HERLEES: Veel vragen blijven onbeantwoord 24 uur nadat MS804 van radar verdween

AP
  • Vlucht MS804 Parijs-Caïro is omstreeks 2.30 uur van radar verdwenen
  • 66 inzittenden. Het gaat om 56 passagiers en 10 bemanningsleden.
  • Onduidelijkheid over noodsignaal
  • EgyptAir weerlegt het eerdere bericht dat er wrakstukken gevonden zijn.
  • Mogelijk aanwijzingen voor aanslag
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

Op een video van MarineTraffic is te zien dat er op de eerste dag van de speurtocht acht schepen betrokken zijn bij de zoekactie naar vlucht MS804. De schepen bevinden zich allemaal in een relatief afgebakend gebied dat ongeveer in het midden tussen Heraklion en de Egyptische kust ligt.


EgyptAir heeft de eerdere mededeling weerlegd dat het wrak van het vermiste vliegtuig gevonden is in de Middellandse Zee. Aan CNN zei de luchtvaartmaatschappij dat de wrakstukken niet van de Airbus A320 zijn. "Wij nemen onze woorden terug over het vinden van het wrak omdat wat we aantroffen geen onderdeel van ons vliegtuig is. De zoektocht en de reddingstocht zijn dus nog steeds aan de gang", zo zei vicevoorzitter van EgyptAir Ahmed Adel.


In tegenstelling tot eerdere berichten meldt Reuters op basis van een bron bij de Amerikaanse inlichtingendiensten dat satellietbeelden geen indicatie geven van een ontploffing aan boord. De Verenigde Staten sluiten vooralsnog geen enkele oorzaak uit. Het kan gaan om een mechanisch defect, terrorisme of een opzettelijke daad van de piloot/crew.

Reuters Top News on Twitter

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft dez avond beloofd alles in het werk te stellen het verdwenen vliegtuig van EgyptAir zo snel mogelijk te vinden om opheldering te krijgen over oorzaak van de crash.

• Hij gaf de minister die verantwoordelijk is voor de burgerluchtvaart, de veiligheids- en reddingsdiensten van het leger, de marine en de luchtmacht de opdracht alle noodzakelijk maatregelen te nemen om wrakstukken te lokaliseren en aan land te brengen.

• In en verklaring liet Sissi tevens weten dat meteen een commissie van deskundigen is gevormd die de mogelijke toedracht van het ongeluk in kaart gaat brengen.

Sky News Newsdesk on Twitter

Grieken ontkennen

Voorzitter Athanassios van de Griekse Commissie voor de Veiligheid in de Luchtvaart heeft aan het Franse persbureau AFP gezegd dat teruggevonden brokstukken in een zone nabij het punt waar het toestel van EgyptAir zou zijn neergestort "niet van een vliegtuig" zijn. Hij weersprak daarmee een mededeling van de Egyptische luchtvaartmaatschappij.

• "Tot nu toe duidt de analyse van gevonden brokstukken erop dat zij niet toebehoren tot een vliegtuig, mijn Egyptische collega heeft mij tijdens ons laatste contact, omstreeks 19.45 uur (Belgische tijd), ook bevestigd dat niet is gebleken dat die brokstukken niet van de vlucht van EgyptAir komen", zei Athanassios Binos.

• "Op basis van de beschikbare geografische gegevens, hebben wij het over dezelfde brokstukken, tot nu toe zijn wij niet op de hoogte van de vondst van andere brokstukken", vertelde Binis. Tegelijk beklemtoonde de man dat er van het ene op het andere moment andere informatie kan binnenkomen.

• "Wat is gevonden, is een stuk hout en weefsels die niet van een vliegtuig kunnen zijn", benadrukte de functionaris.

Wat is gevonden, is een stuk hout en weefsels die niet van een vliegtuig kunnen zijn

The Associated Press on Twitter

Onduidelijkheid

Er bestaat nog onduidelijkheid over de wrakstukken die in zee ten zuidoosten van het Griekse Kreta zijn gezien.

• Volgens bronnen bij het Griekse ministerie van Defensie zijn de wrakstukken niet blauw-wit van kleur, de kleuren van de Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir. De kop van de Egyptische mythische figuur Horus staat in blauwe kleurschakeringen groot aan de voorzijde van de overwegend witte vliegtuigen.

