Herbeleef hoe Gesink de koninginnenrit naar zijn hand zette in de Vuelta

TDW
  • 14de rit Ronde van Spanje
  • Urdax-Dantxarinea-Col d'Aubisque (196,1 km)
  • Vier zware cols op het menu
  • Nairo Quintana staat voor serieuze test
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

196

Gesink wint! De Nederlander sprint Silin en Elissonde uit het wiel en pakt de zege in de koninginnenrit.


195

Gesink zet aan op 300 meter van de streep.


195

Gesink en Elissonde duiken de slotkilometer in.


194

Indrukwekkende Froome
De vele plaagstoten van Quintana kunnen Froome niet deren. De Brit lost Quintana's wiel niet.


194

Quintana reageert, Contador past
Quintana probeert toch weg te rijden, maar Froome lost zijn wiel voor geen meter. Heerlijk gevecht.


194

Elissonde sluit aan, Bakelants lost
Voorin zijn het nu Gesink en Bakelants die op weg lijken naar de zege. Bakelants heeft de rol moeten lossen.


193

Froome dicht de kloof
Indrukwekkend hoe Froome de kloof met Quintana in geen tijd dichtrijdt. De Brit krijgt Chaves en Contador mee.


193

Yates op weg naar Bakelants?
Yates stoomt inmiddels lustig door en hij volgt op een minuut van de koplopers. Vormt hij nog gevaar?


191

Quintana met nieuwe prik
Quintana geeft er opnieuw een stevige ruk aan en nu lijken Froome, die een beroep moet doen op de sterke König, en Contador wel even te moeten passen. Kan de Colombiaan opnieuw een tik uitdelen?

BELGA

191

Yates virtueel op het podium
De inspanningen van Yates leveren resultaat op. Voorlopig staat hij virtueel in de top drie.


190

14 seconden
Op zes kilometer van de top hebben Gesink en Bakelants veertien seconden voor op hun achtervolgers.


190

Sanchez met versnelling
Voor Samuel Sanchez gaat het niet snel genoeg bij de klassementsmannen en de Spanjaard van BMC springt weg.


190

Gesink valt voorin aan
Gesink plaatst een tussenversnelling en het is Jan Bakelants die voorlopig als enige kan reageren.


189

Strijdlust voor Gerrans
De organisatie heeft beslist dat Simon Gerrans (Orica) vandaag de meest strijdlustige renner was.


189

Quintana deelt een eerste prik uit
Quintana hoort dat Valverde al op meer dan een minuut zit en de Colombiaan plaatst een eerste stevige versnelling. Voorlopig valt de schade mee, de belangrijkste pretendenten maken het kloof goed.


188

Gesink sluit aan bij de kop
Gesink is naar de koplopers gereden. Een stevige kluif voor Bakelants.


188

Knechten bijna op
De klassementsmannen zijn voorlopig nog niet aan de oorlog begonnen, al heeft Valverde wel al de rol moeten lossen. De knechten zijn inmiddels bijna allemaal opgebruikt.


186

Bakelants heeft vier extra kompanen gekregen
Bakelants en Silin hebben voorin opnieuw het gezelschap gekregen van Bennett, Elissonde, De Clercq en Bernard. Hun voorsprong bedraagt net geen veertig seconden op de groep Gesink en de Nederlander beslist om er een nieuwe ruk aan te geven.


185

Halve minuut voor Bakelants
De voorsprong van Bakelants en zijn Russische metgezel schommelt rond de halve minuut. In het peloton voeren de mannen van Quintana, die er een relatief rustige dag hebben opzitten, de forcing.


183

Bakelants en Silin kiezen voor de aanval
De gelosten van de kopgroep maken door het beulwerk van Gesink en Rolland opnieuw wat terrein goed en daarom beslissen Silin en Bakelants kiezen voor de aanval en de rest lijkt te moeten passen.


177

Houden de kolopers stand?
De koplopers, aangevoerd door Bart De Clercq en Jan Bakelants, hebben bij het begin van de Aubisque nog iets minder dan vijf minuten voorsprong. Houden ze stand? Het heeft er steeds meer van weg.


