Herlees alle feiten van dag 3 na aanslagen

rv
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

Schlagerfestival

Op het Schlagerfestival in de Ethias Arena in Hasselt werd vanavond de Belgische vlag met bijschrift 'Stay Strong' op een groot scherm geprojecteerd. Op die manier wil de organisatie de slachtoffers van de aanslagen herdenken.

Het publiek barstte een volle minuut uit in een luid applaus. Sommige schlagerfans pinkten ook een traantje weg.

Vervolgens trapten de Romeo's de elfde editie van het festival af.


1771 ook in paasweekend

In het verlengde paasweekend staan de medewerkers van het infonummer 1771 opnieuw klaar van 8 tot 18 uur. "We blijven open tot de volgende evaluatie", stelt Mertens. "Het nummer blijft behouden tot we aanvoelen dat de informatiebehoefte wegvalt of tot we die kunnen opvangen met andere kanalen."

Het aantal oproepen naar het informatienummer 1771 daalt. De teller stond vandaag op 660 om 18.00 uur. Dat zegt Peter Mertens, woordvoerder van het Federaal Crisiscentrum. Het informatienummer 1771 kreeg sinds de aanslagen al 17.460 oproepen.


John Kerry

"De Belgische regering is extreem waakzaam." Dat zegt Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. "We hebben heel nauw met elkaar samengewerkt."

Kerry is in België om de Amerikaanse-Belgische samenwerking rond terreurbestrijding te versterken. Hij is ervan overtuigd dat een geïntegreerd systeem voor uitwisseling van informatie, de veiligheid verhoogt.

Mirakelman

Mason Wells, een Amerikaanse jongeman van 19, was al drie keer in de buurt van een aanslag, en telkens heeft hij het overleefd. Eerst in 2013 in Boston, dan vorig jaar in Parijs, en nu op de luchthaven van Zaventem.

Hij raakte dinsdag wel zwaar gewond, maar herstelt goed. Een mirakelman, zo wordt hij door zijn ouders genoemd.

Vredevoorstel

Twee Belgische IS-strijders spreken in een nieuwe video het Belgische volk toe. In het filmpje van zeven minuten eisen ze nogmaals de aanslagen op Brussel op en doen ze een opvallend voorstel. Ze sporen alle kijkers aan om van de Belgische leiders te eisen dat ze hun soldaten terugtrekken uit het Midden-Oosten. "Trek jullie terug en jullie zullen in vrede leven", klinkt het.

videostill IS-video

In een appartement in Athene waar Abdelhamid Abaaoud, een van de daders van de aanslagen in Parijs, in januari 2015 woonde, werden tekeningen en een kaart van de luchthaven van Zaventem aangetroffen op computer en een USB-stick. Dat meldt Skai.gr vrijdag op basis van politiebronnen.

In het artikel van Skai.gr wordt voorts de houding van de Belgische autoriteiten "problematisch" genoemd, toen het aankwam op uitwisseling van gegevens met de Griekse autoriteiten.

Abaaoud wordt ook gezien als het kopstuk van de terreurcel van Verviers, die in dezelfde maand januari 2015 opgerold werd.

afp

Jongeren vernielen Belgische vlag

Ook in Nederland worden de slachtoffers van de aanslagen in Brussel herdacht met plechtigheden en herdenkingsmonumenten.

Het Nederlandse nieuwskanaal PowNed was aanwezig aan een monument toen enkele jongeren de Belgische vlag begonnen te vernielen.

Toen de reporter verhaal wou halen bij de jongeren, liepen ze weg.


Klasgenoten rouwen

Bart Migom (21), die in Brugge studeerde, liet het leven op de luchthaven. Vanmorgen kregen zijn ouders de formele bevestiging. Hun zoon stond op het punt te vertrekken naar Amerika om er zijn vriendin Emily Eisenman te bezoeken.

Drie dagen lang bleven zijn klasgenoten hopen, tegen beter weten in. Vanmorgen zochten ze op school, troost bij elkaar.


Onduidelijkheid over luchthaven

Het is nog altijd niet duidelijk wanneer er weer vluchten kunnen vertrekken vanop Zaventem. De mensen van Brussels Airport mogen nog altijd niet zelf in de vertrekhal, omdat het gerecht daar nog altijd onderzoek voert.

Zolang ze de schade niet kunnen opmeten, kunnen ze absoluut niet inschatten wanneer ze weer passagiers kunnen ontvangen.


Burgemeester Schaarbeek

"De federale politie had heel dringende informatie over één persoon. Er was besloten om hem heel vlug aan te pakken. Ik weet niets over die mens, maar als het parket zegt dat het vlug moet gebeuren, dan heeft het daar zeker informatie over." Dat zei Bernard Clerfayt, burgemeester van Schaarbeek in "Terzake" over de politieactie rond het Meiserplein

Bernard Clerfayt
schaerbeek.be Bernard Clerfayt

"Officier wil verhaal komen doen"

De verbindingsofficier heeft laten weten dat hij zijn verhaal wil doen als hij wordt uitgenodigd op de parlementaire commissie. Ook zijn oversten willen de werking van hun diensten komen verduidelijken.

Minister Jambon zal via Catherine De Bolle, het hoofd van de federale politie, een intern onderzoek starten om te zien of de diensten in kwestie wel naar behoren functioneren.


