HERBELEEF hoe 'Phil' Gilbert Ronde van Vlaanderen won na briljante solo van maar liefst 55 km

ANP

  • Wielerhoogmis in koersland met 'Vlaanderens Mooiste'
  • 260 kilometer met 18 hellingen en 5 kasseistroken
  • Start voor het eerst in Antwerpen, terugkeer Muur
  • Drie grote favorieten: Van Avermaet, Sagan en Gilbert
Nieuwe update beschikbaar

highlights

260

225

210


alle berichten

review

260

SUPERGILBERT WINT DE RONDE!
Hij geniet met volle teugen, alle krampen zijn ineens weg bij Philippe Gilbert. Na twee derde plaatsen in de Ronde heeft hij eindelijk die felbegeerde zege beet. De man van de Ardennen schittert op zijn 34ste in 'Vlaanderens Mooiste'. Greg Van Avermaet wordt alsnog tweede na zijn inhaalrace, Niki Terpstra is derde, nog een man van Quick-Step. Van Baarle is knap vierde. Alexander Kristoff vijfde.

259

De rode vod voor soloslimmer Gilbert
De verlossing is nabij en het publiek draagt en roept hem richting de finish. Het vat is helemaal af, maar hij is zo goed als binnen. Enkel grote pech kan hem nog van deze indrukwekkende triomf houden. Dit is er eentje die we niet snel zullen vergeten, eentje voor de geschiedenisboeken.


258

2 kilometer en het is binnen Gilbert!

257

Philippe Gilbert heeft nog 37 tellen
Drie kilometer, het is vechten tegen de vermoeidheid en de verzuring. Overlevingsdrang bij onze nationale kampioen. Wat heeft hij dit fantastisch gedaan. Van Avermaet en co lijken het nu toch stilaan op te geven, ze weten hoe laat het is.


255

38 seconden, nog 5 kilometer...
Gaat het nog spannend worden? Het zou pas helemaal doldwaas worden als Van Avermaet, Terpstra en Van Baarle nog terugkeren. Het gaatje wordt wel kleiner, Philippe Gilbert heeft het beste nu toch wel gehad. Dat is ook logisch na al die inspanningen.

253

Terpstra hangt in de wielen, pakt hij plek twee?
Terwijl Greg Van Avermaet na die schlemielige valpartij met de moed der wanhoop probeert van het verschil nog te reduceren, zien we Niki Terpstra sluw in de wielen zitten. Gaat hij het succes van Quick-Step compleet maken? En wat kan Van Baarle nog?

250

Van Avermaet rijdt vol voor zijn podium
Niki Terpstra en Greg Van Avermaet hebben die dekselse Van Baarle te pakken, de man die Sep Vanmarcke even doet vergeten bij het groene Cannondale. Het gebeurt allemaal op 53 seconden van een volledig losgeslagen Gilbert. Wat een straffe solo, zelden gezien dit.

247

Gilbert heeft ook de laatste Paterberg gehad
That's all folks! De laatste helling is achter de kiezen voor Gilbert, het mag nu echt niet meer mislopen voor onze landgenoot van Quick-Step. Door die crash van Sagan, Van Avermaet en Naesen is Dylan van Baarle nu de verrassende tweede in koers. Wat een prestatie van de Nederlander van Cannondale.

245

Sagan, Van Avermaet en Naesen ten val!
Nu lijkt het helemaal voorbij voor de achtervolgers want Peter Sagan belandt in de hekken en zorgt ervoor dat ook Van Avermaet en Naesen op de kasseien ten val komen. Wat een meeslepende Ronde met ook het nodige drama. Dit verzin je toch niet. Gaat hun podium in rook op? Voor Gilbert is dit natuurlijk een goeie zaak.

243

Publiek wordt gek op de Oude Kwaremont
Een Belgische zege in de Ronde van Vlaanderen, het is toch al van 2012 geleden hoor. Tom Boonen toen, uitgerekend de man die zich vandaag de naad uit de broek fietste voor ploegmaat Gilbert. We zitten op 18 kilometer van de streep en op de flanken van de dichtbevolkte Oude Kwaremont.


240

Nog 20 kilometer overleven voor Gilbert
50 seconden, hij is toch wat van zijn elan kwijt, maar het ziet er nog altijd meer dan rooskleurig uit voor eenzame fietser Philippe Gilbert. Dit doet toch wat denken aan zijn nummertje in de Driedaagse De Panne afgelopen dinsdag, maar dan nog dubbel zo impressionant. Op naar de laatste keer Oude Kwaremont!

Photo News

235

Bij Quick-Step blijven ze voorzichtig
Het is van Fabian Cancellara in 2010 geleden dat we nog zo een nummer hebben gezien in de Ronde van Vlaanderen. 55 kilometer zal hij alleen op kop geknald hebben als hij dit ook nog eens weet af te ronden. Een dikke minuut nog altijd op Sagan, Van Avermaet, Naesen, Trentin, Offredo, Felline en Van Baarle.

232

Wat houdt Gilbert knap stand vooraan
Nog een kleine 30 kilometer en we weten wie de opvolger is van Peter Sagan. De kans dat het Philippe Gilbert wordt, is niet gering. De ex-winnaar van de Amstel en Luik-Bastenaken-Luik doet het nog altijd prima op z'n dooie eentje. Sagan en Van Avermaet komen niet dichter met hun tegenoffensief.

228

Tegenaanval van Peter Sagan!
De 27-jarige wereldkampioen heeft gemerkt dat Boonen in de miserie zit en profiteert meteen met volle teugen. Op de Taaienberg wippen Van Avermaet en Naesen gezwind mee en ook Trentin en Offredo zijn mee. Dat is goed nieuws voor leider Gilbert, een ploegmaat mee als waakhond.

