HERBELEEF verbijstering op Ventoux met triomf De Gendt en (bijna) drama voor Froome

EPA
  • Montpellier- Mont Ventoux
  • 184 kilometer
  • Deel Mont Ventoux geschrapt
  • Krijgen we ondanks verkort traject toch het verwachte spektakel?
Nieuwe update beschikbaar

highlights

178

178

178

178

177

177

176

175

174

173

172

171

170

169

167

163

158

150

146

142

138

135

130

128

123

118

112

107

100

95

90

80

63

56

52

48

42

32

28

25

20

15

10

0

0

0


alle berichten

review

178

Toeschouwer veroorzaakt drama
De eerste beelden van de verbijsterende ontknoping met Froome, Porte en Mollema tonen aan dat een toeschouwer ervoor zorgt dat het klimmerstrio met de gele trui op een motor knalt. Chris Froome gooit zelfs zijn fiets weg en spurt te voet naar de top. Dit is een van de gekste etappes ooit in de geschiedenis van de Tour. Wat doet de organisatie hiermee? Adam Yates is door alle commotie (voorlopig?) de nieuwe leider!

178

Froome loopt te voet naar boven!
Wat is dat hier allemaal? Richie Porte staat langs de kant en Chris Froome is zijn fiets kwijt! Wat is er in godsnaam gebeurd op de chaotische beklimming van de Mont Ventoux? Consternatie alom in de Tour! Froome staat nu zelfs stil op 400 meter van de top om een nieuwe fiets te krijgen. De massa volk speelt een nefaste rol, wat een drama.

178

DE GENDT PAKT 'EM!
Een even bluffende Navarro moet onze twee landgenoten in de sprint bliksemsnel laten rijden en een genadeloze Thomas De Gendt neemt vlotjes de maat van Serge Pauwels. 1 en 2 voor ons land op de Mont Ventoux, we maken hier een ferme brok wielergeschiedenis mee!

178

O nee, daar is Navarro weer!
Het zal toch niet waar zijn zeker? Ineens is die taaie Daniel Navarro terug. De Spanjaard danst naar het wiel van De Gendt en Pauwels. 2 en 3, doe ons dat niet aan mensen. Het wordt een zenuwslopende sprint bergop. Ze zijn er bijna!

177

Froome knalt Quintana uit wiel!
Aan één geweldige versnelling met de kleine molen heeft Chris Froome genoeg om Nairo Quintana op zijn terrein in de touwen te meppen. Enkel Richie Porte - nota bene de ex-luitenant van Froome - kan nog mee en ligt de Tour in een beslissende plooi? Daar lijkt het toch op.

177

België boven op Mont Ventoux!
De hartslag de hoogte in de Vlaamse huiskamers, staat uw champagne al koud? Zonder grote ongelukken of omwentelingen is het voor Thomas De Gendt of Serge Pauwels. Twee Vlamingen planten hun vlag op de Mont Ventoux. Maar tot Chalet Reynard? Dat is nu echt wel het minste van onze wielerzorgen.

176

TWEE BELGEN O ZO CLOSE
Het wordt met de minuut mooier dit wielersprookje. Daniel Navarro kraakt onder een versnelling van Thomas De Gendt en Serge Pauwels volgt, zij het met wat moeite. Twee Belgen voor een fenomenale ritzege op de Mont Ventoux. Wie had dit scenario durven dromen of voorspellen? Valverde zet aan bij het kransje toppers, 'El Imbatido' kan het nog hoor.

175

De Gendt, Pauwels of Navarro?
Wie van de drie? Het is geen quiz, wel een pertinente vraag. Thomas De Gendt en Serge Pauwels kunnen ons land voor een tweede keer in deze Tour trots maken. De boel op zijn kop in het Waasland en in Lier én De Haan. Wat een spanning mensen. Daniel Martin gaat dan weer een tik krijgen. De Ier van Etixx komt zichzelf tegen.

174

Tweede prik van kleine Quintana
Hij zet voor een tweede keer gezwind aan, maar houdt dan toch weer in. Het is zonder veel overtuiging bij de grote uitdager van Chris Froome. Die zijn Skyboys blijven rustig en gecontroleerd het tempo bepalen. Serge Pauwels en Thomas De Gendt moeten intussen afrekenen met die dekselse Daniel Navarro van Cofidis.

