Herlees: klopjacht gaat onverminderd voort

AP
• Dreigingsniveau verhoogd naar 3 voor heel België
• Duitsland-Nederland afgelast uit vrees voor aanslag na vondst verdacht pakket: stadion Hannover ontruimd
• Geen explosief in Hannover gevonden
• Brusselaar Salah Abdeslam is nog steeds voortvluchtig
• videobeelden tonen negende dader: die is eveneens op de vlucht
• Nieuwe politie-inval in Molenbeek: 1 arrestatie
Nieuwe update beschikbaar

highlights


nabeschouwing

De klopjacht op terreurverdachten en mogelijke medeplichtigen gaat onverminderd door. Sinds dinsdagavond is ook Duitsland in de ban van terreurdreiging. We volgen ook vandaag alles vanzelfsprekend op de voet in een nieuwe liveblog op onze site.


alle berichten

live

Bij de politieactie in Saint-Denis is minstens 1 gewonde. Het gaat om een politieagent. Ondertussen is bevestigd dat het gaat om de jacht op de voortvluchtige aanslagplegers.


Politieactie nabij Parijs

In Saint-Denis nabij Parijs wordt er hevig geschoten. Volgens een bron bij de politie gaat het om "een grote politieactie". Dat schrijft Le Monde.

Ook op sociale media maken mensen melding van een schietpartij in het centrum van Saint-Denis. Het is nog niet duidelijk of er een verband is met de aanslagen van 13 november.


Twee noodlandingen

Twee vliegtuigen van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France, die onderweg waren van de VS naar Parijs, hebben een noodlanding gemaakt op respectievelijk het vliegveld van Halifax en dat van Salt Lake City. Volgens Amerikaanse bronnen was er sprake van telefonische bommeldingen.

De passagiers zijn meteen na de landing veilig geëvacueerd uit het vliegtuig.


De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann heeft bevestigd dat een buitenlandse inlichtingendienst, volgens bronnen die van Frankrijk, de Duitsers waarschuwde over een mogelijke aanslag.

Die zou "binnen de 48 uur plaatsvinden op een sportevenement in Duitsland", verklaarde Herrmann op de Duitse televisie.


Politie Hannover zoekt verdachten

De politie in Hannover is op verschillende plaatsen in de stad op zoek naar verdachten. Voorlopig zijn er nog geen arrestaties verricht. Sinds de wedstrijd Duitsland-Nederland werd afgelast, heeft de politie al meerdere objecten moeten onderzoeken. Maar voorlopig zijn er nog geen explosieven aangetroffen.


Verdacht pakje waarschijnlijk vals alarm

Het verdachte pakket in het station van Hannover is onschadelijk gemaakt. Uit röntgenbeelden bleek dat er draden, computerchips en een GSM in het pakketje zaten. Volgens de politie gaat het minstens om een nepbom, "als het niet meer is". De perrons zijn niet langer afgesloten.

De politie is op zoek naar de persoon die het verdachte pakket op de trein had achtergelaten. Toen hij door de reizigers werd aangesproken, zette hij het op een lopen en vluchtte de trein en het station uit. De getuigen worden op dit ogenblik ondervraagd door de politie.


Nog onduidelijkheid over verdacht pakket

Het verdachte pakket dat eerder deze avond werd aangetroffen in het station van Hannover, zal onschadelijk gemaakt worden. Het is nog niet duidelijk of het gaat om explosieven. De ontmijningsdienst zal het pakket tot ontploffing brengen. In het station blijven acht perrons afgesloten.


"Nederlaag"

Edith Schippers, de Nederlandse minister van Sport, ervaart de afgelasting van de voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland als een nederlaag, dat vertelde ze in een interview op de Nederlandse radio. "Het voelt aan als een nederlaag, maar de veiligheid van de toeschouwers en spelers gaan natuurlijk voor," zei ze.


Crimineel verleden

Brahim Abdeslam, die zichzelf vrijdagavond opblies aan een café in Parijs, zat in 2003 al een maand in een Belgische cel. Zo bevestigde zijn advocaat aan persagentschap AP. Hij zou gestolen identiteitskaarten voor grof geld verkocht hebben aan mensen die in België wilden blijven. In 2010 kwam zijn zaak voor, maar de rechter liet hem gaan omdat de man zijn leven zou gebeterd hebben. Zijn broer Salah Abdeslam is nog steeds voortvluchtig na de aanslagen in Parijs.

"Frankrijk tipte Duitsland"

De Franse geheime dienst heeft de Duitse autoriteiten gewaarschuwd voor een aanslag rond het vriendschappelijke duel tussen het Nederlands elftal en Duitsland van vanavond in Hannover. Dat meldt de Duitse krant Bild op basis van goed ingelichte bronnen.

De tip zou zo'n dertig uur voor aanvang van de wedstrijd zijn binnen gekomen. Het zou gaan om een Irakees die een aanslag wilde plegen. De Duitse autoriteiten beslisten circa anderhalf uur voor aanvang (20.45 uur) om de vriendschappelijke match af te gelasten.

Tweede voortvluchtige

Franse onderzoekers hebben op basis van videobeelden vastgesteld dat er drie mannen zaten in een auto die werd gebruikt bij de aanslagen op bars en restaurants afgelopen vrijdagavond in Parijs.

De politie is nu op zoek naar een derde onbekende man, vernam Reuters vandaag van twee bronnen.

"Drie mannen zaten in de zwarte Seat die is gebruikt bij de schietpartijen op de terrassen van bars en restaurants", aldus een gerechtelijke bron. De onderzoekers zijn er nu zeker van dat naast Salah Abdeslam, die wordt gezocht door de politie en zijn broer Brahim, die zichzelf opblies, er een derde dader is die nog moet geïdentificeerd worden.

Tweede terreurverdachte aanslagen Parijs op de vlucht

Er is geen springstof gevonden in Hannover. Dat heeft de binnenlandminister van Nedersaksen, Boris Pistorius (SPD), gezegd. Er is ook niemand gearresteerd.

Eerder op de avond deden berichten over explosieven in een ambulance of koffer de ronde.

Aanwijzingen

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft op een persconferentie in Hannover gezegd dat er in de loop van vanavond steeds meer aanwijzingen binnenkwamen voor een aanslag in de stad. "Daarom is na zorgvuldig overleg beslist om de interland Duitsland - Nederland af te zeggen. In zo'n moeilijke situatie vol twijfels heeft de bescherming van de bevolking voorrang", aldus de Mazière.

In zo'n moeilijke situatie vol twijfels heeft de bescherming van de bevolking voorrang

Binnenlandminister Thomas de Mazière
De Duitse binnenlandminister Thomas de Maizière.
AFP De Duitse binnenlandminister Thomas de Maizière.

Smartphone terrorist

Speurders hebben in Parijs de smartphone gevonden die aan een van de terroristen zou toebehoord hebben die afgelopen vrijdag in de Franse hoofdstad toesloegen. De ontdekking kan mogelijk een grote doorbraak betekenen om het terreurcomplot - en het netwerk dat erachter schuilgaat - te doorgronden.

