Herbeleef hoe knalprestatie van Blanche een fraaie vierde plek opleverde

AP
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

live

Hieronder kan u nog eens nagenieten van de prima prestatie van Blanche.


Portugal wint, Blanche eindigt vierde!


België krijgt 255 punten, goed voor de vierde plek bij de volksjury. Dat wordt waarschijnlijk een vierde plek als eindresultaat.


Het ene land na het andere valt nu af, we zitten al in de top vijf.


En plots gaat het snel: Nederland is verrassend snel uitgeteld.


Portugal los aan kop

Portugal staat los aan kop na de ronde van de vakjury. Blanche volgt op de negende plek, maar nu zijn er nog een pak punten te verdienen via de televoters.


Achtste plek

De eerste twaalfpunter is binnen, via Ierland. Dankuwel! Daardoor wippen we weer over Nederland, maar dat verandert snel als Roemenië de volle buit schenkt aan onze noorderburen. Polen doet er voor ons nog eens tien bovenop. Spanje heeft voorlopig nog geen enkel punt.


Negende plek

Geen punten van Bulgarije, waardoor Nederland nu boven ons wipt. Negende voorlopig. Gelukkig schenken Italië en Portugal ons nog eens respectievelijk zeven en acht punten, die doen deugd. Van Zwitserland krijgen we er zes cadeau. De Nederlanders geven ons slechts twee punten. Portugal heeft intussen een straat voorsprong.


Denemarken en Oostenrijk

Denemarken, Oostenrijk en Estland doen er elk nog eens twee punten bovenop, maar in de stand zakken we naar een achtste plek. Dat kan echter nog helemaal veranderen als straks de punten van de televoters erbij geteld worden. Portugal staat er alleszins heel goed voor.


Voorlopig vierde

De Zweedse vakjury schenkt ons het eerste punt, daarna wordt het alleen maar beter. Voorlopig staan we mooi vierde. Onder meer Letland en Israël bedelven ons onder de punten. Portugal neemt al meteen een voorsprong.


Gedaan met stemmen

Het stemmen zit erop, de weg naar de climax kan beginnen...


Ruslana

Ruslana geeft het beste van zichzelf, maar nu is het toch vooral wachten tot de lijnen gesloten worden. Laat die puntentelling maar beginnen!


Stemmen maar

Het stemmen kan beginnen. Benieuwd hoe hoog Blanche zal eindigen, want haar prestatie was echt wel top.

AFP

26. Frankrijk

Alma - Requiem
Het slotakkoord is voor Alma, een van de weinigen die in de eigen taal zingt. Alma heeft nog maar net haar eerste album uitgebracht, maar op het podium is van koudwatervrees geen spoor te merken. Ze is dan ook een complete artieste, die haar eigen teksten schrijft en piano speelt. De dood van haar eerste grote liefde deed haar uiteindelijk de stap naar de showbizzwereld zetten. En nee, daar hoeft ze na vanavond zeker geen spijt van te hebben.

AFP

25. Bulgarije

Kristian Kostov - Beautiful mess
Prima de zenuwen onder controle gehouden, zelfs bij de hoge noten. Als iemand Portugal, Italië (en België) kan bedreigen, is het wel deze Kristian Kostov. De hartendief is pas zeventien jaar geworden, nog jonger dan Blanche dus. Maar zijn live video wérkt op het scherm en hij kan de tranentrekker nog eens verdomd gemeend brengen ook. De sms-stemmen van de giechelende puberkolonie heeft hij sowieso op zak, benieuwd of de ouders zullen volgen. Stel u nu maar even voor dat een Rus het Songfestival in Oekraïne wint...

Getty Images

24. Zweden

Robin Bengtsson - I Can't Go On
I can't go on? Klopt niet helemaal, want Bengtsson is toch maar mooi doorgestoten tot de finale. Met zijn strak pak lijkt de oerdegelijke Zweed zo weggeplukt uit een belangrijke vergadering, tot hij plots zijn dansende zakenpartners mee op de loopband sleurt. De truc met de micro die in zijn handen gestopt wordt, zit overigens nog fris in het geheugen. Laura Tesoro, iemand? Zonder meer dansbaar podiummateriaal, als u het ons vraagt.

Getty Images

23. België

Blanche - City Lights

Top gedaan, Blanche! Een pak meer zelfvertrouwen dan vorige dinsdag, de ijzersterke song kwam mooi binnen. Dit ruikt naar minstens een top vijf. Mooi kalm gebleven ook: na het gastland moeten optreden is nooit een cadeau. En op het eind kon er nog een lach af ook. Wat een prestatie!

