Herbeleef hoe Sagan Kristoff vloerde na prangende spurt op WK

rv
 • 267 kilometer
 • Sagan voor drie op een rij?
 • Bergen (Noorwegen)
 • Belgen op zoek naar eerste wereldtitel sinds Gilbert in 2012
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

Sagan wint!
Peter Sagan is voor de derde keer op rij wereldkampioen. Alaphilippe werd in de slotfase opgepeuzeld en de sprint was onafwendbaar. De Slovaak haalde het na een prangende spurt van Kristoff. Van Avermaet is zesde.


Alaphilippe solo
Alaphilippe kletst Moscon op de kasseistrook uit het wiel. Gaat de Fransman de wereldtitel grijpen? Zijn voorsprong is beperkt.


Tegenaanval Kiryienka en Pöstlberger
Vasil Kiryienka en Lukas Pöstlberger proberen de sprong te maken naar de twee leiders. Ze naderen tot op zes seconden. Nog vijf kilometer!


Alaphilippe en Moscon hebben 10 seconden
Moscon komt aansluiten bij Alaphilippe. Het duo heeft een bonus van tien seconden op het uitgedunde peloton.


Alaphilippe alleen
Julian Alaphilippe is de sterkste op Salmon Hill. De Fransman kletst iedereen uit het wiel, al is de indrukwekkende Moscon wel op komst. Van Avermaet en Gilbert moeten passen.


Aanval Van Avermaet!
Vuurwerk op Salmon Hill! Van Avermaet valt aan! Wie volgt?


Gallopin versnelt
Martens en Langeveld worden opgepeuzeld, het sein voor Tony Gallopin om de knuppel in het hoenderhok te gooien. De Fransman krijgt wel amper speelruimte. Salmon Hill komt er bijna aan!


Martens en Langeveld springen weg
Paul Martens en Sebastian Langeveld demarreren uit het peloton. Tiesj Benoot zet zich op kop om het gaatje te dichten. De Italianen zitten aandachtig voorin. Nog 15 kilometer. Wat een spanning!

Wellens opgepeuzeld
Wellens en co worden ingerekend door het peloton. De meute duikt bijna de slotronde in. Ontploft de boel straks op Salmon Hill?


Knecht Sagan geeft op
Michael Kolar, de landgenoot én ploegmaat van Peter Sagan, geeft op. De Slovaakse titelverdediger mist zo een belangrijke pion in de finale.


Nog vier koplopers
Voorin blijven enkel Wellens, Haig, De La Cruz en Eiking over. Het peloton heeft het viertal wel in het vizier. Van Sagan nog geen enkel spoor.


Tweede prik Dumoulin
Terwijl Wellens er voorin duchtig de pees oplegt, plaatst Dumoulin een nieuwe versnelling op Salmon Hill. Het peloton scheurt. De finale kan nu echt losbarsten!


Aanval Dumoulin!
Tom Dumoulin dropt een bommetje! Onder meer Keukeleire en Gilbert schuiven mee, maar de Nederlander houdt vervolgens de benen stil. Wellens en co hebben nog een voorsprong van amper tien seconden.


Vermote grapt: “Gereden tot ik erbij neerviel”
Julien Vermote reed bijna 200 kilometer op kop van het peloton, tot hij plots tegen de vlakte ging. “Patat! Ik heb gereden tot ik erbij neerviel”, grapte Vermote. “Het was mijn eigen schuld. Ik was even niet attent en raakte het asfalt met mijn pedaal. Ineens lag ik er. De schade valt wel goed mee. Enkel de linkerknie ligt wat open”, aldus Vermote. “Ik heb mijn werk gedaan. Het plan was om mij en Teuns te laten rijden tot vijf ronden van het einde, en dan zou Wellens overnemen. Van Avermaet was onderweg aan het lachen, met onze kopmannen zat het goed.” Alles loopt vooralsnog perfect bij onze landgenoten.

belga

Tegenaanval Politt
Nils Politt gaat op zoek naar de kopgroep. De Duitser probeer het echter alleen, waardoor dat een zo goed als onmogelijke opdracht wordt. Nog een dikke 40 kilometer!


Boom moet er even af
Lars Boom kan het tempo van Tim Wellens niet volgen, maar kan erna in de afzink terugkeren. De acht leiders hebben na Salmon Hill opnieuw een voorgift van 35 seconden. Komt het peloton nog terug?


Opgave Vakoc
Ook Vakoc staakt de strijd. De ex-winnaar van de Brabantse Pijl zal dus het harde werk van de Tsjechen niet verzilveren.