Amerikaans koppel overleden

De Amerikanen Justin Shults (30) en zijn vrouw Stephanie (29) waren in de vertrekhal van Brussels Airport toen de explosies plaatsvonden. Het koppel overleefde de aanslag niet.

Gisteren kreeg Justins moeder nog een telefoontje waarin een onbekende haar zei dat haar zoon en schoondochter levend gevonden waren. Helaas moest een Belgische sociale werkster hen achteraf melden dat de informatie niet correct was. Het is nog onduidelijk wie het valse telefoontje pleegde.

Facebook
Facebook

2.000 auto's opgehaald

Ongeveer 2.000 mensen zijn vandaag langsgeweest op Brussels Airport om hun auto op te halen. Dat is een derde van de wagens die dinsdag na de aanslag waren achtergebleven in de parkeergarages vlakbij de vertrekhal van de luchthaven.

Ook zaterdag en zondag kunnen achtergelaten voertuigen nog worden opgehaald. Dat werd vernomen van Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport.

Wie zijn auto wil ophalen, kan zich tussen 10.00 en 16.00 uur aanmelden aan het Crowne Plaza Hotel Brussels Airport (in Diegem) met het nummerplaatnummer en indien mogelijk ook een parkingticket, reservatiebewijs of abonnement.

Brussels Airport inventariseerde de nummerplaten van alle geparkeerde wagens en voert de eigenaars vanuit het hotel met kleine busjes naar de parking waar hun voertuig staat.

Maximum één persoon kan het voertuig komen afhalen. Rugzakken of grote tassen zijn niet toegestaan.


Metro sloot net te laat

De beslissing om de metro te evacueren werd dinsdag om 8u50 genomen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd in de Kamer, waar hij de tijdslijn van de ochtend van de aanslagen schetste. Om 9u11 ontplofte de bom van Khalid El Bakraoui in metrostation Maalbeek.

"De hulpdiensten hebben enorm goed werk geleverd", besloot Jambon. "Alle hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben hun uiterste best gedaan om slachtoffers te begeleiden of te verzorgen. Ook de politiediensten en militairen die reeds ter plaatse waren, hebben door hun aanwezigheid snel kunnen ingrijpen om slachtoffers en omstaanders te begeleiden en te helpen en nieuwsgierigen op afstand te houden."

belga

Antwerpen en Gent

Ook in Antwerpen en Gent zijn ondertussen rouwplekken opgericht. Op de Grote Markt in Antwerpen steken mensen kaarsjes aan, leggen bloemen leggen en maken krijttekeningen.

In Gent rouwen honderden mensen aan de Stadshal.

MIVB verandert niets

Zeker tot dinsdagavond verandert er niets aan de huidige toestand op het net van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB.

Dat betekent dat bussen en trams vrijwel normaal rijden en dat 39 van de 69 (pre)metrostations in gebruik zijn. De metro's rijden van 7.00 tot 19.00 uur.

Dinsdag komt een veiligheidsraad samen, zo meldt de MIVB.


Abdeslam zwijgt al langer

Volgens het Federale Parket doet Salah Abdeslam al sinds 19 maart beroep op zijn zwijgrecht, drie dagen voor de aanslagen in Brussel.

Eerder verklaarde minister Geens dat Abdeslam na de aanslagen weigerde nog te spreken.

Abdeslam kon een eerste keer verhoord worden op 19 maart. Dit eerste verhoor, aldus het federaal parket, duurde twee uur en overliep de belangrijkste punten van het lopend onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

Later op de dag werd hij twee maal verhoord door de onderzoeksrechter die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste. Tijdens dit laatste verhoor verklaarde Salah Abdeslam uitdrukkelijk dat hij geen verdere verklaringen zou afleggen en beroep wenste te doen op zijn zwijgrecht.


Erdogan haalt weer uit

De Turkse president Erdogan heeft opnieuw hard uitgehaald naar België dat volgens hem terreurgroepen veel te soft heeft aangepakt.

Hij vraagt zich af hoe de Belgische autoriteiten verantwoording zullen afleggen voor fouten die ze hebben gemaakt waardoor IS-terroristen konden toeslaan in Brussel.

Recep Tayyip Erdogan
AP Recep Tayyip Erdogan

"Het verleden heeft me geleerd dat je moet opletten met mensen aan het kruis te nagelen in een publieke zitting", dat zei Open Vld-fractieleider Patrick Dewael in de Kamer, nadat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) uitdrukkelijk richting de verbindingsofficier in Turkije had gewezen.

"Een parlementaire onderzoekscommissie biedt de mogelijkheid om getuigen à charge en à décharge te horen", aldus Dewael.

Ook andere politici nemen het op voor de verbindingsofficier. Zo vond oppositieleider Kristof Calvo (Groen) dat de minister al te gemakkelijk met de vinger wijst.

Patrick Dewael
rv Patrick Dewael

Man viert aanslagen in supermarkt

Een 36-jarige Tunesische Bruggeling is terug in de cel beland nadat hij de aanslagen in Brussel dinsdag was gaan vieren in een supermarkt in Brugge. Souphiane O. zat eerder in de cel nadat hij had gedreigd een andere supermarkt in brand te steken omdat de winkel het tijdschrift Charlie Hebdo verkoopt.

