AP
Volledig scherm
© AP

HERLEES. Nieuw advies: gevaccineerde Amerikanen moeten geen mondmasker meer dragen

Het Overlegcomité heeft dinsdag beslist over het ‘zomerplan’, het stappenplan met mogelijke versoepelingen voor de komende maanden. De versoepelingen zijn alleen mogelijk als de vaccinatie- en coronacijfers dat toelaten, onderstreept premier Alexander De Croo. Experts vrezen dat te veel maatregelen te snel worden gelost.“ Ondertussen mogen volledig gevaccineerd Amerikanen hun mondmasker links laten liggen. Herlees hier onze liveblog van donderdag 13 mei.

21 reacties

 • Lisa Carpentier

  1 maand geleden
  Gevaccineerden kunnen nog altijd het virus oplopen en doorgeven. Mondmasker oplaten dus.
 • Juliette Francois

  1 maand geleden
  Australië heeft zeer snel gereageerd. Een lockdown heeft enkel zin wanneer er nog niet veel virus in omloop is. Deden ze daar ten tijde van de Spaanse griep ook. Maar toen ze de grenzen openden toen de rest van de wereld ervan verlost was, sloeg het virus alsnog genadeloos toe in Australië. Nu zijn er vaccins, dus hopelijk zetten ze flink door. Hear, hear America, let's breathe again!
 • Els Dhondt

  1 maand geleden
  Dat men hier de mondmaskers ook maar begint af te schaffen bij mensen die gevaccineerd zijn. Due dingen zijn niet meer nodig.
 • Jean Versmissen

  1 maand geleden
  "De wetenschap is duidelijk: als je volledig gevaccineerd bent, ben je beschermd en kan je weer dingen beginnen doen die je niet meer kon doen door de pandemie". Naast de kwestie. Is dat de uitleg bij het mogen afdoen van de mondmaskers in de VS? Ik dacht dat ze slimmer waren. Het is nodig voor de anderen, om het niet door te geven, vnl in het openbaar. Belangrijke mijlpaal?
 • karin verwimp

  1 maand geleden
  Kan er iemand me eens uitleggen hoe je voldoende immuniteit kan opbouwen als je maar 1 dosis krijgt van 2 verschillende vaccins met verschillende werking en/of ingrediënten, waarvan bekend is dat je van elk 2 dosissen nodig hebt? Das volgens mij is dat hetzelfde als bij tandpijn aan 2 tanden denken dat je van de tandpijn aan beide tanden af bent als je slechts 1 tand laat trekken.
 1. Op 16 juli mogelijk beslissing over afschaffen maatregelen, maar “wordt niet laatste Overlegcomité over corona”

  Op 16 juli mogelijk beslissing over afschaffen maatrege­len, maar “wordt niet laatste Overlegco­mité over corona”

  Het volgende Overlegcomité, gepland voor 16 juli, wordt niet het laatste over corona, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bij VTM Nieuws. Op dat Overlegcomité wordt er mogelijk wel beslist over het afschaffen van de meeste overblijvende coronamaatregelen, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) op de persconferentie van vandaag. Ook moet het mogelijk zijn om het mondmasker zo veel mogelijk los te laten tegen september, “als de evolutie blijft zoals ze nu is”.
 2. De Croo waarschuwt voor varianten en benadrukt volledige vaccinatie: "We moeten voorzichtig blijven, tweede prik is heel belangrijk”

  De Croo waarschuwt voor varianten en benadrukt volledige vaccinatie: "We moeten voorzich­tig blijven, tweede prik is heel belangrijk”

  De vaccins werken goed en de mensen in de vaccinatiecentra doen ontzettend belangrijk werk. Maar we moeten voorzichtig blijven voor de andere varianten van het coronavirus en daarom is de tweede prik van het vaccin enorm belangrijk. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité. Ook alle experten zeggen in koor dat het opletten geblazen blijft voor de meer besmettelijke Deltavariant.