HERBELEEF hoe Wallays en Lampaert Belgisch handje niet vol kregen in Vuelta

TDW
  • 13de etappe in de Ronde van Spanje
  • Bilbao-Urdax-Dantxarinea (213,4 km)
  • Lange en geaccidenteerde rit met vier klimmetjes
  • Belgen kunnen al hun vijfde ritzege pakken in Vuelta
Nieuwe update beschikbaar

highlights

213

209

207

205

202

199

196


alle berichten

review

213

Mooiste zege voor Italiaans talent!
Het stond al een tijdje vast, maar nu is het ook officieel: De Italiaanse youngster Valerio Conti wint op zijn 23ste een etappe in de Vuelta. Hij schudt het hoofd want hij kan het amper geloven. Feestje bij Lampre-Merida na deze knappe solo. Wyss en Lagutin op twee en drie. Lampaert is zesde, Wallays uiteindelijk achtste.

211

Lampaert is serieus aan het afzien:

209

Op naar de minuut met Conti
Het publiek zorgt voor de laatste energieboost bij Valerio Conti, op zijn 23ste gaat hij een rit winnen in de Vuelta. Het mag nu niet meer mislopen, enkel pech kan de Romein nog van het zegegebaar houden.

207

Achtervolgers komen geen tel dichter
Op een rotstrook proberen de vijf jagers nog wat te naderen op Valerio Conti, maar tevergeefs. De Italiaanse youngster zet Gogl, Lampaert, Wyss, Lagutin en Stake Laengen een pad in de korf. Onze landgenoot Yves Lampaert moet zelfs moeite doen om te kunnen volgen.

205

Smukulis krijgt strijdlust
Terwijl Valerio Conti op z'n dooie gemakje- nu ja- richting de ritzege bolt, heeft de organisatie de Letse kampioen Gatis Smukulis beloond voor zijn strijdlust. Over dergelijke bekroning valt altijd te twisten. De tempobeul van Astana was echter een van de motoren van het gebeuren.

202

Stroomtrein van Lampre uit het vizier
We gaan al naar een kleine minuut voor Conti en dus lijkt de kans voor Yves Lampaert verkeken, de West-Vlaming van Etixx zal moeten gaan voor een ereplaats. Geen vijfde Belgische ritzege, het zat er nochtans in hoor mensen.

199

Italiaan Conti gaat solo
Is het pleit al beslecht vooraan? De 23-jarige Valerio Conti van Lampre heeft de rest in geen tijd overboord gekieperd en lijkt op weg naar een succesnummer. Al 34 seconden, dat lijkt over en out.

196

Lampaert hangt er nog aan
De iets te enthousiaste Jelle Wallays lijkt uitgeteld voor de ritzege na zijn vroege cartouche, maar Yves Lampaert is wel nog in de running. De West-Vlaamse tijdrijder glipt mee met Wyss, Gogl en Conti in de achtervolging op de Noor Stake Laengen. Ook de ervaren Rus Lagutin is op komst.

190

Wallays ingelopen
Het avontuurtje van de twee heeft niet al te lang standhouden. Laengen brengt de boel weer samen. Het regent plots aanvallen, want ook Wyss doet een poging.


185

Aanval Wallays
Rossetto is de eerste die probeert weg te springen uit de kopgroep. De renner van Cofidis geraakt echter niet weg. Daarna probeert Wallays het. Hij krijgt Gogl met zich mee. De twee forceren een bonus van 10 seconden.

TDW

170

Laatste beklimming
Met de Puero de Lizaieta zit het klimwerk er in principe op voor de renners. Sergey Lagutin, wie anders, graait de punten mee en mag straks de bolletjestrui aantrekken. De Rus heeft nu één puntje meer dan Quintana.


160

Zico Waeytens geeft op
De renner van Giant-Alpecin houdt het voor bekeken in de dertiende etappe en stapt uit de koers.


150

Bergman Lagutin
Sergey Lagutin blijft maar puntjes spronkelen voor het bergklassement. Ook op de Alto de Agina komt hij als eerste boven. In het peloton onderhoudt Movistar nog altijd het tempo, al ligt dat niet echt hoog.

TDW

135

Alto de Agina
De heuveltjes volgen elkaar nu in sneltempo op. Lagutin kaapt de volle buit weg op de Alto de Aritxulegi en na een bijzonder korte afdaling moet er opnieuw geklommen worden. Het verschil is intussen tot boven de 20 minuten gestegen.


120

Alto de Aritxulegi
De vluchters zijn aanbeland aan de Alto de Aritxulegi. Het peloton komt voorlopig geen sikkepit dichter. Het moge nu wel duidelijk zijn dat één van de 12 koplopers deze etappe naar zijn hand zal zetten. Met Lampaert en Wallays hebben we opnieuw een Belgische kandidaat.

