Hoe smaakt bier met 0,0% alcohol?

Fotalia
Bij een smaaktest met alcoholvrij bier en een traditioneel pintje stelden we onherroepelijk vast dat ze niet dezelfde smaak hebben. Tot nu toe althans. Na drie jaar onderzoek brouwt AB InBev vandaag immers een Jupiler 0,0% met identiek hetzelfde karakter als de traditionele variant. Maar hoe smaakt dat bier nu eigenlijk?

Alle alcoholvrije bieren op de markt hadden tot nu een alcoholniveau van minstens 0,5%. En geen enkel biertje smaakte ook echt naar bier. De reden hiervoor? Nooit vond iemand de juiste brouwtechniek om een echt bier zonder alcohol te produceren (dus met een echte biersmaak en 0,0% alcohol).

Sterke en volle smaak  
Na drie jaar onderzoek en experimenteren is AB InBev erin geslaagd om dat unieke brouwproces te ontwikkelen. Zo konden de brouwmeesters niet alleen een volledig alcoholvrij bier aanbieden, maar kreeg het ook een sterkere en vollere smaak vergeleken met de vorige NA-varianten.  

"We konden inderdaad de smaak en body behouden nadat de alcohol uit het bier verwijderd werd", vertelt Tom Dumortier, brouwmeester bij AB InBev. "Alcoholvrije bieren werden tot nu toe vergist tot een alcoholniveau van 0,5% bekomen werd, waarna het proces werd afgebroken. Een andere techniek was om de alcohol na het volledige fermentatieproces uit het bier te verwijderen. In het eerste geval missen we al het goede van de fermentatie en lagering. Bij de tweede techniek verliezen we dan weer het typische bierkarakter. Daarom combineerden wij het beste uit de twee methodes. En met succes! We zijn erin geslaagd om de drie belangrijkste kenmerken van bier te behouden: het aroma, de smaak én de body."

Hop, banaan, rode vruchten en mout  
Jupiler 0,0% bevat dus dezelfde kwaliteitsingrediënten. Zo herkennen we de smaken van mout, hop en groene harsen, maar ook subtiele fruitige toetsen van banaan en rode vruchten. Zonder uiteraard de frisse bittere nasmaak te vergeten.  

"Het moeilijkste was de typische aroma's van de aanwezigheid van alcohol in bier te reproduceren", merkt Tom Dumortier op. "Alcohol geeft bier immers een rijkere en complexere smaak. Ik ben heel trots op deze innovatie uit eigen land."