Hevige mist stuurt Engels (vlieg)verkeer in de war

Dichte mist op de luchthaven van Heathrow in Londen vandaag.
AP Dichte mist op de luchthaven van Heathrow in Londen vandaag.
Een dichte mist heeft maandag de werking van meerdere luchthavens in Europa verstoord. Ook in Brussel waren er vertragingen. Op Heathrow in Londen, Europa's grootste luchthaven, werden 122 vluchten geschrapt. Mist zorgde ook voor belangrijke vertragingen in onder meer Amsterdam en Frankfurt.

Eurocontrol, de Europese organisatie voor de veiligheid van het vliegverkeer, meldde ook vertragingen in Parijs, Stuttgart, Hamburg, Berlijn, Luxemburg en Brussel, al werd Groot-Brittannië het zwaarst getroffen.
    
"Het is zeldzaam mist te hebben die zoveel luchthavens over meerdere dagen treft", aldus een woordvoerder van Eurocontrol. "Wij stellen uitzonderlijk belangrijke vertragingen vast."
    
De mist beperkte de zichtbaarheid op Heathrow tot minder dan 100 meter, aldus de Britse weerdienst (Met Office). Daardoor moesten er 122 vluchten geschrapt worden. Mist zorgde ook voor vertragingen op de luchthavens London City, Liverpool, Manchester, Glasgow, Belfast, Leeds Bradford en Cardiff.
    
In totaal telde Eurocontrol 122.000 minuten vertraging, door slecht weer, voor vluchten in Europa. In de loop van de dag verdween de mist op de meeste luchthavens, onder meer in Londen. In Luxemburg daarentegen werd de toestand slechter.