Hier vind je funky inspiratie voor je onderneming

Joy
Research doen voor je start-up hoeft helemaal niet vermoeiend te zijn. Zak vanavond gewoon zalig weg in de zetel met een van onderstaande series, documentaires of films. De nieuwe ideeën en de goesting om aan de slag te gaan waaien vanzelf naar je toe.

Joy
Deze film met Jennifer Lawrence in de hoofdrol is gebaseerd op het leven van Joy Mangano, een Amerikaanse uitvindster en miljonair. Zij leidde als alleenstaande moeder met een administratieve baan geen gemakkelijk leven, maar ze was altijd vastberaden om hogerop te raken. Daar slaagt ze in dankzij de uitvinding van een dweil met wringmechanisme. Een hartverwarmende film die bewijst dat je met de nodige wilskracht, creativiteit en ambitie ook jouw product aan de man kan brengen.  

Capital C
Een schitterende documentaire over crowdfunding, die volgt hoe verschillende ambiërende ondernemers de hulp vragen van het publiek om hun project te kunnen financieren. De onafhankelijke productie die je kan bekijken op Netflix is tot stand gekomen dankzij - hoe kan het ook anders - crowdfunding.  

Chef
Wanneer de frustraties over zijn eentonige baan in een restaurant te hoog oplopen, raakt chef-kok Carl Casper zijn job kwijt. Maar hij blijft niet bij de pakken zitten en besluit om zijn liefde voor lekker eten in een eigen project te investeren: een Mexicaanse foodtruck. Ondanks verschillende sceptische reacties gaat hij zijn nieuwe droom achterna. Heb jij ook het gevoel dat je vastzit in je job? Eens je Chef hebt gezien, heb je vast geen zin meer om dat nog langer te pikken.  

The Social Network
Vandaag kan haast niemand ter wereld zich nog een leven zonder Facebook inbeelden, maar tot 2006 bestond de website nog helemaal niet. Van straf ondernemerschap gesproken! In The Social Network zie je hoe Marc Zuckerberg als student het idee voor de social netwerksite bedacht en uitwerkte en krijg je een beeld van de vele conflicten die er rezen naarmate de start-up steeds populairder werd. Intrigerend en leerrijk. En mét een Belgische touch dankzij Scala in de soundtrack.

Nightcrawler
Lou Bloom loopt wat verloren op de arbeidsmarkt. Tot hij per toeval in contact komt met enkele zogenaamde nightcrawlers, zelfstandige cameramannen die de politie van Los Angeles in de gaten houden om zo steeds als eersten op scène aanwezig te zijn en schitterende filmbeelden van verkeersongelukken en misdaden af te leveren aan nieuwsstations. Zo raakt hij helemaal geobsedeerd door het beroep. Een film met een duister kantje, maar wel één waar de passie voor het vak van af spat. 

The Pursuit of Happyness
Het zit zelfstandige verkoper Chris Gardner niet mee. De medische scanners die hij verkoopt om zichzelf en zijn gezin te kunnen onderhouden vallen niet in de smaak, waardoor hij wegzakt in een steeds diepere financiële put. Toch laat hij het hoofd niet hangen en slaagt hij erin om zijn carrière een succesvolle wending te geven als beursmakelaar. Een waargebeurd verhaal over doorzettingsvermogen.

Joy
The Pursuit of Happyness

Silicon Valley
Een komische tv-show voor de computergeeks onder ons. De HBO-reeks vertelt het verhaal van zes jonge programmeurs die een start-up oprichten in het mekka van de techwereld, Silicon Valley. Behalve een flinke portie entertainment krijg je ook een beeld voorgeschoteld van de harde concurrentie in de sector, de uitdagingen van een startend bedrijf én het plezier ervan.

Girlboss
Netflixreeks Girlboss is geschoeid op de leest van het boek #Girlboss, de biografie van Sophia Amoruso. De serie vertelt hoe de modebewuste Sophia een retailimperium uitbouwt. Ze begint met vintage kledij uit tweedehandswinkels met woekerwinsten te verkopen op het internet en slaagt er uiteindelijk in een eigen merk op de markt te brengen, wat haar in 2016 een plaatsje opleverde in het Forbes-lijstje met rijkste selfmade vrouwen ter wereld. Jammer genoeg is er maar één seizoen van Girlboss gemaakt, mede omdat Amaruso haar bedrijf in slechte papieren kwam. Maar dat neemt niet weg dat leuk is om je even te laten meeslepen door Sophia haar ondernemerszin.  

Shark Tank
Deze Amerikaanse reality tv-show toont hoe starters hun businessidee pitchen bij enkele 'haaien', ofwel rijke, succesvolle ondernemers, die overtuigd moeten worden om te investeren in de start-up. Hoewel de show omwille van de soms brute commentaar een flinke portie sappig drama bevat, kan je er ook immens veel uit leren. Je ziet namelijk vanop de eerste rij met welke vragen potentiële geldschieters kunnen komen, waar ze op letten bij een eerste ontmoeting en hoe jij je verhaal het sterkste naar voor kan brengen. 

Silicon Valley
Shark Tank