• De Egyptische autoriteiten hebben vanavond evenwel bericht dat de Grieken wrakstukken hebben gevonden die van de verdwenen EgyptAir Airbus komen. Maar een Griekse legerwoordvoerder zei dat zulke voorwerpen niet zijn gesignaleerd.

De wrakstukken niet blauw-wit van kleur

AIRLIVE on Twitter

Explosie

Er zijn sterke aanwijzingen dat er een explosie is geweest aan boord van het verdwenen toestel van EgyptAir, zo denken volgens het Amerikaanse NBC News deskundigen van Amerikaanse inlichtingendiensten.

• Infrarode en multispectrale beelden duiden er sterk op dat er een ontploffing is geweest, aldus een bron bij de Amerikaanse inlichtingendiensten tegenover NBC. Hij waarschuwde niettemin dat de echte oorzaak onbekend is.

• In het geval van een explosie stelt zich dan de vraag wat de oorzaak ervan is, zei de expert.

• Volgens de Britse openbare omroep duiden volgens een Amerikaanse deskundige de eerste aanwijzingen erop dat er eerder een bom zou zijn ontploft dan wel dat er een mechanisch probleem zou zijn geweest. Een falen van de structuur is ook mogelijk maar onwaarschijnlijk.

• Experten benadrukken evenwel dat het onderzoek nog maar in de beginfase zit en dat het dus nog alle richtingen uit kan.

Infrarode en multispectrale beelden duiden er sterk op dat er een ontploffing is geweest


De Airbus A320 van de gedoomde vlucht was 15 à 16 jaar oud en dus relatief 'nieuw' vergeleken met andere passagiersvliegtuigen die vaak 20 à 25 jaar oud zijn. Dat heeft Ahmed Adel, een topman van EgyptAir, verklaard aan journaliste Christiane Amanpour van CNN. "Elk onderhoud en alle controles zijn volgens schema gebeurd. Het toestel was technisch helemaal in orde", bevestigt hij.

Het toestel was technisch helemaal in orde


Op Twitter en Facebook preciseert EgyptAir dat het verdwenen toestel gevonden is bij het Griekse eiland Karpathos. Dat eiland ligt circa 400 kilometer ten zuidoosten van Athene en is 400 kilometer van de Egyptische kust verwijderd.

Familieleden van de passagiers en bemanningsleden zijn reeds ingelicht, zo staat ook in het communiqué van EgyptAir.

Ondertussen zoeken de Egyptenaren en Grieken naar andere overblijfselen van het toestel.

EGYPTAIR - Press Release EGYPTAIR resource stated that... | Facebook

"Wrak gevonden"

Egyptair zegt het wrak te hebben gevonden, zo heeft CNN zonet bericht.

De vicevoorzitter van EgyptAir, Ahmed Adel, heeft aan CNN-journaliste Christiane Amanpour gemeld dat er wel degelijk wrakstukken gevonden zijn in de Middellandse Zee. Ook de Egyptische minister van Buitenlandse zaken heeft ondertussen de vondst bevestigd.

De Griekse autoriteiten berichten dat er eveneens reddingsvesten zijn aangetroffen.

CNN Breaking News on Twitter
AIRLIVE on Twitter

Het gemeentebestuur zal maandag een rouwregister openen in Watervliet voor het Belgische slachtoffer Geert Supré (56), zegt burgemeester Franki Van de Moere van Sint-Laureins.

De gemeente Sint-Laureins leeft mee met de familie, zegt Van de Moere. "Vanavond zal er een minuut stilte zijn op de gemeenteraad. Ik zal ook voorstellen dat er een rouwregister komt in het dorpshuis van Watervliet (deelgemeente van Sint-Laureins). Vanaf maandag 9 uur zal het register beschikbaar zijn.


Vanuit Parijs is de eerste nieuwe vlucht richting Caïro van EgyptAir vertrokken sinds vlucht MS804 tussen Parijs en Caïro van de radar verdween.

Op het vliegtuig zitten verschillende familieleden van de slachtoffers.

reuters
reuters

Op Facebook heeft een Egyptische kapitein van rederij Maersk, Tarek Wahba, die eerder al had gepost dat hij deelnam aan de zoekactie, foto's gepost van een reddingsvest in de zee. Hij vertelde daarbij dat dat vest samen met een stoel van het vliegtuig gevonden was. Het is niet duidelijk waar dat precies was.