Dat melden terreurbestrijders en medewerkers van de inlichtingendiensten aan nieuwszender CNN.


Terreurverdachte

De Franse politie heeft een foto gepubliceerd van één van de vermeende terroristen die zichzelf afgelopen vrijdag bij het Stade de France opbliezen. Ze roepen de hulp in van het publiek bij de identificatie van deze man.

Evacuaties

Het station van Hannover is deels afgesloten door een verdacht pakket. Dat meldt de Duitse zender NDR. Intussen wordt ook een tweede station in de Duitse stad ontruimd.

Bombardementen Raqqa

De Franse luchtmacht heeft vandaag, voor de derde dag op rij, het bolwerk van IS in het Noord-Syrische Raqqa gebombardeerd. Dat heeft de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian aangekondigd.

"Op dit moment zijn tien Franse gevechtsvliegtuigen Raqqa aan het bombarderen", zei Le Drian op de tv-zender TF1.

Op dit moment zijn tien Franse gevechtsvliegtuigen Raqqa aan het bombarderen

Franse defensieminister

Man onder schot

Een uur voor de aftrap van de oefeninterland tussen Duitsland en Nederland bereikte de belissende aanwijzing voor gevaar de politie van Hannover. Daarop is beslist om de voetbaltempel onmiddellijk te evacueren. Dat verliep erg rustig.

Een persoon is in de buurt van het stadion langdurig onder schot gehouden. Fotografen hebben dat vastgelegd.

Oproep om binnen te blijven

Politiecommissaris Volker Kluwe roept de bevolking van Hannover op om binnen te blijven.


"Geplande aanslag"

Persbureau DPA meldt dat de match Duitsland-Nederland is afgelast door een "geplande aanslag met islamistische achtergrond".


'Bekende verdachte'

Een woordvoerder van de Duitse politie wil het bericht over de ziekenwagen met springstof bij het stadion niet bevestigen. Agenten zouden ook een bekende verdachte bij de HDI Arena hebben zien lopen.

Politiechef Kluwe riep de voetbalsupporters op niet in grote groepen bij elkaar te staan in de stad. De evacuatie van het stadion eerder op de avond is zonder problemen verlopen.

Slachtoffers Parijs

Na de terreuraanslagen in Parijs zijn 117 van de (voorlopig) 129 dodelijke slachtoffers geïdentificeerd. Dat heeft de Franse minister van Justitie, Christiane Taubira, gezegd. Het gaat om 17 nationaliteiten.

Prominenten

De match van vanavond tussen Duitsland en Nederland zou door Angela Merkel en verschillende Nederlandse en Duitse ministers worden bijgewoond. De Duitse Mansschaft was op het moment van de evacuatie, circa 1,5 uur voor het begin van de wedstrijd, nog niet in het stadion.

Vorige vrijdag werd ook het Stade de France geviseerd, waar Duitsland het opnam tegen Frankrijk. De Duitsers hebben toen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht in het stadion.

"Bomauto"

Er is een "concrete aanwijzing geweest dat iemand in het stadion een explosief tot ontploffing wilde brengen". Dat heeft Volker Kluwe, de chef van de politie van Hannover, tegen het Duitse persbureau DPA gezegd.

De lokale krant Kreiszeitung meldt op zijn website dat een ambulance met aan boord springstof is aangetroffen in de buurt van het stadion. De site geeft echter geen bron voor die info.

AP

Concertzaal ontruimd

Er is ook een concertzaal in de Duitse stad Hannover ontruimd, blijkt uit berichten op Twitter.

Het plaatselijk vervoersbedrijf in Hannover heeft een tramlijn stilgelegd. Op twee andere lijnen is een aantal haltes geschrapt.

Persconferentie

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU) en zijn Nedersaksische collega Boris Pistorius (SPD), geven vanavond een persconferentie waarin ze informatie zullen geven over de achtergrond van de beslissing om de wedstrijd Duitsland - Nederland niet te laten doorgaan.

"Concreet gevaar"

Het oefenduel tussen Duitsland en Nederland is afgelast omdat er een "concreet gevaar voor heel Hannover" dreigt. Dat heeft de chef van de politie van de Duitse stad, Volker Kluwe, gezegd, meldt de zender NDR. Er is een "aanwijzing" geweest voor een aanslag in Hannover die "serieus moet genomen worden", zo is vernomen in de Duitse hoofdstad Berlijn, bericht de publieke zender NDR.

AP

St V naar de Heizel

De jaarlijkse Verhaegen-herdenking vrijdag, waarbij studenten van de VUB en de ULB de oprichter van hun universiteit herdenken met een feestelijke stoet, gaat door de terreurdreiging niet door in de Brusselse binnenstad, maar in paleizen 3 en 4 van de Heizel. De optocht wordt vervangen door een cantus en een banket. De politiezone Brussel-hoofdstad-Elsene heeft vandaag een negatief advies gegeven voor de optocht.

Alle evenementen die in Leuven gepland stonden, gaan door, ook al is het dreigingsniveau voor het hele land verhoogd van twee naar drie. De Leuvense politie zal wel elk evenement opnieuw evalueren en samen met de organisatoren bekijken of bijkomende maatregelen nodig zijn.

Duitsland - Nederland afgelast

De oefeninterland tussen Duitsland en Nederland van vanavond is afgelast. Dat meldt de Duitse politie. Het stadion in Hannover wordt momenteel ontruimd. De reden voor die beslissing is onduidelijk. Eerder was er een melding over een verdacht pakketje, maar volgens een woordvoerster van de Duitse politie wees onderzoek uit dat het om een ongevaarlijk pakketje ging.

De match zou normaal om 20.45 uur starten, maar gaat dus niet door.

Na de aanslagen in Parijs is er in de Duitse stad een indrukwekkende politiemacht op de been gebracht. Hannover kleurt blauw door de zwaailichten van honderden politie-auto's.

De vondst van het verdachte pakketje leidde tot chaotische taferelen op de toegangswegen rond het stadion, die een uur lang geblokkeerd waren. Iedere auto werd door agenten met zaklampen doorzocht, voordat de laatste honderden meters naar het stadion mochten worden overbrugd. Bij de HDI Arena stonden om de paar meter politieagenten met machinegeweren voor hun borst opgesteld.

EPA
AP

1 arrestatie bij politieactie Molenbeek

De politie-inval in de Parelstraat in Molenbeek is afgelopen. Er is één persoon gearresteerd. Het parket ontkent dat de actie rechtstreeks te maken zou hebben met de aanslagen in Parijs afgelopen vrijdag. Belga vernam echter bij gerechtelijke bron dat de huiszoeking er zou gekomen zijn nadat het gerecht informatie had gekregen dat er in de bewuste woning wapens zouden aanwezig zijn die mogelijk met de Parijse aanvallen in verband kunnen gebracht worden. Het parket zal ten vroegste morgen communiceren over de inval.