105

Verschil: 18'45"
De bonus lijkt zijn hoogtepunt bereikt te hebben. Het verschil stabiliseert zich nu op ongeveer 19 minuten. De vluchters hebben de Alto Monte Igueldo er al opzitten (Lagutin kwam als eerste boven voor Stamsnijder en Smukulis). Dadelijk volgen nog drie beklimmingen van derde categorie. Intussen zijn de renners over halfweg koers.


90

Alto Monte Igueldo
De vluchters naderen stilaan de eerste beklimming van de dag: Monte Igueldo, een beklimming van derde categorie. Intussen blijft de voorgift maar groeien, nu al tot boven de 17 minuten.

75

Meer dan 15 minuten bonus
Het verschil loopt stelselmatig op en na 70 kilometer bedraagt de bonus van de vluchters al meer dan 15 minuten. Het is uiteraard nog bijzonder vroeg, maar het zou ons niet verbazen als de winnaar vooraan zit.


60

Geen bedreiging voor het klassement
Het peloton peddelt rustig verder. De mannen Movistar hebben niet echt haast en dat heeft ook vooral te maken met de 12 vluchters. De best geplaatste renner in de kopgroep, Stéphane Rosetto, staat al op meer dan 1 uur van leider Quintana. "We zullen niet al te veel controle houden tenzij er een klassementsrenner mee vooraan zit", aldus Jose Luis Arrieta, team directeur van Movistar.

45

Peloton begraaft de strijdbijl
FDJ en Trek-Segafredo hebben de strijd opgegeven. Het peloton, met Movistar nu aan het front, volgt intussen al op bijna vijf minuten van de 12 vluchters. Mogen we stilaan al beginnen dromen van een vijfde Belgische ritzege in deze Vuelta?

30

De 12 namen
Michael Gogl (Tinkoff), Danilo Wyss (BMC), Gatis Smukulis (Astana), Tom Stamsnijder (Giant-Alpecin), Sergey Lagutin (Katusha), Jelle Wallays (Lotto Soudal), Yves Lampaert (Etixx-Quick.Step), Vegard Stake Laengen (IAM Cycling), Valerio Conti (Lampre-Merida), Stéphane Rossetto (Cofidis), Cesare Benedetti (Bora-Argon18) en Romain Cardis (Direct Energie).


25

Is dit de goede vlucht?
Het lijkt er wel op, want 12 renners hebben zich losgerukt uit het peloton. Hun bonus: 25 tellen op dit moment omdat Trek-Segafredo en FDJ blijven jagen. Ze hebben immers geen mannetje mee. Met Yves Lampaert (Etixx-Quick.Step) en Jelle Wallays (Lotto Soudal) zijn er wel twee landgenoten mee.

15

Vluchters gegrepen
Silvan Dillier (BMC), Tiago Machado (Katusha) en Romain Sicard (Direct Energie) springen weg. Ze krijgen niet veel later het gezelschap van 11 renners. Het signaal voor het peloton om weer een tandje bij te steken en de koplopers in te lopen.


10

Nog geen afscheiding
Het regent aanvallen in de openingsfase. Voorlopig slaagt niemand erin om weg te geraken. De etappe lijkt gesneden koek voor vluchters te meer omdat het peloton wel eens een snipperdag zou kunnen nemen (met het oog op het loodzware weekend). En dus probeert elke ploeg wel een mannetje mee te suren.

0

We zijn vertrokken
Het startschot in Bilbao is gegeven voor de langste etappe in deze Ronde van Spanje. Het peloton, 171 renners, trekt zich op gang langs het bekende Guggenheim museum en verlaat vervolgens de stad.


voorbeschouwing

Twee keer Gianni Meersman, een keertje Jonas Van Genechten en gisteren ook nog Jens Keukeleire. Een mens zou zich voor minder eens duchtig in de ogen wrijven. Of in de arm knijpen. Maar het is dus wel degelijk realiteit, de Belgen zijn 'on fire' in de Vuelta en nu we toch bezig zijn, waarom geen vijfde ritzege? Misschien vandaag al in een alweer typische overgangsrit. Geen spek naar de bek van de pure klimmers en klassementsmannen, maar evenmin een hapklare brok voor snel volk. En dus maakt een vlucht of late uitval opnieuw kans om met de bloemen aan de haal te gaan.

Golvend parcours
Vanuit Bilbao trekken we over meer dan 200 kilometer richting Urdax-Dantxarinea in wat met enige voorsprong de langste etappe in deze Vuelta is. Het zwaartepunt ligt zo ongeveer in het midden met tussen grosso modo kilometerpaal 95 en 165 vier klimmetjes van derde categorie. Voor de mannen die azen op de bergtrui ideaal om te sprokkelen. Na de Puerto de Lizaieta golft het richting de finish en dus zijn de mogelijkheden qua ontknoping legio. Een klein groepje, een slimme en sluwe solist of een select gezelschap dat net als gisteren gaat sprinten.

Wat het exact gaat worden? Dat beleeft u LIVE mee bij HLN.be, startschot om 12u05! U volgt toch ook?

TDW
Photo News
Photo News
TDW
TDW
AP