Hoe een omgewaaide boom ervoor zorgde dat Thiry opstapte als Ethias-ceo

Bernard Thiry werkte sinds 2007 bij Ethias.
BELGA Bernard Thiry werkte sinds 2007 bij Ethias.
Bernard Thiry moet opstappen als CEO van verzekeraar Ethias. De Tijd berichtte vanochtend dat de Nationale Bank er bij Ethias op zou hebben aangedrongen om te checken of Thiry, van PS-signatuur, wel onberispelijk genoeg is ("fit and proper") om de verzekeraar te leiden. Dat zou gebeurd zijn na een "commerciële geste" aan een belangrijke Luikse klant, burgemeester van Ans Stéphane Moreau (PS), aldus de krant.

Die commerciële geste is het zogenoemde pergola-incident. Een boom op een stuk grond van Moreau waaide in voorjaar 2010 om en beschadigde de pergola van zijn buurman. De herstellingskosten liepen op tot 53.000 euro. Moreau bleek echter niet verzekerd te zijn voor de schade, maar na het voorval tekende Moreau een verzekeringspolis bij Ethias waardoor hij plots wel gedekt was. Bij het pergola-incident zijn ook zeven andere werknemers van Ethias betrokken.

Volgens de rechtbank is hier sprake van schriftvervalsing en oplichting, waardoor Thiry wellicht nu voor de rechter zal moeten verschijnen. Zulks kan Ethias missen als kiespijn, waardoor Thiry nu is opgestapt.

PS-burgemeester van Ans Stéphane Moreau.
BELGA PS-burgemeester van Ans Stéphane Moreau.