225

Tom Boonen genekt door zijn ketting
Een drama voor de afscheidnemende Tom Boonen want in zijn laatste Ronde staat hij ineens te voet op de Taaienberg, uitgerekend 'zijn' helling uit de E3 Harelbeke. Bijzonder sneu want het duurt héél lang alvorens hij kan geholpen worden. Een afscheid in mineur voor onze landgenoot die drie keer mocht zegevieren.

221

André Greipel met een tegenaanval
De Lotto's komen andermaal niet in het stuk voor en dan probeert de Duitse sprinter Greipel maar iets te forceren. In zijn eentje op zoek naar Gilbert? Dat zou straf zijn. Intussen zitten Fabio Felline (Trek) en Dylan van Baarle (Cannondale) ook tussen het peloton en Gilbert, het zijn moedige, maar vrij zinloze pogingen.

218

Eenzame 'Phil' al boven op de Koppenberg
Het is zwoegen en zweten, maar de 34-jarige Gilbert blijft wel netjes in het ritme op de kinderkopjes van de gevreesde en beruchte Koppenberg. De 'Bult van Melden' heeft geen impact op het verschil, 57 seconden voor de solerende Gilbert.

215

Gilbert alleen tegen de bierkaai
Terwijl een ontketende Philippe Gilbert nog een kleine 50 kilometer solo moet beuken en afzien, krijgen we een hergroepering in zijn rug. Tom Boonen en co worden tot de orde geroepen door Van Avermaet en Sagan. Alles valt dus min of meer te herdoen, behalve voor Quick-Step. 'Phil' is net op tijd vertrokken daar vooraan.

210

Vanmarcke komt zwaar ten val!
We zien ineens een groene fiets op het wegdek liggen en het is onze landgenoot Sep Vanmarcke die hard tegen de grond is gegaan. Zijn truitje is serieus gescheurd, het houdt maar niet op voor de ex-winnaar van de Omloop. Valt hier het doek voor Sep? We zien serieuze schaafwonden.

208

Nog 55 kilometer voor solist Gilbert!
Straffe exploot van de Belgische kampioen van Quick-Step, gaat hij na de Driedaagse De Panne nu ook de Ronde van Vlaanderen winnen? De laatste die dat kon was Alexander Kristoff in 2015. Daarvoor deed ook Alessandro Ballan het al eens in 2007. Hij heeft al 56 seconden bonus.

205

Gilbert trekt fors door op Oude Kwaremont!
Ze houden zich vast aan de takken van de bomen want op de tweede keer Kwaremont is het prijs, Philippe Gilbert pakt stevig uit en Sep Vanmarcke moet de rol lossen. Boonen en Trentin hebben het pad op voortreffelijke wijze weten te effenen.

203

Wat geeft Tom Boonen een sterke indruk
36 jaar oud, toe aan zijn laatste Ronde van Vlaanderen. Op papier kan hij nog altijd alleen recordhouder worden. Tom Boonen is echter niet op zichzelf gericht, hij doet alles in dienst van Philippe Gilbert. 35 seconden, wat een spannende strijd tussen groep 1 en groep 2.

198

Alle vluchters intussen bij de kraag gevat
Al in de aanval sinds kilometer 1, maar naderhand is het feestje voorbij voor de 8 koplopers. In stukken en brokken worden ze opgepeuzeld door de 14-koppige trein. Het wordt nu een strijd van de groep Boonen-Gilbert tegen de groep Van Avermaet-Sagan. 37 seconden, het blijft speelbaar.


195

Intussen op de Groenplaats in Antwerpen
De befaamde Groenplaats in de stad van burgemeester Bart De Wever loopt intussen gezellig vol, op 100 km van de aankomst (al even geleden) volgen tal van wielerfans het koersgebeuren op groot scherm. Antwerpen maakt zich op voor een hopelijk zinderende finale.

Dieter Lizen

192

Debusschere haalt kastanjes uit het vuur
Het peloton komt toch weer wat dichter, met dank aan het trek- en sleurwerk van ex-kampioen van België Jens Debusschere. Ook Edvald Boasson Hagen zit attent vooraan. Er is nog hoop voor Van Avermaet en Sagan, Tom Boonen plooit zich vooraan dubbel in dienst van Gilbert. Ook Trentin draait het gashendeltje volledig open.


189

Enkele onverwachte (snelle) mannen in elitegroepje
Boonen, Gilbert, Stuyven, Vanmarcke, Rowe en Kristoff zijn namen die we verwacht hadden, maar wat doen we in dat groepje dat op en na de Muur oorlog maakte en zich losrukte met Coquard, Modolo en Démare? Drie katterappe figuren die je maar beter niet kunt onderschatten.

184

Van Avermaet en Sagan komen maar niet dichter
Het wordt zo stilaan echt problematisch voor de twee gedoodverfde favorieten want ze blijven maar krasselen in de achtergrond, de kloof is intussen al ruim een minuut groot. Komt dit nog goed? Er valt voor te vrezen, ook al moeten nog 75 kilometer afhaspelen.


181

Met de achtervolgers op 2'15" van kopgroep
De groep met Tom Boonen en Philippe Gilbert stoomt lekker door en komt al tot op twee minuten en een klets van de 8 dappere lieden die nu al de hele dag het gebeuren kleuren met hun aanvalswerk. BMC en Bora proberen de meubelen te redden, maar er schiet nog nauwelijks volk over om te rijden.