‫Tarek Wahba - تم العثور على لايف جاكيت وحطام كرسى للطائرة | Facebook‬

Het Belgische slachtoffer van de vliegtuigramp is de Oost-Vlaming Geert Supré (56). Dat werd aan VTM Nieuws bevestigd door de burgemeester van Sint-Laureins.

De financiële regiodirecteur van de logistieke groep Vanguard Logistics Services was voor zijn werk onderweg naar Caïro, meldt Het Nieuwsblad. Hij laat drie kinderen achter.

Burgemeester Franki Van de Moere reageert erg aangeslagen in een telefoongesprek met VTM Nieuws. ““De man was geboren en getogen in Watervliet (deelgemeente van Sint-Laureins, nvdr.). We zijn in diepe rouw en leven mee met de familie van het slachtoffer.”

We wensen de familie veel sterkte toe.

Kos

Volgens persbureau Reuters zijn er in de zee voor de Griekse kust behalve de vermoedelijke brokstukken ook reddingsvesten teruggevonden, "die afkomstig lijken te zijn van een vliegtuig". Ook dat is evenwel nog niet officieel bevestigd.


In navolging van de Egyptische minister Sherif Fathy gaat ook de chef van de Russische binnenlandse geheime dienst FSB uit van een aanslag.

"Alles wijst erop dat dit een terreurdaad is", zegt Alexander Bortnikov van FSB aan het Russisch persbureau Interfax.

De FSB-chef was eind 2015 nauw betrokken bij het onderzoek naar de crash van een Airbus A321 van het Russische Metrojet, die het doelwit was van een bomaanslag boven de Sinaï in Egypte. De aanlag kostte het leven aan alle 224 mensen aan boord en werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De Russische president Vladimir Poetin uitte donderdag in een reactie zijn medeleven aan de Egyptische en Franse president en wenste de naasten van de passagiers sterkte toe.

De Russische president Vladimir Poetin (C) met de chef van de Russische binnenlandse geheime dienst FSB, Alexander Bortnikov (R). (Archiefbeeld)
reuters De Russische president Vladimir Poetin (C) met de chef van de Russische binnenlandse geheime dienst FSB, Alexander Bortnikov (R). (Archiefbeeld)
In de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs patrouilleren heel wat agenten sinds vlucht MS804 van Parijs naar Caïro van de radar verdween.
ap In de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs patrouilleren heel wat agenten sinds vlucht MS804 van Parijs naar Caïro van de radar verdween.

Boten onderweg

Verschillende boten zijn nu onderweg naar de plaats om te controleren om welke brokstukken het gaat. Volgens Griekse media gaat het om twee grote oranje voorwerpen.

Of de stukken ook echt van het vermiste vliegtuig komen, is nog niet bevestigd.

De stukken zijn niet ver van een plek gevonden waar eerder op de dag een signaal werd gemeld dat mogelijk door apparatuur van een vliegtuig werd uitgezonden.

Een van de oranje voorwerpen was langwerpig, bevestigde Vassilis Beletsiotis, woordvoerder van het Griekse leger, die informatie aan AFP. "De voorwerpen werden opgemerkt door een Egyptische C-130, in een zone die tot het Egyptische luchtruim behoort. Er worden boten ter plaatse gestuurd om dit te verifiëren."

Doorbraak?

Griekse autoriteiten melden een "mogelijke doorbraak" in de zoekactie. Er zouden brokstukken zijn gevonden.

De Griekse staatstelevisie meldt dat ten zuiden van het eiland Kreta twee stukken werden gevonden, zo'n 90 kilometer ten zuidoosten van de laatste bekende positie van vlucht MS804. Het gaat mogelijk om delen van de Airbus.

ap
reuters

Er waren geen veiligheidsproblemen rond de passagiers die op het vermiste vliegtuig zaten, melden de Egyptische autoriteiten. Er worden wel uitgebreidere checks gedaan momenteel.

Intussen zegt de Egyptische minister van luchtvaart Sherif Fathy dat het "waarschijnlijker" is dat het vermiste vliegtuig is neergehaald door een terroristische aanslag dan dat er sprake was van een technisch defect. "Als je de situatie grondig analyseert, kom je tot die conclusie."

ap

"Terreuraanslag waarschijnlijker dan technisch falen"


Reisadvies

Het reisadvies naar Egypte wordt vooralsnog niet aangepast, zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aan VTM. “We wachten op meer precisering rond de omstandigheden van deze zeer spijtige situatie”, aldus Reynders. De minister bevestigde opnieuw dat er zich een Belg aan boord bevond en dat er contact is geweest met zijn familie en echtgenote.


