Hevige sneeuwval in Duitsland voor vakantie-uittocht

Wie vandaag op vakantie vertrekt en door Duitsland moet, kan best goed uitkijken. Duitsland wordt plaatselijk getroffen door hevige sneeuwval en de wegen zijn op sommige plaatsen glad. Ook in andere vakantielanden zorgt het weer voor problemen.

Sneeuwstorm
Automobilisten moeten onder meer in de Duitse deelstaten Rijnland-Palts, Hessen en Saksen rekening houden met hevige sneeuwval en ook in de Eifel is het glad door sneeuw. In het zuiden van het Zwarte Woud zou zelfs sprake zijn van een sneeuwstorm. Automobilistenvereniging VAB waarschuwt reizigers om rekening te houden met slechte rijomstandigheden door sneeuwval op de A3 Keulen-Frankfurt, de A7 Würzburg-Ulm, Hamburg-Hannover en Ulm-Reutte, en op de A8 Stuttgart-München. Winterbanden zijn de komende dagen verplicht in Duitsland.

Frankrijk en Oostenrijk
In Frankrijk wordt het vrachtverkeer in de omgeving van Besançon en Pontarlier opgehouden door de slechte rijomstandigheden. In Oostenrijk is winteruitrusting op de wagen (sneeuwkettingen en/of winterbanden) verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. De passen en wegen Timmelsjoch, Staller Sattel, Hahntenjoch, Grossglockner en Nockalmstrasse hebben er een wintersluiting.

Zwitserland
Zwitserland kampt volgens VAB met zware sneeuwval op de snelwegen A1 Genève-Lausanne en A9 Lausanne-Pontarlier en met sneeuwval op de passen Bernina, Julier, Maloja, Ofen, Simplon en Wolfgang. Winteruitrusting is er aanbevolen. De Zwitserse passen Albula, Col de la Croix, Fluëla, Furka, Gotthard, Grimsel, Grote Sint Bernhard, Klausen, Livigno, Lukmanier, Nufenen, Oberalp, Pragel, San Bernardino, Splügen, Susten en Umbrail zijn gesloten.

Lawines
In Duitsland, Spanje en Italië is er volgens VAB gering tot weinig gevaar voor lawines. In Oostenrijk en Zwitserland is er weinig tot gemiddeld gevaar voor lawines en in Frankrijk, Slovenië, Tsjechië en Slovakije is er gemiddeld gevaar (af en toe kans op spontane lawines).

In Frankrijk wordt een druk weekend verwacht op de wegen. Ook op Brussels Airport wordt het erg druk. Vandaag worden daar 27.000 vertrekkende reizigers verwacht, morgen meer dan 25.000, zondag en maandag telkens 24.000. In België en Luxemburg verloopt alle verkeer deze voormiddag normaal. (belga/gb)