AFP

178

Boonen en Gilbert zitten in luxepositie
Er wordt niet gewacht, koersen en niet omzien met Bodnar, Boonen, Gilbert, Trentin, Vanmarcke, Stuyven, Rowe, Moscon, Démare, Vanspeybrouck, Modolo, Chavanel en Coquard die de dienst uitmaken en op 38 seconden zit Van Avermaet, voorlopig de grote geslagene samen met Peter Sagan. Wie had dit durven denken?

175

Is het al voorbij voor Greg Van Avermaet?
Paniek bij BMC want de 31-jarige 'Gouden Greg' zit pas in een derde pakketje en ook Peter Sagan slaagt er niet in om het gat te dichten met de groep met Boonen, Vanmarcke, Stuyven, Rowe en Gilbert. Nog 85 kilometer, het is nog ver, maar dit lijkt een cruciale koersfase beste mensen.


170

Mooi groepje rukt zich los, Greg in de rats
Zoals verwacht heeft een pakketje renners zich losgerukt na de passage over de Muur van Geraardsbergen en enkele mooie namen erbij hoor: Tom Boonen, Philippe Gilbert en Matteo Trentin voor Quick-Step, Sep Vanmarcke voor Cannondale, Stuyven voor Trek, Kristoff voor Katusha, Rowe voor Sky en Coquard voor Direct Energie. Van Avermaet moet deze scheve situatie zo snel mogelijk rechtzetten.

BELGA

167

Greg Van Avermaet nergens te bespeuren
Op de flanken van de Muur zien we Tom Boonen zoals in zijn beste dagen de kop trekken na even een woordje gewisseld te hebben met kopman Gilbert. En waar zijn Van Avermaet en Sagan? Eerstgenoemde is in geen velden of wegen te bekennen, de wereldkampioen zit halfweg het pak. Is dit een sleutelmoment in koers?

163

Met de kopgroep al in Geraardsbergen
Zes jaar na de zege van Nick Nuyens mag de Oost-Vlaamse stad in het hart van de Vlaamse Ardennen weer de Ronde van Vlaanderen verwelkomen en de publieke belangstelling is immens. Via de Vesten gaat het zo dadelijk naar de Muur en de Kapelmuur, vallen de maskers zo dadelijk af?

160

Nog 100 kilometer, wachten op bommetje
Onze acht leiders maken voor alle duidelijkheid nog steeds de diens uit, ze hebben nog een kleine zes minuten op de meute. Het blijft voorlopig erg kalm bij de grote kanonnen. Alle grote ploegen blijven dan ook niet gespaard van de pechduivel. We trekken intussen richting de mythische Muur van Geraardsbergen.

156

Theuns met cartouche op de Berendries
De zesde helling van de dag is het sein voor Gentenaar Theuns om zijn kans te wagen. De schaduwkopman van Trek krijgt wat volk mee, maar houdt al snel de benen weer stil op de Berendries. We zitten op het grondgebied van Brakel en we zien ook 'Fredje' Backaert attent vooraan zitten, da's een thuisrijder.

153

Démare test zijn kloeke benen op Leberg
Kijk eens aan, ineens schuift Arnaud Démare door naar de koppositie om er vervolgens een flinke snok aan te gevens. De Franse sprinter van FDJ wacht nog op zijn grote vis na zijn verrassende zege in Milaan-Sanremo vorig jaar. Het avontuurtje van Bert De Backer en Mitchell Docker zit er intussen op.


148

Taylor Phinney valt letterlijk weg
Dan zit je zo attent vooraan en word je door een valpartij uit koers geslagen. Het overkomt de Amerikaanse hardrijder en ploegmakker van Sep Vanmarcke bij Cannondale, Taylor Phinney. Een flinke smak die het gevolg is van een momentje van onoplettendheid. Tiesj Benoot komt dan weer terug na zijn portie pech. We gaan naar de Leberg.

145

Ook Bert De Backer toont zich
Onze Australische vriend Docker is niet alleen weggeslopen uit het peloton, hij krijgt de broodnodige steun van onze landgenoot Bert De Backer. De man uit Eeklo is een beetje in de schaduw beland, maar heeft in het verleden en dan vooral in Parijs-Roubaix bewezen dat hij gemaakt is voor dit werk.

142

Filevorming in staart van het grote pak
Terwijl het bij het Bora van Peter Sagan alle hens aan dek is op de Eikenberg door een lekke band van belangrijke luitenant Marcus Burghardt, staan ze in het staartje van het peloton ook even te voet. Dat hoort een beetje bij de Ronde van Vlaanderen, op de Koppenberg zal het straks niet anders zijn.

140

Mitchell Docker in de tegenaanval
Al de nodige schermutselingen met enkele mannen die proberen van het slot van de deur te halen in het peloton. Een van hen is de de Australiër 'Mitch' Docker van Orica-Scott. De nummer 9 van Dwars door Vlaanderen is in vorm, vorig jaar kwam hij nog zwaar ten val in Parijs-Roubaix. Een rare snuiter overigens, zo pakt hij al eens graag uit mete en weelderige moustache.

135

Opgave Betancur, materiaalpech Lampaert
Intussen is er ook al een opvallende pion uit koers gestapt, met name de Colombiaanse pocketklimmer Carlos Betancur. Wat die in Vlaanderen komt doen, is een raadsel, de ex-winnaar van Parijs-Nice is al een hele tijd op de dool. Intussen heeft Yves Lampaert aan de kant gestaan met pech. De winnaar van Dwars door Vlaanderen sluit gelukkig weer aan op de Kortekeer.