173

Koplopers bijna aan de Aubisque
De koplopers moeten nog drie kilometer rijden tot aan de voet van de Aubisque. Die ligt op ruim 16 kilometer van de finish.

Keukelaire, die al een rit won in deze Vuelta, schoof mee in de kopgroep.
Photo News Keukelaire, die al een rit won in deze Vuelta, schoof mee in de kopgroep.

170

Putsch van Yates heeft resultaat
Door de aanval van Yates is de nervositeit in het peloton gestegen. Ook Keukeleire wacht zijn ploegmaat op en de mannen van Contador en Quintana moeten nu vol aan de bak.


165

Yates loopt uit
Inmiddels loopt Yates, die Gerrans en Nielsen heeft ingehaald en hulp krijgt van zijn ploegmaats, uit tot 1'30" op de andere klassementsmannen.

165

Elissonde gaat voor de punten
In het zicht van de top van de Col de Marie-Blanque heeft Elissonde een versnelling geplaatst. Hij pakt ook de tien punten en nadert zo tot op zes punten van Fraile in het bergklassement. Op de top van de Aubisque liggen zo meteen nog 15 punten.


160

Yates versnelt
Jack Haig versnelde eerst uit het peloton en niet veel later volgde zijn Britse ploegmaat Simon Yates (Orica) dat voorbeeld. De nummer zeven in de stand wil een zaakje doen, Sky probeert gestaag het gat te dichten, maar Yates loopt al snel een halve minuut uit.


154

Campenaerts en Meersman moet lossen
De steile Col de Marie-Blanque eist meteen al enkele slachtoffers in de kopgroep. Fraile, Campenaerts en Gerrans bekopen hun stevige inspanningen van eerder deze rit. Ook Meersman zoekt zijn eigen tempo, Losada bezorgt zichzelf wat verfrissing.

151

Kopgroep begint aan de Col de Marie-Blanque
De koplopers hebben nog steeds een voorgift van zes minuten en ze beginnen aan de derde zware beklimming van de dag. Het zijn vooral Gerrans, Keukeleire en Cort die het kopwerk voor hun rekening nemen.

AFP

120

Voorsprong neemt toe
In de afzink van de Soudet hebben de koplopers hun voorsprong kunnen vergroten tot zes minuten. Dani Moreno neemt virtueel de leiderstrui over van Quintana.


112

Fraile pakt opnieuw de punten
De koplopers hebben de top van de Col du Soudet bereikt. In het zicht van de top versnelde Fraile en de Spanjaard ging opnieuw met de tien punten aan de haal. Hij leidt nu nog wat steviger in het bergklassement.


110

Geniez deed het al in Frankrijk
In 2013 kwam er voor het laatst een Vuelta-rit aan in Frankrijk en dan was het nota bene Alexandre Geniez die de bloemen pakte.


110

Gerrans voert het tempo op
De kopgroep moet nog drie kilometer klimmen naar de top van de Col du Soudet. Gerrans neemt zijn kompanen op sleeptouw en Fraile lijkt opnieuw op de bergpunten te mikken.


93

Ploegmaats Keukeleire voeren de forcing
Orica-BikeExchange heeft het commando overgenomen in het peloton. Daardoor zakt de voorsprong van de leiders opnieuw tot 3'44". Ondertussen bekoopt Geniez zijn inspanningen van op de vorige klim, want nu moet de Fransman de rol voorin lossen. Belgisch tijdritkampioen Campenaerts maakt dan weer een uitstekende indruk.

EPA

90

Opgave Gilbert!
Voor Belgisch kampioen Philippe Gilbert zit de Vuelta erop. Spaart de renner van BMC zich op deze manier voor het aanstaande EK en WK? Hij is na Vanbilsen en Waeytens alvast de derde landgenoot die er de bui aan geeft in de Vuelta. Ook Malacarne, Le Bon en Madrazo hebben zonet de handdoek gegooid.