Getty Images

22. Oekraïne

O. Torvald - Time
Ook al die miserie in de wereld beu? Geef er dan eens een stevige lap op om je hoofd te zuiveren. Een simpele truc, die blijkbaar nog werkt ook: de Oekraïners in de zaal gingen compleet uit hun dak na de overdosis ballads die ze al op hun bord gekregen hebben. Een nieuwe zege zit er niet bepaald in, maar O. Torvald leverde wel degelijke rock af. En de prijs voor 'grootste constructie op het podium', die pakken ze hen ook niet meer af.

Photo News

21. Duitsland

Levina - Perfect Life
Wanhoop niet langer, Duitsland. Ondanks de onzekere tonen in het begin zal Levina er wel voor zorgen dat jullie die stevige kater van vorig jaar -een laatste plaats- kunnen doorspoelen. Gezien met wat voor gemak ze later die hoge noten haalde? Kan ook niet anders voor iemand die op negenjarige leeftijd al haar eerste talentenwedstrijd won. Een vertrouwd geluid helpt ook altijd. Want ja, dat begin leek echt als twee druppels water op 'Titanium' van David Guetta.

EPA

20. Roemenië

Ilinca ft. Alex Florea - Yodel it
Rock, rap en gejodel samen? Dan kan u net zo goed een orkest uit Kazachstan samba laten spelen. Maar kijk: de twee 'The Voice'-finalisten schopten het toch tot de finale. En of ze er een feestje van maakten, de knotsgekke zomerhit lijkt nu echt wel een feit. Waarom Ilinca eigenlijk jodelt? "Het is leuk om te doen en ik kan het toevallig", luidt het antwoord. Soms kan het leven gewoon simpel én prettig gestoord zijn.

EPA

19. Cyprus

Hovig - Gravity
Ideaal om op maandagochtend met de nodige colère en vastberadenheid naar het werk te stappen, maar werkt het ook op een feestje als als het Songfestival? De danspasjes heeft Hovig in ieder geval mooi afgekeken van Loïc Nottet, de rest van de mosterd ging hij halen bij 'Human' van Rag'n'Bone Man. Dankzij zijn roots heeft hij de volle steun van de Armeniërs op zak, helaas zal het daar allicht ook bij blijven.

EPA

18. Verenigd Koninkrijk

Lucie Jones - Never give up on you
Van een manusje-van-alles gesproken: vanuit 'X Factor' stortte Lucie zich vol passie op de musicalwereld, met onder meer een rol in Les Misérables op West End. Als model schopte ze het tot gezicht van Wonderbra, als actrice was ze al te zien in de bekende misdaadserie 'Midsomer Murders'. Haar grootste angst? Allerlaatste eindigen in dit 'zottenkot'. We kunnen haar geruststellen: zo'n vaart zal het niet lopen.

WireImage

17. Noorwegen

JOWST - Grab The Moment
"Ik ga die stem in mijn hoofd vermoorden", zingt JOWST. Ons inziens houdt hij toch beter de toetsenist met het enge masker in het oog. De Noren mogen blij zijn dat ze het tot in de finale geschopt hebben, maar hier stopt hun avontuur. Nog vijf acts en dan is Blanche aan de beurt.

Getty Images

16. Spanje

Manuel Navarro - Do it for your lover
Vier kerels in hawaïshirt die een veel te zeemzoet nummer staan af te drammen? Serieus, welke masochist heeft dit uit zijn mouw geschud? En dan te bedenken dat Manuel Navarro hier niet eens had mogen staan. De Spaanse tv-kijkers verkozen eigenlijk Mirela, maar daar stak de jury eigenhandig een stokje voor. Toen de zege van de boysband vaststond, reageerde het publiek in de studio met boegeroep.

Getty Images

15. Griekenland

Demy - This is love
Een powerballad in het begin? Check. Een danceknaller op het eind? Check. Een jurk met bijzonder hoge split? Jazeker. En tussendoor nog eens twee Griekse goden die zich in bloot bovenlijf aan de voeten van de zangeres werpen? Klinkt als het ideale Songfestival-recept, maar toch kan het nummer niet helemaal bekoren. En ook Demy zelf gleed enkele keren uit. Een domper toch voor iemand die al bijna net zoveel nummer 1-hits scoorde als er Griekse eilanden zijn.

Getty Images

14. Australië

Isaiah - Don't come easy
De Aussies doen pas voor de derde keer mee, maar lijken nu al een vaste waarde aan de top. In 2015 eindigden ze vijfde na 'onze' Loïc Nottet, vorig jaar sleepte Dami Im zelfs een tweede plek uit de brand. De wenkbrauwen ogen imposant, maar vergis u niet: met die Sam Smith-achtige ballad zal Isaiah ongetwijfeld menig tienerhart sneller doen slaan. Toch maar rekening houden dus met deze jonge knaap, die vorig jaar nog glansrijk 'X Factor' won.