173

Aanval Quintana, De Gendt is terug
Op 5 kilometer van de top een eerste cartouche van Nairo Quintana, alsof zijn Tour nu pas lijkt te beginnen. De Colombiaan lokt Chris Froome niet meteen uit zijn kot, die laat zijn luitenanten reageren. Thomas De Gendt sluit weer aan bij Pauwels en Navarro. Twee Belgen in de race voor een ritzege op de Mont Ventoux.

172

Pauwels nooit dichter bij Tourritzege
Met zeven minuten is de buit binnen voor Daniel Navarro of onze Serge Pauwels. Een Spanjaard tegen een Belg, na de krachttoer van Greg Van Avermaet lijkt er nieuw kassucces voor een landgenoot in de maak. Nog een kleine 6 kilometer klauteren en afzien. Thomas De Gendt hangt op vijf seconden, ook hij is nog niet uitgeteld.

171

Rolland met een eerste prik
Niet te veel met de krachten woekeren, zouden we Thomas De Gendt als raad meegeven en de Oost-Vlaming houdt prompt wat in. Sylvain Chavanel kan zo terugkeren, maar het duurt nog geen minuut alvorens de Fransman weer moet lossen. Bij de favorieten is Pierre Rolland de eerste die durft.

170

IJzersterke De Gendt sleurt op kop
De zwaar gebouwde Vanmarcke moet de rol lossen, allemaal het gevolg van het beukwerk van Thomas De Gendt. Die pakt serieus uit en neemt enkele lengtes op zijn concurrenten. Het regent brokstukken. De 'Schorpioen van Semmerzake' for the win? Stel je voor! Pauwels, Navarro en Lindeman spelen ook mee voor de zege.

169

Avontuur van sprintbom duurt niet lang
Na drie kilometer ploeteren met die zware botten en massa spieren is het feestje voorbij voor Greipel en ook Keisse en Coquard vliegen er snel af. We houden dus nog drie Belgen over en dat zijn Sep Vanmarcke, Serge Pauwels en Thomas De Gendt. Trek mét Jasper Stuyven in een glansrol eisen het roer op in dienst van Bauke Mollema.

167

Greipel gaat solo!
Nu moeten we toch even in onze ogen wrijven want een topsprinter springt weg uit de kopgroep en gaat op zoek naar de voet van de Mont Ventoux. Niet dat we Greipel straks zien winnen, maar de bijna 34-jarige Duitser van Lotto Soudal maakt wel indruk en dwingt vooral veel respect af. Sterk nummer André!

163

We beginnen aan zinderende finale
Wie heeft er vooraan nog genoeg in de tank om een teug geschiedenis te schrijven op de Mont Ventoux? 4 kansen op 13 voor de Belgen, en of we mogen hopen en dromen. Serge Pauwels en Thomas De Gendt zijn onze beste troeven. Het gevaar komt van Navarro, Lindeman en Sørensen.

afp

158

Ook Movistar komt zich moeien
Nairo Quintana moet zich goed genoeg voelen om uit te pakken want hij laat zijn gisteren letterlijk en figuurlijk weggeblazen ploegmakkers de kastanjes uit het vuur halen. Het is in een rotvaart richting de voet van de Ventoux knallen. Simon Gerrans wordt intussen gelost, alweer pech voor de Australische puncher. Het houdt niet op.

150

Is crash een zegen voor Belgen vooraan?
Een kleine 10 minuten op 26 kilometer van de streep, Thomas De Gendt en Serge Pauwels krijgen de kans van hun leven om uit te pakken op de Mont Ventoux en hun naam in de wielergeschiedenis te graveren. Intussen duikt dit opmerkelijk beeld op van een duidelijk ontstemde Alejandro Valverde:

146

En hops, kwart ploeg Sky op de grond
De wind is ook voor de voet van de Mont Ventoux al op de afspraak en een stevige stoot zorgt ervoor dat Simon Gerrans op kop van het peloton op zijn donder gaat. De mannen van Sky zitten in zijn wiel en zo gaan ook Ian Stannard en Luke Rowe onderuit. Chris Froome ontsnapt aan averij en kondigt dan maar een plaspauze af. Op die manier kunnen heel wat renners hun plekje heroveren.