In de Parelstraat in Molenbeek is een nieuwe inval aan de gang.
mvh In de Parelstraat in Molenbeek is een nieuwe inval aan de gang.

Nieuwe inval in Molenbeek

In de Parelstraat in Molenbeek, achter de hoek van de Gemeenteplaats, waar Abdeslam woont, is de politie enkele minuten geleden binnengevallen. De hele buurt is afgezet. Dat stelt onze journalist ter plaatse vast.

Sommige bewoners moeten hun huis in de Parelstraat verlaten.

In Molenbeek is een nieuwe inval aan de gang.
mvh In Molenbeek is een nieuwe inval aan de gang.

Wagen rijdt door wegversperring

Aan de Frans-Belgische grens in Quiévrain, in de provincie Henegouwen, is de politie massaal uitgerukt nadat een verdacht voertuig door een wegversperring was gereden. De lokale politie bevestigt een bericht daarover van de RTBF. De wagen is niet teruggevonden en een omschrijving van de wagen is niet meegedeeld. Volgens persbureau Belga is de de zoekactie is om 16.30 uur afgeblazen.

Volgens de RTBF zouden de broers Abdeslam tot voor kort gerant geweest zijn van een vennootschap waarvan de sociale zetel in Quiévrain gevestigd was. De politie wou hierop geen commentaar geven.

BELGA
Beeld van een grenscontrole aan de Frans-Belgische grens.
afp Beeld van een grenscontrole aan de Frans-Belgische grens.

Politie zoekt tweede voortvluchtige

Franse onderzoekers hebben gezegd dat ze een tweede voortvluchtige zoeken die rechtstreeks betrokken is bij de aanslagen in Parijs. Behalve de Belgische Salah Abdeslam zou er dus nog een – vooralsnog onbekende – handlanger op de vlucht zijn. Dat meldt Associated Press.

Geen verband tussen Parijs en Alsdorf

Tussen de aanhouding van zeven verdachten dinsdag in het Duitse Alsdorf en de aanslagen in Parijs, is geen direct verband. Dat zegt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière. "Zoals eerder het geval was, is er minstens een dader voortvluchtig. De zorg bestaat dat deze dader naar de buurlanden vlucht."

In Alsdorf arresteerden speciale eenheden van de politie in totaal zeven mensen. Eerder op de dag verklaarde de politie nog: "We hebben aanwijzingen gekregen dat een van de gezochten in verband met Parijs zich mogelijkerwijs in ons gebied ophoudt." Ze zijn allemaal weer vrijgelaten.

De Duitse politie heeft vijf aanhoudingen gedaan in Aken met betrekking tot het onderzoek van de aanslagen in Parijs.
EPA De Duitse politie heeft vijf aanhoudingen gedaan in Aken met betrekking tot het onderzoek van de aanslagen in Parijs.

Broer van Salah Abdeslam: 'Geef je aan'

De broer van Salah Abdeslam heeft de voortvluchtige terrorist in een televisie-interview gevraagd zich aan te geven bij de autoriteiten.

"We zijn een familie. We denken aan hem, we vragen ons af waar hij is, of hij bang is, of hij eet", klinkt het in een gesprek met BFM TV. "Het beste dat hij kan doen, is zichzelf aangeven zodat de autoriteiten kunnen uitklaren wat er precies is gebeurd."

"Ik herinner er u aan: hij is nog steeds niet verhoord door de politie", zegt Mohamed Abdeslam. "Dus hij wordt nog altijd verondersteld onschuldig [te zijn]."

Mohamed Abdeslam is het afgelopen weekend zelf in Molenbeek gearresteerd. Hij werd gisteren vrijgelaten omdat de onderzoeksrechter geen bewijs van betrokkenheid tegen de man had had. Hij had ook een alibi tijdens de aanslagen van vrijdag. Zijn twee broers Salah en Brahim Abdeslam waren wel betrokken. Die laatste blies zichzelf op met een bomgordel aan een bar in Parijs.

Mohamed Abdeslam.
bfm tv Mohamed Abdeslam.

Poetin en Hollande werken samen tegen IS

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn oorlogsschepen in de Middellandse Zee bevolen in Syrië gezamenlijke operaties te ondernemen met Frankrijk tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De Fransen moeten als bondgenoten behandeld worden, stelt Poetin.

De Franse president François Hollande had zich gisteren in zijn toespraak voor het 'Congrès' van het Franse parlement in Versailles uitgesproken voor een grote coalitie om IS te bestrijden, met ook Rusland dus.

Hollande en Poetin hebben trouwens ook een "nauwere coördinatie" tussen hun inlichtingendiensten afgesproken in verband met het Syrische conflict en hun acties tegen terreurgroeperingen in Syrië. Dat heeft het Kremlin laten weten.

Poetin bij een vergadering met het hoofd van zijn Federale Veiligheidsdienst.
AP Poetin bij een vergadering met het hoofd van zijn Federale Veiligheidsdienst.
De kruiser Moskwa in de Middellandse Zee. De kapitein wordt gevraagd rechtstreeks contact te leggen met de Fransen.
EPA De kruiser Moskwa in de Middellandse Zee. De kapitein wordt gevraagd rechtstreeks contact te leggen met de Fransen.

117 slachtoffers geïdentificeerd

117 van de in totaal 129 slachtoffers zijn nu geïdentificeerd, meldt de Franse minister van Justitie Christiane Taubira. 57 personen liggen met levensbedreigende verwondingen op intensieve zorg en nog eens 221 gewonden liggen in het ziekenhuis.

'Haalden gewoon vriend op'

Twee Belgische gearresteerden hebben toegegeven dat ze de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam zaterdagochtend om 4 uur hebben opgehaald in Parijs, maar ontkennen dat ze op de hoogte waren van de plannen van de terroristen.

De twee verdachten, de 27-jarige Mohammed Amri en de 21-jarige Hamza Attou, laten bij monde van hun advocaten weten dat ze elke betrokkenheid bij de aanslagen ontkennen. Het tweetal werd onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag.

Advocaat Xavier Carrette zei dat Amri afgelopen zaterdag vroeg naar de Franse hoofdstad reed om er Saleh Abdeslam af te halen. Het enige dat zijn cliënt toegeeft, is "dat hij in Frankrijk was om een vriend op te pikken", aldus Carrette aan AP.

Beeld van de politieactie in Molenbeek, gisteren.
photo_news Beeld van de politieactie in Molenbeek, gisteren.

De twee Belgische gearresteerden vervoerden terrorist Abdeslam, maar ontkennen dat ze op de hoogte waren van de plannen

Nog twee arrestaties in Aken

In de buurt van Aken zijn nog twee bijkomende arrestaties verricht in verband met de terreuraanslagen in Parijs. Dat deelt de Duitse politie mee. In totaal zijn daarmee vandaag vijf arrestaties in en rond Aken verricht. De arrestaties zouden gebeurd zijn nadat inwoners getuigden dat ze de voortvluchtige Salah Abdeslam hadden gezien.

