Hillary Clinton neemt in memoires afstand van Obama

Hillary Clinton
BELGA Hillary Clinton
Voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken en vooral mogelijk presidentskandidate in 2016 Hillary Clinton lijkt in haar memoires wat afstand te nemen van huidig president Barack Obama. Zo wilde ze, in tegenstelling tot Obama, de rebellen in Syrië bewapenen. Dat meldt de Amerikaanse zender CBS News, die de hand kon leggen op de memoires. Clinton geeft ook toe dat ze fout was toen ze in 2002 als senatrice de Irak-oorlog goedkeurde.

De memoires van Clinton over haar vier jaar als minister van Buitenlandse Zaken, getiteld "Hard Choices", verschijnt dinsdag in de Verenigde Staten. CBS publiceerde alvast uittreksels. De uitgever van Clinton, Simon & Schuster, behoort toe aan CBS Corporation.

"Er is zelden een juiste oplossing voor netelige kwesties. Elke optie lijkt erger dan de volgende", zegt Clinton onder meer. Syrië heeft zich volgens haar steeds meer als zo'n probleemgeval ontwikkeld.

Clinton zelf was in het begin overtuigd dat de bewapening van de rebellen de beste optie was. "Zowel ageren als nietsdoen hield risico's in." De president besliste echter geen verdere stappen te ondernemen door de rebellen te bewapenen. "Niemand verliest graag een discussie, ook ik niet", zegt Clinton daarover. "Maar het was de beslissing van de president en die respecteerde ik."

"Ik zat fout"
De memoires gaan vooral over haar periode als minister van Buitenlandse Zaken, maar Clinton komt ook terug op de steun die ze in 2002 gaf aan de invasie van Irak. "Ik dacht dat ik te goeder trouw had gehandeld en de best mogelijke beslissing had genomen op basis van de informatie waarover ik beschikte", klinkt het. "Maar ik zat fout. Zo eenvoudig is het."

De 66-jarige Clinton geldt als mogelijk kandidate voor het presidentschap in 2016. Haar echtgenoot Bill bekleedde het ambt van 1993 tot 2001.

Obama en Hillary Clinton in 2008.
PHOTO_NEWS Obama en Hillary Clinton in 2008.