130

Dochtertje van Greg Van Avermaet steelt de show
De familie van dé Belgische topfavoriet heeft postgevat op de Oude Kwaremont en gaat daar serieus uit de bol bij de passage van Greg. Vooral diens dochtertje Fleur fleurt helemaal op wanneer papa voorbijkomt. Het meisje steelt met vlag en wimpel de show.

125

Je suis Tom! Zo eert Gilbert ploegmaat Boonen
Hij mag dan wel een streepje voor hebben op Tom Boonen, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch kampioen Philippe Gilbert niet bezig is met het afscheid van zijn ploegmakker en generatiegenoot. 'Phil' poseerde in de teambus gewillig met een maskertje van Boonen. "#ThxTom', ook Quick-Step eert zijn volgende week afzwaaiende uithangbord.

#ThxTom

3,897 Likes, 10 Comments - Quick-Step Floors Cycling Team (@quickstep_team) on Instagram: "#ThxTom"

122

Wat scheelt er met Alexander Kristoff?
Een veeg teken of wat zand in de ogen strooien? Feit is dat de Noorse stier Kristoff van Katusha aan het staartje bengelt. Dat zal krachten kosten voor de ritwinnaar in de Driedaagse De Panne-Koksijde. In 2015 uiteraard ook winnaar van deze 'Vlaanderens Mooiste'. Benieuwd hoe zijn koers gaat evolueren.

Photo News
TDW

120

Eerste beklimming van Oude Kwaremont
Het is zover dames en heren, de eerste helling van de dag. De eerste van 18 verraderlijke en zware stuks. De acht leiders dokkeren er rustig over met nog altijd een voorsprong van een kleine tien minuten. Zet u schrap voor een zinderende finale, nog 140 kilometer en we zijn binnen.

115

Wedstrijdjury waarschuwt fietspadrijders
Ondanks alle verwittigingen en precedenten in de voorbije weken zijn er nog altijd renners die op het fietspad rijden en dat is ook de mensen in de jurywagen niet ontgaan, zij sturen nog een allerlaatste waarschuwing uit via de koersradio: wie niet horen wil, moet voelen. "We hopen dat onze boodschap duidelijk is!"


110

Ook in Aalst barst wielergekte compleet los
In Aalst hebben naar schatting 40.000 wielerliefhebbers de doortocht van de Ronde Van Vlaanderen bijgewoond. Onder een stralende zon genoot het publiek van een ware koerssfeer. Aalst spaarde kost noch moeite om de Grote Markt om te toveren tot een prachtig decor. Rond 12.11 uur passeerde de koprgroep met ruim 11 minuten voorsprong op het peloton. Tijdens de doortocht ging het volk uit zijn dak.

Geen televisie- maar wel een politiehelikopter boven Aalst. Zij hielden nauwlettend de veiligheid langs het parcours in de gaten. “Aalst kwam niet op TV, maar het is en blijft een mooie stad. We zullen dat volgend jaar proberen tonen”, zegt burgemeester Christoph D’Haese. Terwijl schepen van Sport, Cultuur en Evenementen Ilse Uyttersprot (CD&V) stiekem hoopt dat Tom Boonen als eerste over de streep rijdt, wenst de burgervader Greg Van Avermaet’

Tim@mozkito.be
Tim@mozkito.be

105

Feestzones draaien door tijdens passage Ronde
Het leek wel of elke inwoner van Erpe-Mere zondagmiddag naar een van de talrijke feestzones rond het parcours van de Ronde van Vlaanderen was afgezakt. Honderden sportliefhebbers verzamelden in Erpe, Mere en Aaigem. Dankzij een vroege ontsnapping duurde de doortocht van 9 kilmeter er gelukkig ook extra lang.

“Want zo’n passage is ondanks alle voorbereidingen toch echt wel snel voorbij”, klonk het. Gespreksonderwerp bij zowat alle aanwezigen was het niet live uitzenden van de ronde. “Jammer dat we niet kunnen volgen waar de renners zitten, klonk het meermaals. De helicopter maakte wel een extra rondje rond de Kruiskoutermolen, maar of de stunt die 'Mag'et ewa Miejer zen?' er uithaalde met de minimolen nog gemonteerd zal worden, valt voorlopig af te wachten.

Koen Moreau
Koen Moreau

98

Wie we daar hebben: bondscoach Rode Duivels!
We hadden het al over de opvallende aanwezigheid van Roberto Martínez langsheen het parcours van de Ronde van Vlaanderen én in de volgwagen bij Wouter Vandenhaute en daar zijn nu ook beelden van. Schuilt er een koerskenner in onze voetbalbondscoach?

TDW

93

Emotionele en historische dag voor podiummiss
Lien Crapoen kennen we intussen allemaal als een van de bloemenmeisjes en ze is tevens de vriendin van Edward Theuns van Trek-Segafredo. Lien pakt op Instagram echter uit met bijzonder nieuws: ze zal vandaag voor de allerlaatste keer de winnaar van de Ronde van Vlaanderen kussen. Wordt het een emotioneel afscheid?

Tomorrow will be a historical day for me. My 11th consecutive podium at the Ronde van Vlaanderen. I decided it will be my last time. It's been an amazing, fantastic experience and I still get goosebumps on every podium. But now it's time for others to enjoy it! One more big smile tomorrow. See you at the most beautiful race in the world: THE RONDE. #RVV #FlandersClassics #Procycling #Podiumfun

235 Likes, 18 Comments - Lien Crapoen (@liencrapoen) on Instagram: "Tomorrow will be a historical day for me. My 11th consecutive podium at the Ronde van Vlaanderen. I..."