In Frankrijk zijn in de nasleep van de Parijse aanslagen zijn sinds zondag zestien mensen gearresteerd, meldt de Franse politie.

AFP
REUTERS

Spuiten in hotelkamers Abdeslam

De voortvluchtige Salah Abdeslam had in Alfortville, een rustige gemeente in het Franse departement Val-de-Marne, twee hotelkamers gereserveerd hebben. Volgens verschillende Franse media zou hij daar de aanslagen met anderen voorbereid hebben.

Ter plaatse werden onder andere heel wat spuiten en korte naalden aangetroffen. Analyses moeten nu uitwijzen waarvoor de medische instrumenten werden gebruikt.

Volgens Le Point kwam Salah Abdeslam twee dagen voor het bloedbad met twee metgezellen aan. Speurders hebben de twee kamers zaterdagavond al doorzocht. Het hotel is niet uitgerust met bewakingscamera's. De politie verzamelde DNA-stalen en nam ook de harde schijf van de computer aan de receptie in beslag, luidt het.

Het hotel waar Abdeslam twee kamers huurde met zijn kredietkaart.
AFP Het hotel waar Abdeslam twee kamers huurde met zijn kredietkaart.

'Abdeslam niet opgepakt in Aken'

In het Duitse Alsdorf, nabij Aken, heeft de politie drie verdachten opgepakt in verband met de bloedige terreuraanslagen in Parijs. "We hebben aanwijzingen dat een van de voortvluchtigen van de aanslagen zich in ons gebied ophoudt", zei een woordvoerder van de politie.

Volgens Der Spiegel is de uit Molenbeek afkomstige voortvluchtige verdachte Salah Abdeslam niet bij de gearresteerden. Nog volgens het Duitse weekblad gaat het om een man, de 29-jarige Kamal A., en twee vrouwen, de 28-jarige Lava M. en de 32-jarige Didem A.

De drie verdachten werden opgepakt door een speciaal commando, nadat ze in de voormiddag uit een plaatselijk jobcentrum kwamen. De speurders zouden een tip gekregen hebben van een winkelverkoopster die Salah Abdeslam, tegen wie een internationaal aanhoudingsbevel loopt, zou herkend hebben. Maar blijkbaar is hij nu toch niet bij de gearresteerden.

De drie verdachten worden nu verhoord. De politie is nog steeds bezig met onderzoek in Alsdorf.

De speurders zouden een tip gekregen hebben van een winkelverkoopster die Salah Abdeslam zou herkend hebben

Politieagenten in Aken.
EPA Politieagenten in Aken.

Wat er vandaag gebeurde

Even het belangrijkste op een rij. Dit is er vandaag gebeurd:

• Afgelopen nacht bombardeerde het Franse leger opnieuw Raqqa, de zelfverklaarde hoofdstad van IS. Ook Rusland heeft de aanval geopend op Raqqa, maar de uitkomst van die bombardementen is niet helemaal duidelijk omdat IS zijn operaties zou hebben verplaatst naar een onbekende locatie.

• De Franse ordediensten hebben afgelopen nacht 128 huiszoekingen uitgevoerd, zo bevestigde de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Of dat nieuwe arrestaties heeft opgeleverd, is niet bekend.

• Er is nog steeds een klopjacht aan de gang op Salah Abdeslam.

• Het OCAD heeft het terroristisch dreigingsniveau voor België op niveau 3 gebracht. Dat blijft zeker zo tot wanneer Salah Abdeslam gevonden wordt, zegt minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA). Vandaag worden er tot 300 extra militairen ontplooid, bovenop de 220 die al ingezet werden.

• In Parijs is een zwarte auto gevonden met een Belgische nummerplaat. Die zou mogelijk verband houden met de aanslagen en naar verluidt gehuurd zijn door de voortvluchtige Salah Abdeslam.

• In het Duitse Aken zijn drie personen aangehouden, twee vrouwen en een man. Wat hun link is met de aanslagen is nog niet bekend.

De voortvluchtige Salah Abdeslam.
Kos De voortvluchtige Salah Abdeslam.
Franse onderzoekers bij de verdachte auto in het 18de arrondissement in Parijs.
AFP Franse onderzoekers bij de verdachte auto in het 18de arrondissement in Parijs.

Eiffeltoren dicht

De Eiffeltoren is vanochtend opnieuw niet opengegaan. Woordvoerder Marthe Ozbolt heeft dat bevestigd, maar gaf geen reden. Volgens de krant Le Figaro zou het om een "organisatorisch probleem" gaan, niet om terreurdreiging.


Belgische supporters niet welkom

De supporters van AA Gent en RSC Anderlecht zijn niet welkom op de wedstrijden in Lyon en Monaco. Dat meldt Karl Vannieuwkerke via Twitter.

Hotelkamer Salah

Salah Abdeslam boekte van 11 tot en met 17 november een hotelkamer in Alfortville, een buitenbuurt van Parijs. Volgens Le Point en The Guardian werden injectiespuiten, pizzadozen en halfopgegeten chocoladen 'madeleinekes' gevonden in zijn hotelkamer. Het andere 'safe house' van de daders van de aanslagenreeks was gesitueerd in de voorstad Bobigny, niet ver van het Stade de France. Drie mannen die in dit huis verbleven zouden volgens The Guardian tegen de eigenaar hebben gezegd dat ze van een Belgisch beveiligingsbedrijf waren.

Arrestaties in Aken

Nabij het Duitse Aken zijn drie arrestaties verricht naar aanleiding van de terreuraanslagen in Parijs. Dat deelt de Duitse politie mee. "We hebben aanwijzingen dat een van de voortvluchtigen van de aanslagen zich in ons gebied ophoudt", meldde een woordvoerder van de politie eerder.

Volgens lokale media gaat het om twee vrouwen en een man die rond 09.30 uur door een speciale eenheid van de politie werden gepakt, zo schrijft ANP. De drie kwamen een uitzendbureau uit in het dorp Alsdorf toen ze werden ingerekend.

De politie is met veel mensen ter plaatse, aldus de Aachener Zeitung. Over de omstandigheden van de operatie werden geen gegevens bekendgemaakt. De verdachten worden momenteel verhoord, meldt Belga.

Nadere details ontbreken nog.

Tot 300 extra militairen

Het OCAD heeft gisteren het terroristisch dreigingsniveau op niveau 3 gebracht. Daardoor komt er een grotere inzet van de veiligheidsdiensten. Dat meldt een recent perscommuniqué van premier Charles Michel en minister van Defensie Steven Vandeput.

Vandaag worden er tot 300 extra militairen ontplooid, bovenop de 220 die al ingezet werden. In totaal kunnen er dus 520 militairen worden ingezet. In de komende dagen zal de politie en het crisiscentrum de situatie en de nodige capaciteit constant evalueren. De exacte locaties waar militairen ondersteuning zullen bieden worden bepaald door de politie.

De inzet van de militairen laat de politie toe om binnen het kader van een algemeen dreigingsniveau 3, zich optimaal te concentreren op zijn politionele taken.