O. maakte dinsdag in een supermarkt vreugdedansjes en riep dat de slachtoffers van de aanslagen er zelf om hadden gevraagd. Daarmee schond hij voorwaarden die hem eerder waren opgelegd. Hij ging terug de cel in. De raadkamer verlengde zijn aanhouding deze namiddag met een maand.


herdenkingswake

Meer dan 250 moslims hebben vanmiddag een spontane herdenkingswake gehouden op de Heldenplaats in Boom. Ze hielden een smeekbede in het Arabisch voor de slachtoffers van de aanslagen van afgelopen dinsdag, en voor een vredevolle toekomst.

"We zijn bijzonder ontdaan door wat er in Brussel en Zaventem is gebeurd. De aanslagen hebben niets te maken met ons geloof. Ze zijn gepleegd door mensen die de gemeenschappen in ons land tegen elkaar willen opzetten", aldus voorzitter Mohamed Mahmoudi van moskee Al-Hijra.


Nieuwe huiszoeking

In Schaarbeek vindt een nieuwe huiszoeking plaats. Volgens buurtbewoners werd in de loop van de namiddag een deel van de straat volledig afgesloten door voertuigen van politie en leger, waarna de politie een woning binnenviel.

De straat is nu vrijgegeven en het verkeer mag weer door, maar de huiszoeking is nog steeds gaande. Politieagenten in burger staan voor de deur, maar geven geen commentaar.


Jetairfly

Nog zeker tot en met vrijdag 1 april leidt luchtvaartmaatschappij Jetairfly al haar vluchten die voorzien waren op Brussels Airport, om via de regionale luchthavens, voornamelijk Oostende, en ook Charleroi en Luik. Dat meldt Jetairfly. Thomas Cook zal tot en met volgende week vrijdag opereren vanuit de luchthaven van Luik in plaats van Zaventem, zo meldde het bedrijf eerder.


Metrolijnen vrij

In de loop van de namiddag zijn de metrolijnen in Brussel opnieuw open tussen het Schumanplein en Brussel-Centraal.

Het onderzoek in het metrostation Maalbeek is afgerond.

MIVB

3 verdachten weer vrij

Drie van de zes verdachten die gisteravond werden opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel, zijn weer vrij. Dat deelt het federaal parket mee.

De onderzoeksrechter liet twee van de drie verdachten vrij die gisteravond waren opgepakt voor het gebouw van het federaal parket. Enkel de verdachte Fayçal C. blijft een cel. Ook een vierde persoon, die opgepakt werd op straat in de Brusselse Helihavenlaan, werd weer vrijgelaten.


9 buitenlandse slachtoffers

Bij de aanslagen op Brussels Airport en in de Brusselse metro zijn minstens negen personen met een buitenlandse nationaliteit om het leven gekomen. Dat meldt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken in een officiële, voorlopige balans.

Een van de slachtoffers is oud-diplomaat André Adam, die de dubbele Belgische en Franse nationaliteit had. Daarnaast zijn een persoon met de Peruaanse nationaliteit, drie Nederlanders, een Brit, een Chinees en twee Amerikanen omgekomen.


IS-Belgen vieren

In een video die IS verspreidde, is te zien hoe Belgen in Syrië de aanslag van dinsdag vieren. Het gaat om Abu Abdallah al-Belgiki en Abu Mujahid al-Belgiki.

Gijzeling

Bij de politieactie, die sinds 16.00u is afgelopen, is één persoon opgepakt, nadat hij een vrouw zou proberen gijzelen hebben en door de politie in het been werd geschoten.

Volgens buurtbewoners die getuige waren van de politieactie, ging het niet zozeer om een huiszoeking, maar wou de politie een man arresteren die aan een tramhalte op de Rogierlaan stond te wachten.

Toen de man de politie in de gaten kreeg, greep hij een vrouw en haar kind vast. Vervolgens liet hij het kind gaan, maar gebruikte hij de vrouw als levend schild, tot de politie hem in het been schoot.

De man moest vervolgens zijn rugzak en heuptas uitdoen en zich gedeeltelijk uitkleden om te tonen dat hij geen bommengordel droeg, waarna hij met een ziekenwagen werd overgebracht naar een ziekenhuis in de nabije omgeving.


Andere netwerken

Het netwerk rondom de aanslagplegers van Parijs en Brussel wordt "weggevaagd". Dat heeft de Franse president Francois Hollande gezegd.

Hij waarschuwde er echter voor dat er in Europa "andere netwerken" actief zijn. "De dreiging blijft", aldus de president.

Françcois Hollande
reuters Françcois Hollande

Abdeslam zwijgt

Salah Abdeslam wil sinds de aanslagen op Brussels Airport en de Brusselse metro niet meer spreken met het gerecht. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens in de Kamer bevestigd, kort nadat hij daartoe de toelating had gekregen van de federale procureur.

Aanvankelijk toonde Abdeslam zich bereid om mee te werken met het gerecht, bevestigde zijn advocaat Sven Mary na zijn arrestatie. Er lekten zelfs delen van zijn eerste verhoor uit.


Tuchtprocedure

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft aangekondigd een tuchtprocedure te starten tegen de verbindingsofficier in Turkije.

