HERBELEEF hoe eindzege Quintana niet meer in gevaar kwam in spetterende bergrit

Photo News
  • Voorlaatste rit Vuelta
  • Berggeiten voor de laatste keer aan zet
  • 193,2 km
  • Aankomst op de Alto de Aitana
Nieuwe update beschikbaar

highlights

193

193

192

191

190

188

186

184

182

180

178

176

174

172

168

165

153

150

144

140

135

104

98

95

83

70


alle berichten

review

193

Frans toptalent pakt de rit, Quintana wint Vuelta!
Darwin Atapuma leek na een tweede uithaal zegezeker, maar op karakter komt de jonge pupil Pierre Latour nog terug en met een groot mes beslecht hij het sprintje van stervende zwanen in zijn voordeel. Wat een succes voor die youngster van AG2R! Bart De Clercq bolt als zesde over de meet en heeft er een verdienstelijke inspanning opzitten. Leider Quintana vloert Froome in een sprintje voor de eer, de eindzege is helemaal binnen! Chaves pikt de derde plaats van Contador in.

193

Froome en Quintana lossen elkaar niet
Een nieuwe poging van Chris Froome, maar hij krijgt Nairo Quintana echt niet los. Dit lijkt een gespeeld spel, de eindzege kan de Colombiaan 'Naironman' niet meer ontsnappen. Misschien zet hij dadelijk wel de puntjes op de i met een counter. Voorin blijft het bikkelen geblazen tussen Latour, Atapuma en Frank. Wie haalt het? Slotkilometer!

192

Beklijvende strijd voor ritzege
De ritwinst leek naar Darwin Atapuma te gaan, de Colombiaan van BMC is helemaal los en brengt Mathias Frank en de jonge Fransman Pierre Latour in verlegenheid. Tot laatstgenoemd klimtalent ineens furieus uitpakt. De 22-jarige diamant van AG2R maakt indruk hoor. Wat een leuke strijd hier op de voorposten.

191

Froome valt aan, Quintana pareert vlot
Versnelling van Chris Froome en daar zit verdorie snee op, maar de reactie van Nairo Quintana is soeverein. Dat duo lijkt echt wel ongenaakbaar in deze Vuelta. Voor Luis León Sánchez is het doek gevallen, hij valt compleet stil en zo mogen Atapuma, Frank en Latour dromen van de dagzege.

190

Valverde ment de boel voor Quintana
Het is uitkijken naar een strijd op maar liefst drie fronten. In eerste instantie is er natuurlijk die tussen rode trui Quintana en Froome. Daarnaast hebben we het duel tussen Chaves en Contador en ook de ritzege is natuurlijk van belang, altijd prestigieus. Zeker in een zware bergetappe als die van vandaag. Alejandro Valverde zet zich in zijn groene trui op kop voor zijn aanvoeder Quintana.

188

Spanjaard Sánchez krijgt het zwaar
Met de steun van het luidruchtige publiek probeert de eenzame leider zich naar de top te hijsen, maar het wordt hem stilaan zwart voor de ogen. Hij heeft amper een halve minuut voorsprong op een kleine zes kilometer van de top. De cartouches die verschoten worden bij de achtervolgers kunnen dodelijk zijn. Frank, Atapuma en Gesink liggen op de loer.

186

Conti al op en over Molard
In de rug van de ploeterende en als een bezetene richting de streep klauterende Sánchez van Astana is het Valerio Conti die met zijn gevleugelde stijl op en over Rudy Molard vliegt. En bij het kransje groten dan toch de tegenzet van Alberto Contador, maar het is te getelefoneerd. Ook Simon Yates probeerde al een tweede keer, de strijd voor de ereplaatsen is genietbaar.

TDW

184

Luis León Sánchez dan toch solo!
Met kranige halen heeft de 32-jarige winnaar van de wegwedstrijd op de Europese Spelen van vorig jaar dan toch zijn belager Molard overboord weten te kieperen. Het is echter nog lang niet binnen want er staat een bordje wat wijst op 10 resterende kilometers. Tussen Chaves en Contador blijft het een formidabele strijd voor plek drie.