142

De Gendt kan de bollentrui pakken
Weliswaar als hij straks de rit wint op de Mont Ventoux. De Waaslander van 29 brengt zijn puntentotaal na de twee bescheiden bultjes op 39. Thibaut Pinot blijft virtueel op kop met 80 stuks. De kans dat de Fransman van FDJ straks gaat sprokkelen, is behoorlijk klein. Het peloton raapt intussen Voss en Rosa op.

140

Wind houdt lelijk huis op Ventoux:

138

Col des Trois Termes is de volgende bult
In sneltempo slepen de aanvallers hun bezwete lijven over twee topjes. Keisse, De Gendt, Vanmarcke en Pauwels verliezen van hun pluimen, maar het blijft mogelijk om mee te doen voor een klinkende ritzege. BMC heeft het commando overgenomen van Etixx. Zo zien we met Marcus Burghardt een ex-winnaar van Gent-Wevelgem de neus aan het venster steken.

135

De Gend en co op eerste kuitenbijter
Côte de Gordes, dat is de eerste hindernis van de dag. Een opwarmertje voor de Mont Ventoux zeg maar. 3,3 kilometer klimmen aan 4,8% en uiteraard gaat Thomas De Gendt vol voor de punten. Hij geeft zijn bollenjacht niet op, straks kan hij een serieuze slag slaan. Als hij tenminste met voldoende voorsprong aan dé mythische col kan beginnen.

ap

130

Er schiet nauwelijks wat over van peloton
Een beeld vanuit de lucht werkt bijzonder confronterend. De Mont Ventoux is zelfs van ver nog niet te zien of alle ballast is al overboord. Net als gisteren zorgt de wind voor brokken en gensters. Intussen peddelen de 13 leiders gezwind richting finale. Op hun lauweren rusten, is er niet bij want ze zijn al zeven minuten kwijt.

afp

128

Aru moet een tweede keer achtervolgen
We zien hem de Tour niet winnen dit jaar, maar Fabio Aru wil toch graag een ereplaats versieren. Bij Astana is het dan ook alle hens aan dek om hun kopman na een nieuwe tussenstop opnieuw richting peloton te piloteren. Als de techniek het laat afweten, is het stressen geblazen. Zeker gezien de trek- en sleurwerken van Etixx. Dat blijft maar duren, het levert heerlijke beelden op.

afp

123

Belgen zorgen voor straffe statistiek:

118

Wat bezielt de mannen van Etixx?
Patrick Lefevere kan genietend toekijken want zijn manschappen breken de koers volledig open. Ineens is het niet meer zo zeker dat de marathonvlucht met een mooie bonus aan de Mont Ventoux kan beginnen. Op 60 kilometer van de aankomst hebben de 13 nog 12'43".

afp

115

Aru spartelt naar staart van peloton
Veel schoon volk dat de slag gemist heeft door het waaierspel: Mikel Landa, Vincenzo Nibali, Louis Meintjes en Wilco Kelderman hebben zich eveneens in de luren laten leggen door Sky en Etixx. Fabio Aru (lek) heeft dan weer pech en ondervindt meteen hoe lastig het is om zijn plekje opnieuw in te nemen.

112

De 12 werken van Tony Martin
Ineens alle remmen los in de achtergrond, van de riante voorsprong van 18 minuten blijven er nog een kleine 14 over. Het gaat snel en dat is vooral de verdienste van Tony Martin. De 13 vluchters zullen toch 5 à 6 minuten nodig hebben om de Mont Ventoux te overleven. Thomas De Gendt krijgt een gouden kans om na de Stelvio te schitteren op een volgend klimmonument.

afp

107

Keisse troeft Greipel af
De groene trui veroveren, lijkt onbegonnen werk. Het neemt niet weg dat André Greipel aan de tussensprint in Mollégès-Gare de volle buit wil pakken. 'De Gorilla' (straks in de mist?) botst echter op een gedreven Iljo Keisse. Marcel Kittel zal meer dan content zijn met zo'n noeste arbeidskracht die denkt aan het puntenklassement.