De Egyptische minister van luchtvaart Sherif Fathy benadrukt tijdens een chaotische persconferentie nog maar eens dat het te vroeg is om potentiële oorzaken als terrorisme of een technisch mankement uit te sluiten.

Verder liet hij weten dat er nog pogingen werden gedaan om het contact met het vliegtuig te herstellen, maar dat dat niet lukte.

Fathy benadrukt ook dat hij het over een "verdwenen" in plaats van gecrasht vliegtuig wil hebben, totdat het toestel wordt gevonden.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump spreekt voor zijn beurt en ziet in het verdwijnen van vlucht MS804 een kans om te pleiten voor een strenger veiligheidsbeleid.

Turkse, Griekse en Franse vliegtuigen, en een Grieks fregat, nemen deel aan de zoektocht naar het vliegtuig van Egyptair dat boven de Middellandse Zee is gecrasht. Dat meldt de woordvoerder van de Franse marine.

"Afhankelijk van de noden van de Egyptische autoriteiten" kunnen nog meer middelen ingezet worden, aldus de marinewoordvoerder. Het zijn de Egyptische autoriteiten die de werkzaamheden coördineren.

Tijdens zo'n operatie "is er een eerste zoekfase aan de oppervlakte, naar vliegtuig of passagiers, en een tweede fase naar brokstukken onder water en zwarte dozen, waarvoor we gespecialiseerde middelen gebruiken."

Een vliegtuig van de Amerikaanse marine zoekt ook mee.

Het aantal schepen dat meezoekt is flink toegenomen. Containerschip Sofia Express coördineert de zoektocht, meldt Marine Traffic.

Er is momenteel nog te weinig informatie om te weten wat er concreet gebeurd is met het verdwenen vliegtuig van EgyptAir. VTM legde aan een piloot en veiligheidsspecialist verschillende scenario's voor. Heeft de crash van vlucht MS804 misschien te maken met weersomstandigheden? In hoeverre is een wanhoopsdaad van de (co)piloot, zoals bij de tragedie van Germanwings, een mogelijke oorzaak? Wat met de piste van een aanslag? En hoe groot is de kans dat het om een technisch defect gaat?


De secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, heeft zijn medeleven betuigd aan "de getroffen personen, in Frankrijk en Egypte. Hij zei ook dat de Navo bereid is om de autoriteiten bij te staan die het vliegtuig opsporen.

"Frankrijk en Egypte werken nauw samen. De zoek- en reddingsmissies gaan voort. Als er een verzoek is voor bijstand van de Navo, staan we natuurlijk klaar om te helpen", aldus Stoltenberg.

ap

De nationale veiligheidsraad in Egypte zit momenteel bijeen wegens de crash van vlucht MS804.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi zit de raad voor. "We werken verder om de omstandigheden rond het verdwijnen van het vliegtuig op te helderen, in samenwerking met landen als Frankrijk en Griekenland", verklaarde de Veiligheidsraad.

reuters

De Griekse Defensieminister Panos Kammenos heeft reporters in Athene gemeld dat het land ook F-16’s inzet in de zoekoperatie. De Griekse autoriteiten hopen daarnaast dat satellietbeelden het wrak kunnen helpen lokaliseren.

reuters

Het passagiersvliegtuig van EgyptAir dat donderdagochtend ineens van de radar verdween, maakte even daarvoor onverwachte bewegingen.

"Het beeld dat we nu hebben is dat het op 37.000 voet in Egyptisch luchtruim vloog, toen het ineens begon te zwenken'', zei de Griekse minister van Defensie Panos Kammenos.

Het toestel daalde scherp voordat het van de radar verdween. "Het maakte zwenkingen en een daling: 90 graden naar links en toen 360 graden naar rechts.''

Na die zwenkingen zou het vliegtuig ook 22.000 voet gedaald zijn, van 37.000 naar 15.000 voet. Nog eens 5.000 voet lager, op een hoogte van ongeveer 10.000 voet verdween het toestel van de radar, bericht BFMTV.

reuters
ap
reuters

Net zoals de Franse expert Jean-Paul Troadec gelooft ook luchtvaartexpert Luk De Wilde niet dat een technisch defect de oorzaak is van de crash van de volgens hem erg betrouwbare en veilige Airbus A320. Dat zegt hij in De Standaard. “Het toestel vloog zo’n 11.000 meter boven de grond toen het van de radar verdween. Het zou zeer uitzonderlijk zijn dat zich op dat moment plots een defect zou voordoen”, klinkt het. De expert “sluit niets uit”, maar benadrukt zoals Troadec dat het op dit moment om speculatie gaat.

