Hoe kunnen we onze woning inwijden?

Kirsty (25) en Edward (30) wonen sinds twee maanden samen. Kirsty is ingetrokken bij Edward die vorig jaar een huis had gekocht. Samen hebben ze het huis afgewerkt, lampen gekozen en opgehangen, de slaapkamer ingericht en de keuken gevuld met potten en pannen. Ze wilden graag met hun familie en vrienden vieren dat ze nu officieel samenwonen en hebben daarom drie weken geleden een housewarmingparty gegeven. Zo hebben zij het aangepakt.

Kirsty: «Het eerste dat we hebben gedaan, is een lijst maken met iedereen die we wilden uitnodigen. We kwamen op 80 man, kinderen niet meegerekend. We zijn ervan uitgegaan dat er ongeveer 60 mensen effectief zouden komen, en dat klopte ook vrij aardig. We hebben iedereen een mail gestuurd met de vraag om ons zo snel mogelijk iets te laten weten. Omdat veel van onze vrienden kinderen hebben, hebben we besloten om al om18 uur te starten. Iedereen was welkom tussen 18 en 24 uur: uiteraard hebben we ook de buren uitgenodigd, zodat we geen klachten over lawaai zouden krijgen. (lacht) Voor de kinderen hadden we een speelhoekje ingericht.»

Edward: «Na de gastenlijst hebben we een budget vooropgesteld. We wilden niet meer dan 15 euro per persoon uitgeven, wijn, bier en cava inbegrepen. Kinderen hebben we voor de helft meegeteld. Op basis van een schatting hebben we een lijst gemaakt van wat we gingen klaarmaken. Sommige dingen hebben we laten vallen wegens te duur. En voor de rest hebben we er vooral op gelet of we alle snacks voor een grote groep mensen konden maken en of we het allemaal vooraf konden maken. We wilden sowieso alles zelf maken omdat dit toch goedkoper uitvalt dan alles kant en klaar kopen of bij de traiteur halen. Omdat we toen nog geen gemeenschappelijke rekening hadden, hebben we gewoon elk de helft betaald.»

Kirsty: «De housewarming was op een zaterdag, we zijn donderdag alle boodschappen gaan doen, hebben vrijdag het eten voorbereid en hebben zaterdag het huis opgeruimd en het eten afgewerkt. We hadden een reusachtige pan witloofsoep gemaakt, er stond een grote schaal gerookte zalm op tafel met uitjes en peterselie en broodjes (kant en klare broodjes die we alleen zelf nog moesten afbakken), tapenades met toastjes, pastasalades (penne met pesto, en macaroni met fijngesneden groentjes), grote vierkante pizza's die we vooraf hadden gemaakt en die we alleen nog tien minuutjes in de oven moesten zetten, quiches die al klaarstonden in een bakvorm en zo in de oven konden, spiesjes met tomaat, mozzarella en basilicum, zelfgemaakte worstebroodjes, en zelfgebakken taarten. Voor de kinderen hadden we kettingen van pinda's geregen die ze daarna zelf konden pellen.»

Edward: «Als welkomstdrank hadden we voor cava gekozen: 24 flessen, ongeveer een halve fles per persoon dus. Met 24 flessen hadden we 10% korting, toch leuk meegenomen. Er zijn 4 flessen overgebleven. De 4 bakken bier zijn allemaal opgegaan, terwijl de wijn grotendeels onaangeroerd is gebleven. We hadden bewust voor flessen gekozen en niet voor bags in box, omdat we niet wilden blijven zitten met halfvolle bags. Voor de bobs onder de gasten hadden we sangria zonder alcohol gemaakt. Al met al was het een zeer geslaagd feest en hebben we ons perfect kunnen houden aan het budget. Dat was ons zeker niet gelukt als we niet op voorhand hadden zitten rekenen.»