Renault Clio

Volgens The Guardian werd de zwarte Renault Clio die in Parijs werd gevonden en al snel gelinkt werd aan de aanslagenreeks gehuurd op naam van Salah Abdeslam. Dat meldt de Britse krant op basis van een journalist van Libération. Het nieuws werd nog niet bevestigd.

Brussel vraagt bijstand en middelen

De Brusselse overheden vragen "bijkomende omvangrijke middelen" om de Brusselse politiezones in staat te stellen de taken die zij door de federale overheid krijgen opgelegd uit te voeren en om de veiligheid van de Brusselaars te garanderen.

Zo zouden de manschappen van de federale reserve herschikt worden ter ondersteuning van de Brusselse zones. Ze dringen ook aan op extra politionele en gerechtelijke bijstand onder meer op het vlak inlichtingen en de opvolging van het jihadisme. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de Brusselse minister-president Rudi Vervoort en de 19 Brusselse burgemeesters na afloop van een bijeenkomst.


Salah was in september in Oostenrijk

De voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam is zo'n twee maanden geleden in Duitsland en Oostenrijk geweest. Hij passeerde met twee anderen in een auto op 9 september bij het Duitse Passau de grens met Oostenrijk.

Ongeveer 50 kilometer na de grens werden de drie bij een routinecontrole aangehouden. Abdeslam verklaarde dat ze een paar dagen in Oostenrijk op vakantie gingen. Er waren op dat moment geen aanwijzingen dat de 26-jarige Belg iets met terreur van doen had.

"Het is nu de vraag waar in Oostenrijk hij verbleef, en waarom. We zijn de zaak volop aan het onderzoeken", zei Oostenrijks Binnenlandminister Johanna Mikl-Leitner op de zender ORF. "Hij vertelde dat hij op vakantie was, maar meer details zijn er nog niet."

De broer van de zelfmoordterrorist Brahim Abdeslam, die zichzelf vrijdag in een café in Parijs opblies, wordt gezocht. Hij zou onder andere de zwarte Polo, ingeschreven in België, hebben gehuurd die is teruggevonden nabij concertzaal Bataclan in Parijs.

Salah Abdeslam.
Photo News Salah Abdeslam.

Ook Russische versie van beroemd logo

Na een Parijs-versie met Eiffeltoren heeft het vredesteken nu ook een Russische versie gekregen. Twitteraar Milan Leon stelt dat er "geen verschil is tussen de Franse en Russische slachtoffers".

Poetin zint op wraak

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezworen wraak te nemen voor de terroristische aanslag van vorige maand op een Russische Airbus. "Het militaire werk van onze luchtmacht in Syrië moet niet enkel verdergezet worden", zei de president bij een Kremlin-meeting, zo meldt Reuters. "De aanvallen moeten toenemen op een manier dat de criminelen begrijpen dat vergelding onvermijdelijk is."

De Russische president Vladimir Poetin.
EPA De Russische president Vladimir Poetin.

Gevonden paspoort van Syrische soldaat

Het Syrische paspoort dat gevonden werd bij een van de terroristen die zichzelf opblies aan Stade de France, is van een soldaat uit het leger van president Assad. Volgens persagentschap AFP is de desbetreffende soldaat enkele maanden geleden om het leven gekomen.

Het gestolen paspoort werd eerst geregistreerd in Griekenland op 3 oktober, een paar dagen later in Kroatië. Het is mogelijk dat IS op die manier een dwaalspoor wilde opzetten, om olie op het vuur te gooien in de Europese discussie over de vluchtelingencrisis.


"IS plant dodelijke cyberaanvallen"

De Britse Financiënminister Osborne heeft Britse bedrijven gewaarschuwd dat ze zich moeten beschermen tegen cyberaanvallen. Dat meldt persagentschap Reuters. Volgens de minister plant IS dodelijke cyberaanvallen.

George Osborne.
AFP George Osborne.

Italiaanse journalisten in auto Schuman

De Brusselse politie heeft deze voormiddag een verdachte wagen gecontroleerd op het Brusselse Schumanplein.

De huurwagen met Franse nummerplaat was in de loop van de voormiddag opgemerkt en trok de aandacht van de politie omdat de inzittenden aan het filmen waren. De politie kon het voertuig uiteindelijk onderscheppen aan het Schumanplein. Daar bleken de inzittenden Italiaanse journalisten die op reportage waren. Na controle mochten de journalisten beschikken.


Wilmots: "Afgelasting begrijpelijk"

Marc Wilmots, bondscoach van de Rode Duivels, heeft begrip voor de afgelasting van de oefeninterland tussen België en Spanje van vanavond. "Een voetbalwedstrijd is ondergeschikt aan een mensenleven", zei hij vanochtend aan het VTM Nieuws.


Mijden Fransen het openbaar vervoer?

De Franse ochtendspits was vanochtend ongekend druk: met 529 kilometer was er een recordlengte aan files. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) in Nederland.

Gisteren was het ook druk op de Franse wegen, media stelden toen dat mensen het openbaar vervoer zouden vermijden uit angst voor aanslagen. Deze verklaring zou ook vandaag een rol kunnen spelen, daarnaast vergroten de weersomstandigheden de files.


Belgische nummerplaat op verdachte auto

De auto die momenteel doorzocht wordt in Parijs, heeft een Belgische nummerplaat. Dat meldt VTM Nieuws. De zwarte Renault Clio wordt gelinkt aan de aanslagen van vrijdag.

Solidariteitsclausule activeren

De Europese ministers van Defensie hebben vandaag positief gereageerd op de vraag van Frankrijk om voor het eerst de 'solidariteitsclausule' van het Europees verdrag te activeren. Alle lidstaten tonen zich bereid de Fransen hulp en bijstand te bieden. Artikel 42.7 van het verdrag werd nooit eerder ingeroepen.

Het stelt dat wanneer een lidstaat "gewapenderhand" wordt aangevallen, de andere lidstaten de plicht hebben dit land met alle middelen hulp en bijstand te verlenen. De Franse president François Hollande kondigde gisteren aan dat hij het artikel wil activeren, in de strijd tegen het terrorisme na de aanslagen in Parijs.


UNHCR: geef vluchtelingen niet de schuld

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR is bang dat Europese landen de aanslagen in Parijs als reden zien om vluchtelingen af te wijzen of de schuld te geven van terreur, terwijl de overgrote meerderheid van de vluchtelingen vlucht voor oorlog en onderdrukking. "We storen ons zeer aan taalgebruik dat vluchtelingen demoniseert als groep. Het is gevaarlijk en draagt bij aan angst en xenofobie."


"Salah Abdeslam afgezet in Brussel"

De internationaal gezochte, voortvluchtige vermoedelijke dader van de aanslagen van Parijs, Salah Abdeslam, zou door twee kompanen zijn afgezet in Brussel. Een van de twee zou hebben verklaard de man te hebben afgezet bij het Koning Boudewijnstadion. De ander beweert echter dat de man is afgezet in de Brusselse gemeente Molenbeek. Persbureau Belga zegt bevestiging van deze berichten te hebben gekregen.