182

Sánchez probeert Molard af te schudden
Met nog 12 kilometer voor de boeg eindelijk een prik van Luis León Sánchez, maar de Spaanse vrijbuiter heeft een taaie klant aan die dekselse Molard. De 26-jarige Fransman weert zich als een duivel in een wijwatervat. Valerio Conti gaat inmiddels op zoek naar de Rus Kochetkov en de Fransman Chevrier. Het spat volledig uit elkaar.

180

Chaves moet het alleen oplossen
Op een kleine 14 kilometer van de top is het nu een solotocht geworden bij Johan Esteban Chaves, maar gelukkig voor hem is deze slotklim geen loodzware hap. Rudy Molard trekt intussen als eerste naar boven met in zijn zog de man die wordt aangemoedigd door het publiek: Luis León Sánchez. En bij de favorieten een aanval van Simon Yates, Orica maakt oorlog!

178

Duo gaat op zoek naar duo
Molard en Sánchez moeten alsnog uitkijken want het gevaar komt van een ander duo, dat luistert naar de namen Pavel Kochetkov (Katusha) en Clément Chevrier (IAM Cycling). Laatstgenoemde Fransman lijkt hersteld van een schlemielige valpartij veroorzaakt door een toeschouwer. 1'14", het ligt ineens heel dicht bij elkaar.

176

Chaves zet Contador op 2 minuten
Het leek in het begin op een wanhoopspoging, maar Johan Esteban Chaves van Orica heeft gewoon een geniale zet gedaan. De 26-jarige Colombiaanse berggeit zet derde in het klassement Alberto Contador al op twee minuten. Het vogeltje van Tinkoff zit gevangen, in zijn kooitje zal hij hangen.

174

We beginnen aan slotklim!
Het is van dat, de Alto de Aitana is bereikt en de eerste stroken boezemen voorlopig weinig angst in. Het steilste stuk is 13% en dus kunnen we stellen dat het vlot omhoog zal lopen. In het gezelschap met Bart De Clercq zitten ze elkaar al volop te bestoken, allen willen ze graag die laatste strohalm op een ritsucces grijpen. Ze komen wel niet dichter op de kop van de koers.

172

Zwitser Frank met tegenzet
Hij heeft al een ritzege beet, maar Mathias Frank heeft trek in nog een extra nummertje. De kopman van IAM Cycling gaat alleen op zoek naar de twee leiders in koers en dat zijn de Fransman Rudy Molard van Cofidis en de Spanjaard Luis León Sánchez van Astana. Laatstgenoemde wil o zo graag eens winnen, hij heeft het al vaak genoeg geprobeerd in deze Vuelta.

168

Kopduo houdt nog altijd stand
Al die schermutselingen bij de favorieten zouden doen vergeten dat de twee leiders onbedreigd richting de voet van de slotklim knallen. 1'44" op de nog 14 achtervolgers met daarbij De Clercq, Gesink, Felline, Frank, Trofimov en Atapuma. Quintana en co volgen op acht minuten, Chaves en Howson zitten er nog tussen op 6'49".

165

Howson komt Chaves steunen
Met een ploegmakker die zich laat uitzakken uit de achtervolgende groep met onze Bart De Clercq heeft Johan Esteban Chaves een ideale motor om hem richting het podium te loodsen. Ze hebben hem nog niet te pakken en de voorsprong van de nummer vier in de stand neemt zelfs toe. Alberto Contador is nog niet thuis mensen!

TDW

158

Froome probeert de rest te verschalken
De Tsjech Leopold König komt aanzetten met Chris Froome en die gaat toch niet opnieuw proberen van in de afdaling de rest schaakmat te zetten? Dat deed hij eerder ook al met succes in de Tour, met name in de etappe naar Bagnères-de-Luchon. De Col de Peyresourde was toen het decor voor dat kunststukje. Het is ditmaal een weinig succesvolle poging. Ook Chaves geraakt ondanks zijn inspanningen niet bijster ver.