"We gaan kijken wat de beste procedure is, maar er volgt wel een procedure", zei Jan Jambon deze namiddag.

Jan Jambon
BELGA Jan Jambon

Geens nuanceert

Minister van Justitie Koen Geens heeft gereageerd op zijn uitspraken die hij gisteren in 'Terzake' deed over Ibrahim El Bakraoui. "Dit was maar een van de daders, en zeker niet de meest ondernemende" zei Geens gisteren. Die uitspraak nuanceert hij nu.

"Uit het gerechtelijk verleden van El Bakraoui, was het mijn speculatie dat zijn situatie niet zo was dat hij de leider van het team was en dat de aanslag niet zijn initiatief was. Ik heb de slachtoffers daar niet mee willen kwetsen."


Beursplein stil

Het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Koor hebben het Beursplein muisstil gekregen met hun ode aan de slachtoffers van de aanslagen in België. Het Europees volkslied weerklonk voor een vol Beursplein.


Onderzoek Comité P

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon sprak zich in de Kamer niet uit over de berichten dat de Mechelse korpsleiding bewust cruciale informatie zou hebben achtergehouden over een onderduikadres van Salah Abdeslam.

"Ik vertrouw erop dat het Comité P een grondig onderzoek zal verrichten en wacht dan ook dat resultaat af"
, aldus Jambon.

Korpschef Yves Bogaerts ontkent dat zijn korps informatie heeft achtergehouden.

Korpschef Yves Bogaerts
belga Korpschef Yves Bogaerts

"Terreur en islam zijn tegenpolen"

De voorzitters van de drie moskeeën in Mechelen hebben tijdens een persmoment hun afschuw uitgesproken over de terreuraanslagen van afgelopen dinsdag in Brussel en Zaventem. "Terreur en Islam zijn tegenpolen zoals vuur en water", klonk het.

"We mogen ons niet laten meezuigen in een tsunami van vijandigheden en moeten een manier trachten te vinden om de cirkel van vijandigheid in onze stad, in ons land, te doorbreken."


Patiënten met gehoorschade

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem zijn intussen al vijftig slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem verzorgd. Ook vandaag nog melden zich personen aan die gehoorverlies of oorsuizingen opliepen en een gespecialiseerde behandeling nodig hebben.


Getuige Schaarbeek

Een getuige vertelt over de politieactie in Schaarbeek.

Luchthaven Luik

De luchthaven van Luik heeft vandaag aan Brussels Airport gevraagd om extra personeel ter beschikking te stellen. Door de aanslag in de luchthaven van Zaventem dinsdag zijn veel luchtvaartmaatschappijen tijdelijk uitgeweken naar onder meer de luchthaven van Luik, die moeite heeft om het grote aantal passagiers te verwerken. De luchthaven zegt wel dat ze de werklast nog meerdere dagen aankan.

De luchthaven van Luik
Wikicommons De luchthaven van Luik

Kunst-Wet weer open

Het pas heropende metrostation Kunst-Wet werd weer even ontruimd. Maar het station is ondertussen opnieuw open. Het bleek om vals alarm te gaan.

Mohamed Abrini

Het federaal parket meldt dat de man die vanmiddag neergeschoten werd in Schaarbeek NIET terreurverdachte Mohamed Abrini is.

Najim Laachraoui is geïdentificeerd als een van de twee kamikazes op Brussels Airport. Dat bevestigt het federaal parket. Laachraoui kwam in het vizier van de speurders onder de schuilnaam Soufiane Kayal. Zijn echte identiteit kon achterhaald worden dankzij DNA-sporen in twee safehouses van de terreurgroep.

Laachraoui werd twee maanden voor de aanslagen in Parijs samen met Salah Abdeslam en Mohamed Belkaïd gecontroleerd aan de grens tussen Hongarije en Oostenrijk. Belkaïd werd vorige week door een sluipschutter gedood in Vorst. Abdeslam sinds zit vorige week in de cel.

Eerder was al bekend dat Ibrahim El Bakraoui één van de aanslagplegers in de luchthaven was. Nu is ook zeker dat Laachraoui zichzelf opblies op Brussels Airport.

Najim Laachraoui (l) en Ibrahim El Bakraoui (m) zaaiden dinsdagochtend terreur in Zaventem. De man rechts op de foto is nog voortvluchtig.
Kos Najim Laachraoui (l) en Ibrahim El Bakraoui (m) zaaiden dinsdagochtend terreur in Zaventem. De man rechts op de foto is nog voortvluchtig.

Metrostation Kunst-Wet wordt ontruimd. Dat meldt de Franstalige krant Le Soir op Twitter. Meer details ontbreken voorlopig.

Het verleden van de broers El Bakraoui in aanloop naar de aanslagen in Brussel was "niet zo negatief als dezer dagen wordt voorgesteld". Dat heeft minister van Justitie Koen Geens deze namiddag in de Kamer gezegd.

Justitieminister Koen Geens in de Kamer vanmiddag.
BELGA Justitieminister Koen Geens in de Kamer vanmiddag.
De broers Ibrahim (l) en Khalid El Bakraoui. De eerste pleegde een zelfmoordaanslag op Brussels Airport, de tweede in metrostation Maalbeek.
Kos De broers Ibrahim (l) en Khalid El Bakraoui. De eerste pleegde een zelfmoordaanslag op Brussels Airport, de tweede in metrostation Maalbeek.