Politie voor het Mercure hotel naast de luchthaven van Charles De Gaulle, waar familieleden van inzittenden worden opgevangen.
epa Politie voor het Mercure hotel naast de luchthaven van Charles De Gaulle, waar familieleden van inzittenden worden opgevangen.

De Franse president François Hollande heeft bevestigd dat het vliegtuig is neergestort. In een persconferentie liet hij verstaan dat "geen enkele hypothese" uitgesloten is. Hollande betuigt zijn steun aan en solidariteit met de families van de inzittenden en bevestigt dat Frankrijk helpt in de zoektocht naar de brokstukken.

Het vliegtuig dat vanmorgen van de radar verdween, is lang niet het enige incident waar EgyptAir de afgelopen decennia mee te maken kreeg. Sinds de jaren zeventig vonden tal van fatale en niet-fatale incidenten plaats met toestellen van de Egyptische luchtvaartmaatschappij. Een overzicht.


Er is nog geen spoor van de vermiste Airbus van EgyptAir. De Griekse kustwacht laat weten dat er nog geen brokstukken van het vliegtuig zijn gevonden.

reuters

Brussel

In de 24 uur voor het vliegtuig verdween had het drie andere trips uitgevoerd: heen en terug van Caïro naar Tunis, en de vlucht van Caïro naar Parijs, zo meldt de Franse vliegtuigbouwer Airbus in een communiqué.

In de week ervoor had het toestel ook naar en vanuit Brussel gevlogen, blijkt uit gegevens van FlightRadar24. Op 14 en 17 mei voerde het toestel een heen- en terugvlucht uit naar Brussel.

"Het vliegtuig had in totaal ongeveer 48.000 vluchturen op de teller en werd aangedreven door IAE-motoren", klinkt het. "Op dit ogenblik is geen andere informatie beschikbaar." Airbus belooft "technische bijstand aan het Frans luchtvaartagentschap BEA en de instanties die met het onderzoek belast worden".

Wereldwijd waren eind vorige maand meer dan 6.700 toestellen van de A320-reeks in gebruik, goed voor bijna 180 miljoen vluchturen tijdens meer dan 98 miljoen vluchten.

Een EgyptAir Airbus van de A320-reeks.
epa Een EgyptAir Airbus van de A320-reeks.

Griekenland zou aan de BBC bevestigd hebben dat het Griekse leger zich ook bij de zeezoektocht naar het verdwenen toestel heeft gevoegd. Griekenland zet daarbij de grote middelen in. Volgens BBC-journalist Quentin Sommerville gaat het om twee C-130’s en een verkenningsvliegtuig. Ook een Griekse Super Puma-helikopter en een Grieks fregat zoeken mee.

De website Marine Traffic, die scheepvaartroutes monitort, toont in deze video een update van de schepen die deelnemen aan de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig in de Middellandse Zee.

De Amerikaanse krant The New York Times bericht ondertussen op gezag van de voorzitter van de Griekse associatie van luchtverkeersleiders, Serafim Petrou, dat er wel degelijk een noodsignaal van het vliegtuig is gedetecteerd. Het gaat daarbij niet om een SOS van de bemanningsleden, maar om signaal dat door een "grote schok" automatisch gegenereerd is door een noodzender.


Speculatie

Jean-Paul Troadec, voormalig voorzitter van het Franse BEA (Bureau d'enquêtes et d'Analyses pour la sécurité de l'aviation civile) vreest dat het om een aanslag gaat. “We moeten zeer voorzichtig zijn, maar er is een grote mogelijkheid dat het gaat om een explosie aan boord door een bom of een zelfmoordterrorist”, zegt hij aan Europe 1.