153

Reactie van Contador komt er snel
Ze wachten heus niet tot die ellendig lange slotklim om het vuurwerk af te steken want Alberto Contador gaat in het verweer na die uitval van Chaves. De concurrenten voor plaats drie gunnen elkaar geen speelruimte en zo worden de troepen van Movistar ook netjes uitgedund. Wordt het straks man tegen man?

150

Chaves op zoek naar het podium
In de flink uitgedunde favorietengroep is het zowaar nummer vier in de stand Johan Esteban Chaves die al in het offensief trekt. De Colombiaanse springveer van Orica heeft zijn team serieus laten sleuren en het plannetje komt nu tot volle wasdom. Alberto Contador wordt bestookt voor het podium!

144

We zijn toe aan voorlaatste klim
Op de Puerto de Tudons moet er zeven kilometer geklommen worden en dat is meteen ook de op één na laatste bestijging van deze Vuelta. Het einde is nabij en het ziet er uitstekend uit voor de vluchters. De Fransman Molard en de bekendere Spanjaard Luis León Sánchez hebben op 50 kilometer van de finish op de Alto de Aitana een bonus van 2'10" op de groep De Clercq. De favorieten bengelen op 13'23".

140

Kopje van De Clercq oogt fris
Het ziet er nog altijd goed uit bij onze landgenoot in de aanval Bart De Clercq. De Zottegemnaar kan een aardig stukje klimmen, maar draagt nog steeds de sporen van een valpartij. Als die hem geen parten speelt, kan hij straks misschien meedoen voor de ritzege. De slotklim is straks 21 kilometer lang, maar stijgt behoorlijk zacht aan 5,9% gemiddeld.

135

Sánchez en Molard smijten zich in afdaling
Aan 61 kilometer per uur zien we hoe de twee leiders zich in de afzink storten en dat is ook nodig want hun voorsprong op de achtervolgende groep met onze Bart De Clercq is serieus aan het slinken. Hebben ze hun hand overspeeld? Daar lijkt het in ieder geval sterk op. In het peloton geeft Orica-BikeExchange er een snok aan.

EPA

129

Tussenspurt maat voor niets
Vooraan bollen ze in Alcoi ondertussen over de streep die werd getrokken om een tussenspurt op poten te zetten. Sanchez gaat met de meeste punten lopen voor Molard en Felline.


123

Stilte voor de storm?
In het pak vinden ze het wel goed hoe de kaarten voorlopig zijn geschud. Na de geanimeerde openingsfase is de aanvalslust uiteraard al een tijdje gaan liggen en de rust is nu helemaal teruggekeerd. Het peloton maakt zich alvast op voor de allerlaatste beklimming, maar eerst moeten ze de Puerto de Tudons nog over. Een goedgeluimde Alejandro Valverde maakt van de gelegenheid gebruik om wat bidons uit te delen.

EPA

110

Bijtanken in het peloton
De voorsprong van de twee koplopers flirt nu met de grens van de tien minuten. In het peloton laten ze de ritzege rustig varen waardoor we straks meer dan waarschijnlijk een strijd krijgen op twee fronten. In het pak is het ondertussen etenstijd.

104

Rojas verdwijnt uit de koers
Verder fietsen zit er uiteraard niet meer in voor Rojas die op een zucht van Madrid de Vuelta moet verlaten. De koers gaat echter gewoon verder en ook bij Movistar blijven ze op de voorposten van het peloton de wet dicteren. Ze geven wel een vrijgeleide aan de koplopers die nu al een voorsprong van zo'n 9'15" bij elkaar hebben gefietst.

98

Ploegmakker Quintana blijft akelig tegen de grond liggen
Het peloton fietst voorbij op de plaats waar Rojas nog steeds op zijn rug ligt. Hij is al wel bij bewustzijn, maar het ziet er allerminst goed uit voor de Spanjaard die op heel wat medische hulp kan rekenen. Bij Quintana en Valverde hebben ze alvast wel eens verschrikt opzij gekeken bij hun passage.

95

Rojas tegen de vlakte
Plots worden de renners opgeschrikt door een stevige smak van José Joaquin Rojas. De Spanjaard schuift maar net onder de railing naast de weg door en moet uiteraard heel even bekomen van de stevige valpartij. Quintana is alvast bezorgd om zijn ploegmakker.