Politieactie

De politieactie in de Brusselse gemeente Schaarbeek is afgelopen. Dat heeft burgemeester Bernard Clerfayt bevestigd. DOVO heeft de omgeving verlaten. Ook de speciale eenheden van de politie zijn niet langer aanwezig.

De interventie vond plaats in de Rogierlaan, vlak bij het Meiserplein in Schaarbeek. Het doorgaans drukke verkeersplein was afgesloten voor al het verkeer. Trams konden niet verder rijden en publiek en pers werden op afstand gehouden.

Clerfayt bevestigt dat een verdachte is geneutraliseerd. De persoon werd daarna weggebracht met een ambulance.

De raid in Schaarbeek zou gelinkt zijn aan de antiterreuractie van gisteravond in de Franse stad Argenteuil en niet aan de terreuraanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek van dinsdagochtend, maar dat is nog niet bevestigd.

Photo News
Photo News
Photo News

Mohamed Abrini?

Volgens de kranten van Sudpresse is de neergeschoten terreurverdachte in onderstaande video's de nog gezochte Mohamed Abrini. Dat melden de kranten van Sudpresse, maar kon NOG NIET BEVESTIGD worden.

Abrini wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar. De 31-jarige Belgische Marokkaan werd op 11 november gefilmd in de Renault Clio die twee dagen later zou gebruikt worden bij de terreuraanvallen in de Franse hoofdstad.

Video

Getuigen zetten deze beklijvende beelden van de interventie op Twitter.

Video

Hieronder twee video's van de verdachte die door de politie werd neergeschoten in Schaarbeek. In een van de opnames is te zien hoe de verdachte aan een tramhalte ligt en door een ontmijner van de dienst DOVO benaderd wordt.

"1 persoon geblunderd"

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft de verbindingsofficier in Turkije "geblunderd" door de informatie over Ibrahim El Bakraoui niet sneller door te spelen. Hij was te weinig proactief en vroeg pas vijf dagen later meer informatie via schriftelijke weg.

Volgens Jambon meldden de Turkse autoriteiten op 15 juli 2015 voor het eerst aan België dat Ibrahim El Bakraoui was opgepakt aan de Turks-Syrische grens wegens een mogelijke link met terrorisme. Een dag eerder werd de jihadist op het vliegtuig naar Nederland gezet.

Verijdelde aanslag

In het appartement waar Reda Kriket (34) woonde, die gisteren werd opgepakt bij een actie van de Franse politie is een Parijse voorstad, zijn aanvalswapens en explosieven gevonden. Dat is vernomen bij eensluidende bronnen. Behalve een kleine hoeveelheid gebruiksklare TATP zouden ook ook aceton en waterstofperoxide zijn aangetroffen. Die twee laatste worden gebruikt om de springstof te vervaardigen.

Volgens politiebronnen is er in dit stadium van het onderzoek nog geen link tussen Kriket en de zes mannen die gisteravond in Brussel, Jette en Schaarbeek werden opgepakt.

Politieactie

Bij de politieactie in Schaarbeek is een man geneutraliseerd. De persoon raakte gewond, meldt VTM NIEUWS. Tijdens de raid werden schoten gehoord, aldus de VRT-nieuwsdienst. Speciale eenheden van de politie vielen vlak voor 13.30 een woning in de Brusselse gemeente binnen.

Hieronder een video van Sudpresse van de verdachte net nadat hij werd neergeschoten.

In het belang van het onderzoek delen wij de exacte de locatie van de politieactie niet mee


Exclusive Scaherbeek 2 par sudpresse
Medialaan

Identificatie slachtoffers

De Britse autoriteiten hebben de dood bevestigd van een landgenoot die sinds de aanslagen in Brussel als vermist was opgegeven.

Het gaat om de 53-jarige David Dixon uit Hartlepool, die samen met zijn partner en hun zoon in Brussel woont, zo melden verschillende Britse media via Twitter. De Brit stuurde na de aanslagen op de luchthaven van Zaventem nog een sms naar zijn vrouw met de boodschap dat hij oké was, maar gaf sindsdien geen teken van leven meer. De vijftiger stierf bij de aanslag in metrostation Maalbeek.

Bij de aanslagen in Brussel lieten ook een Fransman en een Chinees om het leven. Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken raakten ook twaalf Fransen gewond, van wie er drie ernstig aan toe zijn.


"Enige overlevenden"

De dodentol van de terreuraanslagen in ons land was het zwaarst in metrostation Maalbeek. In de wagon waar de zelfmoordterrorist zichzelf opblies, hadden de reizigers geen schijn van kans. Alleen de Roemeense Roxana Stefanuca (23) en haar dochtertje van twee, Miruna, zouden de vreselijke aanslag in die wagon overleefd hebben. Dat zegt Roxana's zus aan de Britse krant Daily Mail.


Sven Mary

Nieuwssite Politico, die beweerde dat Salah Abdeslam maar één uur ondervraagd zou zijn enkel over de aanslagen in Parijs, heeft nu een audio-opname gepubliceerd. In die opname horen we Sven Mary bevestigen dat Salah énkel over de aanslagen in Parijs werd ondervraagd. Hij werd dus niet aan de tand gevoeld over nakende aanslagen.