85

De voorsprong neemt opnieuw wat toe
De 39 mannen die op kop rijden, hebben hun voorsprong opnieuw wat kunnen uitbreiden. Hun voorsprong op het peloton bedraagt nu 4'17".

EPA

79

De kopgroep bereikt de voet van de Col du Soudet
De leiders beginnen met een voorsprong van precies vier minuten aan de tweede loodzware beklimming van de dag. De Col du Soudet is 24 kilometer lang en het asfalt loopt gemiddeld 5,2 procent op. Janse van Rensburg, die eerder tegen de grond ging, en Calmejane zijn al gegrepen door het peloton.


72

Kenneth Vanbilsen stapt in de volgwagen
Met Kenneth Vanbilsen stapt er na Zico Waeytens een tweede Belg uit deze Vuelta. De 26-jarige renner stapte zonet in de volgwagen van Cofidis.


70

Zes Belgen mee aan het front
Ook in deze veertiende rit kiezen weer enkele Belgen het ruime sop. Er zijn zes landgenoten meegeschoven in de ruime kopgroep: Sander Armée en Bart De Clercq (Lotto-Soudal), Victor Campenaert (LottoNL-Jumbo), Jens Keukeleire (Orica-BikeExchange), Gianni Meersman (Etixx-Quick.Step) en Jan Bakelants (AG2R).

EPA

66

Peloton op ruim vijf minuten
De mannen van Team Sky hebben de voorsprong van de koplopers laten groeien tot 5'11". Het wordt voor hen ook uitkijken in de afdaling van de Inharpu, want er kwam zonet een koe een kijkje nemen op de weg.

63

Geniez bijna het ravijn in
In de afzink van de Inharpu zetten Fraile, Geniez - voor de rit nummer vijf in het bergklassement - en Elissonde door. Geniez neemt echter net iets te veel risico en de Fransman flirt met de afgrond. Wat later gaat Janse van Rensburg zelfs tegen de grond.

60

Fraile pakt de punten
Op de top van de Inharpu is het Fraile die met de tien bergpunten aan de haal gaat. De Spanjaard van Dimension Data pakt virtueel de bergtrui over van Lagutin.


50

Vluchters lopen uit
Het peloton laat de kopgroep - met 41 man - zijn moment de gloire. Op Franse grond lopen ze een dikke vier minuten uit.


25

Eén minuut voorsprong
De kopgroep, met Fernandez, Moreno en Rojas van Movistar, heeft ongeveer één minuut voorsprong op het peloton te pakken.


22

40 vluchters
Zo'n veertig renners hebben het hazenpad gekozen en fietsen voorop. In het peloton neemt Sky het heft in handen.

TDW

0

Start!
De renners zijn vertrokken voor een loodzware 14e rit. Krijgen we vuurwerk te zien in de Pyreneeën?


voorbeschouwing

Vlak voor we de derde en beslissende week van de Vuelta aansnijden wacht er nog een beproevend weekend. Beginnen doe we vandaag immers met een loodzware bergrit over maar liefst vier monsterlijke cols. Achtereenvolgens krijgen de renners de Col Inharpu, Col du Soudet, Col De Marie-Blanque en last but not least de Col d'Aubisque. De Franse Pyreneeën als strijdtoneel voor dé Spaanse rittenkoers, dat belooft vuurwerk en spektakel.

Het woord is aan de groten
Vooral op de slotklim buiten categorie zal er met open vizier gestreden kunnen worden, de speeltijd is nu echt wel voorbij. 16 kilometer lang krijgen de grote tenoren de kans om elkaar duchtig het vuur aan de schenen te leggen. Supersteil wordt het nooit met stroken tot 10%, maar na de heftige inspanningen van de voorbije dagen en de drie stevige opwarmers zal de uit de Tour beroemde en beruchte col zwaar op de maag vallen. Aan rode man Nairo Quintana, Chris Froome, Alberto Contador en co om er een mooi kijkstuk van te maken. 

Mis niks van deze ongetwijfeld beklijvende tocht door de bergen, LIVE vanaf 12u05 bij HLN.be!

TDW
TDW
TDW
Photo News
EPA
TDW