Herbeleef hoe Trump deze nacht steeds meer kiesmannen binnenhaalde

AFP
Nieuwe update beschikbaar

highlights


nabeschouwing

Deze LIVE werd afgesloten om 6 uur deze ochtend, onze nieuwe LIVE kan u volgen via deze link. Hieronder vindt u een nabeschouwing van afgelopen nacht.

De Republikein Donald Trump deed het deze nacht beter dan de peilingen hadden voorspeld. Hij haalde de belangrijke 'swing state' Florida binnen. De New York Times, die Clinton tot kort voor de verkiezingen de grootste kans gaf om te winnen, voorspelt ondertussen dat Trump 91 procent kans maakt om te winnen. Naast Florida was het uitkijken naar de strijdstaten Virginia -de staat van Clintons running mate Tim Kaine-, North Carolina en Ohio. Die laatste staat, goed voor 18 kiesmannen, gaat verrassend naar Trump, zo blijkt uit exitpolls. Dat doet zijn kansen op het presidentschap stijgen, aangezien sinds 1964 de kiezers uit Ohio steeds voor de winnaar kozen. Virginia gaat dan weer naar Clinton.
    
Op voorhand werd aangenomen dat Trump de verkiezing enkel kon winnen indien hij de winnaar zou worden in Florida en North Carolina, waar respectievelijk 29 en 15 kiesmannen te verzamelen zijn. De spannende strijd in Florida deed denken aan het jaar 2000, toen George Bush pas na een uitputtende juridische slag rondom de geldigheid van stembiljetten tot winnaar werd uitgeroepen in de "Sunshine State". Hoewel de toenmalige Democratische vicepresident Al Gore landelijk gezien 540.000 stemmen meer had dan Bush, werd die laatste president omdat hij dankzij de kiesmannen van Florida de meerderheid had behaald in het Electoral College.
    
De beurzen wereldwijd reageren zwaar op de ontwikkelingen: de Mexicaanse peso geeft bijna 10 pct prijs, terwijl de op de beurs van Tokio de Nikkei-index 5 procent zwakker opende.
    
Het campagneteam van Clinton heeft ondertussen op Twitter een sombere boodschap getweet. "Er zijn zoveel redenen om trots te zijn op dit team. Wat er vanavond ook gebeurt: bedankt voor alles", klinkt het.
    
In de Amerikaanse straten komen ondertussen de eerste Trump-aanhangers op straat om hun vreugde uit te drukken, terwijl bij de Clinton-supporters een gespannen sfeer heerst.
    
Uit peilingen van Associated Press blijkt nog dat Trump vooral de stemmen van de ongediplomeerde blanke kiezers kreeg, terwijl drie kwart van de stemmen voor Clinton van niet-blanke kiezers afkomstig zijn. De blanken met een diploma, zijn verdeeld over de twee partijen. Daarnaast stemden voornamelijk mannen voor Trump, al kreeg Trump ook de steun van veel vrouwen. Clinton, tot slot, kreeg de stem van 9 op de 10 Afro-Amerikaanse kiezers, en 2 op de 3 Latino's en Amerikanen van Aziatische afkomst.

AP

alle berichten

review

Lange nacht

De race tussen Hillary Clinton en Donald Trump blijft bijzonder spannend. Het is nog steeds niet duidelijk wie de uiteindelijke winnaar wordt. Vier jaar geleden was dat rond 5.15 uur Belgische tijd wel al duidelijk, in 2008 kenden we het resultaat al rond 5 uur.


Impact op NAVO

Voorlopige reactie Jan Jambon (N-VA), vicepremier van N-VA en minister van Binnenlandse Zaken: “Het neemt onverwachte wendingen aan. Wat je niet voor mogelijk achtte, is aan het gebeuren." Jambon wijst erop dat dit allicht impact zal hebben op de bijdrage van de Amerikanen op de NAVO.

"Het Huis van Afgevaardigden heeft al in deze legislatuur het budget verminderd." We schrikken van het resultaat, zegt Jambon nog. "Maar mensen durven in polls niet altijd zeggen wat ze stemmen. Dat hebben we ook gezien bij de Brexit. De Amerikanen hebben er te weinig ervaring mee of te weinig rekening mee gehouden."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Financiële onzekerheid

De Mexicaanse peso glijdt steeds verder weg, inmiddels meer dan 13 procent onderuit.

De beurzen in Azië volgen de verkiezingen op de voet.
AFP De beurzen in Azië volgen de verkiezingen op de voet.

Trump is bijna zegezeker

De New York Times geeft Trump inmiddels 95 procent kans op de overwinning. De zege is bijna binnen. In Manhatten worden de Republikeinen gek, merkt verslaggever Jelle Brans op. "Het ziet er naar uit dat we een Republikeinse president Senaat en Huis gaan krijgen. Dit had niemand durven voorspellen!"

AFP

Clinton wint de staat Washington in het noordwesten (met Seattle), twaalf kiesmannen erbij. Trump nu ook uitgeroepen tot winnaar in Georgia, door AP.

Iowa Wisconsin

Volgens verschillende Amerikaanse media wint Donald Trump nu ook de strijdstaten Iowa en Wisconsin, nog eens goed voor zestien kiesmannen. Georgia is ook zo goed als zeker voor Trump, zegt AP, waardoor Hillary Clinton bijna geen enkele kans meer maakt om het Witte Huis te winnen.

Update gewonnen staten

Hillary Clinton: Californië, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Massachusetts, Maryland, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington DC, New York.

Doanld Trump: Alabama, Arkansas, Florida, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, West Virginia, Wisconsin, Wyoming, Georgia.

Too early to call: Arizona, Maine, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, Pennsylvania, Washington, Wisconsin.


Florida is zeker

ABC en CNN geven nu ook Donald Trump als winnaar op in Florida. Volgens persagentschap AP is hij ook de winnaar in Georgia.


Cannabis legaal in Californië

Ondertussen hebben Arkansas en North Dakota medicinale cannabis goedgekeurd. Californië legaliseert ook recreatief blowen.

thinkstock

Trump komt weer een stapje dichter bij het Witte Huis, Fox roept hem uit tot winnaar in Wisconsin, goed voor tien kiesmannen. Volgens NBC heeft Trump gewonnen in Iowa. Nog eens zes kiesmannen.


Iedereen naar Canada?

Toen Trump werd uitgeroepen tot winnaar in Florida, ging de site van de Canadese immigratiedienst kennelijk plat. Te veel bezoekers.

Senaat blijft mogelijk Republikeins

Daar waar de peilingen hadden voorspeld dat de Democraten de meerderheid in de Senaat zouden behalen, blijkt dat nu ook plots niet meer zo zeker. De Republikeinen verdedigden een meerderheid van 56 zitjes op 100. 33 zetels stonden vandaag op het spel, en tot nu toe konden de Democraten maar één zetel inpikken, ver onder de verwachtigen.

De Republikeinen zullen ook hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behouden, waardoor een Republikeins Congres met een Republikeinse president plots heel dichtbij komt.


Trump haalt nu ook North Carolina binnen

Donald Trump wint volgens de grootste Amerikaanse tv-stations nu ook de cruciale strijdstaat North Carolina. Samen met Florida werd de staat beschouwd als een must-win voor elk van beide kandidaten.