Peloton nadert
De Fransen jagen het tempo de hoogte in. Wellens en co hebben nog een voorsprong van twintig seconden. Komt er een tegenoffensief op Salmon Hill?


De Marchi rijdt niet mee
Op drie ronden van het einde hebben de koplopers een mooie bonus van 43 seconden op het peloton, waar de Polen zich op kop zetten. Voorin rijdt De Marchi wel niet mee. De Italiaan heeft met Trentin en Viviani twee snelle landgenoten in het peloton.

Interessante kopgroep
Acht renners hebben een mooie voorsprong op het peloton. De kopgroep: De Marchi, Boom, Eiking, Haller, Haussler, Wellens, Pantano en De La Cruz. Hier zit muziek in!


Wellens valt aan!
Op 68 kilometer van de streep springt Tim Wellens naar Marco Haller, die net ervoor in de aanval ging. In het peloton wordt gereageerd: een zestal renners zijn op komst.


Enkele aanvalspogingen
De Fransen trekken in het offensief. Warren Barguil gaat stevig op de trappers staan, en krijgt onder meer Tim Wellens mee in zijn spoor. Het peloton kan echter snel terugkeren.


Vermote valt! Einde WK
Julien Vermote komt ten val, maar zonder erg. De West-Vlaming maakt wel geen aanstalten meer om opnieuw naar het peloton te rijden. Op een kleine 75km van de streep zit zijn WK erop.

Nog vier ronden
Een indrukwekkende Julien Vermote neemt nog altijd het peloton op sleeptouw. Petje af. De Polen nestelen zich in het wiel van de West-Vlaming.


Koplopers ingerekend
De vluchters worden op 83 kilometer van de finish opgepeuzeld door de meute. Vermote rijdt nog steeds zijn kas leeg in dienst van Van Avermaet en Gilbert. Opvallend: de Italianen houden zich al heel de koers afzijdig.


Teuns neemt over
Dylan Teuns zet zich op de Salmon Hill op kop van het peloton. Het gaat bijzonder hard, en daardoor staat de deur in het peloton wagenwijd open. Het is koers!


Nederland op kop
Koen de Kort jaagt het tempo van het peloton serieus de hoogte in. Zijn landgenoten volgen in zijn spoor. Ook de Belgen zitten voorin. De vluchters hebben nog amper dertig seconden.


Belgen allemaal voorin
Onze landgenoten posteren zich in de voorste gelederen van het peloton. Er wordt serieus overlegd. Krijgen we binnenkort een aanval? Nog vijf ronden!

belga

Laatste 100 km
Nog een kleine 100 kilometer voor de boeg. De situatie: zes koplopers hebben een voorsprong van twee minuten op Maxim Belkov, het peloton volgt op 2’45”. Wanneer mengen de grote kanonnen zich in de strijd?

Hayman: “Ben niet geraakt, maar kon valpartij niet meer vermijden”
Rechtzetting: Mathew Hayman is niet van z’n sokken gereden, maar moest door een volgwagen wel serieus uitwijken. De Australiër knalde vervolgens op de nadarhekken. "Ik had geen andere optie."

Nog zes leiders
Asadov, Mraouni en Zhupa haken voorin af. Nog zes soldaten in de kopgroep: Dunne, McKenna, Magnusson, Smit, Vermeulen en Amador.


Aanval Belkov
Maxim Belkov snelt weg uit het peloton. De Rus slaat meteen een knappe bres, maar krijgt voorlopig geen steun. De naam Belkov doet allicht bij sommigen een belletje rinkelen. De renner van Katusha werd tijdens de Vuelta plots door een toeschouwer op de grond geduwd.

Thanks for video! I hope there will be less such incidents! It's immoral. Thank you all, everything is fine with me

1,851 Likes, 229 Comments - Maxim Belkov (Максим Бельков) (@maximbelkov) on Instagram: "Thanks for video! I hope there will be less such incidents! It's immoral. Thank you all, everything..."

Verschil zakt onder vier minuten
Vermote blijft het tempo verzorgen in het peloton. Hoelang houdt hij dit vol? De voorsprong van de leiders bedraagt 3’55”. Nog 120 kilometer!


Hayman omvergereden: “Voel me geflikt”
Mathew Hayman moest er al vroeg de brui aan geven na een valpartij. De ex-winnaar van Parijs-Roubaix werd na een sanitaire stop door een volgwagen van zijn sokken gereden. In een filmpje van WielerVerhaal doet de Australiër zijn beklag. Hij schat daarnaast de kansen van zijn landgenoot Matthews hoog in.