88

Roelandts wil de koers vroeg openbreken
Van Quick-Step naar Lotto-Soudal, de Belgische formatie die voorlopig nog met lege handen staat dit voorjaar. Komt daar vandaag eindelijk verandering in? Jürgen Roelandts lijkt alvast de geknipte man om de droogte te doorbreken. Zijn plan? De koers vroeg (doen) openbreken: "Dat is zowel voor mij als voor Tiesj Benoot een voordeel. Als het moment zich voordoet, ga ik er zeker voor gaan."

TDW

82

Studio Brussel als één blok achter Tom Boonen
De man met rugnummer 11 is ondanks het feit dat hij misschien geen drie of twee sterren heeft gekregen toch een van de blikvangers. Tom Boonen werkt vandaag zijn allerlaatste Ronde van Vlaanderen af. Drie keer gewonnen, een vierde zege zou de kers op de taart zetten. Geniet HIER nog eens mee van hoe 'Tornado Tom' vanmorgen onthaald werd in Antwerpen. Kippenvel!

BELGA
TDW

76

Peter Sagan reageert filosofisch op heisa
Hij is samen met Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert de absolute topfavoriet, maar hoe heeft de wereldkampioen alle commotie van de voorbije week beleefd? Sagan werd keihard aangepakt nadat de beelden opdoken van zijn por aan Maxime Vantomme. "Of ik boos ben geweest na Gent-Wevelgem? Neen want het is veel belangrijker om met het leven bezig te zijn dan met koersen."

TDW

67

Voorsprong van 11 minuten voor kopgroep
Hoe zit het intussen in de koers? De acht koplopers met daarbij onze drie landgenoten Stef Van Zummeren en Michael Goolaerts (Veranda's Willems-Crelan) en Edward Planckaert (Sport Vlaanderen) hebben een uiterst comfortabele voorgift van ruim elf minuten. die patriotten gaan nog een tijdje de koers kleuren.

60

"Nu kan ik Peter Sagan niet terugduwen"
Géén Maxime Vantomme in koers vandaag, het Veranclassic-Aqua Protect van de de 31-jarige West-Vlaming werd niet uitgenodigd en dus moet het slachtoffer van Peter Sagan op de Kemmelberg (het fameuze 'duwtje') vanuit de luie zetel toekijken. Vantomme heeft alvast een kwinkslag in petto voor Sagan:

52

Sep Vanmarcke bidt dat zijn maag het houdt
In normale omstandigheden is hij een van de topfavorieten, maar gezondheidsproblemen hebben kasseivreter bij uitstek Sep Vanmarcke serieus parten gespeeld. Eerst de ribben, nu de maag. "Het gaat beter, maar goed? Dat zou ik niet zeggen. Ik heb maandag voor het eerst kunnen eten. Dinsdag en donderdag heb ik goed getraind, maar dan ben ik een beetje blijven hangen. Ik hoopte nochtans vertrokken te zijn. Tot gisteren zag ik met een gespannen maag. Ik hoop dat die vandaag niet opspeelt en dat ik normaal kan eten en drinken. Alles hangt af van de maag want mijn conditie is goed."

Photo News

44

Zuid-Koreaanse fans: "Wie is die Tom Boenen?"
Deze Zuid-Koreaanse toeristen wilden eigenlijk de Tenhemelopneming van Rubens bezoeken in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. "De kathedraal was gesloten. Blijkt dat de koers hier heiliger is, maar de sfeer is fantastisch. We voelen ons al een echte Vlaming! Maar wie is die 'Tom Boenen' waar iedereen het over heeft?"

Dieter Lizen

37

Waar is al dat volk naartoe in Antwerpen?
De renners hebben Antwerpen al een poos verlaten, samen met heel wat kijklustigen, zo blijkt. Van de grote overrompeling is momenteel nog weinig te zien. Er heerst een gezellige drukte in de Antwerpse straten. Op dit moment speelt Linde Merckpoel haar DJ set en van een enorm grote publieke belangstelling kan je niet spreken. Heel wat mensen hebben zich teruggetrokken in de plaatselijke café's op daar de koers live te volgen.

David Acke

32

Roberto Martínez in volgwagen bij Vandenhaute
Een kiekje van de bondscoach van de Rode Duivels kreeg u hier al cadeau en na zijn aanwezigheid in Antwerpen volgt de Spanjaard Roberto Martínez de koers verder in de volgauto bij Wouter Vandenhaute, de grote man achter deze Ronde van Vlaanderen en Flanders Classics. Intussen zijn Roberto en zijn echtgenote Beth gespot in het Hamme van Greg Van Avermaet.

28

31, het geluksgetal van Greg Van Avermaet?
Voor de mensen die belang hechten aan bijgeloof: topfavoriet en man in bloedvorm Greg Van Avermaet is 31 jaar oud, start vandaag net als in de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem met rugnummer 31 en als klap op de vuurpijl kan hij vandaag zijn 31ste profzege uit zijn carrière boeken. Is dat nog toeval?

20

Quinziato en Keisse nu al aan de bak
De samensmelting vooraan is een feit, we hebben dus acht leiders en dit zijn nog eens de namen: Van Zummeren, Goolaerts, Planckaert, Morice, Duval, McNally, Troia en Looij. Drie landgenoten mee in de spits. De bonus is nu al zeven minuten groot. Dat betekent dat Manuel Quinziato (BMC) en Iljo Keisse (Quick-Step) zich al meteen op kop moeten nestelen om het zaakje te controleren.