De advocaat ontkende de berichtgeving aan VTM NIEUWS en beweerde dat hij nooit contact heeft gehad met Politico.

Topadvocaat Sven Mary is de raadsman van de opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam.
Photo News Topadvocaat Sven Mary is de raadsman van de opgepakte terreurverdachte Salah Abdeslam.

Politieactie

De speciale eenheden van de politie zijn zopas een woning binnengevallen in Schaarbeek. Dat meldt VTM NIEUWS. Bij het begin van de inval klonk een explosie. Er werden twee flashgranaten gebruikt. De omgeving is afgesloten door zwaarbewapende agenten met bivakmutsen en door trucks van het leger. Ook de ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse. Er zijn ook ploegen van de lokale politie aanwezig, maar die zijn voorlopig nog niet tussengekomen.

In het belang van het onderzoek delen wij de exacte de locatie van de politieactie niet mee

Politieactie

Het lijkt er sterk op dat de politiediensten zich klaarmaken om nieuwe huiszoekingen uit te voeren. Een colonne politievoertuigen houdt zich klaar om naar een aangegeven locatie te vertrekken en daar de omgeving af te sluiten, meldt Belga.

Arrestaties in Duitsland

De Duitse politie heeft woensdag en gisteren twee mannen opgepakt die mogelijk verband houden met de aanslagen in Brussel. Dat meldt Der Spiegel op haar website.

Samir E. zou gisterennamiddag bij Düsseldorf opgepakt zijn. Volgens Der Spiegel werd hij, net als zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui, vorige zomer door de Turkse autoriteiten opgepakt in het grensgebied met Syrië. De twee zouden met hetzelfde vliegtuig naar Nederland zijn gestuurd.

In de buurt van Giessen werd woensdagavond ook een man opgepakt met twee verdachte sms'en op zijn gsm. De berichten zouden rond het tijdstip van de aanslag in Maalbeek zijn verstuurd. In de ene stond de naam van de reeds geïdentificeerde kamikaze Khalid El Bakrauoui, in de andere het Franse woord 'fin'.

Blunder politie

Yves Bogaerts, de korpschef van de Mechelse politie, ontkent dat zijn team maandenlang bewust informatie zou achtergehouden hebben over een tip die mogelijk naar het schuiladres van Salah Abdeslam in Sint-Jans-Molenbeek had kunnen leiden.

"Er is intern binnen mijn korps helaas een fout gebeurd", zo klonk het op een persconferentie.

Benoit De Freine
Kos

F-16's

Eerste minister Charles Michel heeft op een persconferentie gezegd dat ons land opnieuw F-16's gaat inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat, mogelijk ook naar Syrië. Daarover wordt binnenkort beslist, weet de VRT. Tot nu toe bombardeerde België enkel stellingen van de terreurgroep in Irak.

De Verenigde Staten vroegen al aan ons land om straaljagers in te zetten tegen IS boven Syrië.

Koen Geens

"De politieke druk is enorm." Dat zegt justitieminister Koen Geens (CD&V) naar aanleiding van de elementen uit het terreuronderzoek die blijven opduiken. Zo raakte vanochtend nog bekend dat het Comité P onderzoek voert naar het mogelijk achterhouden van informatie door het Mechelse politiekorps. Eerder raakte bekend dat Turkije ons land "meermaals" zou gewaarschuwd hebben voor Ibrahim El Bakraoui, een van de kamikazes die zichzelf dinsdagochtend opbliezen op de luchthaven.

Over zijn ontslag dat door premier Michel geweigerd werd, zei Geens: "Het heeft me een zeker gevoel van onthechtheid gegeven. Dat wil zeggen dat het hier niet om mij gaat, maar om de toekomst van ons land en de stabiliteit van de regering."

Om 14 uur geven Geens en binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) meer uitleg over het terrorismedossier op een gemeenschappelijke zitting van de commissies Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Justitie.

Justitieminister Koen Geens
ANP Justitieminister Koen Geens

John Kerry

John Kerry is deze voormiddag aangekomen in ons land. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken komt de steun betuigen van de Amerikaanse regering aan België in de strijd tegen de terreur. De minister ontmoet het koningspaar, premier Michel en Europees commissievoorzitter Juncker. Hij gaat ook een krans neerleggen aan het luchthavengebouw.

ULB-student

Najim Laachraoui, de tweede kamikaze die zichzelf waarschijnlijk opblies op de luchthaven van Zaventem, is een ex-student van de ULB. Dat meldt Le Soir en wordt bevestigd door de Brusselse universiteit, aldus de Franstalige nieuwswebsite. De vermoedelijke aanslagpleger schreef zich in voor een bachelor in de ingenieurswetenschappen in het academiejaar 2009-2010. De jongeman legde niet al zijn examens af en haakte af na tweede zittijd, bevestigt de ULB volgens Le Soir.

De link tussen de unief en Laachraoui, die ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs, kan mogelijk verklaren waarom er deze week zenuwachtigheid heerste op en rond de campus. Zo werden de lessen aan de ULB, en aan de nabijgelegen VUB, op de dag van de aanslagen geschorst.

Een week na de aanslagen in Parijs werden op de beide campussen een aantal plaatsen waar veel studenten samenkomen, zoals de zaal Jefk'e en de studentenkringen, ook al afgesloten. Toen gold in ons land een verhoogd dreigingsniveau.