Manninen overboord
De slijtage in de kopgroep is begonnen. De Fin Manninen kan het tempo voorin niet meer volgen en haakt af. De negen overige leiders hebben een bonus van 4’30” op het peloton, waar Vermote nog altijd het meeste werk opknapt.

Fans Sagan op post
Aan steun geen gebrek voor Peter Sagan. De Slovaakse fans zijn bijzonder enthousiast, inclusief vlaggen en trommels. Schreeuwen zij hun held naar z’n derde wereldtitel op rij?

Hijst Sagan Slovakije naast België en Italië?
België en Italië kregen het tweemaal voor mekaar om drie wereldtitels op rij te pakken. Ze hadden daar telkens twee renners voor nodig. Slovakije kan zich naast België en Italië hijsen, met het verschil dat het dat met één renner zal gedaan hebben: Peter Sagan, de wereldkampioen van 2015 en 2016.

1. ITALIË: Alfredo Binda (1930), Learco Guerra (1931), Alfredo Binda (1932)
2. BELGIË: Briek Schotte (1948), Rik Van Steenbergen (1949), Briek Schotte (1950)
3. BELGIË: Stan Ockers (1955), Rik Van Steenbergen (1956), Rik Van Steenbergen (1957)
4. ITALIË: Paolo Bettini (2006), Paolo Bettini (2007), Alessandro Ballan (2008)


Tim Wellens: joker van de Belgen
Tim Wellens oogde deze ochtend fris bij zijn aankomst op het eiland Rong, waar het WK startte. De Limburger is de joker van de Belgische ploeg. In een topdag is hij volgens Tom Boonen "de sterkste van het hele peloton".

BA

De mening van Cavendish
Volgens Cavendish - die vandaag niet van de partij is - wordt het straks moeilijk om een solo af te ronden. Na de Salmon Hill is het nog te lang tot de finish. Het is volgens de Brit wel mogelijk als er een groepje een aanzienlijke voorsprong heeft bij het ingaan van de laatste ronde. Daarnaast stelt hij zich vragen bij de tactiek van de Tsjechen.

Belgen gefocust naar start
De Belgische profs zakten deze ochtend gefocust af naar de start. Daarnaast leken ze erg ontspannen. Momenteel nog geen stress, al zal dat naarmate de finale vordert wel toenemen.Museeuw en De Wolf over WK

1. Wie is uw favoriet?
Johan Museeuw: “Matteo Trentin. Hij heeft op een indrukwekkende manier enkele etappes in de Vuelta gewonnen en vorige week ook de Primus Classic op zak gestoken. Die man is echt in topvorm en bovendien heeft hij een sterk Italiaans blok achter zich. Sagan is zeker geen topfavoriet voor mij.”

Dirk De Wolf: “Edvald Boasson Hagen. De favorieten gaan op het einde naar elkaar kijken, en dat is een ideale situatie voor een sterke beer als Hagen om er op kousenvoeten vanonder te muizen. Bovendien krijgt hij parcours op zijn maat onder de wielen geschoven.”

2. Wat verwacht u van de Belgen?
Johan Museeuw: “Van Avermaet zal zeker meerijden voor de regenboogtrui. Maar het kan evengoed een Keukeleire zijn die tot het einde meestrijdt dankzij een ontsnapping naar het einde toe. Maar ik verwacht vooral dat Greg van onze landgenoten het kortst bij de wereldtitel zal geraken.”

Dirk De Wolf: “De Belgen hebben zeker een team om mee te strijden voor de medailles. Van Avermaet en Gilbert zijn de twee speerpunten en kunnen zich zeker laten gelden. Maar alles moet natuurlijk op de belangrijke momenten in de juiste plooi vallen. Ik heb er alvast vertrouwen in, zeker als je ze nu op kop ziet rijden. Dat betekent dat ze zich goed voelen en zeker wat willen tonen.”


Hayman geeft op na val
Slecht nieuws voor de Australiërs. Mathew Hayman moet opgeven na een valpartij. Michael Matthews verliest zo al snel een belangrijke pion.


Nog tien ronden!
Nog 10 ronden voor het peloton. De Belgen kennen ondertussen goed de weg in Bergen. Gistervoormiddag gingen de negen profs met z'n allen naar de juniorenwedstrijd kijken. Ze fietsten van hun hotel aan de luchthaven een kleine 20 kilometer naar het centrum, dronken een koffie vlak bij de finish, zagen de junioren een paar keer passeren en fietsten dan terug 'huiswaarts'.

Voorsprong daalt
Het peloton nadert op de tien dappere lieden. Onder het commando van Julien Vermote volgt het peloton nu op 6’50” van de kopgroep.


