Historisch: Obama heft wapenembargo tegen Vietnam op

AP
De Amerikaanse president Barack Obama heeft op de eerste dag van zijn eerste bezoek aan Vietnam de opheffing van het vijftig jaar oude wapenembargo tegen het Aziatische land aangekondigd.

Het wapenembargo was een van de laatste overblijfselen van de oorlog die beide landen uitvochten en die in 1975 afliep. Sindsdien zijn beide landen spectaculair naar elkaar toegegroeid. In 1995 werden de diplomatieke betrekkingen hersteld.

Wel zullen er voor de verkoop van wapens aan de vroegere vijand "specifieke eisen" gelden, zei Obama op een persconferentie in Hanoi. 

Hij legde uit dat de beslissing niets van doen heeft met de Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese Zee. Vietnam en de VS wijzen de aanspraken van Peking op ongeveer tachtig procent van de grondstoffenrijke zee af. Veeleer is de opheffing van het wapenembargo een afronding van het proces van de normalisering van de betrekkingen, zei de Amerikaanse president.

Er blijven evenwel nog meningsverschillen omtrent de mensenrechten, zei Obama. De VS zetten zich in voor fundamentele rechten als vrijheid van meningsuiting en religie omdat dit de welvaart in landen aanzwengelt.

Vietnam is een communistiche eenpartijstaat waar regeringscritici worden vervolgd.