“Het idee van een technisch probleem, wanneer de weersomstandigheden goed waren, is nog steeds ook een mogelijkheid. Maar minder waarschijnlijk. Als de crew geen noodsignaal stuurde, betekent dit dat wat er ook is gebeurd heel snel is gegaan. Omdat de crew niet reageerde, denken we aan een bom." Troadec benadrukt dat dit op dit moment nog speculatie is.

reuters
ap

Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken heeft steunbetuigingen gewisseld met Frankrijk vanwege de 'val' van het EgyptAir-vliegtuig. De verklaring is de eerste officiële erkenning dat de 66 personen aan boord waarschijnlijk zijn overleden, meldt Reuters. Egypte en Frankrijk gaan nauw samenwerken bij het onderzoek naar wat er met vlucht MS804 gebeurd is.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, zegt dat de prioriteit van de Franse overheid in de eerste plaats bij de getroffen families ligt. Hij bevestigde ook dat Frankrijk militaire middelen inzet in de zoektocht naar het vermiste vliegtuig.

Niet afgemeld

De piloten van het verdwenen passagiersvliegtuig van EgyptAir hebben zich niet zoals gebruikelijk afgemeld bij de Griekse verkeersleiding toen ze het Griekse luchtruim verlieten. Dat heeft het hoofd van de Griekse burgerluchtvaartdienst voor de Griekse nieuwszender Skai gezegd.

Toen ze over over het eiland Kea bij Athene vlogen, hebben ze zich normaal gemeld en niets gezegd over problemen, zei Konstantinos Lintzarakis. De machine vervolgde zijn vlucht naar Egypte, maar toen ze ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos en ten zuidoosten van Kreta het Griekse luchtruim verlieten, meldden de piloten zich niet af.

Vervolgens verdween het toestel van de radar. De Griekse verkeersleiders namen daarop contact op met de Griekse militaire luchtverkeersleiding, om dubbel te checken waar het vliegtuig was gebleven. Toen ook de militairen niets meer op hun radar konden vinden werden de Egyptische autoriteiten gewaarschuwd.

reuters
ANP Infographics

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft wegens de crash zijn nationale veiligheidsraad bijeengeroepen. Sisi zal donderdag een vergadering van de raad voorzitten, deelde het kabinet van de president donderdagvoormiddag mee.

Volgens anonieme bronnen binnen het Egyptische ministerie van Luchtvaart is het toestel, dat op weg was van Parijs naar Caïro, neergestort in de Middellandse Zee.

reuters

De Egyptische premier Sherif Ismail heeft voor de luchthaven van Caïro kort gesproken met journalisten. Ook hij liet verstaan dat het nog te vroeg is om meer te zeggen over mogelijke technische problemen of een eventuele terreuraanslag. "Maar we kunnen niets uitsluiten", aldus de premier.

ap

Noodsignaal

Het Egyptische leger heeft "geen enkele noodoproep" ontvangen van het vliegtuig van EgyptAir dat van de radar is verdwenen, zo meldt het leger nu ook zelf via zijn Facebook-pagina. Eerder had de maatschappij via Twitter nochtans gemeld dat dat wel het geval was.

Ondertussen bevestigde ook de Egyptische minister van Burgerluchtvaart Sharif Fathi dat er geen noodsignaal werd uitgezonden.

In de loop van donderdag werd al heel wat tegenstrijdige informatie gegeven in verband met het noodsignaal.

Vicepresident van EgyptAir, Ahmed Adel, gaf 's ochtends vroeg aan dat de piloten geen noodsignaal hadden uitgestuurd. Niet veel later meldde de luchtvaartmaatschappij dat het leger een mechanisch noodsignaal had ontvangen van het vermiste vliegtuig van EgyptAir om 4.26 uur (02.26 uur GMT). Informatie die nu dus weer ontkend wordt door het leger.

reuters

De website Marine Traffic toont dat verschillende schepen zich in de buurt van de laatst bekende positie van vlucht MS804 melden om te helpen met de zoektocht.

Deze animatie toont waar vlucht MS804 van de Egyptische luchtvaartmaatschappij EgyptAir van de radar verdween.

Airbus bevestigt de verdwijning van vlucht MS804. Op Facebook en Twitter spreekt de vliegtuigbouwer zijn steun uit aan alle betrokkenen en geeft het technische details over het vliegtuig.

Eurocontrol laat ondertussen weten dat het weer geen rol heeft gespeeld bij het verdwijnen van de EgyptAir-vlucht. De Europese verkeersleiding zegt dat er geen opvallende weersgebeurtenissen waren op de tijd en plaats waarop het vliegtuig voor het laatst op de radar te zien was.