Clinton moét nu winnen in Michigan, Wisconsin én Pennsylvania wil ze nog enige kans maken. Het ziet er steeds moeilijker uit voor Clinton.


Gejuich voor Clinton

Onze verslaggever Jeroen Bossaert staat op Times Square, waar momenteel gejuicht wordt omdat Clinton Californië heeft binnen gehaald. "Dat Trump nog steeds voorop ligt, dringt niet door."

EPA

Utah en Oregon

Fox roept Trump nu ook uit tot winnaar in Utah. Had daar te maken met onverwacht sterke tegenstand van de onafhankelijke conservatieve kandidaat Evan McMullin en kritiek uit mormoonse hoek. Oregon zoals verwacht naar Clinton, zeven kiesmannen erbij.


Onzekerheid om Florida

Alleen persagentschap AP zegt dat Trump Florida gewonnen heeft, de andere media zeggen nog steeds 'too close to call'.


Strijd om Californië

Clinton wint Californië en Hawaï , Trump wint Idaho. Goed voor 55 kiesmannen. Ook in Oregon, Washington, Hawaï en de rest van Idaho zitten de verkiezingen erop. Oregon, Washington en Hawaï zouden ook naar Clinton moeten gaan, Idaho naar Trump.


AP: "Trump wint in Florida"

Persbureau AP zegt dat de allergrootste strijdstaat Florida naar Donald Trump gaat. Hij krijgt er op die manier 29 zeer belangrijke kiesmannen bij. Clinton moét nu winnen in Michigan én Pennsylvania wil ze nog enige kans maken. Maar ook hier lijkt Trump op winst af te stevenen.

Trump heeft met Ohio en Florida tot nu toe twee staten teruggewonnen die Barack Obama in 2012 won.

Nieuwe tussenstand

Clinton wint de 13 kiesmannen van Virginia, maar met een kleinere marge dan verwacht: 48,3 procent tegenover 46,6 voor Trump. Ook Colorado gaat naar Clinton, goed voor 9 kiesmannen.

Beide staten werden al verwacht in het Democratische kamp. In enkele overblijvende strijdstaten die Clinton moest binnenhalen blijft het echter bijzonder spannend: Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, drie traditioneel blauwe staten, neigen nu naar Trump. Clinton staat er hier bijzonder slecht voor, zo tonen de voorlopige resultaten aan.

Ondertussen gaat Montana naar Trump, 3 kiesmannen. Volgens Fox pakt de Republikein nu ook de zege in North Carolina. Vijftien kiesmannen erbij.


Overwinning voor Trump?

De New York Times geeft Trump inmiddels 80 tot 90 procent kans op de overwinning. De Republikein heeft de overwinning inmiddels voor het grijpen. En dat terwijl hij zijn thuisstaat New York verloor. Slechts drie kandidaten zijn ooit president geworden zonder overwinning in hun eigen staat: James Polk (1844, Tennessee), Woodrow Wilson (1916, New Jersey) en Richard Nixon (1968, New York).

Financiële update

De Mexicaanse peso is inmiddels ruim 11 procent in waarde gezakt. Oliefutures zijn 4 procent gezakt. De prijs van goud stijgt juist, omdat goud wordt gezien als veilige haven.


Ohio is belangrijk voor Republikeinen

Trump wint Ohio, melden ABC, CBS en NBC. Achttien kiesmannen erbij. De overwinning van Trump in Ohio is niet alleen belangrijk om de kiesmannen. Het is ook van symbolische waarde. Er is nog nooit een Republikein president geworden zonder Ohio te winnen.

Clinton wint Colorado, meldt Fox. NBC bevestigt overwinning Clinton in Virginia.

EPA

Trump-fans komen buiten

Nick komt uit Texas en kan zijn pret niet op. Onze verslaggever Jeroen Bossaert zag hoe hij met zijn bordje over Times Square paradeerde.

Jeroen Bossaert

Voorlopige tussenstand

Gewonnen staten

Hillary Clinton:
Connecticut, Delaware, Illinois, Massachusetts, Maryland, New Jersey, New Mexico, New York, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington DC, New York.

Donald Trump:
Alabama, Arkansas, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, West Virginia, Wyoming.

Too early to call: Arizona, Colorado, Florida, Georgia, Iowa, Maine, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Utah, Wisconsin.


Lage dollar

De dollar is meer dan twee procent gezakt tegenover de yen nu de voorlopige verkiezingsresultaten Trump op voorsprong zetten. Tegenover de Zwitserse frank daalde de dollar 1,2 procent.

REUTERS

NBC News roept Clinton uit tot winnaar in New Mexico (vijf kiesmannen). Trump zou Missouri (tien kiesmannen) hebben gewonnen.


Onze man bij de Republikeinen

De spanning stijgt bij de Republikeinen, nu Donald Trump het onverhoopt goed doet. Waar de meeste aandacht hier tot nu toe eigenlijk naar de andere races ging, voor de Senaat en het Huis, beginnen de Republikeinen nu toch te gaan geloven dat hun kandidaat president kan worden. "Het wordt een lange nacht", zegt hier iemand glunderend aan onze verslaggever Jelle Brans. "And that's a very good thing."


Tussenstand gewonnen staten

Hillary Clinton: Connecticut, Delaware, Illinois, Massachusetts, Maryland, New Jersey, New York, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington DC, New York.

Donald Trump: Alabama, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, West Virginia, Wyoming.

Too early to call: Arizona, Arkansas, Colorado, Florida, Georgia, Maine, Michigan, Minnesota, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Wisconsin.


Nieuwe tussenstand

Trump ligt ruim op voorsprong in Florida, Ohio, North Carolina en Georgia. Hij heeft ook een nipte voorsprong in Michigan en New Hampshire. Bovendien heeft hij de leiding overgenomen inWisconsin. Blijft het bij deze score, dan wordt Donald Trump de volgende president van de Verenigde Staten.

Vooral die drie laatste staten zijn gebieden die tot Clintons cruciale 'firewall' behoren en ze eigenlijk niet mocht verliezen. Clinton leidt wel in Virginia, Colorado en Pennsylvania.

De New York Times ziet Trump momenteel als favoriet. De Republikein heeft volgens de krant 59 procent kans om de presidentsverkiezingen te winnen.

Beurzen in Azië

De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn spannender dan verwacht en zorgen voor onrust op de Aziatische markten. Zowel de dollar als de Mexicaanse peso daalde fors. In de aanloop naar de verkiezingsdag voorspelden de meeste media een gemakkelijke overwinning voor Clinton. In veel staten liggen Trump en Clinton echter dichter bij elkaar dan verwacht.


Onrust in Manhattan

Trump-aanhangers zouden in Manhattan scanderen dat ze moslims en zwarten haten, maken Mexicanen uit voor ''border bunnies''.

John McCain (80) blijft in de Senaat, begint aan zijn zesde termijn.

Senator John McCain (80)
REUTERS Senator John McCain (80)

Voorlopige tussenstand

Trump zoals verwacht uitgeroepen tot winnaar in Louisiana. Acht kiesmannen erbij.

Gewonnen staten

Hillary Clinton: Delaware, Illinois, Massachusetts, Maryland, New Jersey, New York, Rhode Island, Vermont, Washington DC, New York.