Photo News

15

Ludiek spandoek voor Tom Boonen

Photonews

12

Maken twee tegenaanvallers aansluiting?
Een pakketje van zes en twee stuks die nog altijd koortsachtig proberen van de brug te slaan. Slagen Planckaert en Looij in hun opzet of mogen we hier gewag maken van de fameuze chasse patate? In het peloton zijn ze nog gezellig aan het keuvelen, het verschil met de kop van de koers bedraagt al vier minuten.


8

Filip Dewinter laat zich niet onbetuigd op Twitter
Ook heel wat politieke belangstelling in Antwerpen en lokaal boegbeeld van Vlaams Belang, Filip Dewintter is van de partij met een duidelijke boodschap op de sociale media. "Wie wil weten wat de Vlaamse identiteit precies betekent mag de Ronde van Vlaanderen niet missen!"

5

Sport Vlaanderen heeft de slag gemist
In de jonge opleidingsploeg van Walter Planckaert is het alle hens aan dek want niemand van Sport Vlaanderen is mee met de zes hazen en dat kan natuurlijk niet. Publiciteit is belangrijk en dus is Edward Planckaert samen met de Nederlander André Looij van Roompot in de tegenaanval getrokken.

2

De eerste aanval is al een feit
We zijn er nu ook écht aan begonnen en hebben al meteen een aanval van een mooi groepje van zes. Aanstoker van het gebeuren is de Brit Mark McNally van Wanty-Groupe Gobert. Met Stef Van Zummeren en Michael Goolaerts zijn er ook twee Belgen van Veranda's Willems-Crelan mee. De anderen zijn Duval, Morice en Troia.

0

Zdenek Stybar zwaait vrouw en kind uit (met kusje)
Hij wordt straks zonder twijfel een van de speerpunten binnen het ijzersterke blok van Quick-Step Floors, maar voor de start toch eerst nog even vrouw Ine en zoontje Lewis uitwuiven en trakteren op een kusje. De 31-jarige ex-crosser kan straks de eerste Tsjech worden die de Ronde van Vlaanderen wint.

Thomas Lissens

0

KNAL! De Ronde van Vlaanderen is begonnen!
Het startschot weerklinkt, burgemeester Bart De Wever verklaart de debatten voor geopend. De renners vertrekken in Antwerpen onder een stralend zonnetje en krijgen nog ruim de tijd om de benen warm te draaien. Binnen een kwartier mogen ze er écht aan beginnen.

0

Nu al een 'wheelie' van stuntman Sagan
Het was natuurlijk niet alleen uitkijken naar Tom Boonen die zijn opwachting maakt, ook Peter Sagan is een grote blikvanger. De wereldkampioen van Bora-Hansgrohe lag de voorbije dagen onder vuur na zijn duw op de Kemmelberg, maar weet het publiek meteen weer naar zijn hand te zetten met een 'wheelie' op de gele loper.

0

Geniet LIVE mee van entree Tom Boonen

0

Tom Boonen toegejuicht als een rockster
Bangelijk momentje op de Grote Markt van Antwerpen wanneer Tom Boonen, drievoudig winnaar en toe aan zijn allerlaatste Ronde, op het startpodium verschijnt. Een staande ovatie krijgt hij, van het publiek én zijn ploegmaats. En dat vindt hij zelf geweldig: "Dit geeft toch kippenvel hoor. Ik was tot nu toe redelijk kalm, maar met zoiets verrassen de mensen jou toch."

0

Pozzato met speciale fiets

Thomas Lissens
Thomas Lissens

0

Veiligheidsmaatregelen
Deze mountainbikers moesten aan de voet van de Kwaremont rechts omkeer maken. Met rugzakken kwamen ze niet voorbij de strenge veiligheidscontrole.

Henk Deleu

0

Bondscoach Roberto Martínez op post

Thomas Lissens

0

Zieke Jens Keukeleire mist Vlaanderens Mooiste
Jens Keukeleire zal niet aan de start verschijnen van de Ronde van Vlaanderen. De nummer twee van Gent-Wevelgem is ziek, zo laat de renner van Orica-Scott via Twitter weten. "Door ziekte vandaag geen start voor mij in de Ronde van Vlaanderen. Veel geluk aan de ploegmaats. Het zal pijn doen om er niet bij te zijn", tweette Keukeleire.

0

Ploegenvoorstelling
Binnen enkele ogenblikken worden de eerste ploegen van de Ronde van Vlaanderen in Antwerpen voorgesteld. Burgemeester Bart De Wever en schepen van sport Ludo Van Campenhout heetten de Ronde welkom op "de mooiste Grote Markt van de wereld." Op de vraag van Linde Merckpoel waar De Wever gaat kijken antwoordde hij "gewoon thuis, dat is nog altijd de beste plek om de koers te volgen." Van Campenhout antwoordde minder strategisch: "Goh hier ergens op café, denk ik," wat het publiek wel kon smaken, gezien het recente nieuws over het drankprobleem van de schepen. De Wever was minder opgezet met de uitspraak. Zijn gezicht sprak boekdelen.

Benoit DF
Benoit DF
Benoit DF

0

Goeiemorgen!

Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu

voorbeschouwing

De Ronde is dood, lang leve de Ronde! Nadat het startschot van hét Vlaamse wielermonument bij uitstek 19 jaar in Brugge mocht weerklinken, verhuist de wielerkaravaan vanaf dit jaar naar Antwerpen. Vanaf de Grote Markt trekt het peloton in 260 kilometer naar Oudenaarde, het hartje van de Vlaamse Ardennen. De startplaats is trouwens niet de enige nieuwigheid in 'Vlaanderens Mooiste', ook de aanloop naar de heuvelzone is anders met een uitstapje richting de Waaslandtunnel, Linkeroever, Burcht en de zeven 'Dorpen van de Ronde'. Dat zijn Sint-Niklaas, Hamme-Zogge (de thuis van Greg Van Avermaet), Berlare, Aalst, Erpe-Mere, Herzele en Zottegem. West-Vlaanderen laten we dan weer letterlijk en figuurlijk links liggen.

