Heropstart Tihange 3 uitgesteld tot morgenavond

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
De heropstart van de kernreactor van Tihange 3 zou pas morgenavond om 20 uur plaatsvinden. Zo blijkt uit een mededeling op de transparantiewebsite van moedermaatschappij GDF Suez (Engie).

Aanvankelijk verwachtte Electrabel dat de heropstart in de nacht van vrijdag op zaterdag zou kunnen gebeuren.

De noodstop donderdag van reactor 3 van de kerncentrale van Tihange als gevolg van een incident komt er nadat de nucleaire waakhond FANC onlangs nog een proces-verbaal opstelde over verschillende incidenten op de nucleaire site in Hoei. Bij het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle wordt opgemerkt dat het incident van donderdag puur technisch was terwijl die van de laatste weken te wijten waren aan fouten van het personeel.

Volgens het FANC is de noodstop niet uitzonderlijk en doet zo'n technisch incident zich gemiddeld één keer per jaar voor. "Zoals op elke industriële site kan er een technisch incident zijn. Doen die zich vaak voor, dan treden we krachtdadig op. En het is belangrijk om de oorzaken te bepalen", aldus woordvoerder Sébastien Berg.

Omdat er op korte tijd verschillende incidenten waren, tikte de nucleaire waakhond Electrabel vorige week nog op de vingers. Vier werknemers werden geschorst en al het personeel werd verplicht een opleiding te volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren. "We willen hiermee Electrabel een krachtig signaal geven zodat men zich herpakt", stelde het FANC toen.

Reactor 3 lag dit jaar tussen 24 maart en 12 mei stil vanwege een tienjaarlijks onderhoud. Momenteel is reactor 1 aan de beurt. Die ligt sinds 20 juni stil, en dat tot 1 september. Tihange 2 ligt net zoals Doel 3 sinds maart 2014 stil wegens de aanwezigheid van duizenden scheurtjes in de wanden van de reactorvaten.

De stopzetting van reactor 3 leidde donderdag in de loop van de dag trouwens tot een uitzonderlijke situatie waarbij er, even na 14 uur, in ons land meer energie opgewekt werd met zonnepanelen dan met kernenergie. Dat bevestigde hoogspanningsnetbeheerder Elia, die spreekt over een "uitzonderlijke situatie", wellicht onuitgegeven in België. Kort na 14 uur lag de productie van de zonnepanelen op zo'n 1.900 MW, terwijl die van de kerncentrales uitkwam op 1.400 tot 1.500 MW.