Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Charkiv
Volledig scherm
Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Charkiv © ANP / EPA

HERLEES. Zelensky ontslaat chef van veiligheidsdiensten in regio Charkiv

In het oosten van Oekraïne woedt vandaag de strijd om de controle van de Donbas-regio in alle hevigheid, waarbij Rusland zijn greep versterkt rond de strategisch belangrijke stad Severodonetsk, die onophoudelijk gebombardeerd wordt. Ook de naburige stad Lysytsjansk wordt fel belegerd. Intussen heeft president Volodymyr Zelensky de door oorlogsgeweld geteisterde regio Charkiv in het oosten van het land bezocht. Herlees hier onze liveblog van zondag 29 mei.

  1. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Kiev getroffen door kruisraketten: twee gewonden

    LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Kiev getroffen door kruisraket­ten: twee gewonden

    De Russen hebben na weken van felle gevechten en bombardementen de strategische Oekraïense stad Sjevjerodonetsk volledig in handen. De Oekraïense president beloofde vannacht in een videoboodschap dat Oekraïne de stad zou heroveren op de Russen. “We hebben geen idee hoe lang het zal duren, hoeveel klappen, verliezen en inspanningen nodig zijn vooraleer we de overwinning zien aan de horizon”, zei hij. In Duitsland begint vandaag de G7-top waar onder andere de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ter sprake zullen komen. Zelensky zal er een digitale toespraak houden. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
  1. Duizendtal mensen nemen deel aan witte mars tegen vaccinatieplicht in de zorg

    Duizendtal mensen nemen deel aan witte mars tegen vaccinatie­plicht in de zorg

    In Brussel hebben zondagnamiddag een duizendtal mensen deelgenomen aan een witte mars tegen de vaccinatieplicht in de zorg. Volgens de betogers is die verplichte vaccinatie een asociale politieke beslissing ten aanzien van de zorgverleners die ons door de coronacrisis geloodst hebben. Tot de betoging was opgeroepen door de organisatie Samen Voor Vrijheid, die eerder al betogingen tegen het Covid Safe Ticket organiseerde.