AP

13. Kroatië

Jacques Houdek - My Friend
Een popartiest die een operaduet met zichzelf zingt? Juist ja, dat hadden we nog niet gehad. Als kijker blijf je even verdwaasd in je zetel achter. Missie geslaagd dus, want het optreden blijft hangen. De stemmen van de holebigemeenschap mag Houdek na enkele schandalige uitspraken echter wel op zijn buik schrijven . "Homo's en lesbiennes kunnen niet op gelijke manier behandeld worden als de rest, dat zou een terugkeer betekenen naar Sodom en Gomorra", klonk het onder meer tijdens een interview in 2005.

AP

12. Azerbeidzjan

Dihaj - Skeletons
Volgeschreven schoolborden en een paard op een ladder? Een gefliptere act vind je dit jaar niet op het Songfestival, maar toch zit er een betekenis achter. "Die kerel met het paardenmasker is de slechterik", maakt Dihaj duidelijk. "Hij staat op een ladder om de enorme emotionele afstand tussen ons aan te tonen. Op het eind ontsnap ik uit de kooi en maak ik een kruis over onze destructieve relatie." Gehoord, Twitter? Stop dus maar met die obligate woordgrapjes.

Photo News

11. Portugal

Salvador Sobral - Amar Pelos Dois
De breekbare song over een onvindbare geliefde springt er zodanig tussenuit dat de bookmakers hem tot topfavoriet gebombardeerd hebben. Met recht en reden, want Salvador charmeerde ook nu weer met zijn bijzondere mimiek en inlevingsvermogen. Opmerkelijk: de man lijdt aan een ernstige hartaandoening, waardoor hij slechts twee dagen voor de halve finale zijn opwachting in Kiev maakte. In tussentijd nam zijn zus, die ook al het nummer schreef, de repetities voor haar rekening.

Getty Images

10. Denemarken

Anja - Where I Am
Pittige tante, deze Anja. Fraai hoe ze in haar rode jurk op de knieën gaat en er vervolgens op de achtergrond een gouden regen losbarst. Een van de betere stemmen ook, maar toch lijkt een plek in de middenmoot het hoogst haalbare. Haar ouders zijn Deens, maar zelf is ze geboren en getogen in Australië. In 2014 schreef ze er zelfs 'The Voice' op haar naam. Anja knutselde de ballad -gekruid met enkele riskante uithalen- zelf in elkaar, want "eigen werk zing ik beter".

Getty Images

9. Italië

Francesco Gabbani - Occidentali's Karma
Topfavoriet bij de bookmakers na Portugal en Gabbani toont nu ook waarom: de Italiaan staat met zoveel présence op het podium dat zelfs Clouseau er nog een puntje kan aan zuigen. Het nummer steekt de draak met de manier waarop westerlingen troost zoeken in oosterse rituelen. Alsof we toeristen in een vakantiedorp zijn. "We doen yoga om een evenwicht te vinden tussen lichaam en geest", aldus Gabbani. "Maar naar de yogales trekken we enkel in onze meest modieuze kledij." Ach, neem het ook niet té serieus. Uiteindelijk zijn we allemaal dansende naakte apen, toch?

Getty Images

8. Hongarije

Joci Pápai - Origo
Joci Pápai is de allereerste Romazigeuner ooit op het podium van het Songfestival, een mijlpaal die hem met trots vervult. Een ode aan zijn taal, zijn afkomst en zijn land mag dan natuurlijk niet ontbreken. Maar of het dan zo'n goed idee is om zigeunerviolen, Hongaarse rap en een bijna huilend gezongen refrein te combineren? De meerwaarde van die melkbus zal ook voor eeuwig een mysterie blijven, valt te vrezen.

Getty Images

7. Moldavië

Sunstroke Project - Hey Mamma
Epic Sax Guy, wat hebben we hem gemist! Sunstrike Project stelde in 2010 al eens teleur met een 22ste plek, maar Sergey Stepanov hield er met zijn flamboyante saxofoonsolo wel een straffe internethype aan over. Het mouwloze hemd van toen heeft moeten plaatsmaken voor een stijlvolle smoking, het eindresultaat blijft gelukkig even aanstekelijk. Lekkere chaos op dat podium, een mens fleurt er meteen van op.

Getty Images

6. Nederland

OG3NE - Lights and Shadows
Lisa, Amy en Shelley: drie zussen uit Rotterdam die de pannen van het dak zingen voor hun ongeneeslijk zieke moeder. Isolde strijdt al jaren tegen een zeldzame vorm van botkanker. Haar nek is vastgezet, waardoor ze haar hoofd slecht kan bewegen. Haar tongzenuw is beschadigd, waardoor praten moeizamer gaat. Binnenkort volgen nieuwe bestralingen, maar dat kon haar niet tegenhouden om toch naar Kiev te vliegen. Natúúrlijk haalden de zangeressen daar extra kracht uit. Een warme gloed van hemelse samenzang en heel Europa mocht meegenieten.

