De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Franse president Emmanuel Macron na een persconferentie donderdag in Kiev.
Volledig scherm
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en de Franse president Emmanuel Macron na een persconferentie donderdag in Kiev. © Getty Images

HERLEES. Zeker 4 burgerdoden door luchtaanval in Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk - Rusland heeft geen bezwaar tegen eventuele EU-toetreding Oekraïne

Frankrijk, Duitsland en Italië willen Oekraïne onmiddellijk kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie verlenen. Dat bevestigden de leiders van de drie landen donderdag tijdens een bezoek aan Kiev, al beklemtoonde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz wel dat Oekraïne aan duidelijke criteria moet voldoen. Ondertussen noemde het Kremlin de westerse wapenleveringen aan Oekraïne “volkomen zinloos” en zullen ze volgens Rusland “alleen maar meer schade toebrengen aan dit land”. Volgens de gouverneur van Loehansk is het fabrieksterrein in Severodonetsk volledig verwoest. Herlees hier onze liveblog van vrijdag 17 juni.

 1. Verdachte (24) die schrijver Rushdie neerstak steunde sjiitisch extremisme, maar pleit onschuldig
  37

  Verdachte (24) die schrijver Rushdie neerstak steunde sjiitisch extremisme, maar pleit onschuldig

  De man die vrijdag in de staat New York schrijver Salman Rushdie heeft aangevallen en neergestoken is de 24-jarige Hadi Matar. Hij liet zich eerder positief uit over sjiitisch extremisme, meldt NBC op basis van bronnen binnen het politieonderzoek. De man, die meteen na de feiten gearresteerd werd, handelde vermoedelijk alleen. Hij wordt verdacht van mishandeling en poging tot doodslag, maar pleit onschuldig volgens zijn advocaat. Conservatieve media in Iran prijzen zijn daad. “Duizendmaal bravo”, klinkt het.
 1. Man in kritieke toestand afgevoerd na overdosis op Antwerp Pride, ook vrouw zwaargewond
  ANTWERP PRIDE

  Man in kritieke toestand afgevoerd na overdosis op Antwerp Pride, ook vrouw zwaarge­wond

  Het Love United Festival op de Zuiderkaaien, afsluiter van de Antwerp Pride, is gisterenavond rond half tien verstoord door een incident. Een man en een vrouw werden er plots onwel na een overdosis. De man werd daar gereanimeerd en is in kritieke toestand afgevoerd. “Mogelijk gaat het om een drugsgerelateerd ongeval, maar dat is nog niet zeker. We hebben de muziek even stilgelegd en ons publiek gewaarschuwd voor de gevaren”, zegt de organisatie. Volgens de politie gaat het vrijwel zeker om een overdosis.