Hier bevallen en terug naar Syrisch front

Tatiana Wielandt (22)
kos Tatiana Wielandt (22)
Twee weduwes van gesneuvelde Shariah4Belgium-leden die vorig jaar naar België terugkeerden om te bevallen, zitten weer in Syrië. Ze hadden nochtans beloofd om te ­breken met het radicale moslimmilieu. Volgens hun ­familie konden ze hier niet meer aarden.

Het federale parket heeft ­gisteren bevestigd dat Tatiana Wielandt (22) en haar schoonzus Bouchra Abouallal samen met hun vier kinderen sinds enkele weken terug in Syrië zijn. De jongste kindjes  zijn ­amper 1,5 jaar. Volgens hun (schoon)moeder leven zij er een normaal leven en zijn ze allebei hertrouwd.

De twee jonge, hoogzwangere vrouwen waren in januari 2014 met veel moeite uit Syrië ontsnapt nadat hun echt­genoten ­waren gesneuveld in de strijd. Hun mannen waren Nourredine Abouallal en Saïd El Morabit, allebei notoire ­leden van Shariah4Belgium. De familie Abouallal  ving de twee vrouwen bij hun terugkeer op. Sociale diensten ­omringden de familie met de beste zorgen. In ruil beloofden Tatiana en Bouchra om definitief te breken met het radicale moslimmilieu.

Al kort na de bevalling werd duidelijk dat Tatiana en Bouchra nauw contact bleven onderhouden met Belgische strijders in Syrië. Hun gesneuvelde mannen worden door Islamitische Staat vereerd als martelaren. Ook de weduwen genieten daardoor hoog aanzien.

De familie is boos dat de gerechtelijke diensten de jonge vrouwen en hun kleine kinderen niet heeft tegengehouden. "Waarom zou de politie dat doen?", zegt de woordvoerder van het federale parket. "Ze zijn nooit veroordeeld en zijn met hun kinderen in de auto naar Turkije vertrokken. Daar is niets strafbaars aan."

KLIK HIER EN LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS 5 WEKEN PROEF).