Getty Images

5. Armenië

Artsvik - Fly With Me
Hypnotiserend, een moderne beat en toch ook een vleugje etnische klanken: Artsvik lijkt een mooie combinatie gevonden te hebben om hoog te eindigen. Op haar vijfde verhuisde ze naar Rusland, waar ze dankzij 'The Voice' uitgroeide tot een heuse sensatie. Het liedje in het Engels zingen lukt nog net, in de coulissen knapt een tolk de rest van het werk op. Qua paardenstaart moet Artsvik in ieder geval wel de duimen leggen voor Slavko van Montenegro.

Getty Images

4. Oostenrijk

Nathan Trent - Running on air
Vraag ons niet wat die halve maan uit papier-maché op het podium staat te doen, we zijn er nog steeds niet uit. Nathan klonk zuiverder dan in de halve finale, maar inhoudelijk blijft 'Running on Air' helaas lichter wegen dan een luchtballon. Toch mag u vanavond ook een beetje voor Oostenrijk supporteren: de aanwezigheid van de Vlaamse Helena De Maertelaere als achtergrondzangeres maakt veel goed.

Getty Images

3. Wit-Rusland

Naviband - Story of My Life
Maak kennis met pianist-gitarist-journalist Artem Lukyanenko (34) en zijn 25-jarige zangeres Ksenia Zhuk. De twee zingen bewust in het Wit-Russisch omdat hun land op de kop af 800 jaar bestaat. Dat ze in de finale zitten, hadden ze zelf niet zien aankomen. De ambities blijven dus eerder bescheiden. "Miljoenen tv-kijkers hebben nu toch al even onze moedertaal gehoord, daar zijn we al blij mee."

AFP

2. Polen

Kasia Mos - Flashlight
Opluchting bij de organisatie: de meest gewaagde jurk van de avond heeft opnieuw geen kroonjuwelen ontbloot. Of Kasia en haar verloren gelopen violist voorts nog een rol van betekenis zullen spelen, valt echter te betwijfelen. Haar nobele boodschap -waarvoor ze eerder ook al de cover van 'Playboy' sierde- moet daarentegen wel blijven nazinderen: toon een hart voor dieren.

EPA

1. Israël

Imri Ziv - I feel alive

Als allerlaatste in de halve finale, als eerste in de finale: ze doen de ambitieuze spierenbundel uit Tel Aviv wat aan. Maar zijn charmante lach verliezen? Imri denkt er zelfs nog niet aan. Zijn danceliedje klinkt fris in de oren, maar hier en daar klinkt toch een valse noot. Misschien toch niet de perfecte keuze om hem te promoveren van achtergrondzanger tot uithangbord. Toch een aardige knaller om te beginnen.

EPA

Kandidaten op het podium

Alle deelnemers maken stuk voor stuk hun opwachting op het podium. Een mooie parade van muzikaal talent.

Dana International: 'Beste liedje'

Volgens Dana International heeft Blanche het beste liedje van het hele Songfestival. "Haar zelfvertrouwen kan nog wat beter, maar 'City Lights' kan overal in Europa een grote hit worden."


Beste prestatie tot nu toe

Het optreden voor de vakjury gisteren was de beste prestatie van Blanche tot nu toe, weet Peter Van de Veire te vertellen. Als dat geen opsteker is...


Trots

Op een avond als deze durven trotse Europeanen nog eens alles uit de kast halen.

Temperatuur stijgt

De temperatuur in de huiskamers loopt stilaan op. Het lijkt wel alsof de Rode Duivels zo dadelijk aan de beurt zijn.

Lang wachten op België

Blanche komt vanavond als 23ste aan de beurt, net na gastland Oekraïne. Daarna volgen enkel nog Zweden, Bulgarije en Frankrijk.


voorbeschouwing

De bookmakers zetten Blanche resoluut op de vierde plek, na Portugal, Italië en Bulgarije. De hoop op een goede uitslag is dus meer dan gewettigd. "In enkele maanden tijd ben ik mentaal een paar jaar ouder geworden. Het gaat snel met mij", aldus de 17-jarige landgenote. "Zo kwam ik een jaar geleden amper uit mijn woorden, maar nu heb ik veel meer vertrouwen en mijn muziek is ook stukken beter. Ik geloof erin."

"Wie er gaat winnen vanavond? Ik natuurlijk!" Blanche schatert het uit terwijl ze het zegt, dan voegt ze er snel aan toe dat er toch een handvol topfavorieten zijn. "Italië, Portugal, Bulgarije, Moldavië - Zweden ook. Maar de top 5 moet kunnen." Of ze in die missie slaagt, kan u hier vanavond live volgen vanaf 21 uur.