Oekraïense militairen tijdens een uitvaart in Kiev op 18 juni.
Volledig scherm
Oekraïense militairen tijdens een uitvaart in Kiev op 18 juni. © ANP / EPA

HERLEES. Moskou claimt dat raketaanval tientallen Oekraïense generaals en officieren doodde

Herlees hier ons liveblog van zondag 19 juni over de oorlog in Oekraïne. Het Russische leger heeft naar eigen zeggen met een rakettenaanval “meer dan vijftig generaals en officieren” van het Oekraïense leger gedood in de regio Dnipro. De claim kon niet onafhankelijk bevestigd worden. Verder werd de Oekraïense hoofdstad Kiev vanochtend opnieuw vanuit de lucht aangevallen en boekte het Russische leger terreinwinst in de buurt van de fel belegerde stad Sjevjerodonetsk. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.

  1. Poetin bemoeit zich steeds meer met strategie voor oorlog in Oekraïne, viceminister van Defensie moet opkrassen

    Poetin bemoeit zich steeds meer met strategie voor oorlog in Oekraïne, viceminis­ter van Defensie moet opkrassen

    De Russische president Vladimir Poetin bemoeit zich steeds nadrukkelijker met de militaire strategie voor de oorlog in Oekraïne. Dat hebben Amerikaanse overheidsfunctionarissen gezegd aan ‘The New York Times’. Zo zou Poetin onlangs nog verzoeken om troepen terug te trekken uit de Zuid-Oekraïense stad Cherson hebben afgewezen. Zeven maanden na de start van de invasie van Oekraïne moet nu ook de Russische viceminister van Defensie Dmitri Boelgakov opkrassen.
  2. Russische referenda gaan door te midden van raketaanvallen en beschietingen: “Er wordt zelfs in schuilkelders gestemd”

    Russische referenda gaan door te midden van raketaan­val­len en beschietin­gen: “Er wordt zelfs in schuilkel­ders gestemd”

    De Russische bezetters blijven ondanks het aanhoudende oorlogsgeweld in het oosten en zuiden van Oekraïne (schijn)referenda organiseren over de toetreding tot Rusland. De inwoners van de regio’s worden gedwongen om te stemmen over de vraag of ze tot de Russische Federatie willen toetreden. De internationaal niet-erkende annexatie zou komende week afgerond kunnen worden. Verwacht wordt dat de Russische president Vladimir Poetin de bezette gebieden al komende vrijdag zal inlijven.