Donald Trump: Alabama, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, West Virginia, Wyoming.

Too early to call: Arizona, Arkansas, Colorado, Connecticut, Florida, Georgia, Maine, Michigan, Minnesota, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia, Wisconsin.

Campagnes

Een op de vier Amerikaanse kiezers zijn in de verkiezingscampagne benaderd door het team van Hillary Clinton. Ze werden gebeld of persoonlijk benaderd. Het Trump-kamp sprak zo'n 17 procent van alle kiezers, meldt Reuters.


Connecticut

AP en BBC roepen Clinton uit tot winnaar in Connecticut, zeven kiesmannen erbij.


Slechte vooruitzichten voor Clinton

De Amerikaanse krant New York Times geeft Clinton nog maar 57% kans op winst. Voor de eerste resultaten binnenliepen was dat nog 85%. Trump heeft inmiddels een voorsprong van 140.000 stemmen in Florida, met 94 procent van de stemmen geteld. Gaat ook aan kop in Virginia en Ohio. Clinton leidt in Colorado en Pennsylvania.


Onrustig New York

Jeroen Bossaert, onze man in het hartje van NYC, merkt op dat de New Yorkers onrustig beginnen te worden nu Trump aan de leiding staat. "Ongeloof groeit bij toeschouwers op Times Square. Iedereen houdt adem in voor Florida. Ondertussen al 2.000 mensen verzameld. Politie doet z'n best om straten vrij te houden."

Amerikanen volgen de resulaten op Times Square.
AP Amerikanen volgen de resulaten op Times Square.

Peso in vrije val

De Mexicaanse peso zakt steeds verder weg. Koers is inmiddels 7 procent gezakt.

REUTERS

Intimidatie

Over het hele land hebben mensenrechtengroepen ongewoon veel meldingen van kiezersintimidatie genoteerd. Zo kreeg een nationale klachtenlijn al ongeveer 20.000 telefoontjes binnen over intimidatie. Toch zou er van systematische intimidatie geen sprake zijn, aldus medewerkers van de Democratische Partij. 40 procent van de klachten kwam van Afro-Amerikaanse en latino-kiezers. De meeste klachten liepen binnen in de staten Florida, Georgia, Ohio en Arizona.

Kiezers in Arizona.
AFP Kiezers in Arizona.

Trump haalt klapper Texas binnen

Ook CNN roept Trump nu uit tot winnaar van Texas, 38 kiesmannen erbij. Alleen Californië levert meer kiesmannen op.

Tussenstand gewonnen staten
Hillary Clinton: Vermont, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, Washington DC, New York.

Donald Trump: Indiana, Kentucky, West Virginia, Oklahoma, Tennessee, Mississippi, South Carolina, Alabama, Texas, Kansas, Nebraska, North Dakota, South Dakota, Wyoming.

Too early to call: Arizona, Arkansas, Colorado, Connecticut, Florida, Georgia, Louisiana, Maine, Michigan, Minnesota, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia, Wisconsin.


Onze man in New York

Jelle Brans brengt live verslag uit vanuit het hoofdkwartier van de Republikeinen.


New York, thuisstaat van zowel Clinton als Trump, gaat naar Clinton. Trump wint Kansas, Nebraska, Wyoming, North Dakota, South Dakota. Allemaal volgens verwachting.

Too early to call: Arizona, Colorado, Louisiana, Michingan, Minnesota, New Mexico, Texas en Wisconsin Nieuwe tussenstand in het kiescollege: Clinton 97 - Trump 84.


Wispelturige peso

Koers van de Mexicaanse peso blijft schommelen. Als Trump leidt in Florida, daalt de waarde. Komt Clinton op kop, herstelt de munt zich.


Amerikanen over wapenbezit

Nog een enquete: volgens Reuters/Ipsos zijn twee op de drie Amerikanen voor beperking van wapenbezit. Vier jaar geleden was dat 59 procent. Meningen over abortus zijn niet veranderd.

Photo News

Cannabis in Florida

Het lijkt erop dat Florida medicinale cannabis gaat toestaan. Een ruime meerderheid was voor in het referendum van vandaag.


Republikeinen blijven baas in Huis

NBC voorspelt dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden houden. In de Senaat ziet het er plots ook slecht uit voor de Democraten. Verwacht werd dat zij de controle zouden overnemen van de Republikeinen, maar Amerikaanse media schatten die kans nu ineens veel lager in. Todd Young is bijvoorbeeld verrassend verkozen tot senator namens Indiana, een strijd die verloren leek. De kandidaat van de Democraten was de populaire Evan Bayh.

Voorlopige tussenstand

Hillary Clinton: Vermont, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, Washington DC.

Donald Trump: Indiana, Kentucky, West Virginia, Oklahoma, Tennessee, Mississippi, South Carolina, Alabama.

Too early to call: Florida, Pennsylvania, Ohio, Virginia, Georgia, North Carolina, South Carolina, New Hampshire, Maine, Connecticut.


Op het Republikeinse hoofdkwartier in New York kijken ze verder dan hun neus lang is. Onze verslaggever Jelle Brans vroeg een vrijwilliger naar zijn mening over de eerste resultaten in Florida en zijn verwachtingen voor Trump: "Marco Rubio heeft z'n zetel in de Senaat kunnen behouden in Florida. Dat was onverwacht nadat hij de Republikeinse voorverkiezingen had verloren. Dus dat is positief." Aan voorspellingen over Trump waagt hij zich liever niet. Een teken aan de wand?

Onze man in NYC.
Jelle Brans Onze man in NYC.

Spannend in Florida

Trump bouwt zijn voorsprong in Florida uit, heeft inmiddels 63.000 stemmen meer dan Clinton met 91 procent van de stemmen geteld. Clinton leidt in Ohio en North Carolina.


Trump wint in South Carolina

Een uur na het sluiten van de stembureaus is de strijd in South Carolina beslist ten voordele van de Republikeinse kandidaat Donald Trump, zo bericht AP. De staat was een must-win voor de Republikeinen, maar dat het zo lang duurde voor de race beslist was, kan een slecht teken voor hen zijn.


Fraude in Texas

In Texas is iemand opgepakt die probeerde een tweede keer te stemmen. Zei dat hij voor Trump werkte en het systeem wilde testen. Gebeurde in Fort Bend County, ten zuidwesten van Houston.

REUTERS

Senaat

De Republikein Marco Rubio, een van de tegenstanders van Trump in de voorverkiezingen, blijft vermoedelijk lid van de Senaat. Hij is waarschijnlijk herkozen. Dat zou een tegenslag zijn voor de Democraten. Die wilden Rubio verslaan in de hoop op een meerderheid in de Senaat. De eerste overwinning van de Democraten voor de Senaat is binnen. In Illinois heeft Tammy Duckworth gewonnen van de zittende senator, de Republikein Mark Kirk. Het was de oude zetel van Barack Obama.

Marco Rubio is bijna zeker van een plaats in de Senaat.
AP Marco Rubio is bijna zeker van een plaats in de Senaat.

New York = Hillary-stad

Lichte paniek op Times Square als eerste resultaten in richting van Trump wijzen, meldt Jeroen Bossaert, onze man op Times Square. Een kleine duizend mensen zijn hier al verzameld om verkiezing live te volgen. Opluchting wanneer Clinton achterstand begint goed te maken. New York is duidelijk een Hillary-stad.