AFP

100

Quintana dit keer goed mee
Movistar geeft andermaal niet thuis, althans toch niet in eerste instantie. Gelukkig is de kleine Colombiaan Quintana niet van plan om de ezel te spelen die zich twee keer aan dezelfde steen stoot. Het woeste spel van de wind maakt net als gisteren brokken. De kopgroep met De Gendt, Vanmarcke, Pauwels en Keisse is één klap twee minuten kwijt.

95

Sky speelt op de verrassing
De vlam in de pan in het peloton, zomaar uit het niks. In een open stuk profiteert Team Sky van de omstandigheden met de wind om een waaier te trekken. Ian Stannard en Luke Rowe mogen zich weer uitleven, idem voor Geraint Thomas. De Britten doen andermaal een poging om Nairo Quintana buitenspel te zetten. Pinot en Barguil hebben zich laten verrassen.

90

Navarro best geplaatste voorin
Op papier is Daniel Navarro van Cofidis de sterkste klimmer in de spits van de koers, de 32-jarige Spanjaard liet in de Tour al mooie dingen zien. In 2013 eindigde hij in Parijs als negende, die kan dus wel wat. In het klassement anno 2016 prijkt hij op een verdienstelijke 38ste plaats op 33 minuten en 49 seconden.

85

De Tour, altijd een beetje reizen

80

Eerste keer Sep Vanmarcke
Hij heeft tot nog toe vooral de sprinttrein van Dylan Groenewegen bevolkt, maar dat is nog niet echt een succesverhaal gebleken. De Nederlandse kampioen is net iets te groen achter de oren om in de Tour mee te spelen voor de knikkers. In de tweede week mag Sep Vanmarcke nu eens zijn eigen kans wagen. En hij haalt meteen de vlucht van de dag.

ap

63

'Amper' drie Fransen wagen hun kans
Niet alleen veel Belgen in de kopgroep, ook de Nederlanders zijn met twee vertegenwoordigd: Stef Clement (IAM) en Bert-Jan Lindeman (LottoNL). De Fransen blijken niet echt hypergemotiveerd op deze 14 juli. Enkel Lemoine, Coquard en Chavanel zijn op post. 'La Machine' lijkt de grootste kanshebber om iets uit te richten in de finale.

afp

56

18 minuten voorsprong en het is geen grap
Niemand die aanstalten maakt om de jacht te openen en dus koersen we figuurlijk op twee fronten vandaag. Wat moet André Greipel nu denken? De Duitse sprintbom van Lotto Soudal zit daar in een kopgroep die straks de Mont Ventoux moet aanvallen. Alles op Thomas De Gendt, dat lijkt het credo. Heeft die zin in een Stelvionummer?

afp

52

Vijf achtervolgers blijven hangen
Daar zit je dan, tussen het peloton en de kopgroep. Paul Voss, Cyril Gautier, Georg Preidler, Diego Rosa en Tom-Jelte Slagter bevinden zich 'in medias res', maar willen niet opgeven. Een achterstand van meer dan vijf minuten, het lijkt onbegonnen werk. Verschijnen de vijf doorzetters straks aan het front?

48

We doen er nog een klets bovenop
Is het chronometertje kapot of zijn we hier dé marathonvlucht van deze Tour aan het beleven? 15 minuten, het is duidelijk dat Chris Froome het commando en initiatief volledig aan zijn rivalen laat. Wie gaat er reageren? De 13 leiders zijn de lachende honden. De namen op een rijtje: Vanmarcke, De Gendt, Pauwels, Keisse, Lemoine, Lindeman, Clement, Greipel, Teklehaimanot, Coquard, Chavanel, Navarro en Sørensen.

epa

42

Froome deelt cadeau van 13 minuten uit
Veel gekker moet het niet meer worden, Sky wiegt het peloton en de verzamelde concurrentie volledig in slaap. Als het zo doorgaat dan zit de ritwinnaar al zeker vooraan. Dat is natuurlijk uitstekend nieuws voor de vier landgenoten die de camera en publiciteit opzoeken. Intussen worden de omstandigheden op de Ventoux er niet beter op:

