandaag is dat Johnson maar een twintigtal minuten moest kijken naar deze verschillende schermen. Vandaag is er 24 op 24 nieuws op televisie. Dat maakt dat Trump veel meer tijd nodig heeft om alle media te kunnen volgen.

Oud-president Jonhson bij zijn eedaflegging in 1963
AP Oud-president Jonhson bij zijn eedaflegging in 1963