Jeroen Bossaert

Ontslagen in stembureau

In Florida zijn twee medewerkers van een stembureau ontslagen omdat ze niet de juiste procedures hadden gevolgd. Niet duidelijk wat er aan de hand was. Politie moest ter plaatse komen.


Klapper voor Clinton

Ze wint in Vermont, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, Washington DC.

Donald Trump wint in Indiana, Kentucky, West Virginia, Oklahoma, Tennessee, Mississippi.

Too early to call: Ohio, Virginia, North Carolina, South Carolina, Georgia. Alabama, Florida, Pennsylvania, New Hampshire.


South Carolina en Florida

Fox News roept Trump uit tot winnaar in South Carolina. In Florida en North Carolina staat Clinton nu licht op voorsprong.

Trump heeft gereageerd op de blanco stem van de laatste Republikeinse president, George W. Bush. "Treurig'', zei Trump.


Onze verslaggevers live in NYC

Vanuit het hartje van New York City volgen onze verslaggevers Jeroen Bossaert en Jelle Brans de resultaten op de voet op. Jelle trekt naar hoofdkantoor van de Republikeinen. Jeroen volgt de de 'election parties' op Times Square.

Kos

Mirakel voor Trump?

Een hooggeplaatste raadgever in het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft aan de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd dat er een "mirakel" nodig zal zijn voor Trump om het presidentschap in de wacht te kunnen slepen. Dat meldt CNN.

Het is niet de eerste keer dat een medewerker binnen zijn eigen team zich negatief uitlaat over de kansen van de controversiële vastgoedmagnaat. In oktober zei Trumps adviseur Ed Rollins nog dat er een mirakel zou nodig zijn om de Republikeinse kandidaat in het Witte Huis te krijgen.

Getty Images

In een belangrijk deel van Florida (Orlando en omgeving) heeft Clinton een veel grotere voorsprong op Trump dan Obama vier jaar geleden op Romney.


In Virginia leidt Trump

Heeft iets meer dan de helft van de stemmen. Clinton heeft bijna 41 procent. Bijna 8 procent van de uitgebrachte stemmen is geteld.


West Virginia

Donald Trump wint volgens een projectie van CNN en NBC zijn derde staat: West-Virginia, zoals verwacht. Trump komt daarmee op 24 kiesmannen.

De kaart van de Verenigde Staten ziet er voorlopig bijzonder rood, dus Republikeins, uit. Donald Trump heeft op dit moment nationaal gezien 3,2 miljoen stemmen verzameld, Hillary Clinton blijft steken op 2,7 miljoen.

Florida

Het gaat bijzonder snel in Florida, 30 procent van de stemmen is er al geteld. De koppositie wisselt naarmate de uitslagen binnenstromen van Donald Trump naar Hillary Clinton: zij leidt nu met 49,5 procent van de stemmen tegenover 47,7 procent voor Trump.

Vigo County in de staat Indiana heeft sinds de verkiezing van president Eisenhower in 1953 steeds voor de uiteindelijke winnaar gestemd. Deze keer koos Vigo voor Trump. Een slecht voorteken voor Clinton?


Voorspellingen swing states

Onderzoeksbureau ECP voorspelt een ruime overwinning voor Clinton: 323 om 215.

Clinton zou winnen in de swing states Florida, Michigan, Pennsylvania, Nevada, Virginia, Colorado, North Carolina, New Hampshire en Wisconsin. Trump zou Iowa en Ohio winnen.


Problemen in North Carolina

De stembureaus in Durham County (North Carolina) mogen langer openblijven. Actiegroep had daar om gevraagd, rechter heeft toestemming gegeven, meldt CNN. De stembureaus hadden technische problemen.

Er waren problemen met de stembureaus in Durham County, daarom mogen de stembureaus er langer openblijven.
AFP Er waren problemen met de stembureaus in Durham County, daarom mogen de stembureaus er langer openblijven.

Tussenstand:


Hillary Clinton: 3 kiesmannen
Donald Trump: 19 kiesmannen
270 kiesmannen nodig voor de overwinning

Gewonnen staten:
Hillary Clinton: Vermont
Donald Trump: Indiana, Kentucky

Over een half uur sluiten de volgende stembureaus, in North Carolina, Ohio en West Virginia.


Voorlopig voordeel voor Trump

CNN voorspelt dat Kentucky en Indiana naar Trump gaan. Was al verwacht. Vermont naar Clinton. In Georgia en South Carolina kan nog geen winnaar worden aangewezen. Daarmee is de tussenstand in het kiescollege 19-3 in het voordeel van Trump.

EPA

De volgende stembureaus sluiten:

In de laatste delen van Kentucky en Indiana, in New Hampshire, South Carolina, Vermont en Virginia, en in delen van Florida en Georgia.


Dode bij schietpartij

Bij de schietpartij bij een stembureau in Californië zijn een dode en drie gewonden gevallen. Volgens nieuwszender ABC werden agenten onder vuur genomen, de zwaarbewapende schutter zou spoorloos zijn.

Meer eerste stemmers en late beslissers

Ongeveer 15 procent van de Amerikanen die al gingen stemmen, zei dat het de eerste keer was dat ze hun stem uitbrachten tijdens de presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit een poll van Reuters en Ipsos. Bij de vorige presidentsverkiezingen van 2012 was dat nog 9 procent.


Resultaten uit 3 staten

3 staten hebben tot nu toe gedeeltelijke uitslagen:

Kentucky: Trump 67 procent, Clinton 29 procent. Zekere overwinning voor Trump.

Indiana: Trump 70 procent, Clinton 26 procent. Indiana was al een zekere overwinning voor Trump. Zijn running mate Pence is er gouverneur.

New Hampshire: Trump 52 procent, Clinton 41 procent. Clinton geldt als favoriet.

George W. Bush

Het was al duidelijk dat oud-president George W. Bush en zijn vrouw Laura Bush niet op Clinton en niet op Trump hebben gestemd. Hun woordvoerder heeft persbureau Reuters gemeld wat ze wel hebben gestemd: none of the above. Dat is een optie in hun thuisstaat Texas. Het komt in feite neer op een blanco stem.

Twitter

Technische problemen

De Amerikaanse televisiezender Fox News, die bekendstaat als pro-Republikeins, meldt technische problemen en lange rijen in verschillende stembureaus in de Verenigde Staten.

De zender meldt problemen met stemcomputers in onder meer Virginia, New Jersey, Texas, Michigan en Utah. Meestal ging het om kleine problemen met defecte stemcomputers, waardoor men moest overschakelen op pen en papier.

Fox maakt echter ook gewag van enkele gevallen van "voter intimidation" waarbij kiezers aan het stemhokje worden bedreigd om niet op een van beide kandidaten te stemmen.

In Philadelphia, in de staat Pennsylvania, zouden 68 mensen klacht hebben ingediend nadat ze naar eigen zeggen geïntimideerd werden bij het uitbrengen van hun stem. Voor het overige spreekt Fox wel van een "relatief vlotte verkiezingsdag".

