Droge grond in Lierde, in de Vlaamse Ardennen.
Volledig scherm
PREMIUM
Droge grond in Lierde, in de Vlaamse Ardennen. © BELGA

Het regent niet langer na zonneschijn: steeds vaker lange periodes hetzelfde weer. Hoe komt dat?

De zomer van 2022 is op weg om een van de zonnigste te worden die ons land ooit gekend heeft. Maar waar blijft de regen? Want het weer lijkt wel afgevlakt, met lange periodes van hetzelfde. De ene zomer is dat regen, de andere zonneschijn. Hoe komt dat? Drie experts geven duiding bij de droogte.

11 reacties

 • Catherine Mistiaen

  7 dagen geleden
  Supermarkten zouden er goed aan doen, om zitbanken te plaatsen in hun winkels, tijdens een hittegolf. Dan kunnen de mensen (klanten-in-spe) eens een kwartiertje zitten in een airco-ruimte. Ze zullen zeker iets consumeren uit de zaak, dus win-win.
 • Marc Puystiens

  1 week geleden
  Het aanleggen van extra waterbekkens is goed, maar zal op lange termijn niet veel helpen als men niets aan onze vervuilings-,En consumptiezucht zullen doen.
 • Christine Laevers

  2 weken geleden
  Werner Van den Broeck : Allemaal goed en wel maar wat als uwe 'Omega-blocking' langer en langer duurt en de frequentie ervan toeneemt ? Wat doe je dan in de praktijk ?
 • Werner Van den Broeck

  2 weken geleden
  Droge en zonnige zomers of natte en bewolkte zomers zijn van alle tijden. Wie zich dit niet herinnert wil het zich niet herinneren! Vroeger was alles de fout van de Socialisten…. Nu is alles blijkbaar de fout van de klimaatopwarming! Niet dus… de oorzaak van deze droge en zonnige zomer is de configuratie van het grootschalige stromingspatroon waarbij we een ‘Omega-blocking boven Europa herkennen. Een kenner weet dan dat het huidige weer weken kan aanhouden. Omega-blockings hebben steeds bestaan!
 • marc Deglin

  2 weken geleden
  waarom reserveren de landbouwers niet een stuk van hun vele hektaren , als meer ? in de verenigde state hebben alle boerderijen een aangelegd meer op hun laagst gelegen gronden. kwestie van water op te slaan tijdens regenperiodes . een weekje een bulldozer inhuren kost nu ook niet zoveel.
 1. Steeds meer aanwijzingen dat Russische legerleiding gevlucht is uit Cherson en “mogelijk 20.000” soldaten heeft achtergelaten

  Steeds meer aanwijzin­gen dat Russische legerlei­ding gevlucht is uit Cherson en “mogelijk 20.000” soldaten heeft achtergela­ten

  Er duiken steeds meer aanwijzingen op dat de Russische legerleiding de zuidelijke stad Cherson in Oekraïne ontvlucht is zonder haar manschappen. De Britse nieuwszender Sky News spreekt over zo’n 20.000 achtergelaten soldaten. Zij komen mogelijk vast te zitten nu alle belangrijke bruggen over de Dnjepr door Oekraïense troepen onklaar zijn gemaakt. Volgens getuigenissen van bewoners zouden de soldaten zich zonder enige discipline gedragen.