Hoe Donald Trumps fortuin voortspruit uit prostitutie
VERKIEZINGEN VSDat een groot deel van Donald Trumps fortuin geërfd is, wist u al. Maar wat weinigen weten, is dat het geld van die erfenis afkomstig is uit een aantal bordelen. Daarvoor moeten we terug naar Trumps opa, Friedrich. Die emigreerde in 1885 van Kallstadt in Duitsland naar New York. Friedrich was toen 16 jaar. Hij ging zich bij zijn oudste zus vestigen en werk zoeken. De Duitser had al snel in de smiezen dat er manieren waren om meer geld te verdienen dan als kapper in New York.
Delen per e-mail
Zes jaar lang knipte en schoor Friedrich mannen in New York, maar verhuisde toen naar Seattle, Washington en verengelste zijn voornaam tot 'Frederick'.
Drumpf
De familienaam Trump was al in de 17de eeuw aangepast, oorspronkelijk luidde die Drumpf. Vermoedelijk werd die naamsverandering ingegeven door een verlangen de sociale status van de familie op te krikken.
In de hoerenbuurt van Seattle opende Frederick Trump op zijn 22ste de Poodle Dog, een etablissement dat de klok rond open was. Klanten konden er eten en drinken, maar er waren ook 'privékamers voor dames', een dekmantel voor prostituees.
Goudkoorts
De zaken draaiden goed en Frederick verhuisde in de hoogtijdagen van de goudkoorts naar Yukon in Canada. Daar opende hij een reeks bordelen waar in de slaapkamers weegschalen stonden zodat de klanten met goud konden betalen. In een brief aan de krant Yukon Sun omschreef een omwonende de zaken als "verdorven" en raadde hij "respectabele vrouwen die alleen reizen" aan de etablissementen van Frederick Trump te mijden.
Dienstplicht ontweken
De zaken floreerden niettemin. Tot de politie in 1901 begon op te treden tegen gokken en prostitutie. Het was rond die tijd dat Frederick Trump zijn thuisstad Kallstadt bezocht en zich verloofde met Elizabeth Christ. De twee probeerden zich in Duitsland te vestigen, maar Trump werd terug naar Amerika gestuurd omdat hij door te emigreren de Duitse militaire dienstplicht had ontweken.
Lees verder onder de foto
Het stel verhuisde naar New York, waar ze twee zonen kregen: Fred en John. In 1918 overleed Frederick Trump aan de Spaanse griep. De zaken gingen over in handen van de oudste zoon, Fred.
Eengezinswoningen in Queens
Toen die nog op de middelbare school zat, opende hij samen met zijn moeder een garage: Elizabeth Trump & Son. De zaken gingen zo goed dat Fred eengezinswoningen begon te bouwen in de wijk Queens. Die woningen hadden een goede reputatie. Fred had dan weer de reputatie bijzonder spaarzaam te zijn. Tijdens zijn bezoekjes aan bouwwerven stond hij erom bekend nagels op te rapen om te laten hergebruiken.
In 1936 trouwde Fred Trump met Anne MacLeod, die uit Schotland naar de VS was geëmigreerd. Ze kregen vijf kinderen: Fred Jr, MaryAnne, Donald, Robert en Elizabeth.
Duitser met Joodse huurders
De vastgoedsector deed het goed na de Tweede Wereldoorlog en Fred ontving royale subsidies om nieuwe huizen neer te poten in Brooklyn en Queens. Heel wat van zijn huurders waren Joden, reden waarom Fred Trump zijn Duitse afkomst verborgen hield en beweerde uit Zweden te komen.
Fred Trump overleed in 1999 als multimiljonair. Met een geschat fortuin van 300 miljoen dollar was hij één van de rijkste mannen van Amerika.
Lees verder onder de foto
Racisme
Fred Trump werd in 1927 in Queens gearresteerd tijdens een optocht van de Ku Klux Klan. In 1973 werd de familiezaak door de staat aangeklaagd wegens discriminatie. In die zaak werd ook Donald Trump genoemd. De Trumps werden ervan beschuldigd zwarte gezinnen die een huis wilden huren te discrimineren. Volgens het ministerie van Justitie kregen de huuraanvragen van zwarte gezinnen allemaal een grote 'C' van 'coloured' op hun dossier en werden ze allemaal geweigerd.
Om de zaak buiten de rechtbank te regelen, beloofden de Trumps antidiscriminatiemaatregelen te nemen.
Maar hoe vergaarde Donald Trump zijn fortuin? De man, die er prat op gaat "echt rijk" te zijn, beweert dat hij zijn vastgoedimperium opstartte met 1 miljoen dollar die hij van zijn vader leende en 100 miljoen dollar die hij bij de bank leende. In tegenstelling tot zijn vader, die sociale woningen bouwde in Queens en Brooklyn, begon Donald met luxueuze bouwprojecten in Manhattan.
Zo liet hij de Trump Tower bouwen, het Grand Hyatt Hotel en Trump Plaza. Later kocht hij golfterreinen (die hem 193 miljoen opbrachten), resorts en appartementsgebouwen. Hij verdiende 18 miljoen dollar als manager, 9 miljoen dollar in royalties en 2 miljoen met toespraken. Net als zijn vader, mocht Trump graag vertellen dat zijn familie uit Zweden afkomstig is.
Trump zelf beweert dat hij 10 miljard dollar waard is. Forbes schat zijn fortuin op 4,5 miljard dollar, Bloomberg op 2,9 miljard.
De hulp die hij kreeg dankzij de kredietwaardigheid van zijn vader nog buiten beschouwing gelaten, erfde Donald Trump 40 miljoen dollar na de dood van zijn pa.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Trump doet zaal lachen: "Niemand heeft meer respect voor vrouwen dan ik"
Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft zijn Democratische tegenstander vrouwen "ertoe aangezet" om hem van seksuele agressie te beschuldigen. Hij ontkende alle verhalen die de afgelopen weken opdoken van vrouwen die zeggen aangerand te zijn door Trump. -
5 redenen om je een elektrische fiets aan te schaffen, ongeacht je leeftijd
-
De vraag die geen enkele moderator stelde
Met het debat tussen de running mates erbij kregen we deze maand vier presidentiële debatten te zien. De moderators schotelden Hillary Clinton en Donald Trump tal van vragen voor, gaande van de nationale schuld tot abortus tot het conflict in Syrië. Maar over één belangrijk onderwerp kregen de kandidaten geen enkele vraag: klimaatverandering. -
-
Video
"Zo'n akelige vrouw": het debat in quotes
Tijdens dit derde en laatste debat voor de presidentsverkiezingen van 8 november werd er opnieuw verbaal met scherp geschoten. We zetten de meest opmerkelijke quotes op een rijtje. -
Je eerste auto kopen: enkele tips om de kosten onder controle te houden
De aankoop van je eerste auto: voor veel jongeren is het een droom. Toch kan het ook overweldigend zijn. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met elektrisch? En hoe zit het met bijkomende kosten zoals de inschrijvingstaks of verzekering? Independer.be helpt je op weg. -
Dit is de kostprijs van airconditioning
-
Muziek
Michel Van den Brande en Dennie Damaro brengen supporterslied voor EK uit, inclusief videoclip
Stellingbouwer Michel Van den Brande (59) uit Temse en schlagerzanger Dennie Damaro (49) uit Wuustwezel brengen met ‘Wij Willen Winnen!!!’ opnieuw een meezinger uit. Dit keer is het een voetbalsingle geworden waarmee ze alle voetbalsupporters en de Rode Duivels een hart onder de riem willen steken tijdens het EK dit jaar en het WK volgend jaar.