Photo News

Schietpartij nabij stembureau

Zeker vier mensen hebben vandaag schotwonden opgelopen in Azusa, in de Amerikaanse staat Californië. Dat meldden Amerikaanse media. Volgens nieuwszender ABC werden agenten onder vuur genomen. Volgens de lokale kiescommissie zitten er twee stembureaus in de buurt van waar de schoten werden gelost. Kiezers worden opgeroepen deze locaties te mijden. In zeker één stembureau moeten de aanwezigen binnen blijven, weet CNN. De politie is nog op zoek naar de schutter.

Trump aan de leiding in Indiana

Ook Indiana in het midwesten van de VS, gaat zoals algemeen verwacht voorlopig in grote mate naar Republikein Donald Trump, zo berichten Amerikaanse media op basis van de eerste, zeer voorlopige, resultaten.

Kiezers in Bloomington, Indiana.
Photo News Kiezers in Bloomington, Indiana.

Denise Roth

De eerste die de officiële uitslag kent en daarmee weet wie de nieuwe president wordt, is Denise Roth. Zij leidt de General Services Administration, een overheidsdienst. Zodra de laatste stembureaus in de meest westelijke staten sluiten, maakt Roth bekend wie de "apparent succesful" kandidaat is. Die krijgt geld en kantoorruimte toegewezen om de machtswissel voor te bereiden, zodra Roth haar handtekening onder de uitslag heeft gezet.


Moeilijke nacht voor Trump

CNN citeert een bron uit de Trump-campagne: interne modellen en exitpolls wijzen uit dat het een erg moeilijke nacht wordt voor hen, maar Trump zelf blijft geloven in z'n kansen.


Eerste resultaten

In Kentucky zijn de eerste stemmen al geteld, meldt CNN. Trump staat tot nu op 79%, Clinton op bijna 18%.

CNN

De eerste stembureaus zijn dicht, in delen van Kentucky en Indiana. Over een uur sluiten de stembureaus in de rest van de beide staten en in New Hampshire, South Carolina, Vermont en Virginia, en in delen van Florida en Georgia.

Kierers in Florida.
REUTERS Kierers in Florida.

Economie is belangrijk

Enquête van NBC: meer dan de helft vindt de economie het belangrijkste thema, en van hen heeft meer dan de helft een voorkeur voor Clinton.


Latino's naar de stembus

Dankzij de exitpolls kunnen we een eerste projectie maken van de raciale opmaak van het kiespubliek. 70% zou blank zijn, 12% zwart, 11% is latino. Dat is bijna gelijk aan de verkiezingen van 2012. Toen was 72% van het publiek blank en 10% latino. Verwacht werd dat het verschil veel groter zou zijn dit keer. Er werden meldingen gemaakt van massa's latino's die gingen stemmen in respons op de uitspraken van Donald Trump. Dit zijn uiteraard voorlopige resultaten, maar het is wel een opsteker voor Trump.

REUTERS

Beeld van de toekomstige president

Nieuwe peiling: volgens NBC heeft 61 procent een slecht beeld van Trump en 54 procent van Clinton.

Problemen in Colorado en North Carolina

Een woorvoerder van de staat Colorado zegt dat het systeem om te stemmen gedurende 29 minuten heeft platgelegen. Intussen werkt het weer. Er is intussen officieel een onderzoek gestart. Een actiegroep in North Carolina heeft de rechter gevraagd om de stembureaus in Durham County langer open te houden. Daar waren problemen met de stemmachines. North Carolina is een belangrijke swing state.


De overwinningscake staat al klaar

Trump wacht in zijn Trumptower de resultaten af, hij kijkt naar de shows samen met zijn entourage en familie. Daar werd net al de overwinningscake binnengerold: in de vorm van een angstaanjagend hoofd van Donald Trump himself.

E-mailaffaire en seksistische uitspraken

62% van de kiezers zegt dat ze zich hebben gestoord aan e-mailschandaal van Hillary Clinton. 37% heeft zich hier niet aan gestoord. Maar 71% van de kiezers heeft zich wel gestoord aan de uitspraken van Donald Trump over vrouwen. Slechts 28% zegt dat dit Trumps visie op vrouwen niks uitmaakt voor hen.


Positief voor Clinton

"Zelfzekerheid troef in het Clinton-kamp. Campagnemedewerkers lopen zonder zenuwen rond in het Javits Convention Center in New York en Clinton is onderweg van haar huis naar Manhattan. Ze werkt ondertussen aan haar speech. De eerste exitpolls komen binnen via CNN, Fox News en Politico. Het zijn geen resultaten, maar indicaties van wat de kiezers belangrijk vinden. Daaruit blijkt dat Clinton reden heeft om optimistisch te zijn. "49% van de kiezers zien Clinton als een goede 'Commander in Chief' (opperbevelhebber). Bij Trump is dat slechts 46%." Slechts 31% van de kiezers gelooft dat Trump over genoeg ervaring beschikt. En meer dan 40% van de kiezers vinden 'ervaring' en 'kennis' belangrijk. Als de kiezers effectief stemmen volgens die filosofie, dan ziet het er goed uit voor Clinton."

Keuze was al lang gemaakt

62% van kiezers maakte voor september al zijn keuze, dat brengen de eerste exitpolls van de Amerikaanse omroep CNN aan het licht. Slechts 7% procent van de stemmers heeft pas de laatste dagen de knoop doorgehakt.


Trump blijft strijdvaardig

Donald Trump heeft op Twitter nog een laatste oproep gedaan om voor hem te gaan stemmen. "Blijf buitenkomen om naar de stembus gaan. Deze verkiezing is nog niet voorbij. We doen het goed, maar er is nog tijd genoeg. GO FLORIDA!

Perschef Hillary heel zelfzeker

Brian Fallon, de perschef van Hillary Clinton, toont zich zeer zelfzeker. "We krijgen zeer goede feedback uit Florida. En als we daar winnen, is het game over voor Trump." Clinton is ondertussen vertrokken van haar woning naar het Javits Convention Center in New York. Daar zal ze de resultaten afwachten en speechen.


Hackers

Hacks, datalekken en verkeerdelijk verspreide informatie maakten van deze race naar de Amerikaanse verkiezingen al één van de meest chaotische ooit. Ook voor de verkiezingsdag zelf -vandaag dus- vrezen de veiligheidsdiensten voor cyberaanvallen. Maar via welke wegen zouden hackers het verkiezingsproces in de VS het meest in de war kunnen sturen? Lees er hier meer over.

EPA

Eerste exitpoll rond 23 uur

De eerste exitpoll zal er rond 23 uur zijn, laat CNN weten.

AP

Trump: 'Machines veranderen stemmen'

Volgens Donald Trump zijn er "op verschillende plaatsen" problemen met stemmachines. "Je stemt op de machine voor Republikeinen en die registreert Democraten", aldus Trump aan nieuwszender Fox. "Daar hebben we veel klachten over gehad vandaag. Maar we moeten voorzichtig zijn en bekijken wat het is."

REUTERS

Klacht tegen zoon Trump

The Democratic Coalition Against Trump heeft bij de New York State Board of Elections een klacht ingediend tegen Eric Trump. De zoon van Trump postte vanmiddag een foto van zijn ingevuld stembiljet op Twitter vanuit zijn stemhokje.