Comeback van de Muur
Nog een belangrijk wapenfeit is de terugkeer van de Muur van Geraardsbergen. Voor het laatst scherprechter in 2011, de editie die werd gewonnen door Nick Nuyens. De mythische helling wordt in tegenstelling tot vroeger niet in de finale aangesneden, maar wel al op 95 kilometer van de streep. Pas in de finale met de gevreesde Koppenberg, de Oude Kwaremont en de Paterberg mogen we het echte vuurwerk verwachten. Al weet je maar nooit, de voorbije weken zagen we al dat de koers alsmaar vroeger openbreekt en het peloton ervoor opteert om al snel oorlog te voeren. Na de laatste keer Paterberg is het nog 13,2 kilometer tot de aankomst in Oudenaarde.

Drie favorieten, veel outsiders
Wie zijn de topfavorieten? Drie man: man in bloedvorm en grote slokop Greg Van Avermaet, wereldkampioen en uittredend winnaar Peter Sagan en een herboren en hongerige Philippe Gilbert. Laatstgenoemde kan uiteraard rekenen op een sterke ploeg met in eerste instantie de afscheidnemende Tom Boonen. De drievoudige winnaar van wil nog één keer knallen in zijn allerlaatste Ronde. En dan hebbben ze bij Quick-Step ook nog ijzers als Terpstra, Stybar, Lampaert en Trentin in het vuur. En ook aan outsiders natuurlijk geen gebrek met revelatie Oliver Naesen (AG2R), John Degenkolb (Trek), Alexander Kristoff (Katusha), Tiesj Benoot (Lotto) en de sterke Britse Sky-tandem Ian Stannard-Luke Rowe. En wie weet duiken er nog enkele verrassingen op.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om er een beklijvende en onvergetelijke wielerzondag van te maken. Mis geen kilometer of schermutseling van de Ronde van Vlaanderen, LIVE bij HLN.be. We beginnen eraan om 10u30!

photo_news
Photo News
ANP
BELGA
BELGA
Getty Images
BELGA

Deelnemerslijst:

Bora-Hansgrohe (Dui):

1. Peter Sagan (Slk); 2. Christoph Pfingsten (Dui); 3. Marcus Burghardt (Dui); 4. Lukas Pöstlberger (Oos); 5. Juraj Sagan (Slk); 6. Maciej Bodnar (Pol); 7. Rüdiger Selig (Dui); 8. Andreas Schillinger (Dui)

Quick-Step Floors (Bel):

11. Tom Boonen; 12. Philippe Gilbert; 13. Julien Vermote; 14. Iljo Keisse; 15. Yves Lampaert; 16. Zdenek Stybar (Tsj); 17. Niki Terpstra (Ned); 18. Matteo Trentin (Ita)

Lotto Soudal (Bel):

21. Tiesj Benoot; 22. Jens Debusschere; 23. Tony Gallopin (Fra); 24. André Greipel (Dui); 25. Nikolas Maes; 26. Jürgen Roelandts; 27. Marcel Sieberg (Dui); 28. Jasper De Buyst

BMC (VSt):

31. Greg Van Avermaet; 32. Silvan Dillier (Zwi); 33. Jean-Pierre Drucker (Lux); 34. Martin Elmiger (Zwi); 35. Stefan Küng (Zwi); 36. Manuel Quinziato (Ita); 37. Daniel Oss (Ita); 38. Francisco Ventoso (Spa)

Cannondale-Drapac (VSt):

41. Sep Vanmarcke; 42. Tom Van Asbroeck; 43. Sebastian Langeveld (Ned); 44. Alberto Bettiol (Ita); 45. Taylor Phinney (VSt); 46. Tom Scully (NZe); 47. Ryan Mullen (Ier); 48. Dylan van Baarle (Ned)

Trek-Segrafredo (VSt):

51. Jasper Stuyven; 52. Edward Theuns; 53. Koen de Kort (Ned); 54. Fabio Felline (Ita); 55. Gregory Rast (Zwi); 56. Kiel Reijnen (VSt); 57. John Degenkolb (Dui); 58. Boy van Poppel (Ned)

Orica-Scott (Aus):

61. Mathew Hayman (Aus); 62. Jens Keukeleire; 63. Luke Durbridge (Aus); 64. Mitch Docker (Aus); 65. Sam Bewley (NZe); 66. Alexander Edmondson (Aus); 67. Luka Mezgec (Sln); 68. Magnus Cort Nielsen (Den)

AG2R-La Mondiale (Fra):

71. Oliver Naesen; 72. Stijn Vandenbergh; 73. Gediminas Bagdonas (Lit); 74. Nico Denz (Dui); 75. Julien Duval (Fra); 76. Hugo Houle (Can); 77. Alexis Gougeard (Fra); 78. Rudy Barbier (Fra)

Katusha-Alpecin (Zwi):

81. Alexander Kristoff (Noo); 82. Tony Martin (Dui); 83. Reto Hollenstein (Zwi); 84. Baptiste Planckaert; 85. Rick Zabel (Dui); 86. Marco Haller (Oos); 87. Michael Morkov (Den); 88. Nils Politt (Dui)

Astana (Kaz):