De twee mannen die Abdeslam in Parijs ophaalden, werden zaterdag opgepakt bij huiszoekingen in Molenbeek en werden gisteren aangehouden op verdenking van terrorisme.

Een van de twee mannen kreeg vrijdagavond laat een telefoontje van Abdeslam om hem in Parijs te komen halen. Dat deed hij met een vriend. Zowel op de heen- als terugweg werd hun auto gecontroleerd.

Het trio zou onderweg met geen woord hebben gesproken over de aanslagen.

Salah Abdeslam.
Belga Salah Abdeslam.

"Beveiligingspoortjes op alle stations"

De Franse minister van Transport wil dat op alle stations in Frankrijk beveiligingspoortjes komen te staan. Het gaat om dezelfde poortjes als die op vliegvelden. Hij heeft de Franse spoorwegen al gevraagd om de mogelijkheid hiertoe zo snel mogelijk te onderzoeken.


EU unaniem over hulp Frankrijk

Alle 28 lidstaten hebben het formele verzoek van Frankrijk om 'hulp en assistentie' geaccepteerd, meldt persbureau Reuters.


Volgens verschillende media is de Ornano-laan in het 18de district van Parijs afgesloten. Er zou een verdacht voertuig ontdekt zijn dat mogelijk gebruikt werd bij de aanslagen.

Politiecontrole aan Schumanplein

Momenteel controleert de politie een man en zijn voertuig aan het Schumanplein in de Brusselse Europese wijk. Dat meldt een reporter van Euronews op Twitter.

Kerry: "IS verliest terrein"

De meeting tussen president Hollande en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry is afgelopen. Ze hebben het gehad over hoe ze hun samenwerking het best kunnen versterken en inzetten tegen IS. Volgens Kerry verliest IS terrein en wint de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS terrein terug.

De Franse president François Hollande groet samen met Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het volk.
EPA De Franse president François Hollande groet samen met Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het volk.
De Franse president Hollande en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry
REUTERS De Franse president Hollande en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry

Cover Charlie Hebdo over aanslagen

Charlie Hebdo heeft zijn cover gewijd aan de aanslagen in Parijs. Hoofdredacteur Riss: "We vreesden al dat er na de aanslagen van januari nieuwe aanslagen zouden komen. Het hing als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Nu is het zover. Zonder het te beseffen zijn de Parijzenaars van 2015 de Londenaren van 1940 geworden; gedetermineerd om niet toe te geven. Dat is het enige antwoord wat je de terroristen kan geven, zo maak je hun terreur onschadelijk."

De tekst op de cover luidt als volgt: "Zij hebben wapens - schijt aan hen - wij hebben champagne."

De nieuwe cover van satirisch blad Charlie Hebdo.
Charlie Hebdo De nieuwe cover van satirisch blad Charlie Hebdo.

Reynders: enkelband voor Syriëstrijders

"Er is momenteel al een gerechtelijk opvolging. Het loont de moeite iemand die terugkeert van een burgeroorlog, die misschien gruwelijke feiten heeft gepleegd in Syrië of Irak, heel precies op te volgen", zei de minister van Buitenlandse Zaken dinsdag op Bel RTL.

"Indien we er niet in slagen de terreurgroepen in Irak en Syrië uit te schakelen, zullen we een permanent doelwit van aanslagen blijven", meent Reynders. Hij preciseert daarbij er geen voorstander van te zijn dat Belgische militairen op de grond worden ingeschakeld. "Dat zou waarschijnlijk als een kruisvaart worden opgevat".

Didier Reynders.
AP Didier Reynders.
Vicepremier Reynders gekant tegen een Belgische militaire operatie op Syrische bodem Vicepremier en minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders (MR) is er voorstander van teruggekeerde Syriëstrijders op te volgen met een elektronische enkelband. Hij is daarentegen gekant tegen een Belgische militaire operatie op Syrische bodem. "Goede opvolging noodzakelijk" "Er is momenteel al een gerechtelijk opvolging. Het loont de moeite iemand die terugkeert van een burgeroorlog, die misschien gruwelijke feiten heeft gepleegd in Syrië of Irak, heel precies op te volgen", zei de minister van Buitenlandse Zaken dinsdag op Bel RTL. "Ik vraag niet die jongeren in centra of gevangenissen te stoppen, maar minstens een elektronische opvolging of een capaciteit om ze heel precies te volgen. Dat is iets wat Frankrijk en waarschijnlijk België gaan onderzoeken". Belgische grondtroepen? Over de deelname van Belgische militairen aan een interventie in Irak, preciseerde de liberale vicepremier dat het parlement moet nagaan of verdere stappen moeten worden genomen en hoe dat moet gebeuren binnen een internationale coalitie. "Indien we er niet in slagen de terreurgroepen in Irak en Syrië uit te schakelen, zullen we een permanent doelwit van aanslagen blijven", meent Reynders. Hij preciseert daarbij er geen voorstander van te zijn dat Belgische militairen op de grond worden ingeschakeld. "Dat zou waarschijnlijk als een kruisvaart worden opgevat". (Belga)

Frankrijk vraagt hulp aan EU

Zoals aangekondigd door president Hollande heeft Frankrijk andere EU-landen gevraagd om te helpen bij de strijd tegen IS in Irak en Syrië. Dit heeft de Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian gezegd tegen AFP. Le Drian is momenteel aanwezig in Brussel.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian.
AFP De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian.

Carter: aanslagen verbazen me niet

De Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter, heeft gisteren bij CNN gezegd dat hij niet verbaasd is over de aanslagen in Parijs. Wel hoopt hij dat het Europese landen overtuigt van de noodzaak van deelname aan de anti-IS-coalitie. "Niets van wat de afgelopen dagen gebeurd is, verbaast me. Het zou niemand moeten verbazen", aldus de minister.

Vorige week zei Carter reeds dat luchtaanvallen alleen nooit afdoende kunnen zijn om IS uit te schakelen. "We kunnen IS verslaan; ze verslagen houden is het moeilijkste deel." Volgens hem zijn er uiteindelijk militairen op de grond nodig om gebied te veroveren en te bezetten. Dat hoeven niet per se Amerikanen te zijn. Obama heeft al vaker aangegeven geen Amerikaanse 'boots on the ground' te willen.

De aanslagen veranderen niets aan het strategisch karakter van de Amerikaanse strijd tegen IS, schrijft onze correspondent in de Verenigde Staten Michael Persson vandaag.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter.
AFP De Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter.

'Niets van wat de afgelopen dagen gebeurd is, verbaast me. Het zou niemand moeten verbazen'

Ashton Carter

Verhuurder getuigt: "Vriendelijk en net"

De vrouw die een appartement verhuurde aan Brahim Abdeslam, een van de terroristen die vrijdag in Parijs zichzelf opblies, heeft op zender Europe 1 getuigd dat de mannen die ze ontmoet heeft "vriendelijk en netjes" waren. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

"Ze waren heel vriendelijk. Er viel niets speciaals op aan hen. Ze waren vriendelijk, deftig, goed gekleed", zo vertelt de vrouw. "Ze hadden geen baard en droegen normale kleren."