Sagan eerste met drie wereldtitels op rij?
Met zes zijn ze, de renners die het WK twee jaar op rij wonnen. Peter Sagan kan de eerste worden die het driemaal na mekaar doet. Hierbij het lijstje van renners die het ooit probeerden, maar niet slaagden:

-Georges Ronsse 1928-1929
-Rik Van Steenbergen 1956-1957
-Rik Van Looy 1960-1961
-Gianni Bugno (Ita) 1991-1992
-Paolo Bettini (Ita) 2006-2007
(-Peter Sagan (Svk) 2015-2016)


Eerste passage aan finish
Het peloton passeert voor het eerst aan de finish. Zij volgen op acht minuten van de kop van de koers. Nog eens de namen van de tien leiders: Dunne (Ier), McKenna (Ier), Magnusson (Zwe), Manninen (Fin), Zhupa (Alb), Asadov (Aze), Mraouni (Mar), Smit (ZAf), Vermeulen (VS) en Amador (CRi).

Van Avermaet of Dumoulin: wie heeft meeste WK-kennis?
Tussendoortje: Straks nemen Greg Van Avermaet en Tom Dumoulin het allicht tegen elkaar op in de finale van het WK, maar bij NOS gingen de twee ook al eens eerder met elkaar de strijd aan. Wie van hen weet het meeste over het WK?

Tsjechen mennen peloton
Heeft Sagan een bondgenoot gevonden? De Tsjechen draaien in elk geval goed mee met Vermote en co. Of werken zij in dienst van Vakoc, Stybar en Kreuziger?

Wie houdt Sagan van derde wereldtitel op rij?
belga Wie houdt Sagan van derde wereldtitel op rij?

Eerste passage Salmon Hill
De renners snijden voor het eerst de Salmon Hill aan. De helling is 1,3 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4%. Nadien volgen nog elf ronden van 19,1 kilometer.


D’hoore: “Schoot gisteren tekort”
Jolien D’hoore stelde gisteren teleur op het WK voor vrouwen. Onze landgenote moest al vroeg de rol lossen en blikte op Twitter nog even terug: “Tekortgeschoten. Ik heb mijn kwaliteiten maar zeker ook mijn beperkingen. Daar zal ik mee moeten leven. Koers is hard maar eerlijk.” Kunnen de Belgische profs wél voor een knalprestatie zorgen? Antwoord rond 16.45 uur.

Slovaak en Noor rijden mee
Vermote krijgt nu toch steun van een mannetje van Peter Sagan en Edvald Boasson Hagen. Kunnen zij de voorsprong wat terugschroeven? De voorgift bedraagt inmiddels 9’40”.


Zus Van Avermaet: “Go for it!”
Claudia Van Avermaet postte vanmorgen een foto van haar broer Greg op haar Facebook-account, met daarbij de tekst: “Go for it!” Schittert ‘Gouden Greg’ opnieuw in het Belgisch truitje? Vorig jaar zette hij ons land in rep en roer toen hij in Rio de olympische titel veroverde.

Facebook

Vermote nu al aan het werk
Julien Vermote moet nu al aan de bak. De 28-jarige West-Vlaming neemt het peloton op sleeptouw, terwijl de andere landen nog even de kat uit de boom kijken.

Amador bekendste naam voorin
Andrey Amador is ongetwijfeld de bekendste renner voorin. De Costa Ricaan won onder meer een Giro-etappe in 2015 en vorig jaar droeg hij één dag de roze trui.


Indrukwekkend publiek
Veel wielerfans staan langs de kant van het parcours om hun helden vooruit te schreeuwen. Wat een verschil met het WK van vorig jaar.

Voorsprong groeit
Intussen hebben de avonturiers een bonus van 8’40”. Wie controleert straks het peloton? In de meute wordt er momenteel nog volop over koetjes en kalfjes gepraat. Onder meer Tiesj Benoot peddelt met de glimlach rond.


Kopgroep van tien renners
Tien renners hebben in geen tijd een voorgift van 2’30” bij elkaar gereden. Geen Belgen voorin, wel deze namen: Dunne (Ier), McKenna (Ier), Magnusson (Zwe), Manninen (Fin), Zhupa (Alb), Asadov (Aze), Mraouni (Mar), Smit (ZAf), Vermeulen (VS) en Amador (CRi).


Bondsdirecteur Smets: “Dopingcontrole om 7.15 uur gehad”
“Alles is vanmorgen vlot verlopen. Iedereen is fit”, vertelt Jos Smets, directeur van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB). “We hebben wel om 7.15 uur een dopingcontrole gehad van de UCI, al is dat op zich een normale zaak.”