91. Matti Breschel (Den); 92. Laurens De Vreese; 93. Oscar Gatto (Ita); 94. Andrey Grivko (Oek); 95. Dmitriy Gruzdev (Kaz); 96. Zhandos Bizhigitov (Kaz); 97. Alexey Lutsenko (Kaz); 98. Michael Valgren Andersen (Den)

Team Sky (GBr):

101. Ian Stannard (GBr); 102. Luke Rowe (GBr); 103. Gianni Moscon (Ita); 104. Slavatore Puccio (Ita); 105. Christian Knees (Dui); 106. Owain Doull (GBr); 107. Jonathan Dibben (GBr); 108. Luskasz Wisniowski (Pol)

Dimension Data (ZAf):

111. Edvald Boasson Hagen (Noo); 112. Nick Dougall (ZAf); 113. Bernhard Eisel (Oos); 114. Tyler Farrar (VSt); 115. Reinhardt Janse Van Rensburg (ZAf); 116. Youcef Reguigui (Alg); 117. Jay Thomson (ZAf); 118. Scott Thwaites (GBr)

Movistar (Spa):

121. Carlos Betancur (Col); 122. Jorge Arcas (Spa); 123. Hector Carretero (Spa); 124. Nelson Oliveira (Por); 125. Imanol Erviti Ollo (Spa); 126. Nuno Matos (Por); 127. Alex Dowsett (GBr); 128. Jasha Sütterlin (Dui)

Bahrain-Merida (Bah):

131. Ion Insausti (Spa); 132. Niccolo Bonifazio (Ita); 133. Borut Bozic (Sln); 134. Ivan Garcia (Spa); 135. Sonny Colbrelli (Ita); 136. Chun Kai Feng (Tpe); 137. Meiyin Wang (Chn); 138. Luka Pibernik (Sln)

LottoNL-Jumbo (Ned):

141. Lars Boom (Ned); 142. Twan Castelijns (Ned); 143. Amund Jansen (Noo); 144. Bram Tankink (Ned); 145. Gijs Van Hoecke; 146. Jos van Emden (Ned); 147. Steven Lammertink (Ned); 148. Maarten Wynants

FDJ (Fra):

151. Arnaud Démare (Fra); 152. Mickael Delage (Fra); 153. Jacopo Guarnieri (Ita); 154. Johan Le Bon (Fra); 155. Ignatas Konovalovas (Lit); 156. Matthieu Ladagnous (Fra); 157. Olivier Le Gac (Fra); 158. Marc Sarreau (Fra)

Team Sunweb (Dui):

161. Sören Kragh Andersen (Den); 162. Nikias Arndt (Dui); 163. Phil Bauhaus (Dui); 164. Roy Curvers (Ned); 165. Bert De Backer; 166. Ramon Sinkeldam (Ned); 167. Mike Teunissen (Ned); 168. Zico Waeytens

UAE Abu Dhabi (VAE):

171. Simone Consonni (Ita); 172. Andrea Guardini (Ita); 173. Marko Kump (Sln); 174. Vegard Stake Laengen (Noo); 175. Marco Marcato (Ita); 176. Sacha Modolo (Ita); 177. Oliveiro Troia (Ita); 178. Frederico Zurlo (Ita)

Sport Vlaanderen-Baloise (Bel):

181. Preben Van Hecke; 182. Edward Planckaert; 183. Jonas Rickaert; 184. Dries Van Gestel; 185. Thomas Sprengers; 186. Stijn Steels; 187. Kenneth Van Rooy; 188. Bert Van Lerberghe

Wanty-Groupe Gobert (Bel):

191. Guillaume Van Keirsbulck; 192. Frederik Backaert; 193. Wesley Kreder (Ned); 194. Yoann Offredo (Fra); 195. Mark McNally (GBr); 196. Andrea Pasqualon (Ita); 197. Pieter Vanspeybrouck; 198. Dion Smith (NZe)

Veranda's Willems-Crelan (Bel):

201. Stijn Devolder; 202. Gaetan Bille; 203. Sander Cordeel; 204. Dries De Bondt; 205. Huub Duijn (Ned); 206. Otto Vergaerde; 207. Stef Van Zummeren; 208. Michael Goolaerts

Direct Energie (Fra):

211. Romain Cardis (Fra); 212. Bryan Coquard (Fra); 213. Sylvain Chavanel (Fra); 214. Antoine Duchesne (Fra); 215. Yohann Gene (Fra); 216. Julien Morice (Fra); 217. Adrien Petit (Fra); 218. Alexandre Pichot (Fra)

Cofidis (Fra):

221. Loic Chetout (Fra); 222. Dimitri Claeys; 223. Hugo Hofstetter (Fra); 224. Christophe Laporte (Fra); 225. Cyril Lemoine (Fra); 226. Florian Sénéchal (Fra); 227. Michael Van Staeyen; 228. Kenneth Vanbilsen

Roompot-Nederlandse Loterij (Ned):

231. Jesper Asselman (Ned); 232. Berden de Vries (Ned); 233. Pim Ligthart (Ned); 234. André Looij (Ned); 235. Taco Van der Hoorn (Ned); 236. Elmar Reinders (Ned); 237. Brian van Goethem (Ned); 238. Coen Vermeltfoort (Ned)

Wilier-Triestina (Ita):

241. Filippo Pozzato (Ita); 242. Liam Bertazzo (Ita); 243. Matteo Draperi (Ita); 244. Giuseppe Fonzi (Ita); 246. Rafael Andriato (Bra); 247. Alex Turrin (Ita); 248. Eugert Zhupa (ZAf). .