Het verdwijnen van vlucht MS804 heeft volgens Eurocontrol nauwelijks invloed op de rest van het vliegverkeer.


De Franse regering heeft na de verdwijning van het passagiersvliegtuig van EgyptAir een crisisstaf geformeerd. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs en de ambassade in Caïro zijn teams samengesteld om alle informatie over de verdwijning te verzamelen, zei minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault donderdag.

President François Hollande heeft telefonisch met zijn Egyptische ambtgenoot Abdel-Fattah el-Sisi gesproken. Ze hebben besloten tot nauwe samenwerking om de omstandigheden rond de verdwijning van het toestel zo snel mogelijk op te helderen.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft de aanwezigheid van een Belg in het vermiste vliegtuig van EgyptAir nogmaals bevestigd.

"Het gaat om een man. We hebben contact kunnen opnemen met zijn echtgenote", aldus Reynders aan Belga. Meer informatie over de identiteit van de passagier wou hij niet kwijt, aangezien de contacten met de familie nog aan de gang zijn. "We hebben ook niet meer verduidelijkingen over de omstandigheden van die verdwijning", aldus de minister.

Familieleden van inzittenden komen aan op de luchthaven van Charles de Gaulle en op die van Caïro in Egypte.

EPA
AP
AP
AP
AP

Crash voorbarig

Er heerst grote onduidelijkheid over het noodsignaal dat al dan niet werd uitgezonden. Het Egyptische ministerie van Defensie ontkent nu officieel dat er een noodsignaal is ontvangen, meldt Reuters.

Het Egyptische luchtvaartministerie laat verder weten dat de berichten dat vlucht MS804 neergestort is, voorbarig zijn. Ook terrorisme is niet uitgesloten, omdat voorlopig elke piste open is.

Franse hulp

Frankrijk biedt Egypte aan om met (militaire) schepen en vliegtuigen te helpen met het zoeken naar vlucht MS804.

De Egyptische premier, Sherif Ismail, werd uitgebreid gebrieft in het crisiscentrum op de luchthaven van Caïro. Ismail is zelf ingenieur. De eerste minister was bezig aan een bezoek naar de Saoedi-Arabische stad Djedda. Dat bezoek heeft hij afgebroken.

Buitenlandse Zaken bevestigt dat er 1 Belg aan boord was van de neergestorte vlucht MS804. Frankrijk bevestigt dat er 15 Fransen aan boord waren. De grootste groep passagiers (30) had de Egyptische nationaliteit.

BELGA

Het is opvallend dat het noodsignaal pas twee uur na het laatste contact met vlucht MS804 werd opgepikt door het Egyptische leger. Mogelijk gaat het om een automatisch uitgezonden signaal. Er bestaat nog onduidelijkheid over.


Op Brussels Airport vertrekt om 14.00 uur een vlucht van Jetairfly naar Hurghada in Egypte. Zoals het er nu naar uitziet, zal die vlucht gewoon kunnen vertrekken, zegt Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch.

CRASH

De Egyptische luchtvaartautoriteiten spreken nu voor het eerst van een crash. De kans dat een van de 66 inzittenden de crash overleefde, lijkt erg klein. De Egyptische lucht-, zeemacht en kustwacht zoekt nu, met steun van Griekenland, in de Middellandse Zee op 280 km ten noorden van de Egyptische kust naar het wrak van de Airbus 320.

Toch noodsignaal

Het verdwenen vliegtuig heeft dan toch een noodsignaal uitgezonden, dit in tegenstelling tot eerdere berichten. Volgens de Egyptische autoriteiten werd dat signaal om 04.26 uur ontvangen door een legereenheid. Dat is zo'n twee uur na het laatste contact met het vliegtuig. Opvallend is dat. Het vliegtuig had in Caïro moeten landen om 3u15.

"Op het moment dat het vliegtuig verdween, bevond het zich op kruissnelheid", vertelt een luchtvaartexpert aan CNN. "Dat is een zeer veilige fase in de vlucht, dus dit is erg onheilspellend." Het toestel onderging gisteren, voor het naar Parijs vertrok, nog een routineonderzoek in Caïro.

"Normaal contact boven Griekenland"

Twee minuten nadat het vliegtuig het Griekse luchtruim had verlaten, verdween het van de radar. EgyptAir liet eerder al weten dat het vliegtuig net het Egyptische luchtruim was binnengevlogen, toen het verdween. De Griekse luchtverkeersleiders hadden een normaal contact met vlucht MS804 toen het boven Griekenland vloog.