Dat is echter verboden: de staat New York verbiedt net als tientallen andere staten foto's te publiceren van ingevulde stembiljetten. Trump verwijderde de foto ondertussen van Twitter.

Klacht meteen afgewimpeld

De advocaten van Donald Trump hebben een klacht ingediend tegen de stemming in Nevada, maar die werd meteen afgewimpeld. Dat meldt Politico. De discussie draait om zogenaamde 'vroege stemmers' die twee uur nadat de kiesbureaus in Las Vegas hadden moeten sluiten toch nog konden stemmen. Rechter Gloria J. Sturman besliste nu echter dat de campagnemedewerkers van Trump het probleem ter plaatse hadden moeten aankaarten in plaats van nu een proces te starten.

"De talrijke mensen die op de geplande sluitingstijd nog stonden aan te schuiven, mochten blijven en stemmen", legde county-woordvoerder Dan Kulin aan de Amerikaanse zender CNN uit. Het kamp van Trump was echter van oordeel dat het om een overtreding ging. De stemmen die tijdens die 'early voting' uitgebracht werden, moesten volgens zijn team gescheiden worden gehouden van de andere stemmen.

Naar verluidt stonden er nog heel wat Latino's hun beurt af te wachten. Als het opzet van Trump gelukt was, zouden duizenden stemmen zomaar in de prullenbak beland zijn.

"Uit de polls blijkt dat het hier spannend zal worden", aldus Robert Lang van de universiteit van Nevada. "Zo spannend blijkbaar dat het campagneteam van Trump elke inbreuk wil aanvechten. Natuurlijk wilden ze zo een stok achter de deur houden om het eindresultaat eventueel nog te beïnvloeden."

Vorige zaterdag legde Michael J. McDonald, de voorzitter van Republikeinse partij in Nevada, in aanwezigheid van Trump-fans al uit wat er aan de hand was. "Het kiesbureau had normaal gezien om 19 uur moeten sluiten, maar bleef open tot 22 uur. En dat allemaal om een welbepaalde groep te kunnen laten stemmen. Denk je dat dit een eerlijke verkiezing is?"

Photo News

Nog minder dan drie uur

Om middernacht sluiten de eerste kiesbureaus in de VS, nog minder dan drie uur te gaan dus. Dan worden ook de eerste exitpolls verwacht voor de staten Indiana, Kentucky en South Carolina.

Hillary Clinton backstage met Lady Gaga tijdens haar verkiezingsrally in North Carolina.
Getty Images Hillary Clinton backstage met Lady Gaga tijdens haar verkiezingsrally in North Carolina.

Eerste (onofficiële) uitslag binnen

Op het Pacifische eilandje Guam heeft 72 procent van de 165.000 inwoners op Hillary Clinton gestemd. De uitslag op Guam telt niet mee voor de einduitslag -het eilandje is Amerikaans territorium maar geen staat- maar was de afgelopen decennia jaar wel een uitstekende voorspeller. Al 32 (!) jaar is de uitslag op Guam hetzelfde als in de Verenigde Staten.

Getty Images

Brexit bis?

Het wereldvermaarde Britse gokbedrijf Ladbrokes schat de kansen dat Donald Trump wint even hoog in als de kans in juni dat de brexit het bij het referendum in Groot-Brittannië zou halen.

Ladbrokes schatte toen de kans dat de Britten in de Europese Unie zouden blijven in op 1 tegen 4, het omgekeerde scenario stond op 3 tegen 1. De kans dat de Democratische kandidate Hillary Clinton wint is voor Ladbrokes 1 tegen 4 terwijl Trump 3 tegen 1 staat.

Ondanks vele peilingen en bookmakers die een "neen" aan de brexit hadden voorspeld, kozen de Britten er toch voor de Europese Unie te verlaten. Trump zelf voorspelde dat de VS vandaag een "Brexit plus plus" zou meemaken.

AP

Zal Trump verlies erkennen?

Donald Trump wil ook op de dag van de Amerikaanse verkiezingen zelf nog niet bevestigen of hij het resultaat zal erkennen bij een verlies. "We zullen zien wat er gebeurt", aldus Trump.

Zijn opmerking kwam nadat hij zijn stem had uitgebracht in New York, in het gezelschap van zijn vrouw Melania en dochter Ivanka, aldus journalist Michael Finnegan van de krant Los Angeles Times.


Assange geeft mening over mails

Julian Assange, de stichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, staat achter de publicatie van e-mails over de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton op de website. "Het is geen persoonlijke wens om de uitkomst van de verkiezingen te beïnvloeden", klinkt het in een schriftelijke verklaring. "Niemand betwist het publiek belang van deze publicaties." Lees er hier meer over.

Julian Assange.
EPA Julian Assange.

Vertrouwen in Clinton

De waarde van de Mexicaanse peso ten opzichte van de dollar is opgelopen naar het hoogste peil van de afgelopen twee maanden. Die opmars wijst op optimisme onder beleggers over de kansen van Hillary Clinton bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De Mexicaanse munt heeft zich de afgelopen maanden ontwikkeld tot een van de belangrijkste financiële graadmeters in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Stijgende kansen voor Donald Trump leidden daarbij tot een diepe val van de peso, vanwege de vele hatelijke opmerkingen van de vastgoedmagnaat over Mexicanen en zijn wens om het vrijhandelsverdrag met Mexico en Canada te verscheuren.

AP

Record gebroken

Meer dan 46 miljoen kiezers in de VS hebben al voor vandaag hun stem voor een nieuwe president uitgebracht. Dat is een record, meldt de site Politico.

De records sneuvelden in staat na staat. Mogelijk wijst dit op een hogere opkomst van Spaanstaligen en dat zou goed nieuws betekenen voor de Democraten.

Getty Images

Problemen

Politico meldt problemen in North Carolina. Er zou iets aan de hand zijn met de stemcomputers. Stembiljetten worden daarom met de hand gecontroleerd. Vertraging in North Carolina kan de einduitslag behoorlijk vertragen. Het is een 'swing state' en zowel Clinton als Trump is er veel aan gelegen om de staat te winnen.

Op de onderstaande kaart van Electionland -een Amerikaans dataproject waar 650 studenten journalistiek, 450 journalisten, 250 mediabedrijven, 2 NGO's en 7 techbedrijven aan meewerken- is te zien waar stemmers momenteel problemen ervaren. De verschillende stippen tonen waar lange rijen voor de stemlokalen staan, maar ook waar stemmachines kapot zijn of kiezers zich geïntimideerd voelen.

Overzicht

Nu een einde komt aan een van de hardste campagneperiodes uit de Amerikaanse geschiedenis, zette CNN voor ons nog even de hardste, mooiste en grappigste momenten op een rij:

Obama

Aftredend president Barack Obama maakt er geen geheim van dat hij niet stemmen geen optie vindt:

Inmiddels kunnen alle Amerikanen stemmen. Om 18.00 uur Belgische tijd hebben de laatste stembureaus in Alaska hun deuren geopend.


Even checken

Donald Trump lijkt toch even te willen controleren of zijn vrouw Melania wel op de juiste kandidaat stemt. Hij wil overigens nog altijd niet zeggen of hij zich neerlegt bij de uitslag als Hillary Clinton wint. Tegen LA Times zei hij na het uitbrengen van zijn stem in New York: "We zien wel wat er gebeurt."