Abdeslam huurde samen met een groep mannen een appartement in Bobigny, een voorstad van Parijs, van 10 tot 17 november. De mannen vertelden de vrouw dat ze voor een Belgisch bedrijf werkten en voor zaken in Parijs waren.


Poetin: explosieven gevonden in wrak

Volgens president Poetin zijn er explosieven gevonden in het wrak van het vliegtuig dat in oktober neerstortte in de Egyptische Sinaïwoestijn. Hij neemt het woord 'terreurdaad' in de mond. IS claimde de crash van het vliegtuig.

Een wrakstuk van de Russische Airbus A321, die op 31 oktober in de Sinaï neerstortte.
AP Een wrakstuk van de Russische Airbus A321, die op 31 oktober in de Sinaï neerstortte.

Tunesië verijdelt grote aanslag

Tunesië heeft deze maand nog een grote aanslag op hotels en politiebureaus weten te verijdelen, meldt persbureau Reuters op basis van een overheidsbron.

Een groep van 17 islamitische strijders is gearresteerd op verdenking van terreur. Sommigen van hen hebben training genoten in Libië en Syrië en wachtten op aanwijzingen om de aanslagen uit te voeren.

In maart van dit jaar eiste IS een aanslag op die plaatsvond in het Bardomuseum in Tunis, de hoofdstad van Tunesië, waarbij 21 mensen omkwamen. 38 mensen, allen toeristen, kwamen om bij de aanslag op een hotel en strand in de badplaats Sousse. Ook deze terreurdaad is opgeëist door IS.


VTM komt met 'Groot Terreurdebat'.

Ook VTM komt vanavond met een thema-uitzending naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Om 22.30 uur wordt 'Het Grote Terreurdebat' uitgezonden.

VTM NIEUWS on Twitter

Hollande praat met Poetin en Obama

President Hollande zal volgende week afreizen naar president Obama in Washington en naar president Poetin in Moskou. In zijn speech voor het parlement gisteren kondigde hij al aan met zijn ambtsgenoten te willen praten over de bestrijding van Islamitische Staat.

Op dit moment spreekt Hollande met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die na de G20-top naar Parijs is afgereisd.

Politieagenten doorzochten het Koning Boudewijnstadion. Om middernacht werd op "sterk aanraden" van de regering beslist om de match af te gelasten.
vtm Politieagenten doorzochten het Koning Boudewijnstadion. Om middernacht werd op "sterk aanraden" van de regering beslist om de match af te gelasten.

VRT-debat vervroegd

De VRT vervroegt zijn uitzending "Wat nu? Vragen na Parijs" naar vanavond, rond 20.25 uur. De uitzending stond oorspronkelijk morgen gepland, maar door het afgelasten van de interland België-Spanje zal de thema-uitzending, gepresenteerd door Phara de Aguirre en Martine Tanghe, vanavond al te zien zijn. Dat meldt Journaal-hoofdredacteur Björn Soenens op Twitter.

Björn Soenens on Twitter

Een tweet per slachtoffer

Website Mashable is begonnen met een project op Twitter om alle omgekomen slachtoffers te eren met een tweet en een foto. Per slachtoffer twittert het account @ParisVictims een naam, een korte biografie en een afbeelding.

En mémoire on Twitter
En mémoire on Twitter

Valls: groter begrotingstekort

Frankrijk gaat kampen met een groter begrotingstekort nu er extra geld gestoken wordt in veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de aanslagen. De Franse premier Valls heeft dat vandaag gezegd.

Gisteren kondigde Hollande tijdens zijn speech al aan meer geld te steken in de nationale veiligheid. Zo wil hij zeker 5.000 extra banen creëren bij de politie. Valls spreekt van 10.000 extra krachten bij de politie. "De Europese Commissie moet begrijpen dat de strijd tegen IS een zaak is van Frankrijk, maar ook van Europa", zegt Valls.

Frans premier Manuel Valls.
AFP Frans premier Manuel Valls.

'De Europese Commissie moet begrijpen dat de strijd tegen IS een zaak is van Frankrijk, maar ook van Europa'

De Franse premier Manuel Valls

Verhoogde waakzaamheid bij kerncentrales

Meteen na de aanslagen in Parijs vrijdagavond is in en rond de Belgische kerncentrales een verhoogde waakzaamheid ingesteld, zo bevestigt uitbater Electrabel. Dat gaat gepaard met bijkomende veiligheidsmaatregelen, waarover het bedrijf niet in detail wil gaan.

"We hebben sowieso al een strenge site security", zegt woordvoerster Els De Clerck van de centrale in Doel. "Er zijn camera's en we werken met biometrische toegangscontrole (de hand van medewerkers wordt gescand, red.). Maar we kunnen bijkomende maatregelen nemen op basis van de analyse van de terreurdreiging."

De verhoogde waakzaamheid, die sowieso gehandhaafd blijft zolang het dreigingsniveau op 3 staat, is niet uitzonderlijk. Eerder dit jaar waren er al eens extra veiligheidsmaatregelen in de kerncentrales na de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo, ook in Parijs.

Archieffoto. De kerncentrales van Doel.
BELGA Archieffoto. De kerncentrales van Doel.

Cameron: investeren in antiterreurstrijd

De Britse premier David Cameron wil na de aanslagen in Parijs flink investeren in speciale eenheden van het leger. Om deze militaire, special forces te versterken in de antiterreurstrijd is in de komende vijf jaar twee miljard pond (zo'n 2,8 miljard euro) extra nodig. Het geld moet ten goede komen aan nieuwe wapens, uitrusting, helikopters en drones, kondigde de premier in Londen aan.

Gisteren zei Cameron al dat hij extra geld wil uittrekken voor beveiliging op vliegvelden en het aantal mensen dat bij de inlichtingen- en veiligheidsdiensten werkt, met 1900 wil opschroeven. Cameron waarschuwde daarbij dat aanslagen zoals in Parijs ook in Groot-Brittannië kunnen voorkomen.

De BBC meldt vandaag dat extremisten van Islamitische Staat (IS) digitale aanvallen voorbereiden op onder andere ziekenhuizen en de luchtverkeersleiding. De Britse minister van Financiën, George Osborne, zal dat volgens de BBC in een toespraak vertellen.

Brits premier David Cameron.
AP Brits premier David Cameron.

Zesdaagse van Gent zal plaatsvinden

De 75e editie van de Zesdaagse van Gent, die dinsdagavond om 20u25 op gang geschoten wordt in het Kuipke, vindt "tot op heden" nog steeds plaats. Dat bevestigde de organisatie aan Belga.

"Tot op heden gaat ons evenement gewoon door", stelt Chris Vannoppen. "Alles vindt plaats zoals voorzien. Mocht er alsnog een andere beslissing komen, dan zal dat zo spoedig mogelijk gecommuniceerd worden."

Gisteren had de organisatie al bekendgemaakt dat na de terreuraanslagen van vrijdagavond in Parijs er extra veiligheidsmaatregelen zullen gelden in het Kuipke. Zo vragen de organisatoren om geen rugzakken of reistassen mee te nemen.

Het Kuipke in Gent tijdens de Zesdaagse van Gent in 2014.
PHOTO_NEWS Het Kuipke in Gent tijdens de Zesdaagse van Gent in 2014.

Weer 128 huiszoekingen

De Franse ordediensten hebben afgelopen nacht 128 huiszoekingen uitgevoerd, zo bevestigde de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aan France Info. De operaties passen in het kader van de noodtoestand die werd afgekondigd.

Bernard Cazeneuve.
GETTY Bernard Cazeneuve.

Lerares Hadfi getuigt

"Ergens voel ik dit aan als een persoonlijk falen. Ik kon Bilal niet op andere gedachten brengen. We zijn te voorzichtig geweest uit schrik." Zo getuigt Sara Staccino, die lesgaf aan Bilal Hadfi, de twintiger die zich opblies voor het Stade de France.

Niveau 3 blijft tot arrestatie Abdeslam

Zolang Salah Abdelslam nog op vrije voeten is, blijft het dreigingsniveau op 3. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in 'De Ochtend' op Radio 1.

"De beslissing van het OCAD om het dreigingsniveau te verhogen, heeft te maken met het feit dat de man die we hadden gehoopt gisteren aan te treffen in Molenbeek nog vrij rondloopt", zei Jambon vanmorgen op Radio 1. Volgens hem zijn er nieuwe elementen die tot die beslissing hebben geleid. Salah Abdeslam zou na de aanslagen in Parijs nog gezien zijn in de buurt van het Koning Boudewijnstadion, maar dat kon minister Jambon niet bevestigen.

PHOTO_NEWS

IS-accounts geblokkeerd

Ongeveer 900 Twitteraccounts van IS zijn intussen geblokkeerd. Dat gebeurde na de publicatie van een lijst door het hackerscollectief Anonymous. Anonymous verklaarde gisteren nog in een videoboodschap de oorlog aan de terroristen. "Wees voorbereid, we komen achter jullie aan", luidde het. Het lijkt dus woord te houden.


Uitgestapt aan Koning Boudewijnstation

Volgens De Standaard werd de voortvluchtige Salah Abdeslam na de aanslagen in Parijs voor het laatst opgemerkt aan het Koning Boudewijnstadion. Ondertussen blijkt ook dat de opgepakte Mohamed Amri drie keer werd gecontroleerd na de aanslagen. Onderweg al een keer, en op de terugweg nog eens twee keer. Met Salah bij hem in de wagen.


Nieuwe bombardementen

Frankrijk heeft afgelopen nacht opnieuw de Syrische stad Raqqa gebombardeerd. CNN zegt dat er zeven luchtaanvallen uitgevoerd zijn, de meesten in het zuiden van de stad.

Kopstuk werd gezocht vlak voor aanslagen

Abdelhamid Abaaoud, het ‘brein’ achter de aanslagen in Parijs werd door de Westerse bondgenoten gemonitord in Syrië, dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op zijn website.

Het doel was Abaaoud om te brengen, maar in de weken voor de aanslagen kon hij niet gevonden worden.

AP

Geen Syrische vluchtelingen meer

Het aantal Amerikaanse staten dat naar aanleiding van de aanslagen in Parijs geen Syrische vluchtelingen wil opvangen, is ondertussen gestegen naar 24. Het gaat om staten door het hele land, die op één uitzondering met elkaar gemeen hebben dat hun gouverneur Republikeins is.

Maar eens een vluchteling in de VS is opgevangen, kan men niet verhinderen dat die zich naar een andere staat begeeft. Als inwoner kan je je vrij verplaatsen doorheen het hele land.

Syriëstrijders

Zes aanslagplegers hebben tijd doorgebracht in Syrië, dat zegt de Franse zender BFMTV.

Nieuw opsporingsbericht Salah Abdeslam

De federale politie heeft vannacht een nieuw opsporingsbericht voor Salah Abdeslam verspreid. De medeverdachte van de tereuraanslagen die vrijdag in Parijs plaatsvonden, kon voorlopig nog niet gevat worden.

Het opsporingsbericht werd op vraag van de Brusselse onderzoeksrechter verspreid, zo wordt meegedeeld door de federale politie. Zondag had ons land al een internationaal aanhoudingsbevel uitgeschreven.

Federale politie

Brahim Abdeslam, een van de aanslagplegers, heeft een appartement in Bobigny bij Parijs gehuurd van 10 tot 17 november. Ook zijn broer, Salah Abdeslam, zou er gelogeerd hebben. Zondagavond deed de politie een huiszoeking in dat appartement.

Mogelijk verbleven nog meerdere van de aanslagplegers in de woning in de dagen voor de aanslag. Dat schrijft BFM TV op basis van informatie van de krant Le Figaro.


Reactie voetbalbond

"De KBVB heeft in overleg met de bevoegde instanties en de Spaanse nationale ploeg besloten om de wedstrijd niet te laten doorgaan", zo laat de voetbalbond in een mededeling weten.

"Wij betreuren heel erg dat een dergelijke vriendschappelijke match tussen twee gemotiveerde ploegen zo laat geannuleerd moet worden en begrijpen dat heel wat supporters ontgoocheld zullen zijn. We willen en kunnen in deze uitzonderlijke omstandigheden echter geen enkel risico nemen met de veiligheid van onze spelers en supporters."

BELGA

voorbeschouwing

De veiligheidsdiensten zijn in hoogste staat van paraatheid sinds duidelijk is dat de aanslag in Parijs deels vanuit Brussel werd beraamd. De crisiscel van Binnenlandse Zaken en de hoogste veiligheidsinstanties van ons land kwamen gisteravond opnieuw bijeen om het dreigingsniveau te evalueren. Zondag werd dat voor grote evenementen al naar het op één na hoogste niveau gebracht, maar op basis van de jongste ontwikkelingen in Molenbeek wordt dat nu algemeen opgetrokken naar 3. Dat wil zeggen dat er vanaf vandaag opnieuw soldaten in het straatbeeld verschijnen en dat de bewaking in stations en op openbare plaatsen fors wordt opgedreven. Organisatoren van evenementen tijdens de komende 48 uur wordt gevraagd om contact op te nemen met de crisiscel. De grootste gevolgen zijn er voor de vriendschappelijke interland van de Rode Duivels tegen Spanje. Die is op aanraden van de regering afgelast uit veiligheidsoverwegingen. Alles heeft te maken met het feit dat Abdeslam Salah, één van de terroristen achter de aanslag in Parijs, nog niet gevonden is. Ook vandaag volgen we hier de laatste ontwikkelingen na de aanslagen in Parijs op de voet.