32

9 minuten voor kopgroep met 4 Belgen
Het ziet er nu al rooskleurig uit voor Vanmarcke, Keisse, De Gendt en Pauwels want de kopgroep krijgt zomaar 9 minuten cadeau. Zijn de topfavorieten niet bezig met de ritzege en louter met de strijd in de strijd voor het geel? Het is te vroeg om conclusies te trekken, maar opvallend zijn de ontwikkelingen wel.

epa

28

De onvoorstelbare viering van Tinkov
Na een zege van Peter Sagan valt er altijd wat te beleven, al helemaal als Oleg Tinkov 'in da house' is. De flamboyante rijke Rus en baas van Tinkoff bouwde ging na de triom van de wereldkampioen helemaal uit zijn dak. De middelvingers in de lucht en 's avonds ging hij helemaal los. Bekijk hieronder de beelden van de twee showbeesten:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

25

Gaat Quintana voor winst? Zijn antwoord
Wie op de Mont Ventoux niet kan en mag rekenen en speculeren, is Nairo Quintana. Na twee mentale tikjes is het tijd om zelf eens uit te delen. Al had de Colombiaan van Movistar de finish liever op de top zien liggen. Dat zou zijn kansen vergroot hebben. "Ik wil graag winnen. De Mont Ventoux is mythisch, dat weet iedereen, daar wil je als renner eens winnen, het is jammer dat de rit is ingekort, maar gelukkig ook hierna zijn er nog veel bergen in deze Tour."

afp

20

Bardet bewondert Jan Bakelants
Voor de Franse klassementsjager Romain Bardet is het D-day vandaag, hij wil graag schitteren en zijn status van beste Fransman in het klassement nog een extra boost geven. Maar hij heeft ook lovende woorden voor zijn ploegmakker Bakelants, die ondanks het vaderschap gewoon trouw aan de zijde van zijn kopman blijft. "Ik ben erg blij met hem. Zijn geste om te blijven, heeft mij geraakt. Hij is een erg waardevolle helper. Jan is een formidabele renner."

TDW

15

Voss valt weg voorin
De Duitse puncher Paul Voss van Bora-Argon 18 vloekt want een leegloper kost hem zijn plekje in de voorwacht. Hij sluit aan bij een groepje achtervolgers bestaande uit Rosa, Breen, Gautier, Preidler en Slagter. Chris Froome en zijn Skytrein volgen al op meer dan vijf minuten, ideaal scenario voor de gele trui.

10

4 Belgen in de aanval
Onze landgenoten lijken een week te vroeg want onze feestdag valt pas op 21 juli. In de groep van 14 - en niet 15 zoals eerst werd gemeld - maar liefst vier Belgen: Thomas De Gendt (Lotto), Serge Pauwels (Dimension Data), Iljo Keisse (Etixx) en Sep Vanmarcke (LottoNL). Zijn ook mee: Lindeman, Clement, Teklehaimanot, Voss, Greipel, Coquard, Chavanel, Sørensen, Navarro en Lemoine.

5

Met 15 man de hort op
Aan offensieve impulsen absoluut geen gebrek, de ene schermutseling volgt de andere op. Met maar liefst vijftien renners kiezen ze voor de vlucht vooruit en het peloton laat zomaar begaan. Er wordt al meteen gewag gemaakt van een veelbelovende bonus van 1'35". Het is wachten op de namen.

0

En we zijn nu echt vertrokken
Genoeg getreuzeld en getalmd, tijd om te koersen. Dat moet je alvast niet vertellen aan de fors gebouwde sprinter Adrien Petit. De ploegmakker van Sylvain Chavanel en Bryan Coquard trekt meteen in de aanval, duidelijk onbevreesd voor wat komt.

0

Rast doet het net niet in zijn broek
Bij de renners natuurlijk heel wat angst met het oog op de apotheose op de Mont Ventoux, vooral de Zwitser Grégory Rast uit de Trek-ploeg van onze lollige Belgen Jasper Stuyven en Edward Theuns heeft weinig trek in de beklimming. En dat drukt hij wel erg plastisch uit, lees er HIER alles over.

