Hoe CNN de Reddit-gebruiker achter de worstelvideo van Trump ontmaskerde

Maker anti-CNN video biedt excuses aan

epa
De Amerikaanse nieuwszender CNN heeft de identiteit achterhaald van de Reddit-gebruiker die de eer opstreek voor de controversiële video waarin president Donald Trump CNN tegen de grond werkt. De man heeft zich inmiddels verontschuldigd.

Het was Reddit-gebruiker 'HanA**holeSolo' die vorige week woensdag als eerste de GIF deelde waarin Trump een man met het logo van CNN als hoofd te lijf gaat. Diezelfde GIF werd later bewerkt tot de video met geluid die president Donald Trump zondag via Twitter de wereld instuurde. Niet lang daarna claimde HanA**holeSolo op Reddit dat hij de inspiratiebron was voor die tweet. Ook andere racistische en antisemitische posts van HanA**holeSolo begonnen daarop te circuleren op sociale media.

Uitgebreide verontschuldiging

CNN kon op basis van de informatie die de man had gedeeld op Reddit zijn naam achterhalen en probeerde contact met hem op te nemen. Een dag later postte HanA**holeSolo een uitgebreide verontschuldiging op een subkanaal van Reddit en verwijderde hij al zijn andere posts. 

"Ik wil me in de eerste plaats verontschuldigen tegenover de leden van de Reddit-community voor het betrekken van de site in een controverse die nooit had mogen plaatsvinden", klonk het. "Ik wil me ook verontschuldigen voor alle posts die racistisch, hypocriet en antisemitisch waren. Ik ben zo niet, ik hou van mensen en aanvaard hen zoals ze zijn en dat doe ik al mijn hele leven. Ik ben niet de persoon die de media van mij maken, ik trolde en postte dingen om een reactie te krijgen op Reddit, maar ik meende geen van de haatdragende dingen die ik zei in die posts. Ik zou nooit geweld of acties tegen andersdenkenden steunen, noch zelf geweld gebruiken."

"Satire"

Volgens HanA**holeSolo was de meme over CNN "louter satire" en was het niet de bedoeling om op te roepen tot geweld tegen CNN of andere media. "Ik had geen idee dat iemand er geluid zou onder zetten en dat het op de Twitterfeed van de president zou belanden. Het was een grapje, niets meer." 

Toen de verontschuldiging door de moderatoren van Reddit werd weggehaald, belde de man zelf naar CNN om zijn identiteit te bevestigen en zich nogmaals te excuseren. CNN heeft echter beloofd de naam van de man niet bekend te maken, "omdat hij een privépersoon is die zich uitgebreid heeft geëxcuseerd en berouw heeft getoond".

"Ik had geen idee dat iemand er geluid zou onder zetten en dat het op de Twitterfeed van de president zou belanden. Het was een grapje, niets meer"

Geen verontschuldigingen van president

Dat president Donald Trump het filmpje verspreidde via zijn Twitteraccount kwam hem op een storm aan kritiek te staan. De Amerikaanse president heeft zich sinds zijn aantreden meermalen kritisch uitgelaten over verschillende kranten en nieuwszenders in zijn land. Trump heeft zich niet geëxcuseerd voor het verspreiden van de video.