Vertrokken!
We zijn vertrokken! De Belgen zitten aandachtig voorin, terwijl enkele renners meteen in het offensief trekken. Schuift er een landgenoot mee?

Michael Matthews: “Wordt een snelle race”
De weersomstandigheden spelen in de kaart van Michael Matthews. “Het gaat vandaag niet regenen, dus het wordt een snelle race”, aldus de Australiër. Als ‘Bling’ straks kan sprinten voor de zege, wordt hij meer dan een gevaarlijke klant voor titelverdediger Peter Sagan.


Van Avermaet: “Blij met het parcours”
“Ik zit in een zeer goede vorm, ik kijk ernaar uit”, aldus Greg Van Avermaet voor de start. “Philippe Gilbert en ik zitten op dezelfde golflengte. We hebben een goede tactiek en hopelijk raken we samen in de finale. Dan kunnen we wel iets klaarspelen. Ten slotte ben ik heel blij met het parcours, dat ongeveer perfect is.”


Bijna start
Binnen een kwartier trekken de renners zich op gang. Vandaag wordt er geen regen verwacht en zou de zon straks door het wolkendek moeten breken. Droog weer dus, waardoor het parcours een stuk minder lastig wordt.

Voor het eerst sinds 2010 geen medaille voor België?
Als er vandaag geen Belgische prof bij de eerste drie eindigt, keert ons land voor het eerst sinds 2010 van een WK terug zonder medaille. Het zou de elfde keer zijn sinds de invoering van het tijdrijden op het WK in 1994. Er dient ook wel aangestipt dat heel wat medailles sinds 2011 er kwamen dankzij Quick-Step in het WK ploegentijdrijden, 5 van de 10 om precies te zijn.

JAAR GOUD ZILVER BRONS TOTAAL
1994 0 1 0 1
1995 0 0 0 0
1996 1 0 0 1
1997 0 0 0 0
1998 0 1 0 1
1999 0 0 0 0
2000 0 0 0 0
2001 1 0 0 1
2002 0 0 0 0
2003 0 1 1 2
2004 0 0 0 0
2005 1 0 0 1
2006 1 0 0 1
2007 0 0 0 0
2008 0 0 0 0
2009 0 0 0 0
2010 0 0 0 0
2011 0 2 0 2
2012 2 0 1 3
2013 2 0 0 2
2014 0 0 1 1
2015 0 1 0 1
2016 0 0 1 1

Lijstje favorieten
Michael Matthews is misschien wel de grootste concurrent van Sagan. "Zolang ik alles goed doe met de steun van mijn Australische teammaats, sta ik er goed voor", zei Matthews gisteren op de persbabbel. Toch moet Sagan rekening houden met enkele outsiders, waaronder onze eigen Greg Van Avermaet. Ontdek hier wie volgens onze wielermannen de andere favorieten zijn. Wie trekt volgens u straks de regenboogtrui om zijn schouders? Laat het ons weten in de poll!

Poll

Wie wordt wereldkampioen wielrennen?

 • Peter Sagan 32%
 • Michael Matthews 4%
 • Edvald Boasson Hagen 3%
 • Michal Kwiatkowski 5%
 • Greg Van Avermaet 26%
 • Julian Alaphilippe 3%
 • Tom Dumoulin 6%
 • Fernando Gaviria 3%
 • Philippe Gilbert 7%
 • Alexander Kristoff 2%
 • Matteo Trentin 5%
 • Elia Viviani 1%
 • Tim Wellens 3%

Het summum
Goeiemorgen! Met de wegrit bij de heren staat vandaag het orgelpunt van het WK wielrennen op het programma. Pakt Sagan drie op een rij, gaat een outsider met de regenboogtrui aan de haal en wat kunnen de Belgen in de tocht van 267 kilometer? Om 10u05 beginnen de protagonisten eraan, en in deze LIVE hoeft u geen seconde te missen van het spektakel in het Noorse Bergen. Welkom!


voorbeschouwing

Drie op een rij voor Sagan?
Peter Sagan kan straks voor een unieke prestatie zorgen: drie keer op rij wereldkampioen worden. Niemand deed het hem ooit voor. De Slovaak zal dan wel moeten afrekenen met eeuwige rivaal Greg Van Avermaet, Edvald Boasson Hagen, Matteo Trentin en Michael Matthews. Om 10.05 uur trekken de renners zich op gang, 267 kilometer later weten we wie een jaar lang met de regenboogtrui mag pronken. De finish wordt rond 16.45 uur verwacht.

photo_news