0

De benen smeren in Montpellier
We zijn al vertrokken, maar officieel is het wachten op de wapperende vlag. De renners hebben dus nog tijd om onder het toeziend oog van de nieuwsgierige fans een babbeltje te slaan en hun angsten te delen voor wat komt. Voor de Mont Ventoux volgen twee opwarmertjes, straks meer daaromtrent.

0

Oei, oei het weerbericht is onheilspellend:

0

Schrijft Froome geschiedenis?
Bergaf, in de wind en nu ook bergop? Het ziet er nog voor de Alpen bijzonder rooskleurig uit voor Chris Froome, al zal het ons benieuwen of hij ook op de Mont Ventoux zijn meesterschap kan uitspelen. De man in het geel is er alvast klaar voor en zit zelfs al met de tijdrit van morgen in het hoofd. Wie houdt hem van zijn derde eindzege?

0

Zelfs Van Avermaet in zijn nopjes

0

Wat kunnen Fransen op hun feestdag?
"Allons enfants de la Patrie, le jour de gloire est arrivé!" 14 juli vandaag en dus vieren de Franse coureurs vandaag hun nationale feestdag. Of ze straks ook in koers iets te vieren hebben, moeten we nog afwachten. Maar de Thibaut Pinots, Romain Bardets, Warren Barguils en Pierre Rollands van deze wereld zullen alvast dromen van een triomf op de Ventoux.

0

De tik te veel voor Van den Broeck?
Onze beste Belg in de Tour die zijn we helaas kwijt, Jurgen Van den Broeck (33) blaast diep ontgoocheld de aftocht na zijn crash van gisteren. Het bilan is letterlijk en figuurlijk pijnlijk: een breuk in de rechterschouder. Woordvoerder ibj Katusha Philippe Maertens wilde de onfortuinlijke klimmer troosten, maar dat liep bijna helemaal fout. Lees er HIER meer over!

Sporza

0

Hallucinante beelden op monstercol
Zoals u intussen weet, finisht de twaalfde etappe van vandaag niet op de top van de Mont Ventoux ergo op 1.912 meter hoogte. De finish werd verplaatst naar Chalet Reynard op 1.417m meter oftewel op 6,5 kilometer van de top van de mythische berg. En dat heeft alles te maken met dit hallucinant en voor de renners en fans totaal onverantwoord spektakel:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

0

Spooktaferelen op Mont Ventoux
Gegroet wielerfans! Het is nog even wachten op de start van de sleuteletappe met aankomst op de mythische col in het zuiden van Frankrijk, maar VTM-reporter Merijn Casteleyn trakteert ons al op weinig fraaie beelden van wat er zich op de 'Reus van de Provence' afspeelt. Helse taferelen door de felle wind en het wordt er straks niet beter op met windstoten tot 100 kilometer per uur.


voorbeschouwing

Tegenvaller voor elke wielerfan: de renners in de Tour de France rijden vandaag in de twaalfde etappe niet naar de top van de Mont Ventoux. De wedstrijdleiding besliste dat het door de verwachte harde wind te gevaarlijk is om de laatste 6 kilometer door het kale landschap naar het weerstation op de ruim 1900 meter hoge mythische berg in de Provence te fietsen. De finish wordt verlegd naar Chalet Reynard, waar nog begroeiing is. De klim is daardoor niet 21,5, maar 15,5 kilometer.

Volgens directeur Preud'homme zullen we nog altijd spektakel kunnen verwachten en ook volgens geletruidager Chris Froome, in 2013 de laatste winnaar op de top van de beruchte berg, zal er niet veel veranderen. "De klim naar Chalet Reynard is zwaar genoeg. Bovendien is de etappe korter en daardoor misschien nog hectischer." Het wordt straks vooral uitkijken naar deze Froome en of hij nog meer tijd kan pakken op zijn voornaamste concurrent Nairo Quintana. De Colombiaanse berggeit volgt momenteel op 35 seconden. Wordt het gat nog groter tussen de twee of kan Quintana iets forceren op de verkorte col? Volg het vanaf 12u15 op HLN.BE

belga
photo_news