Het lijkt erop dat er een mol in het Witte Huis zit. Hij luistervinkt en deelt alles op Twitter

Twitter
Het verzet tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump zou wel eens een belangrijke nieuwe bondgenoot kunnen hebben. Vorige week donderdag werd een account geopend op Twitter dat onder de naam 'Rogue POTUS Staff' - rebels personeel van de president - schijnbaar interne informatie uit het Witte Huis deelt. En hoewel het niet duidelijk is wie er achter het account zit en of het überhaupt authentiek is, verzamelde het al meer dan een half miljoen volgers.

"Gehoord van achter een gesloten deur: 'Beseffen ze dan niet dat ik de f*cking president ben!?' POTUS is erg ontstemd over het verzet tegen zijn beleid." Het is maar een van de vele tweets die afgelopen week door 'Rogue POTUS Staff' de wereld in werd gestuurd. En ze wekken allemaal de indruk dat de persoon die ze stuurt, in het Witte Huis werkt en overal ogen en oren heeft.

Zo zou de president er volgens een van de eerste berichten meteen zijn ingevlogen: "Hij wil de president zijn die herinnerd wordt als koning. Zijn woorden, niet de onze." De persoon achter het account zou ook aanwezig zijn bij belangrijke meetings van het personeel van de president. Zo klinkt het onder meer: "Iedereen in de kamer wist dat POTUS loog over de 5 miljoen illegalen die gestemd zouden hebben, maar niemand durfde het te zeggen. Wat hebben we gedaan?"

Het account laat ook een aantal naaste medewerkers van de president de revue passeren en hoe Trump op hen zou reageren. Zo gaat het onder meer over de "alternatieve feiten" van topadviseur Kellyanne Conway: "Hij zei dat het dom was van haar, maar hij was het idee wel genegen, want de mensen praatten erover", klinkt het. En nog over haar: "Kellyanne is zelf ook lichtgeraakt. Ze kan het wel beter verbergen dan POTUS. Die twee zijn een perfecte match."

En ook buitenlandse staatshoofden komen aan bod, zoals de Britse premier Theresa May: "POTUS was afwijzend tegenover premier May: 'Ik hoop dat ze ook leuk vindt, maar ze heeft niet veel te bieden'."

De persoon achter het account doet er alles aan om potentiële volgers te overtuigen van zijn authenticiteit. Zo deelde hij onder meer een tweet waarin te zien is dat iemand het account probeert te kraken. "Er zijn geen aanwijzingen dat POTUS op de hoogte is van ons, maar iemand moet het toch zijn." En hij laat uitschijnen dat hij een foto kon maken van de controversiële reisban die inwoners van bepaalde landen de toegang tot de VS ontzegt. "Hoewel er verscheidene referenties in staan naar de aanslagen van 9/11, kwam niemand van de terroristen uit de betrokken landen."

Hij beweert ook dat hij zijn job op het spel zet om naar eigen zeggen de waarheid over de Trump-administratie aan het licht te brengen. En het klinkt dat adviseur Steve Bannon aan een "jacht op ketters" bezig is. "Bevestigd. Hij is op de hoogte van ons. Hij probeert ons actief te identificeren. Ze zouden hun grip wel eens kunnen verliezen."