HET DEBAT. Kiezen we voor altijd zomer- of wintertijd? Dit is jullie mening

Beeld ter illustratie, wintertijd.
Getty Images Beeld ter illustratie, wintertijd.
In de nacht van zaterdag op zondag draaien we de klok een uurtje terug. Voor vijf maanden belanden we opnieuw in de wintertijd. Uit een grootschalige peiling op initiatief van ontslagnemend premier Charles Michel blijkt dat vijftig procent van de Belgen voorstander is van permanente wintertijd. Kiezen we voor altijd zomer- of wintertijd? Eerst lieten we onze experts aan het woord. Nu is het aan jullie: dit zijn de boeiendste reacties.

Tom Van Looveren: “Moeten wij nu alles afschaffen? Ik vind het wel iets hebben. In de winter vroeg donker gezellig voor de kachel, en in de zomer lang licht gezellig op het terras. En voor de tegenstanders... dan ook niet meer feesten tot een kot in de nacht (vooral op oudejaarsnacht) en ook geen vliegreizen meer naar verre landen. Ga maar thuis wat zitten te verzuren, maar laat onze tradities met rust!”

Paul Vanmaldeghem: “Die omschakeling naar zomertijd kost jaarlijks miljarden en heeft geen enkel nut, dat is al voldoende bewezen. Maar toch blijft men ermee doorgaan, hoe idioot het ook moge wezen. Heeft de politiek nu nog niet begrepen dat mensen al dat getalm spuugzat zijn?”

Peter Vanroy: “Men verwacht steeds meer dat winkels laat openblijven. Een permanente wintertijd zou ervoor zorgen dat ik en vele anderen die tot 19 uur of 20 uur in de retail werken elk jaar minimum 2 maanden langer na zonsondergang thuiskomen. Een mooie zomeravond is dan enkel mogelijk op vrije dagen, terwijl ik er enorm van kan genieten om na het werk even buiten te zitten.”

Ook gaat men in zomertijd later naar bed en dat betekent dat men minder slaapt, dat is slecht voor de biologische klok

Ramses Van Ghent

Joan Lute: “Het grote voordeel van de zomertijd is dat je meer daglicht opvangt dan met het winteruur. Nu is het in de winter wanneer de meeste mensen naar huis weerkeren van school of werk al donker. Dat betekent dan ook dat de mensen te weinig licht krijgen.”

Magda De Munck: “Zomeruur of winteruur mij om het even, maar verander het uur niet twee keer per paar. Het duurt veertien dagen voor je weer aangepast bent aan het nieuwe uur.”

Ramses Van Ghent: “Onze wintertijd leunt het dichtst bij de zonnetijd aan en is eigenlijk de ware tijd, die is gezonder voor ons bioritme. Onze wintertijd is eigenlijk al reeds een uur te laat. Strikt genomen zouden we eigenlijk in GMT en niet in GMT+1 tijdzone moeten leven. De zomertijd GMT+2 zet ons nog verder af van de reële tijd. Ook gaat men in zomertijd later naar bed en dat betekent dat men minder slaapt, dat is slecht voor de biologische klok en de nachtrust en is aldus nefast voor de gezondheid.”
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PLANCKAERT Johan

  11 november; donker om 17u30. Leve het winteruur....het depri-uur is een beter woord

 • Marc Steyaert

  Altijd zomer uur jihaaaaaaaaaas

 • oswald billiet

  Midden op de dag zit de zon in het zuiden. Dat is dan 12 u of middag in de natuurlijke tijd. En dat dan pal op de meridiaan van Greenwich. Wij doen er in de winter een uur bij en in de zomer twee. Dat brengt mee dat we twee keer per jaar met de tijd spelen en dat brengt ons bioritme in de war en dat is zeker niet goed. Voor de boeren hoeft het zeker niet want de staldieren zijn door die wisseling uit evenwicht voor voedsel en slaap. Wintertijd staat dicht bij ons natuurlijk dagritme.

 • Eric Grosemans

  Voor mij vast winteruur. Ik kom uit de tijd van voor het zomeruur en dat was gewoon perfect. Vast zomeruur zorgt ervoor dat het in de winter veel te laat licht wordt, en het was te denken dat iemand op het idee zou komen om dat te compenseren met twee uur later beginnen te werken, wat hebt ge dan opgelost? Als je om 8 uur begint te werken, heb je om 16.00uur gedaan, als je om 10.00 uur begint, heb je om 18.00 uur gedaan, twee uur minder dat je kan profiteren van langer licht.

 • willy verbeeck

  Het beste voorstel tot hiertoe (al ben ik voor altijd zomertijd) is gewoon een half uur toegeven van zowel voor als tegenstanders!