93

Even de namen
Luis Leon Sanchez en Rudy Molard rijden dus met z'n tweeën vooraan. Achtervolgd door een groep van 15 renners. Voor de volledigheid geven we de namen van de achtervolgende groep hier even mee.

Elissonde (FDJ), Calmejane (DEN), Lopez Garcia (Sky), Atapuma (BMC), Gesink (TLJ), Howson (OBE), Rojas (MOV), Felline (TFS), Latour (ALM), Kochetkov (KAT), De Clercq (LTS), Chevrier (IAM), Frank (IAM), Trofimov (TNK) en Conti (LAM)


89

De ferme smak van Samuel Sanchez
Luis Leon Sanchez mag dan wel vooraan vertoeven, zijn naamgenoot Samuel Sanchez verging het gisteren minder goed. In de tijdrit kwam de renner van BMC knikkebollend over de streep. Geschaafd en geblutst. De valpartij hieronder was de oorzaak van de stevige wonden op het lichaam van de Spanjaard.

83

Molard als eerste boven
Het is vooraan opnieuw klimmen geblazen met de Alto de Tollos. Rudy Molard komt op de klim van tweede categorie als eerste boven voor Luis Leon Sanchez. Ook de achtervolgende groep met onder meer Robert Gesink en Bart De Clercq hebben hun klimschoenen weer aangetrokken.

Photo News

75

Alto de Aitana moet voor spektakel zorgen
Op de Alto de Aitana moet het vandaag allemaal gaan gebeuren. Daar wil Froome alsnog een stokje voor de eindzege van Quintana steken en met de 21 kilometer lange klim heeft de Keniaanse Brit daar alle tijd voor. De klim buiten categorie piekt soms tot 13,33 procent en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9 procent.

73

Liefst vijf beklimmingen vandaag
Madrid is zo stilaan in zicht, maar de renners zijn nog lang niet thuis. Nog een keer moeten ze op de steile Spaanse beklimmingen alles uit de kast halen. De Coll de Rates en de Alto de Vall de Ebo heeft het pak ondertussen al achter de rug. Er staan hen wel nog twee beklimmingen van tweede categorie met een slotklim buiten categorie als apotheose op te wachten.

70

We krijgen twee koplopers
Het regent ondertussen aanvallen. Links en rechts stuiven ze weg uit het peloton op zoek naar het leidersduo Luis Leon Sanchez en Rudy Molard. In de achtervolging laten ze bij Movistar alvast niets aan het toeval over. Alejandro Valverde zoekt de tegenaanval op om voor Quintana toch maar een pion voorin te hebben. Ook Robert Gesink en Bart De Clercq willen wel aansluiting maken met de kopgroep.

0

Bart De Clercq tracht mee te ontsnappen
Goedemiddag wielervrienden! Het peloton krijgt nog een bijzonder stevige bergrit onder de wielen geschoven voordat ze opgelucht naar hun eindbestemming Madrid kunnen bollen. Er zijn alvast heel wat renners die proberen te ontsnappen. Dat lukt echter niet meteen, maar Bart De Clercq doet alvast zijn stinkende best.


voorbeschouwing

Om 12u15 wordt in toeristenoord Benidorm het startschot gegeven van de voorlaatste Vuelta-rit. Er wacht de renners nog een stevige bergrit en klassementsleider Quintana zal nog een laatste keer uit zijn pijp moeten komen om zijn eindzege veilig te stellen. Froome maakte gisteren ruim twee minuten goed in de tijdrit en de Brit lijkt nog niet helemaal uitgeteld.

Het peloton krijgt meerdere beklimmingen voorgeschoteld, maar het zwaartepunt ligt helemaal op het einde van de rit. Dan moeten de renners de Alto de Aitana bedwingen, een klim van 21,2 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9 procent. De rit kan een laatste kans worden voor vluchters, maar ook in het klassement kunnen de kaarten een laatste keer geschud worden.

Houdt Quintana stand of zorgt Froome alsnog voor een knotsgekke ommekeer? Volg het hier LIVE vanaf 12u15!

TDW