Ook bekend Amerika doet mee

Verschillende Amerikaanse sterren hebben al gestemd en roepen hun fans op dat ook te doen. En net zoals iedereen moeten ook celebrities in de rij staan.

Today is the day. Go out and VOTE

Ook Trump stemt

Intussen heeft ook Donald Trump samen met zijn echtgenote Melania zijn stem uitgebracht in New York. Hij deed dat om 11 uur (17 uur Belgische tijd; nvdr), een uur later dan verwacht.

De Republikeinse presidentskandidaat kreeg naast aanmoedigingen echter ook boegeroep naar het hoofd geslingerd. "Alles gaat heel goed", liet hij achteraf weten.

Voor zijn aankomst had de Secret Service (die presidenten en kandidaat-presidenten beschermt) de straat afgesloten waar het stemlokaal zich bevindt. Daar had immers eerder een actie van vrouwenactivisten van Femen plaatsgevonden tegen de vrouwonvriendelijke uitlatingen van de miljardair.

Niet veel later bracht ook running-mate Mike Pence zijn stem uit. De gouverneur van Indianapolis liep samen met zijn vrouw Karen en dochter Charlotte van het gouverneurshuis naar het stembureau een blok verderop, daar bracht hij zijn stem uit.

AFP
AFP
Getty Images

Sterren steunen Hillary

Aan steun van prominente Amerikanen geen gebrek voor Hillary Clinton. Zo gaf popster Madonna gisteravond een verrassingsconcert van een half uur in een park in New York. "Wij willen en wij zullen een presidente kiezen die ervoor zorgt dat Amerika groot blijft", klonk het. "Wij zullen een presidente kiezen die niet discrimineert."

Zangeres Lady Gaga trad vorige nacht nog met Hillary op voor een begeesterd publiek in Raleigh in de staat North Carolina. Vroeger op de avond hadden rocksterren Bruce Springsteen en Jon Bon Jovi al voor muzikale ondersteuning gezorgd.

En ook Christina Aguilera riep de dag voor de verkiezingen via Instagram hartstochtelijk op te gaan stemmen. "Ons allen is een stem gegeven, maar waar is ze goed voor als wij ze niet gebruiken? Gebruik uw stem om de (machts)wissel te beïnvloeden. Gaan stemmen maakt het verschil", klonk het. 'La Aguilera' gebruikte de hashtag #firstfemalepresident die ook al haar voorkeur verried.

Photo News
EPA
Photo News

Zoon Trump stemt ongeldig

Eric Trump, de zoon van de Republikeinse presidentskandidaat, heeft in New York officieel voor zijn vader gestemd. Dat maakte hij via Twitter bekend. Jammer genoeg voor Trump is het posten van stembiljetten illegaal in New York en is zijn stem dus ongeldig. Intussen verwijderde hij de tweet opnieuw, maar het kwaad lijkt geschied.

Trump keihard voor opiniepeilers

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vanochtend op het Amerikaanse tv-programma Fox & Friends fel van leer getrokken tegen de opiniepeilers. Die zetten hem consistent op verlies.

"Ik denk dat ze valse cijfers verspreiden", heeft Trump via telefoon gezegd. "Ik denk dat, na de debatten, mijn cijfers echt zijn gestegen. En de laatste weken heb ik een serie heel belangrijke speeches afgewerkt. Duizenden mensen zijn komen opdagen."

Getty Images

Mission impossible?

Mathematisch kan het nog, maar met dat argument zijn de Rode Duivels nog nooit op het wereldkampioenschap geraakt. Voor Trump wordt het aartsmoelijk -zo niet onmogelijk- om vannacht aan het langste eind te trekken. De Republikein moet elke staat winnen die John McCain en Mitt Romney wonnen in respectievelijk 2008 en 2012 én hij moet daarbovenop staten winnen die zijn voorgangers niet naar zich toe konden trekken. Lees er hier meer over.


Beleggers reageren voorzichtig

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn met kleine verliezen geopend. Beleggers namen een voorzichtige houding aan, in afwachting van de uitslag van de presidentsverkiezingen.

De Dow-Jonesindex stond kort na de openingsbel in New York 0,2 procent lager op 18.223 punten. De S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2126 punten. De Nasdaq verloor 0,2 procent tot 5154 punten.

REUTERS

'Onze vader zal uitslag accepteren'

Eric Trump en Donald Trump Jr., de twee zonen van Donald Trump, hebben in tv-interviews aangegeven dat hun vader de uitkomst van de verkiezing zal accepteren 'als die eerlijk is verlopen'. Eric Trump benadrukte tegenover MSNBC dat 'een eerlijk gevecht' het belangrijkste is: "Niet alleen tijdens deze verkiezingen, maar tijdens alle verkiezingen."

Trump verkondigde meermaals dat de verkiezingen oneerlijk zijn en dat hij niet zeker weet of hij de uitslag van de verkiezing zal accepteren. Hij zei in een telefonisch interview met Fox News vandaag dat als hij verliest hij de campagne als een "enorme verspilling van tijd, energie en geld" zal beschouwen.

EPA

Miljard tweets

Sinds augustus 2015 hebben de Amerikanen al zowat een miljard keer getwitterd omtrent de presidentsverkiezingen. Volgens de site Politico viel vooral de 'Delete your account'-boodschap van Hillary Clinton in de smaak. Dat bericht werd zowat 530.000 keer geretweet.

De meest succesrijke tweet van de vastgoedmagnaat was die waarin hij zich afvroeg waar de 33.000 e-mails van de vroegere First Lady bleven: die boodschap werd ongeveer 170.000 keer gedeeld.

REUTERS

Clinton: Ik zal mijn uiterste best doen

Iets na 14 uur (onze tijd) bracht Hillary Clinton haar stem uit. "Zoveel mensen rekenen op het resultaat van deze verkiezingen", luidde haar eerste reactie. "Als ik het geluk heb vandaag te winnen, zal ik mijn uiterste best doen. Of ik zenuwachtig ben? Vooral heel blij. Al mijn vrienden en buren hier zien, dat stemt mij echt gelukkig. De stem op mezelf gaf me het meest nederige gevoel dat ik ooit ervoer."

AFP
AFP

Topless in stembureau

Even opschudding in het stembureau waar Trump straks allicht zijn opwachting maakt: twee vrouwen van Femen trokken uit protest tegen de Republikein hun T-shirt uit. Ze werden opgepakt.

Nigel Farage aast al op job

"Indien Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, zou ik het fijn vinden om een job te krijgen in zijn regering." Dat verklaarde Nigel Farage, de voorman van de Britse UK Independence Party (UKIP).

Farage steunde Trump tijdens de campagne en sprak zelfs eens op een verkiezingsbijeenkomst van de miljardair. "Deze Amerikaanse verkiezingen zijn zeer eenvoudig, het is zoiets als de Brexit", klonk het. "Wilt u verandering of wilt u gewoon precies blijven waar u bent? Indien Trump mij een job zou aanbieden, dan zou ik graag zijn ambassadeur bij de Europese Unie willen zijn", aldus Farage. "Ik denk dat ik die job zeer goed zou doen."

Getty Images
Nigel Farage.
EPA Nigel Farage.

Met de revolver op zak?