Over vlucht MS804 kan momenteel "niks worden uitgesloten". Dat zegt Frans premier Manuel Valls in een eerste reactie op de verdwenen vlucht. Het Franse kabinet komt om 8u30 in spoedzitting bijeen. De Franse president François Hollande heeft zijn Egyptische collega Abdul Fatah al-Sisi gebeld. Frankrijk wil nauw met Egypte samenwerken om te achterhalen wat er is gebeurd.

AFP

"Vlam in de lucht"

De kapitein van een koopvaardijschip in de Middellandse Zee heeft in de nacht van woensdag op donderdag ongeveer 275 kilometer ten zuiden van het Griekse eiland Karpathos een "vlam in de lucht" gezien. Dat heeft een bron bij het Griekse ministerie van Defensie gezegd', meldt ANP.


280 km voor kust

Het contact met het verdwenen vliegtuig was verbroken om 2u30 plaatselijke tijd en niet om 2u45, meldt EgyptAir in een update. Dat gebeurde op 280 km van de Egyptische kust. De vlucht zou normaal om 3u15 landen in Caïro. Er werd geen noodsignaal uitgestuurd. De Egyptische luchtvaartautoriteiten denken dat vlucht MS804 in de Middellandse Zee is gestort.

1 Belg

EgyptAir heeft de passagierslijst bekendgemaakt. De luchtvaartmaatschappij heeft in een tweet gemeld dat er 1 Belg aan boord is.

De lijst van nationaliteiten volgens EgyptAir:

30 Egyptenaars
15 Fransen
2 Iraki's
1 Brit
1 Belg
1 Soedanees
1 Tsjadiër
1 Portugees
1 Algerijn

Opvang familie

De internationale luchthaven van Caïro heeft terminal 3 afgesloten, behalve voor passagiers. Andere vluchten verlopen normaal. Dat meldt Lara El Gibaly. Familieleden van de passagiers van de verdwenen vlucht zijn verzameld in een lounge van terminal 1. Artsen en vertalers zullen de familie bijstaan, net als andere hulpverleners.

De lege balie van EgyptAir in terminal 1 op Charles de Gaulle.
REUTERS De lege balie van EgyptAir in terminal 1 op Charles de Gaulle.
EPA

Griekse luchtverkeersleiders hebben hun Egyptische collega's ingelicht dat ze het contact met de vlucht van EgyptAir hadden verloren. Dat meldt de New York Times, dat Ehab Mohy el-Deen, hoofd van de Egyptische luchtvaartautoriteit, citeert.


Charles de Gaulle

In de Parijse luchthaven Charles de Gaulle hebben agenten intussen positie ingenomen in terminal 1.

REUTERS

Griekenland sluit zich aan bij de zoekoperatie naar de verdwenen vlucht en zet twee vliegtuigen en een fregat in. Het land houdt helikopters gereed op het eiland Karpathos voor een eventuele reddingsoperatie.

Geen noodoproep

Ahmed Abdel, vice-voorzitter van de EgyptAir-holding vertelde aan CNN dat er geen noodoproep is geweest vanuit het vliegtuig. Er was voor zover geweten ook geen bijzondere lading aan boord. De piloot van het vliegtuig heeft meer dan 6000 vlieguren, waarvan 2000 met een A320. De copiloot heeft 2700 vlieguren op de teller staan.

66 inzittenden

Aan boord van het vliegtuig bevinden zich 66 inzittenden, zo deelde EgyptAir mee op Twitter. Het gaat om 56 passagiers, waarvan een kind en twee baby's, en tien bemanningsleden.

Net binnen Egyptisch luchtruim

Volgens de luchtvaartmaatschappij verdween vlucht MS804 omstreeks 2.45 uur van de radar, zo'n tien minuten nadat ze het Egyptische luchtruim binnenvloog. De Airbus A320 - 12 jaar oud - vloog op dat ogenblik op elf kilometer hoogte boven de Middellandse Zee.


voorbeschouwing

Een vliegtuig van EgyptAir dat gisteravond om 23.09 uur is opgestegen in Parijs met bestemming Caïro verdween enkele uren later van de radar. Het vliegtuig, dat omstreeks 4 uur moest landen, is vannacht niet op de bestemming toegekomen.