Terrorist Najim Laachraoui kwam aanvankelijk in het vizier van de speurders onder de schuilnaam Soufiane Kayal.
Kos Terrorist Najim Laachraoui kwam aanvankelijk in het vizier van de speurders onder de schuilnaam Soufiane Kayal.

Militairen

Sinds de verhoging van het algemeen dreigingsniveau naar niveau 4 mogen de militairen die ingezet worden voor bewakingsopdrachten patrouilleren en bagage en rugzakken controleren. Ook nu het dreigingsniveau opnieuw verlaagd werd naar 3, mogen ze dat blijven doen. Dat meldt minister van Defensie Steven Vandeput.

ANP

Salah Abdeslam

Tijdens zijn verhoor op 19 maart door de Belgische federale politie heeft Salah Abdeslam zijn rol in de aanslagen van Parijs geminimaliseerd. Hij huurde de auto's en hotels, op vraag van zijn broer Brahim, maar stelde dat de verantwoordelijke van de aanslagen Abdelhamid Abaaoud is. Die kwam na het bloedbad in Parijs om het leven bij een gewelddadige politie-interventie in Saint-Denis.

De Franse tv-zender BFMTV kon naar eigen zeggen het verhoor raadplegen.

Abdeslam zou onder andere aan de speurders gezegd hebben dat hij als als een klant het voetbalstadion moest binnenkomen, maar geen ticket had. "Ik heb ervan afgezien toen ik de auto parkeerde. Ik heb mijn drie passagiers afgezet en ben vertrokken en reed lukraak rond".

Kos

Slachtoffers

Bij de aanslag op de luchthaven in Brussel zijn drie Nederlanders om het leven gekomen. Dat bevestigt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders.

De slachtoffers zijn Alexander en Sascha Pinczowski, een broer en zus die in de Verenigde Staten wonen, en een vrouw uit Deventer. Het Nederlandse ministerie heeft afgelopen nacht de families van de slachtoffers ingelicht.

De burgemeester van Lanaken Marino Keulen bevestigt het overlijden van Sascha en Alexander. Hun ouders, Ed en Marjan Pinczowski, wonen in de Limburgse gemeente.

Kos

Huiszoeking Vorst

In Vorst is vanochtend een persoon opgepakt bij een nieuwe huiszoeking in de nasleep van de aanslagen in Brussel van dinsdagochtend. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door het federaal parket. Later vandaag wordt meer uitleg gegeven.

Aanslag verijdeld

Er zijn meer details bekend over de terreurverdachte die gisteravond werd ingerekend bij een huiszoeking in Argenteuil, bij Parijs.

Volgens France Info gaat het om de 34-jarige Reda Kriket. De man werd in juli vorig jaar in ons land bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel wegens het ronselen van Syriëstrijders. Op het moment van de veroordeling in Brussel bevond hij zich in Syrië. Eind vorig jaar keerde hij naar Frankrijk terug.

In januari werd een opsporingsbericht over de man verspreid. Daarin wordt de dertiger beschreven als een zeer gevaarlijk persoon die zich mogelijk gewapend verplaatst.

De verdachte zou banden hebben gehad met Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs, en nog in Elsene gewoond hebben, weet de VRT.

Door de arrestatie werd in Frankrijk een aanslag verijdeld, zo verklaarde binnenlandminister Bernard Cazeneuve. Bij de huiszoeking werden delen van bommen gevonden.

afp
afp
Kos

Nieuwe verdachte

In de klopjacht naar de daders achter het terreurnetwerk hebben de speurders een nieuwe verdachte: Naïm Al Hamed, een Syriër van 28 jaar.

Na de aanslagen dinsdag in ons land kregen alle Europese inlichtingendiensten de vraag uit te kijken naar vier gevaarlijke verdachten van het terreurnetwerk. Al Hamed wordt in één adem genoemd met Najim Laachraoui (24), Mohamed Abrini (30) en Khalid El Bakraoui (27).

Voor de rest zijn er geen gegevens over de man.

El Bakraoui blies zichzelf op in metrostation Maalbeek. Laachraoui was waarschijnlijk één van de kamikazes op Brussels Airport. Naar Abrini wordt nog altijd gezocht.

Kos

Slachtoffer geïdentificeerd

Bart Migom is een van de slachtoffers van de aanslagen op Brussels Airport. Het lichaam van de 21-jarige student uit Diksmuide werd afgelopen nacht geïdentificeerd, zo bevestigt zijn vader.

De jongeman zou dinsdagochtend vertrekken naar zijn 21-jarige vriendin in de Verenigde Staten en had net ingecheckt bij Brussels Airlines, toen tientallen meters verder een terrorist een bom liet ontploffen. Sindsdien was er van de jongeman geen spoor meer. Zijn ouders ondernamen vruchteloze zoekacties en op CNN getuigde zijn vriendin over de verschrikkelijke aanslagen.

Speurders kwamen DNA-stalen nemen in de slaapkamer van Migom. Dat leidde afgelopen nacht tot zijn identificatie.

Kos

Openbaar vervoer

Door de verlaging van dreigingsniveau 4 naar 3 zijn er vandaag meer toegangen geopend in de Brusselse treinstations. In de plaats komen er willekeurige controles in stations.

