Herman De Croo: "Hij was mijn eerste eerste minister"

PHOTO_NEWS
Met het overlijden van Leo Tindemans heeft "een monument van de Belgische politiek ons verlaten". Dat laat de liberale politicus Herman De Croo weten in een reactie op het overlijden van de oud-premier.

"Tindemans was mijn eerste eerste minister", aldus De Croo. Als lid van de toenmalige PVV kreeg De Croo in 1974 in de regering-Tindemans I namelijk voor het eerst een ministerportefeuille toegewezen. "Ik heb Tindemans leren kennen als een zeer harde werker, en een gecultiveerd en belezen man."

De Croo omschrijf Tindemans verder als "een tacticus met een politieke ruggengraat". "Hij was een grote meneer en ik had veel sympathie voor hem. Ik heb altijd correcte en vriendschappelijke relaties met hem onderhouden", zo klinkt het.

"Hij was ook razend populair", herinnert De Croo zich nog. "Zijn populariteit heeft PSC (het huidige cdH, nvdr.) er zelfs toe gebracht een nationale kieskring voor de Europese verkiezingen tegen te houden. Ze waren bevreesd dat hij in Wallonië meer stemmen zou halen dan Charles-Ferdinand Nothomb", het toenmalige kopstuk van de Franstalige christendemocraten.