HET DEBAT. Moet het uit Peru meegenomen katje Lee geëuthanaseerd worden? Dit is jullie mening

Selena Ali (links) en Fran De Nyn (rechts) bij hun terugkeer van stage uit Peru. Katje Lee zit op schoot bij Selena.
rv Selena Ali (links) en Fran De Nyn (rechts) bij hun terugkeer van stage uit Peru. Katje Lee zit op schoot bij Selena.
Studente Selena Ali uit Stabroek bracht straatkat Lee begin april vanuit Peru illegaal naar ons land, zonder dat daarbij de regels voor de preventie van hondsdolheid (rabiës) werden gerespecteerd. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) oordeelde daarom dat katje Lee geëuthanaseerd moet worden. Moet katje Lee gedood worden? Eerder vandaag lieten we experts en politici aan het woord. Nu is het jullie beurt. Dit zijn de boeiendste reacties.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Jan Mertens: “Voor een coronavirus, een beetje erger dan griep, leggen we heel het land stil. Voor rabiës met 50.000 doden per jaar in de wereld, dat risico willen we lopen? Als het reglement en de virologen zeggen ‘laten inslapen’, dan zou het dat moeten worden. Het had nooit hier mogen geraken.”

Raf Segers: “Van mij moet de kat in quarantaine en de dame betaalt de rekening. Simpel. Je kan vanuit dierenwelzijn niet zomaar doden, de eerste regel is redden. Echter de dame heeft gekozen voor het dier. Zij mag dan ook de rekening betalen net als dat wij een eigen dier hebben. We moeten stoppen met alles maar door de staat de laten betalen/subsidiëren. Want dat betalen de mensen die alle dagen hard gaan werken.”

Jeannine De Ceuster: “Dieren hebben geen stem. Maar huisdieren maken wel deel uit van de familie, dit is zo gegroeid uit het verleden en nog meer actueel vandaag. Wij zijn toch geen barbaren, of toch? Daarom is het toch normaal dat huisdieren recht hebben op onze verdediging. Recht om alle middelen aan te wenden in plaats van direct afgemaakt te worden. Enkel als het 100 procent bewezen is dat Lee besmet is kan men overwegen om het in te laten slapen, anders is men verplicht om Lee in leven te laten.”

Ivan Vyncke: “Jammer voor het katje dat een mens zonder verantwoordelijkheidsgevoel haar het land heeft binnengesmokkeld en daar moet voor opdraaien. Dit gaat niet over één katje maar over de hele volksgezondheid. Sorry, euthanasie is hier voor mij de juiste maatregel.”

Catherine Caron:Selena heeft haar hart laten spreken. Is er intussen iemand van haar medepassagiers, vliegend personeel, familie, de persoon waar de kat nu verblijft die ziekteverschijnselen vertoont? Indien niet, laat de kat dan tot eind juni waar ze nu is. Dit lijkt mij de meest menselijke en diervriendelijke oplossing.”

Marleen Van Gool: Het is duidelijk dat het FAVV en de ambassade geen toelating hebben gegeven om het katje binnen te brengen is België. Het katje had dus nooit mogen vertrekken uit Peru. Gevolg: bij aankomst in België is maar één oplossing mogelijk, namelijk euthanaseren. Sentiment kan ongehoorzaamheid niet goedpraten.”

Yvan Lissens: “Hoe erg het ook lijkt, het FAVV heeft hier wel een heel sterk punt. Versta me niet verkeerd, wij hebben zelf een huistijger en weten hoe groot de aaibaarheidsfactor is. Het is echter wel zo dat de regels, in verband met het invoeren van dieren, er niet voor niets zijn. Het FAVV kan bovendien dit katje niet toelaten omdat anders iedereen de regels gaat overtreden met de redenering van “voor de kat Lee mocht het ook” en brengt men zo de gezondheid van mens en dier in gevaar.”
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lars vandenberge

  et is een harde wereld waarin we leven enige empathy is ver zoek. Sluit dan ook maar alle luchthavens, wie weet hoeveel besmettelijke mensen België binnenkomen. In 2019 enkel in Zaventem al meer dan 26 miljoen reizigers gepasseerd. Als 1 % drager is van een besmettelijke ziekte dan spreken we over 260 000 personen. Maar neen een katje moet voor alle zekerheid worden afgemaakt en mensen reizen zonder enige controle van en naar alle uithoeken van de wereld. Wie is er egoistisch?

 • Jan Voet

  Net zoals vroeger met Groot Brittannië. Diertje moet in quarantaine op kosten van het meisje. Neemt niet weg dat ze de wet overtreden heeft en daar ook nog een sanctie moet voor krijgen

 • Marina Poelmans

  Zonder geldige papieren raakt een dier niet een land uit en niet een land in ! Ik zelf heb een katje meegebracht uit Turkye en ik werd grondig gecontroleerd in Turkye en ook in Zaventem, dus hier klopt iets niet en wil het FAVV enkel zijn gelijk halen ! Men zegt quarantaine is niet mogelijk! Absoluut wel er zijn labo’s genoeg waar proefdieren in quarantaine zitten en de faculteit dierengeneeskunde bezit ook een eenheid ! Het is pure onwil ! Euthanasie is hier niet op zijn plaats quarantaine wel.

 • Guy Bekaert

  Vind het niet meer dan logisch dat de poes wordt geeutaniseerd. Wat iemand bezielt om van zover een kat mee te brengen begrijp ik niet. En als politici zich daarvoor engageren om die kat toch te redden begrijp ik nog minder. Wees eens realist en doe niet aan emotionele benadering.!

 • Nico Lietaert

  Ze wist dat ze de kat niet mocht meebrengen. Zij moet een serieuze boete krijgen. Het katje kan toch in quarantaine voor een bepaalde tijd?