De stations Brussel-Congres en Brussel-Kapellekerk blijven dicht. Er is doorgaand verkeer mogelijk, maar de treinen stoppen er niet.

Bij de MIVB verloopt het tram- en busverkeer (behalve lijnen 12 en 22) vandaag zo goed als normaal, al kunnen de frequenties iets lager liggen (ongeveer 2 voertuigen op 3 in vergelijking met normale situatie).

De metrostations tussen Schuman en Centraal Station zijn gesloten. Tussen de plaatsen rijden pendelbussen.

UITGEBREID OVERZICHT VAN OPENBAAR VERVOER

Blunder Mechelse politie?

De lokale politie van Mechelen beschikte in december vorig jaar al over mogelijk cruciale informatie over het schuiladres waar Salah Abdeslam werd gearresteerd.

Eind november kreeg de politie vanuit Molenbeek een tip over Abid Aberkan, een neef van Salah, die aan het radicaliseren zou zijn. Er werd een rapport opgesteld, maar dat werd on hold gezet door de Mechelse korpschef Yves Bogaerts.

Aberkan bood Abdeslam en Amine Choukri onderdak aan in Molenbeek. Het trio werd vorige week vrijdag opgepakt bij een politieactie in de Vierwindenstraat.

Het Comité P onderzoekt de zaak.

Salah Abdeslam wordt weggeleid na zijn arrestatie exact een week geleden in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek.
AP Salah Abdeslam wordt weggeleid na zijn arrestatie exact een week geleden in de Vierwindenstraat in Sint-Jans-Molenbeek.

Metroterrorist opgepakt?

Volgens Het Nieuwsblad is mogelijk de tweede metroterrorist van de aanslag in Maalbeek opgepakt. De persoon zou één van de verdachten zijn die gisteravond werden ingerekend bij nieuwe huiszoekingen in drie Brusselse gemeentes. Officieel is dat nog niet bevestigd.

Zeker is wel al dat Khalid El Bakraoui zich dinsdagochtend opblies in het metrostation. De man kon geïdentificeerd worden op basis van vingerafdrukken.

Gisteren raakte bekend dat een tweede dader van de aanslag in Maalbeek nog op de vlucht zou zijn. De persoon zou gefilmd zijn samen met El Bakraoui, meldden media. Het parket heeft die informatie nog niet bevestigd.

belga
BELGA
BELGA
BELGA

Nieuwe huiszoekingen

Gisteravond hebben in de Brusselse gemeentes Brussel, Jette en Schaarbeek nieuwe huiszoekingen plaatsgevonden in de nasleep van de aanslagen eerder deze week. Daarbij zijn zes arrestaties verricht. Drie verdachten werden ingerekend voor het gebouw van het federaal parket in Brussel, één elders in Brussel en twee in Jette. De identiteit van de verdachten is nog niet bekend. Bij de antiterreuracties werden geen schoten gelost.

Het parket geeft vandaag meer uitleg.


voorbeschouwing

Dag drie na de bloedige aanslagen in Brussel:

De dodentol van de terreur op Brussels Airport en in metrostation Maalbeek staat op minstens 32 doden en 260 gewonden. Er verblijven nog 121 gewonde slachtoffers in een ziekenhuis. 63 onder hen liggen op intensieve zorgen. De slachtoffers zijn intussen verspreid over 48 Belgische en 2 Franse ziekenhuissites.

Gisteravond raakte bekend dat terroristen mogelijk nóg meer slachtoffers wilden maken. Speurders vermoeden dat Salah Abdeslam en twee kompanen met kalasjnikovs en riotguns het vuur wouden openen op mensen in Brussel, terwijl kamikazes zich elders zouden opblazen. De gewelddadige politieactie in Vorst van vorige week dinsdag, waarbij terreurverdacht Mohamed Belkaïd werd gedood, zou die plannen verstoord hebben.

Deze daders zijn al geïdentificeerd: Ibrahim El Bakraoui was een van de zelfmoordterroristen in Brussels Airport. Khalid El Bakraoui, zijn broer, blies zichzelf op aan metrostation Maalbeek. Khalid stond op een lijst van Interpol, voor Ibrahim zou ons land gewaarschuwd geweest zijn door Turkije. Bij de aanslag in de metro zou nog een tweede terrorist betrokken zijn.

De tweede kamikaze die zichzelf opblies op Brussels Airport zou geïdentificeerd zijn als Najim Laachraoui. Een verdachte van de aanslagen in de luchthaven is nog op de vlucht. De politie is actief naar hem op zoek.

Het nieuws dat ons land door Turkije gewaarschuwd werd voor Ibrahim El Bakraoui zorgt voor politieke hoogspanning in ons land. Justitieminister Koen Geens (CD&V) en binnenlandminister Jan Jambon boden woensdag hun ontslag aan, maar premier Charles Michel weigerde dat, zo raakte gisteren bekend.

Gisteravond werd het terreurniveau verlaagd van 4 naar 3.

In de hoofdstad komt het openbaar vervoer opnieuw op gang. In de treinstations gelden minder strenge maatregelen.

Ook vandaag houden we u hier op de hoogte van de nasleep van de terroristische aanslagen op ons land.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels