Het huis van de toekomst bestaat al

Samsung
Wat enkele jaren terug nog sciencefiction leek, is vandaag werkelijkheid geworden. Slimme toestellen maken ons leven makkelijker en comfortabeler: ook thuis. Het creëren van een smarthome vereist bovendien niet langer ingrijpende verbouwingen. Welke moderne huishoudmogelijkheden bestaan er zoal?

Ontspannen na een lange werk- of schooldag doen we tegenwoordig niet meer op dezelfde manier. Televisiekijken staat nog steeds op de bovenste plaats in ons land op vlak van thuisentertainment. Maar volgens een studie van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) winnen nieuwe manieren van tv-kijken steeds meer aan populariteit. Zo kijkt 65 procent van de ondervraagden wel eens naar online video's of tv-programma's. De nieuwe reeks Samsung SUHD-televisies spelen met hun ingebouwde slimme technologieën handig in op die trend. Die toestellen waarderen internetcontent met een lage resolutie op naar SUHD-kwaliteit. Daarnaast zijn de schermen helemaal klaar om 4K-content te streamen van onder meer YouTube of Netflix. Vakantiefoto's en verjaardagsvideo's die we met onze smartphone of tablet gemaakt hebben, kunnen bovendien draadloos naar die slimme tv's overgeheveld worden. Handige mobiele besturingsapplicaties maken het op hun beurt mogelijk om de tv te bedienen via een smartphone of tablet. Kortom: een future proof-tv is niet langer een lichtflitsende kijkkast, maar een glashelder venster op de wereld; alsook een interactief zenuwcentrum voor elke vorm van beeldcontent.

Slimme huishoudhulp

Het gouden tijdperk van de huisvrouw ligt inmiddels al enkele decennia achter ons. Technologie heeft ons leven op dat vlak alvast een flink stuk makkelijker gemaakt. Waar er vroeger iemand quasi fulltime bezig diende te zijn met schoonmaken, wassen en koken, hebben tal van elektrische toestellen heel wat taken overgenomen. Vandaag bevinden we ons in het digitale tijdperk: waardoor er opnieuw tal van moderne huishoudmogelijkheden ontstaan. Neem nu bijvoorbeeld de volautomatische stofzuiger. Een toestel uit de Powerbot-lijn van Samsung zorgt ervoor dat je huis proper blijft, zelfs al ben je niet thuis, of lig je in bed. Een unieke sensor zorgt ervoor dat de robot op iedere plek in huis reinigt. En zodra de batterij bijna leeg is, rijdt de Powerbot automatisch naar het docking station om zichzelf op te laden. Eenmaal terug volgetankt, wordt het schoonmaken op de laatste locatie hervat.

Ook een slimme wasmachine gaat wat huishoudelijk comfort betreft nog een flinke stap verder dan een traditioneel toestel. Zo kan het wasprogramma van bijvoorbeeld de Samsung AddWash onderbroken en heropgestart worden via een smartphone-app: handig wanneer je een kledingstuk vergeten toe te voegen bent. Eender waar in huis of buiten kun je op je mobiele telefoon ook zien of je wel het juiste programma geselecteerd hebt, hoeveel wastijd er nog rest en wanneer de was klaar is. Uiteraard is het toestel zelf ook uitgerust met vooruitstrevende technologie. Denk aan EcoBubble, waarmee er zelfs op lage temperaturen krachtig gewassen kan worden. Daarbij wordt het wasmiddel omgezet in schuim dat optimaal de stof infiltreert, vuil snel verwijdert, bescherming biedt én energie bespaart. Ook beschikt de deur van de wasmachine over een speciale klep, waardoor vergeten kledingstukken nog snel tijdens het wassen toegevoegd kunnen worden, zonder dat de deur daarvoor open moet.

Keukenassistentie 2.0

Ook in de keuken zorgen smart-oplossingen ervoor dat je met minder toestellen en kortere bereidingstijden nog lekkerdere gerechten prepareert. Bij de HotBlast combi-microgolfovens van Samsung wordt er op intelligente wijze warme lucht door 60 luchtgaten in de richting van je maaltijd geblazen. Eten wordt zo tot 50 procent sneller verhit dan bij een traditionele heteluchtoven. En die kortere bereidingstijd doet geen enkele afbreuk aan de smaak. Met een heerlijk knapperige buitenkant en een malse en sappige binnenkant als eindresultaat. De ovens zijn ook uitgerust met de Slim Fry-technologie; daarbij wordt een combinatie van microgolfoven, grill, hete luchtverwarming en een speciale bakplaat gebruikt om knapperige frituurgerechten te bereiden. Friteuse, microgolf, bakoven: deze slimme oven klaart zowat elke keukenklus.

Eveneens een hele klus, is om tijdens drukke periodes het overzicht op de inhoud van je koelkast te bewaren. Wat is er nog in voorraad, en wat niet? Met het handige Food ShowCase-systeem van Samsung zie je dat in een oogopslag. Het betreft een unieke deur waarin alle essentiële levensmiddelen geëtaleerd worden, zodat je met één blik je voorraad in de gaten kunt houden. De Metal Cooling-buitendeur zorgt ervoor dat alle ingrediënten steeds exact de juiste temperatuur behouden en langer vers blijven. In de toekomst komt Samsung ook nog met de Family Hub-koelkast voor de dag: een toestel dat via ingebouwde camera's gebruikers toelaat op afstand de koelkastinventaris te inspecteren. Met de communicerende boodschappen-app kunnen consumenten daarna een boodschappenlijstje opstellen, de producten bestellen en die thuis laten leveren; alweer een veelbelovende vondst!

Iedereen kan smart zijn

Het bewijs is inmiddels geleverd: door enkele slimme, toekomstveilige toestellen aan je woning toe te voegen, verkrijg je in een mum van tijd een smarthome waarmee je tijd bespaart, aan comfort wint en energiezuinigere prestaties neerzet. Als dat niet clever is.  

Bezoek het Discover blog om meer te ontdekken over Samsung.