Het wordt weer wat moeilijker om naar de VS te reizen

Belgen die naar de Verenigde Staten willen reizen en daarvoor tot nu toe geen visum nodig hebben, moeten zich vanaf volgend jaar 72 uur voor vertrek via internet registreren. In de praktijk komt het erop neer dat het formulier dat u nu tijdens de vlucht moet invullen en moet inleveren bij de Amerikaanse douane op voorhand via het net zal moeten afhandelen.

Voor- en nadelen
Voor wie regelmatig naar de VS reist is er een voordeeltje aan verbonden: u moet het beruchte I-94-formulier maar één keer om de twee jaar meer invullen. Voor wie van last-minute-aanbiedingen gebruik maakt is het dan weer een tegenslag.

De nieuwe maatregel geldt voor alle inwoners van de 27 landen die de VS binnen kunnen onder het zogenaamde Visa Waiver Programme.

Terrorisme
De VS maken zich zorgen over "de radicalisering in Europa". "Het is naïef om te denken dat een reiziger die geen visum nodig heeft een minder grote dreiging zou zijn dan iemand die voorafgaand aan een reis is gescreend bij een visumaanvraag", zegt de woordvoerder van het Amerikaanse Homeland Security.

Hij gaf als voorbeeld Richard Reid, de man die een bom in zijn schoen had zitten en met een Engels paspoort reisde, en Zacarias Moussaoui, die met een Frans paspoort de VS binnenraakte en vervolgens betrokken was in de aanslagen op 11 september.

Vanaf 1 januari
Het systeem met registratie via het internet gaat in voege vanaf 1 januari, maar is al operationeel vanaf augustus. (mvl)

Het beroemde I-94-formulier.
Het beroemde I-94-formulier.