Het lijkt een Wild West-verhaal, maar in de VS is het niet uitgesloten dat iemand gewoon vuurwapens naar het stemhokje meebrengt. Dat heeft nieuwszender CNN uitgevlooid.

De zender vroeg zich na een incident met een aanhanger van Donald Trump vrijdag aan een stemlokaal in Viriginia af of de kiezer zomaar zijn vuurwapen naar het stemhokje mag meebrengen. Naar bijna aloude Amerikaanse gewoonte is het antwoord weer niet eenduidig en een lappendeken van regels in staten en zelfs plaatselijke gemeenschappen.

Op sommige plaatsen zijn derhalve wapens in stemlokalen gewoon taboe, elders mag het dan weer wel.

Getty Images

Clinton brengt stem uit

Hillary Clinton heeft zojuist gestemd in het New Yorkse plaatsje Chappaqua, haar woonplaats. Ze stemde samen met haar man Bill.

Ook Eric Trump, zoon van Donald Trump, bracht in New York zijn stem al uit, en postte er een foto van op Twitter.

AFP

Voor het eerst geen consensus

De vooraanstaande verkiezingsonderzoekers Larry Sabato en Nate Silver voorspelden in 2008 dat Barack Obama de eerste zwarte Amerikaanse president zou worden. Vier jaar later wisten ze dat Obama herverkozen zou worden. Vandaag voorspellen ze een ruime overwinning voor Clinton. Maar professor Allan Lichtman, die sinds 1984 de resultaten van alle presidentsverkiezingen correct heeft voorspeld, ziet het anders. Hij voorspelt een stunt van Donald Trump. Wie van de drie zal voor het eerst in zijn carrière fout zitten? Lees er hier meer over.

rv/google

Trump: We gaan veel staten winnen

Fox News had kort nadat de eerste stembureaus hun deuren openden een telefonisch gesprek met Donald Trump. Hij heeft besloten om op Trump te stemmen, grapte de Republikeinse presidentskandidaat. Vervolgens kwam de vraag of hij veranderd is tijdens zijn campagne. Hij leerde vooral dat "de mensen geweldig zijn", antwoordde hij.

Trump let vandaag naar eigen zeggen vooral op de staten North Carolina en Florida - twee swing states die hij moet winnen om kansrijk te blijven voor het presidentschap. Volgens hem doet hij het in beide staten "erg goed". "En we doen het ook goed in New Hampshire, Ohio is geweldig. Een mooie plek. We gaan in Iowa, Ohio en New Hampshire winnen. Wie weet wat er uiteindelijk gebeurt, maar we gaan veel staten winnen."

Getty Images

Chaos aan stemlokalen verwacht

Amerikaanse ambtenaren die instaan voor het goede verloop van de stembusslag vrezen voor extra chaos door de oproep van Republikeins presidentskandidaat Donald Trump. Die heeft zijn aanhangers de afgelopen weken gevraagd om massaal naar de stembus te trekken om een oogje in het zeil te houden. Maar tegenstanders vrezen dat dat een verhulde manier is om Clinton-stemmers te intimideren. Lees er hier meer over.

Getty Images

Stembureaus nu open in 21 staten

In Florida, Delaware, Georgia, Massachusetts, Maryland, Michigan, New Hampshire, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina en een deel van Tennessee kunnen Amerikanen vanaf nu gaan stemmen.

AFP

Wat als Trump nederlaag niet erkent?

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat de stembusgang geritseld is en heeft geweigerd te zeggen of hij een eventuele nederlaag al of niet zou aanvaarden. Zodoende rijst de vraag wat er zou gebeuren indien hij zou onderdoen voor zijn Democratische rivale Hillary Clinton en dit niet zou willen toegeven. Antwoord: niets. Zo kreeg het NBC News van deskundigen te horen.

Grondwettelijk en wettelijk is er geen enkele vereiste dat een verliezende kandidaat zijn of haar nederlaag publiek toegeeft. Indien hij of zij dit niet doet, zal dit zeker ongewoon zijn en waarschijnlijk controversieel. Maar het heeft generlei impact op het formele resultaat.

Toen de VS ontstonden, bestond het concept niet van een "aanvaardingsspeech", legde Barbara Perry van de Universiteit van Virginia aan NBC uit. De traditie kwam pas goed in zwang toen toespraken op televisie gemeengoed werden.

Bovendien is het niet zo dat de hele Republikeinse partij Trump meteen zou volgen in een eventueel afschieten van het resultaat.

AP

Eerste stembureaus geopend

De eerste stembureaus aan de oostkust van de VS zijn geopend, het is er nu 6 uur 's ochtends. Mensen in New York, Connecticut, een deel van Indiana, een deel van Kentucky, Maine, New Jersey en Virginia kunnen nu naar de stembus. Ze sluiten om 1 uur vannacht onze tijd weer de deuren. Hillary Clinton's running mate Tim Kaine bracht zijn stem al meteen uit in thuisstaat Virginia.


voorbeschouwing

De eerste exitpolls worden rond 1u (onze tijd) verwacht, maar wij houden je nu al op de hoogte van alle ontwikkelingen in onze liveblog. Van de eerste cijfers tot de definitieve uitslag, opmerkelijke reacties en brekend nieuws: wij brengen je up to date. Onze reporters in New York brengen bovendien nieuws, heet van de naald, vanuit het Trump-kamp en het Clinton-kamp.

Duiding
Verwarring, onwaarheden en aantijgingen langs beide kanten vormden een rode draad in de aanloop naar de verkiezingen. Daarom zorgen wij er met verhelderende stukken voor dat je de bomen nog door het bos kan zien. Wat er vannacht ook moge gebeuren, wij werken alle vraagtekens weg.

Onze kiesmannen
Onze kiesmannen in de VS gaven tijdens de campagne tekst en uitleg bij alle ontwikkelingen. Dat zal vannacht niet anders zijn. Zij brengen niet alleen brekend nieuws, maar zullen ook antwoorden op al jullie vragen in een Facebook Live-sessie. Ze zullen ook rapporteren vanuit het winnende en het verliezende kamp.

Opinie
Welke impact heeft de verkiezingsuitslag nu op de wereld en op ons? Wat speelt er in de hoofden van de winnaars en de verliezers? En hoe moet het nu verder de komende vier jaar? Onze redactie legt in opiniestukken de vinger op de wonde. Ook toonaangevende politici laten in de loop van de dag hun licht schijnen op de resultaten.

De beurzen
De reactie van de beurzen laat nooit lang op zich wachten wanneer de winnaar bekendraakt. Wij houden de koersen nauwlettend in de gaten en vertellen je welke invloed de verkiezingsuitslag op je beleggingen kan hebben.

Social media
Via onze social media-kanalen blijf je altijd en overal op de hoogte. We brengen breaking news, interessante verhalen en duidingstukken naar jouw Facebooktijdlijn, zodat je niets hoeft te missen. En tijdens een Facebook Live-sessie antwoordt onze reporter in New York op al jouw prangende vragen.
Foto en video

Het cliché is actueler dan ooit: één beeld zegt meer dan duizend woorden. En voor pakkende beelden zit je bij ons aan het juiste adres. Foto's uit beide kampen nemen je mee naar het verkiezingsgewoel en dankzij onze korte video's ben je meteen helemaal mee